'bem ti tudjinu...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
chinese_water

Post by chinese_water »

necemo brate sogane sad ovdje o privatnim temama :D
Sogan

Post by Sogan »

chinese_water wrote:necemo brate sogane sad ovdje o privatnim temama :D
Ovo je moja tema, osjecaj se ko u svojoj temi Morte! :D

Dakle V ili H?
chinese_water

Post by chinese_water »

ma hajde da lakse podneses taj zivot na socijali... priznajem H.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Bebe4ever wrote:ova tema je najvise sva u zezi, al eto vec kad ozbiljno pisete da ja svoje ozbiljno misljenje izjasnim....

Zudim za svojom Bosnom, i to ne cesto nego svaki dan. Zudim za onim svojim djetinjstvom, za svojom velikom avlijom, za mirisom popodnevne kahve pod grozdjem koju je nane donijela na mangali i metnula jos komad velike trave. Zudim za "nasim" Ramazanom, dzamijom i kandiljima. Nisam toliko ni daleko od svoje Bosne, od svega toga. 2000 km mi se ni ne cini toliko daleko kad me nostalgija uhvati.

Al eto zivim ovaj zivot iz pidzame u pidzamu, dana sto se kaze i ne vidim. 300 dana u godini radim, pa sto nebi imala pravo na neki fin odmor. A gdje je bolji odmor nego u mojoj Bosni, kontam ono.....
Dodjem u Bosnu, pa me prvo na granici od glave do pete procita pa kaze vadi sve iz auta vrsimo pregled.....I jos kad ne nadje nista jos me zajebava pa pita a gdje su miloste familiji.....Kad me s tog mucenja puste dolazi jos gore mucenje, sjedem da pojedem cevape i popijem sok, odmah kazu vidi sto se digla, pa ja moze kad je novcanik pun para....
Odem na pijacu a svi lete oko mene, pa imam ovo imam ono......
Gdje god maknem autom kaze vidis, koje auto a u dijaspori zivi na kreditu krpi kraj s krajem....Pa normalno da krpim, i auto je na kreditu, pa necu valjda na toliki put uzjahat neku krntiju koja ce se na pola autobahna raspasti......

Pa de nek mi neko onda kaze sto ja toliko zudim za tom svojom Bosnom, sto me svako jutro mine zelja???? Pa ako sam u inostranstvu i ako jednom godisnje dodjem, skupim kraj s krajem pa valjda mogu makar tad uzivati u svom zivotu i tim krvavo zaradjenim parama......
UPRAVO SE O TOME RADI... :) HVALA.

Dakle, IZBJEGLICA kada se vrati nazad odakle je potekao, pa kada VIDI kako je SADA tamo, da nema onoga sto on u svojim sjecanjima prozivljava i odrzava - pa kada jos vidi da je sada I TU "stranac" pa kada zazeli da se "VRATI KUCI" tj. u zemlju u KOJOJ ZIVI - TADA ON POSTAJE ISELJENIK...

Tada se pocinje osjecati kao onaj "navedeni" iseljenik - a ne vise kao primoranim da zivi tamo GDje "nece"... - i jedva ceka da se SVOJOJ KUCI u Svicarsku, u Njemacku itd. VRATI...

I TAKO IZBJEGLICA POSTAJE ISELJENIK...

:kravata: :kravata: :kravata:

Ili, samo na jos jedan nacin prestane biti izbjeglica - ako se VRATI tamo odakle je potekao i uspije ponovo neki novi zivot uspostaviti (sto se rijedje desava).
chinese_water

Post by chinese_water »

aha sogane... eto ti sad .... :roll:
Sogan

Post by Sogan »

chinese_water wrote:aha sogane... eto ti sad .... :roll:
Morte, od danas sam izbjegli iseljenik oliti 'displaced person'! :roll:
Saraswati

Post by Saraswati »

Al' bar si ovdje svoj na svome :oops:

Mislim ti i ovaj Kinez :D
Sogan

Post by Sogan »

Saraswati wrote:Al' bar si ovdje svoj na svome :oops:

Mislim ti i ovaj Kinez :D
Ma sta ja znam Saro, pocinje se nazirati globalna konspiracija jer je ovaj Kinez po svemu sudeci undercover Turcin na privremenom radu u Bosni poslat od Malezijskih vlasti da prikupi informacije kako do socijale u Svedskoj!
chinese_water

Post by chinese_water »

Ququuu leleee ... jel' ovo neka javna kampanja protiv vasih i nasih Turskih gena?
Saraswati

Post by Saraswati »

chinese... relax... ba :music2:
chinese_water

Post by chinese_water »

dobro si ti saro rekla... navucen sam na sax :S
danas

Post by danas »

chinese_water wrote:Ququuu leleee ... jel' ovo neka javna kampanja protiv vasih i nasih Turskih gena?
koga treba tuc? :D
chinese_water

Post by chinese_water »

danas wrote:
chinese_water wrote:Ququuu leleee ... jel' ovo neka javna kampanja protiv vasih i nasih Turskih gena?
ma ove iz sveCke.... 'vaki su 'naki su...
danas

Post by danas »

chinese_water wrote:
danas wrote:
jel' iJope barkaju u nas :x
chinese_water

Post by chinese_water »

danas wrote:
chinese_water wrote:
danas wrote: koga treba tuc? :D
izgleda da Him nije dovoljno bilo sinoc
danas

Post by danas »

chinese_water wrote:
danas wrote:
chinese_water wrote: ma ove iz sveCke.... 'vaki su 'naki su...
ha moracemo iJope ondaK ... ucit Hin pameti... dok ne skontaju protiv koga su se urotili...
Sogan

Post by Sogan »

danas wrote:
chinese_water wrote:
danas wrote: jel' iJope barkaju u nas :x
ha moracemo iJope ondaK ... ucit Hin pameti... dok ne skontaju protiv koga su se urotili...
Opa, evo i American Connection se javila!
Eh rano moja grdna lako vam je protiv mene samog u tudjini!
Sara neutralna a imate i podrsku Svete Stokrle/Skemlije

Image

E Nobelu, naivni Alfrede, pa dje Orhanu nagradu dodjeli!
debela

Post by debela »

Sogan wrote:a imate i podrsku Svete Stokrle/Skemlije
:lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Sogan wrote:a imate i podrsku Svete Stokrle/Skemlije
tek sad nam se belaj pise :-)
Saraswati

Post by Saraswati »

Ja svakako nisam odavde :oops:
Sogan

Post by Sogan »

Saraswati wrote:Ja svakako nisam odavde :oops:
A oklen si ti da mi je znati... pa ja, koncepcija laptopa je mobilnost istoga i vlasnika mu u njega :P
chinese_water

Post by chinese_water »

Oni na temi bijeli luk me sve ruze :D nego... sogane...nista... eto i mene u swe na socijalu ebes ga... mozda tako prestanem biti razmazen :-?
Saraswati

Post by Saraswati »

Sogan wrote:
Saraswati wrote:Ja svakako nisam odavde :oops:
A oklen si ti da mi je znati... pa ja, koncepcija laptopa je mobilnost istoga i vlasnika mu u njega :P
Omnia mea... :oops:
australka

Post by australka »

KOGOD KADGOD wrote:zanimljivo... :)

Oni u dijaspori, uglavnom, "hude" za domovinom, mnogi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji itd., radije bi, opet, da nekud "izadju" (ovisno o tome kakav im je drustveno-ekonomski zivot).

Interesantna je razlika izmedju psihe IZBJEGLICE i psihe ISELJENIKA.

Izbjeglica je napustio "rodnu grudu" jer je morao. On zivi u proslosti, u svojim sjecanjima, i osjeca konstanu nostalgiju.

Osjeca pritisak u prsima kada cuje svoj jezik, neku pjesmu iz mladosti, vidi film "uvezen" iz domovine, vidi reportazu na TV-u o bilo cemu sto ima veze sa "njegovom zemljom", cesto prvom prilikom nabavlja satelitsku antenu i vecinom prati TV "svoje zemlje".
Tesko mu ide ucenje jezika zemlje u kojoj zivi.

Druzi se vecinom sa ljudima iz svoje "domovine" (sa kojima cesto nema nicega zajednickog osim jezika) i ima malo, ili nikako, prijatelja medju "strancima", samo poznanika sa posla, iz komsiluka i sl.

U svakodnevnici dijaspore se osjeca perpetualnim "strancem", kao biljka bez korijena...

Sebe vidi i smatra "bosancem", "srbijancem", "slovencem", "makedoncem", "hrvatom" itd. koji zivi u nekoj stranoj zemlji. Kada ga pitaju sta je - on obavezno i specificno kaze "bosanac", "hrvat" itd.

ON NE MOZE DA SE POMIRI SA CINJENICOM DA ZIVOT NECE NIKADA BITI "KAO STO JE BIO" I GAJI NADU DA SE VRATI "KUCI" I SVOJU DJECU TAMO "VRATI".

Kada izbjeglica misli na "DOM" misli na ono sto je ostavio i kao "dom" zapamtio tj. "svoju domovinu". Kada se od prijatelja u dijaspori rastavlja, npr. iz "kluba" i ide u svoj stan/kucu, on vecinom, kaze "odoh ja"...
Kada kaze "idem kuci", to rijetko izgovori osim ako je krenuo nazad u domovinu.

Iseljenik je napustio domovinu jer je to HTIO. Njemu u zemlji u kojoj je rodjen nije bilo dovoljno dobro, i cesto se u "svojoj" domovini osjecao kao "stranac".

Citao je o drugim zemljama, o nacinu zivota "tamo negdje", sanjario da jednom bude i sam u prilici da tako zivi. Kada mu se pruzi prilika da negdje ode, bez obzira na uslove zivota u domovini - on je objerucke prihvati i sa elanom zapocne novi zivot u novoj "domovini". Savlada novi jezik velikom brzinom, i po mogucnosti, upise i formalne studije na engleskom, shvedskom, njemackom itd.

On voli svoju zemlju, prati tamosnja zbivanja, manje-vise, ali je neposredno ukljucen u zbivanja svoje okoline i u stvari koje se ticu njegove egzistencije u zemlji u kojoj zivi. Kada misli na "dom" on misli na zemlju u kojoj zivi.

Voli gledati "domace" filmove ili slusati "domaci" radio, ali vise vremena provodi prateci medije svoje zemlje, tj. zemlje u kojoj zivi.

Druzi se sa velikim spektrumom ljudi i radije ce biti sa istomisljenicima bilo koje nacionalnosti.

Kada misli na zemlju iz koje je dosao, on misli na familiju koja se tamo nalazi, na prijatelje iz djetinjstva - ali je vec "doveo sebi" clanove porodice kao stekao nova prijateljstva koja cuva i odrzava u zemlji u kojoj zivi.

Komotno se osjeca i sebe vidi kao, npr., "shvedjanin bosanskog porijekla", "nijemac hrvatskog porijekla" ili "austrijanac srbijanskog porijekla".

On svoje "odmore" provodi u posjetama zemlji iz koje potice (da bi i djeca imala uvid odakle poticu i gdje su im korijeni) ali takodje voli "obici" svijeta, koliko mu to finansije dozvoljavaju. Cesto, ako je primoran da bira jer su finansije ogranicene, radije ce sa porodicom otici na odmor u posjetu nekom turistickom mjestu u blizini, nego svaki "cent" cuvati za posjetu familije u "staroj" zemlji.
ON PRIHVATA CINJENICU DA JE NJEGOV ZIVOT, I ZIVOT NJEGOVE DJECE U ZEMLJI U KOJOJ JE IZGRADIO TAJ ZIVOT.

PITANJE:

Kako i kada "izbjeglica" prestaje biti "izbjeglica" i / ili postane "iseljenik"?

Evo ja sam provela u Australiji tri i pol godine.

Nisam izbjeglica otisla sam svojevoljnjo misleci naivno kako me tamo ceka bolji zivot. Ali nikad gore i teze mi u zivotu nije bilo.

Briga me za pare kada nista drugo od zivota tamo nisam imala. Nastojala sam se uklopiti , asimilirati kako kazes sa domicilnim stanvnistvom ali jedino sto sam dozivila jest da me tretiraju kao gradjana drugog reda. Zavrsila sam fakultet u hrvatskoj, ali tamo uglavnom radila najgore placene i najnize poslove. I unatoc tome sto sam polozila onaj akademski IELTS (test engleskog jezika za upis na postdiplomske studije) sa vrlo visokom ocjenom

Nakon godinu i pol mog nesretnog bivstvovanja u DOWN UNDER, nastojanja da se prilagodim, jedini izvor srece mi je bio povremeni kontakt sa "nasim" ljudima, emisije na kanalu 31 i SBSu, i padanje u trans nakon sto bi vidila ajvar na policama ducana i pojela burek sa sirom u Footscrayu.

Nakon uzaludnog nastojanja da se prilagodim ondasnjem mentalitetu i poprimim njihove navike, prihvatim australiju kao drugu domovinu sto mi u biti i jest jer sam se rodila tamo, odlucila ja spakirati stvari i lijepo nazad.

daleko da je ovdje sve super, i necu usporedjivati Bosnu sa Hrvatskom jer je to bespredmetno, ali sam mirnija iznutra.

Moj savjet svima je: ko bas ne mora neka ne ide, pogotvo tako daleko... ..Prva generacija u tudjini je uvijek nasukana, nesretna, i samo djeca tvoje djece imaju sansu da se osjecaju kao kod kuce.

Mozda bi sve bilo drukcije da sam se udala tamo, stvorila porodicu ali nisam bila te srece i ne znam niti da li bih htjela da mi djeca tamo odrastaju i budu samim time i meni stranci.
Nije sve tako podijeljeno i bijelo-crno.
Imala sam dobru znanicu koja je otisla u Ameriku sredinom devedestih, dobila je green card, nije bila izbjeglica.
Dolazila je povremeno u Hrvatsku, ali kako god da je tvrdila da je tamo ok, da se ne bi nikada vracala, sirota se razboljela i umrla od raka u 31. godini.
Poslije sam cula da niti njoj tamo nisu cvjetale ruze, a nije htjela priznati to niti sama sebi a kamoli drugima. i bila je kao i ja jedna od onih koja se htjela "asimilirati".
Eto toliko od mene :roll:
Saraswati

Post by Saraswati »

Joj, Sogane, ovo se zakomplikova :oops:
Post Reply