Dijaspora BiH unese više od 2 milijarde eura u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

El-bosniaco

#1 Dijaspora BiH unese više od 2 milijarde eura u BiH

Post by El-bosniaco »

Dijaspora BiH unese više od 2 milijarde eura u BiH
17.9.2005.

Bosanskohercegovačka dijaspora godišnje u BiH, po raznim osnovama, unese šest do sedam milijardi eura. Na taj način je bh. dijaspora najveći ulagač u bh. privredu i svojim novcem čuva socijalni mir u Bosni i Hercegovini, kazao je za FENU predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Namik Alimajstorović

Prema posljednim podacima Centralne banke BiH, bh. dijaspora unijela u BiH dvije milijarde eura, plus gotovina koja se unosi i koja je sigurno duplo veća od ovog iznosa, te plus poštanke donacije, ističe Alimajstorović i zaključuje da u ovom trenutku dijaspora godišnje u BiH unese oko 6-7 milijardi eura.“Nažalost, to naši političari ne vide. Garantujem da bi ulaganje bilo mnogo veće kad bi se iskorijenila evidentna korupcija na svim nivoima vlasti i kad bi se stvorili normalni ekonomski uslovi za adektvatno ulaganje. Za ulaganje nisu dovoljne samo emocije i dobra volja. Mi jesmo državljani BiH, ali ćemo ulagati po ekonomskim rezonima”, kazao je Alimajstorović.

kopirano
http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/in ... &pid=22220
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Istina.
IRENA

Post by IRENA »

kako je krenulo,svi ce u dijasporu.na kraju ce ovo biti zemlja staraca.
orbit

Post by orbit »

IRENA wrote:kako je krenulo,svi ce u dijasporu.na kraju ce ovo biti zemlja staraca.
ili bosnjaka:
Duh bez sjekire wrote:...ali ce trebati sacekati 15-20 godina da bosanski Srbi izumru i jos vaznije da se to desi sa bosanskim Hrvatima...
kamen

Post by kamen »

man'te se alimajstorovica & co. - gledaju samo svoj interes u mogucem osnivanju ministarstva za izbjeglice - "face" bi da svoje aktuelno ponasanje "malih ministarcica" po dijasporskim skupovima i festama napokon i da ozvanice...
neka on ubuduce palamudi drugima, ali prvo neka podastre podatke sta je to on licno u domovinu unio ili neka kaze koliko je sa svojim saradnicima vani u ime te bih (dijaspore) potrosio...
Last edited by kamen on 18/09/2005 12:30, edited 1 time in total.
IRENA

Post by IRENA »

orbit wrote:
IRENA wrote:kako je krenulo,svi ce u dijasporu.na kraju ce ovo biti zemlja staraca.
ili bosnjaka:
Duh bez sjekire wrote:...ali ce trebati sacekati 15-20 godina da bosanski Srbi izumru i jos vaznije da se to desi sa bosanskim Hrvatima...
to su vase puste zelje.bosnjaka vise nema u rs.oni su svoje prodali.nedavno sam bila u bijeljini.bosnjaka vise tamo nema.isti je slucaj sa svim gradovima u rs.
kamen

Post by kamen »

IRENA wrote:
orbit wrote:
ili bosnjaka:
to su vase puste zelje.bosnjaka vise nema u rs.oni su svoje prodali.nedavno sam bila u bijeljini.bosnjaka vise tamo nema.isti je slucaj sa svim gradovima u rs.

irena, nazalost tvoje tvrdnje su skoro tacne - u tom entitetu sve je manje bosnjaka, vecina ih zivi u dijaspori iz koje pametuje o povratku u domovinu - lijepo je gledati da se netko drugi vrati i pripremi teren za povratak "vatrenih" dijasporaca
domovina, kako sada stvari stoje, moze komotno zaboraviti dijasporu...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

IRENA wrote:
orbit wrote:
ili bosnjaka:
Vraticemo se mi Bosanci na svoje, samo ti polako, no sikiriki. " projekat tkz humanog preseljenja Bosanaca vam NECE uspjeti. Sto ste uhvatili na foru to cemo vam izbrisati pa makar trajalo jos 1000 godina. Ne bude li nas Bosanaca nece biti sigurno ni vas. :D
PR80.

Post by PR80. »

IRENA wrote:
orbit wrote:
ili bosnjaka:
Irena... Isti slucaj NIJE sa svim gradovima. Bila sam u RS i u nekim gradovima ima vise bosanaca nego "srba", a ko god ima imalo u glavi nece prodati svoju imovinu pa makar se nikad ne vratili na nju.
Izgleda da zivis na pogresnoj planeti Irena spominjuci da su to "nase puste zelje".

@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.
orbit

Post by orbit »

PR80. wrote:@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.
ma ajde ba ne izmotavaj, boli te briga za jezik, tamo imas vise LOVE i to je to....nismo ni mi od jucer da nam bajke pricas :zzzz: :zzzz:
RPM

Post by RPM »

nego skrenulo se s teme, cini mi se da u tekstu stoji da je samo zive love oko 2 milijarde EUR, ako uzmemo da je platezno sposobno odokoativno 700,000 dijasporaca ispada da svaki od njih u Be i Ha ostavi EUR 2,857 godisnje ili mjesecno oko BAM 465 ... meni je to malo preambiciozno ako se na sve to dodaju i one 4 milijarde EUR ... uglavnom kao vec po nepisanom pravilu nasi ljudi daju broj u medije a nigdje racunice pa da se to fino i jasno vidi ... :? :?
PR80.

Post by PR80. »

orbit wrote:
PR80. wrote:@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.
ma ajde ba ne izmotavaj, boli te briga za jezik, tamo imas vise LOVE i to je to....nismo ni mi od jucer da nam bajke pricas :zzzz: :zzzz:
Zar ti ne zelis da tvoje dijete ima ekonomsku sigurnost?
Ako ne mislis tako onda ja i ti stvarno nemamo sta da pricamo.
P.S. Ni ovamo lova ne pada sa krova, zagrni rukave pa ces imati.
stelium

Post by stelium »

Da tu ne bi onih mojih 785 Eura sto ih unesoh ove godine cifra bi izgledala znatno drugacija:

1.999.999.215

:bih:
buhtelj

Post by buhtelj »

Kako ineligentan zakljucak......tocno na koncu ce ostati umirovljenici....i onda ce njima ici jos visi financija iz inozemstva....ali najboolje je fakat da svi imigriraju....pa da se nasele Kineze, Indijci, Madjari, i oni koji zele da rade......a Balkanci I Bosanci neka ciste ulice na zapadu i peru tanjure po hotelima i napokon da vecina od njih s tim realizira svoje snove...
da pamtis

Post by da pamtis »

mojih 785 Eura
:D sam toliko pa to je sramota :D
stelium

Post by stelium »

da pamtis wrote:
mojih 785 Eura
:D sam toliko pa to je sramota :D
Od koga je :D ,dobro je :wink: :D
orbit

Post by orbit »

A wrote:Zaboravila si napisat "Nazalost", jel' tako?
Kao neko ko ne podrzava etnicko ciscenje, htjela si reci "Nazalost, Bosnjaka vise nema u RS". Ili ?
nije zaboravila reci. ali zasto te cudi ta reakcija - pa i duh bez sjekire je na drugoj temi (sad obrisano) napisao da ce svijet biti puno lijepsi kad nestane srba i hrvata iz bih za 15 do 20 godina...

a duh bez sjekire mi ne lici na nekog teenagera slinavca, dapace!
PR80.

Post by PR80. »

orbit wrote:
Kao neko ko ne podrzava etnicko ciscenje, htjela si reci "Nazalost, Bosnjaka vise nema u RS". Ili ?
nije zaboravila reci. ali zasto te cudi ta reakcija - pa i duh bez sjekire je na drugoj temi (sad obrisano) napisao da ce svijet biti puno lijepsi kad nestane srba i hrvata iz bih za 15 do 20 godina...

Srecom pa te njihove pretpostavke nisu u mogucnosti da se realiziraju.
Onda pricaju o pogresnoj drzavi.
BECHO

Post by BECHO »

orbit wrote:

Shkutor nam se naljutio! De ti nama zapjevaj jednu ustasku, po mogucnosti o Franceku Krivoustom! :D
BECHO

Post by BECHO »

Hej Irenaaaaaaa, hej Irenaaaaaaaaa, gdje ti je Muhaaaaareeeem??! :D
orbit

Post by orbit »

kaj ima u dijaspori gospon inzenjer :D
BECHO

Post by BECHO »

orbit wrote:kaj ima u dijaspori gospon inzenjer :D
Nikaj posebno, malo se prave bedasti ovi nasi iz Listice al' zakaj ja to tebi velim kad si gledal' kak nasi pobjedjuju. :lol: Primi tisutju Selama iz dijaspore! Mah, mah... :D
kamen

Post by kamen »

PR80. wrote:
IRENA wrote:
orbit wrote: ili bosnjaka:
Irena... Isti slucaj NIJE sa svim gradovima. Bila sam u RS i u nekim gradovima ima vise bosanaca nego "srba", a ko god ima imalo u glavi nece prodati svoju imovinu pa makar se nikad ne vratili na nju.
Izgleda da zivis na pogresnoj planeti Irena spominjuci da su to "nase puste zelje".

@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.

za pr80.:

-dok ti budes sjedila u dijaspori sa svojom djecom bice i manje sanse da u bih bosanski (a ne bosnjacki) jezik bude sluzbeni jezik u cijeloj zemlji...
-svakome tko razmislja na tvoj nacin mogao bih komotno preporuciti da bih zaboravi - budite tamo u dijaspori sta hocete, a bih ce se vec (bez vas) snaci nekako
buhtelj

Post by buhtelj »

kamen wrote:
PR80. wrote:
IRENA wrote: to su vase puste zelje.bosnjaka vise nema u rs.oni su svoje prodali.nedavno sam bila u bijeljini.bosnjaka vise tamo nema.isti je slucaj sa svim gradovima u rs.

-dok ti budes sjedila u dijaspori sa svojom djecom bice i manje sanse da u bih bosanski (a ne bosnjacki) jezik bude sluzbeni jezik u cijeloj zemlji...
-svakome tko razmislja na tvoj nacin mogao bih komotno preporuciti da bih zaborave - budite tamo u dijaspori sta hocete, a bih ce se vec snaci nekako
Pa i sada se snalazite postigli ste..... u svakom pogledu ste crna tocka...na globusu....
PR80.

Post by PR80. »

Moram te razocarati, ali ovamo djeca imaju pravo na par sati svog maternjeg jezika sedmicno, kad sve oduzmes i saberes otprilike kao i djeca u Bosni.
A isto tako ti mi ne mozes zabraniti povratak u Bosnu, a to kad se ja planiram ili da li se planiram uopste vratiti.... to je moj problem, a ne tvoj!
Post Reply