Dijalog mozga

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
ilo

#51 Re: Dijalog mozga

Post by ilo »

nellington wrote:Evo, englez...

Image

Da vidimo, šta od znanja možeš ovdje iskoristiti?

da nije :

30, a ili d
31. c
32. a

koliko god ja 'mozgala' nisam bila sigurna u odgovore .. pa eto, ako ti nije problem da napišeš tačne, da riješim dilemu :)

unaprijed zahvalna
nellington

#52 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

ilo wrote: koliko god ja 'mozgala' nisam bila sigurna u odgovore .. pa eto, ako ti nije problem da napišeš tačne, da riješim dilemu :)

unaprijed zahvalna
Nije problem, test je inače sa http://www.mensa.hr/glavna/index.php?op ... Itemid=117

Odgovori:

30.d
31.c
32.b
radio_mocan

#53 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

ilo wrote: 30, a ili d
31. c
32. a

Vidis, ti i ja ovo ne znamo rijesiti, ali to ne znaci da nismo inteligentni, nego da se sa ovim nismo ranije susretali.
Sad, kad si ovo vidjela, znas isto rijesiti.
Da li to znaci da ti je IQ porastao za ove 2-3 min?
nellington

#54 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Dragi moj kolega, to samo znači da ovaj test više nije valjan za vas dvoje, ništa više i ništa manje. Smisao testa inteligencije jeste da se svi oni koji ga rješavaju susretnu s nečim što još nisu vidjeli. To je nalik nekim predmetima na našem fakultetu (ne znam ima li takvih i na tvom odsjeku) na kojim je princip da se kao zadaci na ispitu daju dotad neviđeni zadaci, koje studenti nisu ni u zbirkama mogli naći - testira se inženjerska inteligencija, a ne navježbavanje zadataka.
ilo

#55 Re: Dijalog mozga

Post by ilo »

radio_mocan wrote:
ilo wrote: 30, a ili d
31. c
32. a

Vidis, ti i ja ovo ne znamo rijesiti, ali to ne znaci da nismo inteligentni, nego da se sa ovim nismo ranije susretali.
Sad, kad si ovo vidjela, znas isto rijesiti.
Da li to znaci da ti je IQ porastao za ove 2-3 min?

da, istina .. ali, uvijek postoji ali .. znam riješiti samo zato što mi je neko pokazao, tj, kao matematički zadatak, ideš šablonski i riješavaš .. mislim, ovdje ima logike, ali otprilike kad uradiš čitav test možeš steći neku okvirnu sliku o svojoj inteligenciji .. meni je kao na kraju ispalo da sam inteligentna, no to je online test, što opet ne daje realnu sliku o mojoj inteligenciji, tako da .. ne mogu se složiti sa tobom u potpunosti .. vjerujem da postoje ljudi koji bi ovo lahko riješili, no ti ljudi očito nismo mi :) što opet ne znači da smo ti i ja glupi, nego da nismo natprosječno inteligentni .. ja mislim da sam, za jednu plavušu, dovoljno inteligentna ( malo šale na sopstveni račun nije na odmet )
cat lover

#56 Re: Dijalog mozga

Post by cat lover »

akademska inteligencija ima vrlo malo
veze s emocionalnim životom. I najpametniji među nama mogu se nasukati na
pličine pomahnitalih strasti i samovoljnih impulsa; osobe s visokim kvocijentom
inteligencije mogu nevjerojatno loše upravljati vlastitim životom.
(Danijel Goleman Emocionalna inteligencija)
Jara

#57 Re: Dijalog mozga

Post by Jara »

Kad bi bila tačna tvrdnja da se ne mogu rješavati zadaci s kojima se ranije nije susretalo, onda nikad ne bi došlo do novih otkrića...
ilo

#58 Re: Dijalog mozga

Post by ilo »

Jara wrote:Kad bi bila tačna tvrdnja da se ne mogu rješavati zadaci s kojima se ranije nije susretalo, onda nikad ne bi došlo do novih otkrića...

i to stoji, ali čini mi se da ti ljudi koji dolaze do novih otkrića uglavnom bivaju naučnici, istraživački djelatnici i imaju natprosječan koeficijent inteligencije ..

'običan ' insan nije baš u stanju da dolazi do 'otkrića' ..
radio_mocan

#59 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

Jara wrote:Kad bi bila tačna tvrdnja da se ne mogu rješavati zadaci s kojima se ranije nije susretalo, onda nikad ne bi došlo do novih otkrića...
Nesto otkriti znaci nesto zapaziti.
Zapazanje je odlika svakog zivog bica, tako da cak i zivotinje mogu nesto zapaziti.
dr.Gonzo

#60 Re: Dijalog mozga

Post by dr.Gonzo »

Pitanje za radio_mocan.

Kako to da se osobe sa odredjenim genima pokazuju sposobnije da rijese neke probleme od drugih osoba? Da li je nivo zivotnog iskustva, ili znanja, genetski uslovljen?

Cak i ako su inteligencija i znanje jedno te isto kao sto tvrdis, ta tvrdnja pojmu znanje daje zire znacenje od onog opste prihvacenog.
radio_mocan

#61 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

Ne bih rekao da osobe sa odredenim genima rjesavaju bolje neke zadatke, jednostavno uspijeh
rjesenja nekog problema zavisi od prethodno stecenog znanja i cinjenice da li se neko sreo sa takvim ili slicnim
problemom.
Drugo, pitanje:ne.
Jara

#62 Re: Dijalog mozga

Post by Jara »

radio_mocan wrote:Ne bih rekao da osobe sa odredenim genima rjesavaju bolje neke zadatke, jednostavno uspijeh
rjesenja nekog problema zavisi od prethodno stecenog znanja i cinjenice da li se neko sreo sa takvim ili slicnim
problemom.
Drugo, pitanje:ne.
Pošto te ova oblast zanima :) , pročitaj neku knjigu iz elementarne psihologije. Sve ti tamo piše o učenju, znanju, inteligenciji, rješavanju problema, o uticaju genetike i drugih faktora... Sretno! :)
Biće da se ti nisi sreo s napisanom rječju "uspjeh"... sorry, ne odolih :)
dr.Gonzo

#63 Re: Dijalog mozga

Post by dr.Gonzo »

Ne bih rekao da osobe sa odredenim genima rjesavaju bolje neke zadatke, jednostavno uspijeh
problemom.
Na zalost, eksperimentalni nalazi se ne poklapaju sa tvojim tvrdnjama.
JThomas

#64 Re: Dijalog mozga

Post by JThomas »

nijedan IQ test nije savršen. ali težnja je da se što je moguće više odvoji "naučeno" od urođene, prirodne kognitivne moći pojedinca. zato i preovladavaju apstraktni zadaci sa brojevima, te vizuelni sa geometrijskim oblicima, jer tu kulturna pozadina i "naučena" znanja imaju najmanje uloge.

ja sam recimo skroz dobar s brojevima, ali smisao za orijentaciju i prostor - nula, apsolutna nula :skoljka: :lol: i te stvari se ne mogu, jednostavno ne mogu, sjesti i naučiti, niti izvježbati.
cat lover

#65 Re: Dijalog mozga

Post by cat lover »

JThomas wrote:nijedan IQ test nije savršen. ali težnja je da se što je moguće više odvoji "naučeno" od urođene, prirodne kognitivne moći pojedinca. zato i preovladavaju apstraktni zadaci sa brojevima, te vizuelni sa geometrijskim oblicima, jer tu kulturna pozadina i "naučena" znanja imaju najmanje uloge.

ja sam recimo skroz dobar s brojevima, ali smisao za orijentaciju i prostor - nula, apsolutna nula :skoljka: :lol: i te stvari se ne mogu, jednostavno ne mogu, sjesti i naučiti, niti izvježbati.
kome majke ti treba IQ test?

Neznam u stvari A. kaže da će državni službenici morati imati to položeno
ali ja ne vjerujem mislim da se neko s otijem zafrkava
Post Reply