Dijalog mozga

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
medinna

#1 Dijalog mozga

Post by medinna »

Dijalog mozga

Da li je inteligencija nasljeđena ili stečena.

Koliko možemo biti inteligentni. Kad mnogo učimo, vidimo koliko "mnogo"neznamo. To bi odgovaralo rečenici već rečenoj "da je to veliki korak za čovječanstvo, a mali za čovjeka"

Kad nešto novo učimo uvijek vršimo obradu informacija sa već postojećim, to dovodi do procesa razmišljanja, a to do inteligencije. Zato po ovom lancu najviše trebamo paziti šta čitamo, jer suviše informacija nekad dovodi do zamora mozga, možda te informacije koje mozak odbacuje se javljaju u snu, pa kažemo "o kakvu sam glupost sanjala, ne tu si glupost dobila kao rezultat gledanja gluposti i čitanja . Jednako je valjda sa ishranom. Zdrava hrana, zdravo tjelo, zdravo informacije zdrav um.Mozak je opet centar tijela. Koliko ga poznajemo i koliko smo zadovoljni s njim. Možda onoliko koliko je sam mozak zadovoljan s tobom. U primjeru kad učimo, pa napokon i naučimo, ali na žalost i zaboravimo pa se ljutimo i nekontamo. Možda to ide ovako, nagađam, zamišljam da sam mozak, da mogu govoriti, malo sam se odvojila od sebe pa bi to izgledalo ovako. Kad učim i naučim pa zaboravim. Vraćam se da vidim gdje je kvar. Mozak ti šalje poruku tj.simptom "zaborava" da ga nisi upotrijebio na način koji on radi. Znači kad zaboraviš nešto brzo, to je znak bolesti mozga, njegov simptom bola koji si mu ostavio tako što nisi razumio gradivo.Pa ti vraća sa brzim zaboravom. :) ))))))))

Vaš mozak je najmoćniji organ, a teži samo oko tri paunda. Ima strukturu sličnu čvrstom želeu.

Sastoji se od tri glavna dijela:

Veliki mozak ispunjava većinu vaše lobanje. Uključen je u pamćenje, rješavanje problema, mišljenje i osjećanje. Takođe kontroliše kretanje.
Mali mozak je smješten u pozadini vaše glave, ispod velikog mozga. Kontroliše koordinaciju i balans.
Produžena moždina je smještena ispod vašeg velikog mozga i ispred vašeg malog mozga. Povezuje mozak sa kičmenom moždinom i kontroliše automatske funkcije kao što su disanje, varenje, kucanje srca i krvni pritisak.
radio_mocan

#2 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

Znanje je steceno!
Inteligencija ne postoji, samo znanje postoji.
medinna

#3 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Znanje je steceno!

Pozdrav:)

Inteligencija je naziv za znanje koje se stječe učenjem.Da bih zadrzao znanje, imaš centar u mozgu koji je zaduzen za to. Nešto što se razlikuje od znanja je mudrost. To je individualno.
kako bih pohranio znanje koje se stječe radom i učenjem imaš centar ili dio kako vec u mozgu koji je zaduzen za to. jednako za bilo koju drugu sposobnost koju posjedujemo. Imaš centar za govor, ako se ne iskoristi u prve četiri godine imat ćeš problem poslije koja su imala djeca koja su dozivjela to iskutvo. Ta djeca u psihologiji se nazivaju "divlja djeca"
radio_mocan

#4 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

medinna wrote:Nešto što se razlikuje od znanja je mudrost.
Eto ja tvrdim da mudrost ne postoji.
Mozes li mi reci sta je mudrost, da vidim mislimo li na isto.

Sve sto covjek zna, zna na osnovu prethodnog iskustva.
Znaci, kad nista ne bi nikad iskusio, nista ne bi ni znao.

EDIT
Bila je nekakva ovakva tema pa bi je mogla malo potraziti u arhivi, mozda da se i spoje?
medinna

#5 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Samo na kratko cu da ti odgovorim, što nije kraj mog odgovora.

Naime, Istina da učimo svi iz istih knjiga. Istog autora. Svi učenici stječu znanje na jednak način.
Po ovome svi bih trebali imati isto znaanje i na isti način ga prenosti drugima.
Ako zeliš biti iskren ,"mudrost" u ovome jeste da svi učimo isto ali ga neprenosimo na isti način,. Zašto se to dešava
kad svi učimo isto.Nemoj uzimati u obzir različite ocjene. Nego imaš par učenika koji su odlični, odlično poznaju gradivo, ali svi ga prenose na različit način. To je za mene mudrost.
medinna

#6 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Mudrost koju temeljito naučimo nikada nečemo zaboraviti" - Pitagora

Postoji razlika između stjecanja znanja i inormacija i posjedovanja mudrosti i razboritosti. Znanje možete steći na sveučilištu, putovanjima, u vezama, iz knjiga koje čitate i ostalih aktivnosti u kojima sudjelujete. No stječete li time i mudrost?

Talmud pita: "Tko je mudar čovjek?" i odgovara:"Onaj koji uči od sviju". Kako bismo postali mudri, moramo biti voljni zamrznuti osobne stavove o nečemu, odbaciti predrasude i razmišljati posve otvoreno. Važno je željno se širiti i učiti u brojnim raznovrsnim područjima, čak i ako postoji opasnost da senađemo u neugodnoj situaciji ili ispadnemo glupi. Jesmo li pripravni priznati da još ne znamo sve i da smo voljni učiti
radio_mocan

#7 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

Zasto sticanje znanja ogranicavas na obrazovne institucije?

Sve sto naucis je sticanje znanja.

Nauciti hodati, nauciti otvoriti vrata, nauciti plivati etc.
Ovaj argument da bi svi trebali isto znati, ne pije vode jer niko ne odrasta u potpuno istom okruzenju.
Znaci, znanje se stice i neminovnom interakcijom sa samom okolinom.
metar_drva

#8 Re: Dijalog mozga

Post by metar_drva »

medinna wrote:Znanje je steceno!
:-) neukost postoji sigurno, to je ocigledno
medinna

#9 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Samo da ti se izvinem ako sam te na bilo koji način uzrujala, nisam imala namjeru.
Istina da okolina igra vaznu ulogu u cjelokupnom razvoju razvoja. Pišem ti ono što sam učila
na fak. ne iznosim ono što mi se prohtije, nego što sam stekla učenjem, pa samim time stvorila znanje, a na kraju oblikvala ga kao mišljenje.
Static-X

#10 Re: Dijalog mozga

Post by Static-X »

metar_drva wrote:
:-) neukost postoji sigurno, to je ocigledno
jes vala vidi se, ispade medinna kriva :-)
medinna

#11 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Znanje je steceno!

Da znanje se stječe, inteligencija postoji a to je znanje. Diviš se nekom kako zna, diviš se kako je inteligenta.
Static-X

#12 Re: Dijalog mozga

Post by Static-X »

Da znanje se stječe, inteligencija postoji a to je znanje. Diviš se nekom kako zna, diviš se kako je inteligenta.
Pa de onda odluci se na jedno, znanje je znanje ili je inteligencija znanje :roll:
dr.Gonzo

#13 Re: Dijalog mozga

Post by dr.Gonzo »

Mislim da je danasnja nauka dokazala da je inteligencija, kao i brojne druge ljudske karateristike, uslovljena genetikom, ali i djelovanjem okoline.

Ljudi koji imaju odredjene gene, statisticki gledano, mogu imati i imaju veci koeficijent inteligencije od drugih.

Sa druge strane, uticaj okoline (ukljucujuci stvari kao sto je npr. skolovanje) je od presudnog znacaja za razvoj inteligencije.
medinna

#14 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

/la metar_drva dana 09/02/2010 15:52

Znanje je steceno!

Grešku ste napravili, čitaj od početka,Neko je stavio da je ovaj dio moj,a to je post od metar_drva
grešku ste napravili.
statix

#15 Re: Dijalog mozga

Post by statix »

Prije bih rekao da je inteligencija sposobnost i moc tvog mozga da razumije odredjene pojava, probleme i slicno.
Kada nekome kazes da je inteligentan, mislis da je pametan tj. sposoban da izvodi nove zakljucke iz prethodno stecenog znanja...
radio_mocan

#16 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

To je moj post i stojim iza izrecenog.
statix wrote:Prije bih rekao da je inteligencija sposobnost i moc tvog mozga da razumije odredjene pojava, probleme i slicno.
Zar onda "inteligencija" nije samo koristenje stecenog znanja?
nellington

#17 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

radio_mocan wrote:To je moj post i stojim iza izrecenog.
statix wrote:Prije bih rekao da je inteligencija sposobnost i moc tvog mozga da razumije odredjene pojava, probleme i slicno.
Testovi inteligencije se prave tako da znanje/rezultati edukacije ne utiču na sposobnost ispitanika. Dakle, odgovor na tvoje pitanje je u principu, ne.

Ipak, ako gledamo šire, u svakodnevnom životu, odgovor je ipak da, jer je to iskorištavanje inteligencije.
statix

#18 Re: Dijalog mozga

Post by statix »

radio_mocan wrote:To je moj post i stojim iza izrecenog.
Koristenje je vise kao mudrost, jer mozes koristiti znanje u razlicite svrhe.

Inteligencija je uvjetovana i DNK naslijedjem, uostalom sta je IQ test? :) Znaci inteligencija nije samo kolicina znanja koju posjedujes.
bogumil-8

#19 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

@medinna, "gdje me nađe"!
"Inteligencija" - ( upamtio od ranije "definiciju") je moć snalaženja u datoj situaciji!
Možemo li riječ po riječ, pojam po pojam (već je mnogo pojmova "u igri" - da se ne "rasplinemo"?)?!
Edit: Da se koncentrišemo na pojmove: inteligencija i mudrost?!
Last edited by bogumil-8 on 09/02/2010 16:36, edited 1 time in total.
radio_mocan

#20 Re: Dijalog mozga

Post by radio_mocan »

@nellington, statix

Dajte jedno bezvezno pitanje sa nekog IQ testa pa da vidimo?
bogumil-8 wrote:"Inteligencija" - ( upamtio od ranije "definiciju") je moć snalaženja u datoj situaciji!
"Snalazenje" se takoder uci, tj. treba se znati snaci, tako da bi i to se moglo podvesti pod "znanje".
nellington

#21 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Evo, englez...

Image

Da vidimo, šta od znanja možeš ovdje iskoristiti?
statix

#22 Re: Dijalog mozga

Post by statix »

@radio
Ne moram ti nista dokazivati, dovoljno je reci, da prema tvojoj definiciji, svaki mozak kao organ ima istu sposobnost razvijanja i iste organske osobine.
nellington

#23 Re: Dijalog mozga

Post by nellington »

Englez, postoje li talenti, ako inteligencija eto ne postoji?
bogumil-8

#24 Re: Dijalog mozga

Post by bogumil-8 »

@radio_mocan, ne žuri ("pohiti polahko"). Do "mjerenja inteligencije" trebalo bi da prođemo:iskustvo, prva iskustva (čulna), riječ, govor, sporazumijevanje, učenje, proces "sticanja znanja i iskustva", pojam, ....Oblast je preširoka i preobimna. Rado bi (da sam moderator) "ovlastio" (pristup - sa ovlaštenjima moderatora u temi) pokretača teme da "uređuje postove" i tako sadržajima daje neki smislen i cjelovitiji pristup.
medinna

#25 Re: Dijalog mozga

Post by medinna »

Tek sam se priključila, ovo je zivi haus.
Ali samo da razjasnim grešku zbog koje ste me kritikovali.
Posta od radio-mocan je naposao sljedeće:
Znanje se stjece.
Inteligencija nepostoji,samo znanje postoji.

Ja zatim taj dio teskta kopirala u svoj odogovor da me razmije na što ciljam, da nebih došlo do grešeke.

Zatim se ponavlja ista stvar koju je napravio metar_drva. Napisao je da je to medinna napisla. što nije tačno.

Ovdje je ludnica. :) pola sata sam na forumu i vec zbrka:(
Post Reply