dijagnostika u tz, rak dojke

Sve o zdravlju...
Post Reply
nutty
Posts: 35
Joined: 25/04/2010 01:59

#1 dijagnostika u tz, rak dojke

Post by nutty » 28/05/2010 20:47

procedura:
- na sistematskom u firmi zena radi mamografiju. otkriju se kalcifikati, sjena, postavi se dijagnoza tumora dojke. preporuci se hitan odlazak lijecniku obiteljske medicine za uputnice.

- zena dobije uputnice za hitni krvni tumor marker (TM) i hitnu magnetnu rezonanciju obje dojke.

- buduci da klinicki centar na najsavremenijoj opremi radi sve magnetne OSIM dojke ("nemaju softver"), zene salju u privatnu Plavu polikliniku (u selu pokraj grada, magnetna im je u kamionu koji se nije micao deset godina).

- kako bi otisla tamo, zena mora sakupiti tri potpisa konzilija iz klinickog centra i odobrenje zavoda za zdravstveno osiguranje kantona. u medjuvremenu zakaze termin (u ovom slucaju od dobijanja uputnice za tri dana, u ovom slucaju petak, 30. april, s mogucnoscu odgode do 3. maja).

- 2. maja (neradni dan) telefonski joj otkazuju termin do daljnjeg (jer se nekako magnetna pokvarila preko praznika). ne zna se kad ce serviser iz beograda doci. govore joj kako s odobrenjem koje je dobila moze ici u Kamenicu ili Novi Sad, ali ne i Sarajevo. morala bi platiti puni trosak, pa bi joj navodno ZO refundiralo trosak.

- zena digne frku, zove federalni zavod, trazi dijagnostiku koju je zavod vec platio privatnoj poliklinici. provjerila je s klinickim centrom koji su rekli da je ta poliklinika jedina koja radi MR dojke u tom najmnogoljudnijem kantonu.

- direktor plave poliklinike pravda se tipu iz zavoda da jos nisu dobili potvrdu od tipa iz njemacke (zar nije iz BG?) kad ce doci da popravi masinu.

- sarajevo se ukljuci u pricu, jer nisu primili obavijest da se u tz MR dojke ne radi do daljnjeg.

- MR proradila

- MR uradjena, nalazi najavljeni za dva dana. dva dana kasnije zovu i kazu da je doktorica (iz Kamenice, Srbija) na seminaru, te da ce njene nalaze prve uraditi.... zena cekala i cekala i cekala.... deset dana kasnije dobila nalaze koje lijecnik obiteljske medicine ne zna protumaciti ili sta s njima raditi.

- u medjuvremenu zena radi TM nalaz. probiju joj venu (kao i inace), ima pet podljeva od igala... i urade TH nalaze (stitnjacu).

- vratila se po novu uputnicu za TM. uradjen TM. poslana plasticnom kirurgu,

- plasticni kirurg joj kaze da je na pogresnoj adresi, jer on ne zna sta bi radio s tim nalazima

- svi je pitaju gdje je ultrazvucni nalaz za koji nije dobila uputnicu.

- lijecnica obiteljske medicine nije znala sta na nalazu MR znaci "uraditi HP nalaz", te nakon nekoliko dana i dalje nije saznala da se radi o histopatoloskom nalazu (punkcija pod ultrazvukom ili kirurska biopsija) iako je "nekoliko veceri istrazivala" (sigurno se ne radi o Hewlett Packardu!!!). nije dala uputnicu.

- tri mjeseca kasnije, jos nema uputnicu za onkologa

- o svom trosku ce ici u Doboj na neki UZ u boji u specijalisticku polikliniku, necu reci koju.


ZAR JE TO RANO DJELOVANJE PO OTKRIVANJU RANE FAZE RAKA U TUZLI KOJE TOLIKO REKLAMIRAJU?!?

Image


Maybach
Posts: 465
Joined: 24/07/2008 15:31

#2 Re: dijagnostika u tz, rak dojke

Post by Maybach » 29/05/2010 01:14

Nema nista vise u nasem zdravstvu dok dobro ne podviknes i zaprijetis.A o danasnjim doktorima opce prakse ne zelim trositi rijeci.U takvim situacijama je svaki dan bitan.Ne treba puno cekati.Doktorica u Doboju je jako dobra i strucna i dolaze joj pacjenti iz cijelog regiona.Ja licno znam za neke zene koje su joj isle na pregled sa tom strasnom dijagnozom,operisale se i danas su hvala Bogu dobro.Sretno!

l-eptirica
Posts: 1
Joined: 21/07/2010 19:11

#3 Re: dijagnostika u tz, rak dojke

Post by l-eptirica » 21/07/2010 19:27

Znam sve. Meni su rekli "nije to ništa, idi kući i stavljaj obloge". Nisu me poslani ni na mamografiju ni na koji djavo. Samoincijativno sam otišla na privatnu kliniku da mi odstrane tu kvržicu i tada saznala da imam karcinom sa metastazom u jednom od limfnih čvorova. O silnim uputnicama i potpisima koje je potrebno prikupiti nemam riječi. Treba biti uporna i snažna. Sretno!

ira.m
Posts: 4587
Joined: 28/02/2010 00:45
Location: tu negdje...

#4 Re: dijagnostika u tz, rak dojke

Post by ira.m » 23/07/2010 18:01

....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:36, edited 1 time in total.

zelenashica
Posts: 14490
Joined: 19/08/2007 02:54

#5 Re: dijagnostika u tz, rak dojke

Post by zelenashica » 28/07/2011 18:06

Pročitah sve i ostah bez teksta.

:roll:

Post Reply