Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hendrix

#1 Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by Hendrix »

U zadnje vrijeme mi se stalno vrti po glavi tekst koji sam nedavno procitao o tome kako ce ovih par prvih digitalnih decenija u buducnosti biti poznate kao ''digital dark ages''. Cinjenica je da svi imamo milion slika na mobitelima i kamerama, hard diskovima koje rijetko i pogledamo i onda ih na kraju slucajno obrisemo. I nema nazad, slicno je i sa svim digitalnim podacima.

Kako cete pokazati unucima slike iz recimo ove godine tamo nekad 2040? Hard disk davno crko, CD se sjebo nakon par godina, USB ne postoji kao format, mobitel se pokvario i majstor slucajno formatiro sve podatke, neko vam usao u Facebook i sve obrisao... vas cloud storage je bankrotirao i otisao u proslost zajedno s vasim podacima? Ja imam slike od roditelja iz 1975. godine...a da li ce tako i vasa djeca imati? Svaki mobitel ima hiljade slika i sjecanja...koja nestanu u trenutku, i to je po meni strasno. Imamo mogucnost dokumentovati svaki dio zivota...ali to nije trajno. Ne govorim o cuvanju par godina, govorim o cuvanju uspomena decenijama od sada.

Imao sam Hotmail account od 2000. godine, na njemu je bilo bukvalno 10 godina zivota, sjecanja, dopisivanja, fakultetskih ispita i onda ga je neko hekovo zajedno sa milion drugih. A posto sam bio pametan i stavio sve lazne podatke kada sam ga pravio...jer jbg ne zelim da me sistem prati heheh...Rage Against The Machine :) ...nema sanse da povratim account i jednostavno je sve izgubljeno u nepovrat.

Unazad par godina izaberem oko 100 najboljih slika godisnje i printam ih u vise primjeraka, dadnem nesto familiji, nesto sacuvam kod sebe, jer mi je strasno da slike rodjenja djeteta nestanu zbog formatiranja diska ili gubitka flash kartice. Nekako mi je opet vjerovatnije da ce slike ostati u nekoj kutiji decenijama nego u digitalnom formatu.
Naslovnica

#2 Re: Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by Naslovnica »

Cloud?
Ako Microsoft bankrotira, onda bi to bio i kraj svijeta kakvog poznajemo...
8-)
Last edited by Naslovnica on 09/03/2017 11:08, edited 1 time in total.
shalla

#3 Re: Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by shalla »

Hendrix wrote:U zadnje vrijeme mi se stalno vrti po glavi tekst koji sam nedavno procitao o tome kako ce ovih par prvih digitalnih decenija u buducnosti biti poznate kao ''digital dark ages''. Cinjenica je da svi imamo milion slika na mobitelima i kamerama, hard diskovima koje rijetko i pogledamo i onda ih na kraju slucajno obrisemo. I nema nazad, slicno je i sa svim digitalnim podacima.

Kako cete pokazati unucima slike iz recimo ove godine tamo nekad 2040? Hard disk davno crko, CD se sjebo nakon par godina, USB ne postoji kao format, mobitel se pokvario i majstor slucajno formatiro sve podatke, neko vam usao u Facebook i sve obrisao... vas cloud storage je bankrotirao i otisao u proslost zajedno s vasim podacima? Ja imam slike od roditelja iz 1975. godine...a da li ce tako i vasa djeca imati? Svaki mobitel ima hiljade slika i sjecanja...koja nestanu u trenutku, i to je po meni strasno. Imamo mogucnost dokumentovati svaki dio zivota...ali to nije trajno. Ne govorim o cuvanju par godina, govorim o cuvanju uspomena decenijama od sada.

Imao sam Hotmail account od 2000. godine, na njemu je bilo bukvalno 10 godina zivota, sjecanja, dopisivanja, fakultetskih ispita i onda ga je neko hekovo zajedno sa milion drugih. A posto sam bio pametan i stavio sve lazne podatke kada sam ga pravio...jer jbg ne zelim da me sistem prati heheh...Rage Against The Machine :) ...nema sanse da povratim account i jednostavno je sve izgubljeno u nepovrat.

Unazad par godina izaberem oko 100 najboljih slika godisnje i printam ih u vise primjeraka, dadnem nesto familiji, nesto sacuvam kod sebe, jer mi je strasno da slike rodjenja djeteta nestanu zbog formatiranja diska ili gubitka flash kartice. Nekako mi je opet vjerovatnije da ce slike ostati u nekoj kutiji decenijama nego u digitalnom formatu.
Apsolutno si u pravu, supruga i ja se često uhvatimo u razmišljanju "šta ako jednostavno crknu CD-ovi, DVD-ovi, externi HD i sl" pa smo istu stvar uradili, cca jednom godišnje nekih 70-80 slika na USB i pravac kod fotografa na izradu ;-)
Hendrix

#4 Re: Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by Hendrix »

Naslovnica wrote:Cloud?
Ako Microsoft bankrotira, onda bi to bio i kraj svijeta kakvog poznajemo...
8-)
Cloud je opet davanje svojih podataka na cuvanje drugome, neko ti mazne sifru (ma koliko to nevjerovatno zvucalo, svima se moze desiti), podatke, cloud padne...ja govorim o cuvanju podataka decenijama, da li bi to povjerio Microsoftu ili bilo kome drugom od ovih virtuelnih skladista?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by Truba »

o ovome je bilo riječi u stripovima iz boneli produkcije

isli su korak i dalje da su mnogi filmovi izgubljeni jer su ih svi imali :D kući... :D pa kad je bubnula kataklizma nestalo je filmova :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Digitalna sjecanja...kako ih sacuvati?

Post by Truba »

Hendrix wrote: Imao sam Hotmail account od 2000. godine, na njemu je bilo bukvalno 10 godina zivota, sjecanja, dopisivanja, fakultetskih ispita i onda ga je neko hekovo zajedno sa milion drugih. A posto sam bio pametan i stavio sve lazne podatke kada sam ga pravio...jer jbg ne zelim da me sistem prati heheh...Rage Against The Machine :) ...nema sanse da povratim account i jednostavno je sve izgubljeno u nepovrat.
kontam... ali sam ja sve brisao kako je pročitano... dobro nisam sve ali većinu
sjećam se da je granica bila 1 MB možda 3 pa je rasla na 5 10... 100...

ali većina je izbrisana... čim je pročitam... na kraju krajeva to nikome više nije zanimljivo niti bi imao vremena čitati
slike su loše rezolucije bode oči...
Post Reply