diferencijal - jeep 1995

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dr. sci

#1 diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

Imam Grand Cherokee 5,2 iz 95 god.
Auto je u super stanju ali problem koji nikako da rijesim a jede mi zivce sve vise...

Problem sam izgleda ja uzrokovao(najvjerovatnije),mijenjao sam dva izlazna lezaja na da zadnjem dif.i dostelovao konusni-tanjirasti zupcanik (stelovao sam bez lufta i sa minimalnim luftom,razlika je u sajbi od 0,10mm koju sam podbacivao na konusnoj starani) od tad mi se cuje zvuk iiiiiiiiiiiiiiiiiiii kad pustim gas,na brzinama 60-120 kmh. odprilike. Nasuo sam ulje 80w90 i od tad mi je pocela skripa u dif.kad se dobo ugrije i kad krecem iz mjesta a smotam volan,shvatio sam sta je ali sam lamelice pokvario i sad moram nabaviti druge,(sramota me da kazem sta sam uradio,ali bio sam ljut...) mada mislim da su bile pri kraju jer su bile sve isarane crno-sjajne a gledao sam na E-bay da su crne boje pa predpostavljam da bi trebale biti presvucene necim...
Trebao bi negdje kupiti i ulje i aditiv za dif.

Dif.nikad nisam radio pa mi se nemojte cuditi i smijati, a vec sam rekao da u blizini nemam nekog ozbiljnijeg strucnjaka za to...

E sad bi molio malo nekih savjeta,objasnjenja ili pomoci u vezi ovih problema i Jeepa u opste,izvinjavam se na ovako opsirnim zahtjevima
Zaboravih da napomenem da sad vozim bez spere,a ne idem puno po terenima,jedino se brinem kako ce po snijegu kad bude trebalo negdje malo zapeti,pa me zanima koliko mi je to i potrebno i da li ona bas dosta pomaze,ako mogu iskusniji clanovi da mi objasne...?
mišmaš

#2 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by mišmaš »

ja znam ko zna :D
kreso_atac

#3 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

Ajde da idemo ovako redom...

Kad si išao štelovati pinnion samostalno, učinio si veliku glupost bez da se savjetuješ sa pravim majstorima ili dobro pročitao štiva o štelovanju Dana diferencijala. Prvo luft ne možeš štelovati prije nego provjeriš sliku zupčanika. Drugo, luft na pinnionu ne šteluješ umetanjem šajbi odostraga već na pinnionu imaš prsten koji se zateže na određenu kilažu, a prije nego ga zategneš i dadeš mu pravilan luft moraš tačno naštelovati šajbama zazore. Treba knjiga i iskustvo. Konkretno u hrvatskoj znam možda par majstora koji to znaju, isključujuči glavnog dilera koji je u više navrata sjebao ljudima vozila! U Srbiji također, možda isto par likova koje bih ja pustio da to rade. Može to "svako" naštimati ali da se nakon 3000 km diff raspadne.
Neispravan backclash i slika piniona dovest će do toga da će ti zupčanici u roku od 1000-10000km izgledati kao mesoreznica. Odmah se javi stručnjaku za diferencijale. Ima dobrih starih kamionskih mehaničara, koji su održavali nekad kamione, znadu dobro o diferencijalima. Iako nikad nisu radili na Dana, nakon nešto mozganja shvatit će u možda čemu je bit. Je da će im trebati trostruko vremena od uhodanog majstora ali do rezultata će vjerovatno doći.
Šta se tiče ulja u diff. dovoljno je ubaciti kvalitetno ulje 80-90 ali sa obavezom LS konfiguracije, po mogućnosti sintetičko ako često ideš na teren ili šlepaš prikolice. Također preporučljivo ako voziš planine i serpentine. 140 je definitivno pregusto, preporučljivo jedino ako ekstremno koristiš gore navedene situacije.
Original Mopar i aditiv imaš kod zastupnika. Ali bilo koje ulje (kvalitetno) u specifikaciji 75W-90 ili 75W-140. Ako imas LSD onda ti je potreban aditiv a ako nemas nije bitno. E da ulje mora biti GL5.

Napravio si opet veliku glupost kad si izbrusio ono malo zubiju što je ostalo na lamelama.
diff funkcionira malo drugačije nego lamelarna kvačila ali princip trenja je isti. Kolliko god se ovjdje trudio da vam objasnim način funckoniranja dif. nećete shvatiti bez istog u ruci. Ali ajde pokušajmo. Sve dok se vozilo kreće pravolinijski lamele miruju i nemaju nikakav otpor, snaga se prenosi sa "ringa" na kućište diferencijala direktno preko planetara na osovine (planetari su zubčanici koji pogone poluosovine, dok su sateliti zubčanici koji su spojeni do planetara a drži se za kućište pomoću pin-a i interferiraju na razliku kretanja poluosovina kod nelinearnog kretanja vozila. To znači da sa vozilom možeš teoretski proći milion km bez da potrošiš lamele ako većinom puta voziš linearno (autoput). Možeš ih izgoriti u par sati ako si na terenu i kontinuirano šlajfaš jedan kotač. U mometu kada jedan kotač miruje a drugi vrti ko lud u blatu, lamele se enormno troše bez obzira što jedne šajbe miruju na poluosovini (ali se zato lamele vrte sa kućištem) tj. manje se troše one na kotaču koji šlajfa ( jer se one vrte otprilike isto bez trenja ).
Kod ovih starih o kojima mi pričamo ulje se centrifugalnom silom istjeruje iz tarne površine te stvara veće trenje između lamela i diskova (sjetite se rekli smo da taru one lamele od kotača koji se ne miče, tj. kotača koji ima čvrsti dodir sa tlom ali baš zato nema snage jer se ona prenosi na kotač u zraku). Osim što se izbacuje ulje centrifugom ono biva istrjerano pritiskom konusnih zubiju između planetara ( nosača osovine i lamela ) te satelita. Zubi su konusni te imaju tendenciju širenja ( satelit je prihvaćen za pin te se ne može micati ) zato on istjeriva planet prema poluosovini te samim time gura lemele u diskove ). Što je veća centrifuga i manje klizne površine ( ulja ) stvara se veća sila na lamelama te samim time se dio neiskorištene snage kotača u zraku prebaciva na kotač koji je na čvrstoj podlozi.

E sad, vratimo se na početak priče gdje sam ti rekao da si napravio veliku glupost kad si obrusio lamele. Zašto?
Kad prodajem rezervne dijelove za Trac-Lock onda ih prodajem ovim redom:
- lamele+diskovi ( servis na vrijeme )
- big servis kit - lamele+diskovi, pin, sateliti + planetari te njihove podložne šajbe ( neodržavano vozilo i nepravovremeno napravljen servis lamela )
- kompletan case ( kućište diferencijala ) + big servis kit ( tj. kompletan trac-lock ), za onog tko nemari za svoje vozilo i vozi dok ne čuje bum-bum
Evo i revolucija bolesti:
-Prvo crknu lamele ( naravno uz njih se istroše i tarne šajbe )
- ako na vrijeme ne mijenjaš lamele, rekli smo da sateliti izguravaju planetare van, i što imaš veći luft u lamelarnom paku to više trošiš zubčanike ( stvara se torzija - nelinearno trošenje zubčanika ) tj. pojedu se zubi na njima. Dio torzije se prenosi i na satelite te oni izglodaju pin i on postaje ovalan i nepravilan. Kad bi na takav pin satvio i novi planetar opet bi plesao i pojeo zube u kratkom vremenu. Zato se u tom kitu dobiva set novih planetara, satelita i pina.
- Ako si toliko nemaran da ni to na vrijeme ne promjeniš, tada ti pin izgloda Case ( kučište diferencijala ) te i ono postaje ovalno pa i nakon mjenjanja big kita pin pleše u utoru ( a samim time i satelit ) pa on nabrzinu opet pojede zube između satelita i planetara.
dr. sci

#4 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

hm pretpostavljam onda da trebam cijeli diff mijenjat jer vidio sam komade metala kad sam pustio ulje. koliko kosta drugi? i je li rizicno na snijeg bez spere i sa defektnim diffom?
dr. sci

#5 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

hm pretpostavljam onda da trebam drugi diff jer uz sve ovo primijetio sam komade metala u ulju? koliko kosta drugi? i je li rizicno na snijeg bez spere i sa defektnim diffom?
kreso_atac

#6 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

Ja mislim da bi bilo najpametnije uzeti druggi diff (koristen ali dobar), cijena je oko 800 eura imas recimo kod koceljevaca u valjevu ili krote u buzetu (dr jeep, on moze i taj reparirati ali hmm kosta kao kompletan drugi).
kreso_atac

#7 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

I sto se spere tice, i ne treba ti pri "normalnom" snijegu, ali vozeci sa diffom u takvom stanju, u svakom trenutku imas rizik da ce se potpuno raspasti u voznji. jer neki zubi su vjerovatno pokidani
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#8 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by Entropio »

kreso_atac, mozes li mi reci sta si ti po zanimanju?
kreso_atac

#9 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

radim na tehnickom pregledu vozila, u slobodno vrijeme cesto vozim off road takmicenja, i "privatni" biznis mi je opremanje vozila za off road i generalno popravljanje terenaca (i dijelove takodje neke prodajem, koristene, reparirane itd)...
dr. sci

#10 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

ima li neki dobar majstor blizu slavonskog broda? posto uskoro tu idem. i ako mozes daj mi na pp brojeve tih ostalih. ili gdje ti budes da mi to opremis :D
Bakir1

#11 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by Bakir1 »

ima jedan moj prijatelj dif za 5,2 ;-)
kreso_atac

#12 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

U slavonskom brodu (i inace gore po slavoniji) nista osim zastupnika koji su spremni samo da te ogule kao da si pao s marsa, i eventualno upropaste vozilo s izgovorom "da je vec imalo mehanicku gresku". Nazalost ja sam trenutno u Austriji, a u hrvatsku dolazim otprilike samo jednom godisnje onako bez obaveza, ili ako ima vec neki off road susret. A toga kako ja znam uskoro nema. Sto se tice majstora, mogu ti dati brojeve Koceljevaca iz Valjeva (Nebojsa i Goran, imaju otpad jeep vozila, jesu malo skupi, ali odrade posao uvijek vise nego dobro), zatim Miša iz Beograda, nema dijelove ali diferencijal sredi za par sati, ima iskustva s tim mnogo, i sam vozi Cherokee kockicu (takodje kao i koceljevci tjera off road), zatim mozda bi ti i Vandona iz BG mogao pomoci, a u hrvatskoj najbolja opcija je Krota u Istri, Buzet (prozvan kao "dr jeep", sigurno ne bez razloga : ) ). Brojevi telefona i e-mailovi na PP.
kreso_atac

#13 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

Ili to od bakira bila bi ti mozda dobra opcija jer vjerovatno niste daleko, samo naravno provjeris jel uredno radi i jel odgovara tvom reduktoru (a vjerovatno da odgovara)
Kiberluskoni

#14 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by Kiberluskoni »

Terenci su opasni kada ih zanemariš, a tvoj dif je tipičan primjer.
Od nečega što košta par stoja sa ugradnjom, možeš doći do cifre preko hiljadu maraka. Moj savjet je kvalitetan polovan otvoreni dif. Prepoznaćeš ga po ovalnom obliku case-a (dio na kojem je tanjirasti zupčanik), dok je taj tvoj sa TracLok-om četvrtast. Naravno puno bolja varijanta je isti takav ali sa TracLokom, ali tu odmah moraš računati lamele (da ne bi opet završio kao ovaj prvi).
Ako se odlučiš za prvu varijantu, ne bi trebao puno osjetiti pri normalnoj vožnji. Čak je moguće da ti auto po snijegu bude malo stabilnije, jer mu neće bacati zadnji kraj. Ne znam koji reduktor imaš, ali ako je sa full time opcijom (NP242, NP247 ili NP147), još ćeš manje primjetiti razliku.
Diferencijal možeš naći u Wrangleru, i Cherokeeju, pored GC-a. Obavezno prebroj zupčanike na velikom (tanjirastom) i malom (pinionu), podijeli veći broj sa manjim, pa odredi koji je prenos i uporedi šta piše na trubi diferencijala.
Slažem se sa krešom po pitanju majstora, dobar stari majstor koji je slagao diferencijale na kamionima bi to trebao riješiti bez problema.
dr. sci

#15 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

Zvao sam ove majstore u Srbiji, dogovorio sam pregled kod Miše u Beogradu, pa ako bude potreban novi diferencijal ili dijelovi, to će mi on nabaviti iz Valjeva. Nadam se da nije problem što sam rekao da se javljam po preporuci Kreše, da me ne oguli finansijski :D
kreso_atac

#16 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

ma nece Miso nije taj tip, naplatit ce svoje sto radi (a nije skup uopste!), a dijelove ako imas negdje drugo jeftinije od koceljevaca mozes ti to njemu odnijeti nije to nikad problem. i pripremi se za koju rakijicu sa njim, pogtovo u ovim hladnijim danima :-D

u 5.2 granda su isli reduktori 242, 231 i 249, pa provjeri koji je u pitanju i trazi takvog, mislim ne mora ono biti isti ali preporucljivo je jer zna se desiti da se mora zadnji kardan i centralni diferencijal dodatno stelovati prema tom novom difernecijalu, a prenos obavezno mora biti isti.
herbert mekfjuger

#17 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by herbert mekfjuger »

Mišo ti je odličan izbor jarane! Kad se vratiš, napiši nam iskustva :D Bio sam kod njega takođe i prezadovoljan sam, a rakija je :thumbup:
dr. sci

#18 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

Sve je to ok, ali kako sa diffom u ovom stanju stic do beograda :D i miso mi rece da ce "njega na autoputu 5.2 motor najverovatnije satrat" al nada se da cu moc stic. kreso sta predlazes? kontam da ne idem autoputom. u ponedjeljak je pregled
kreso_atac

#19 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

otkači zadnji kardan (samo par šrafova imaš) i tjeraj ga kako ti volja. prvi će mu bit sasvim dovoljan za autoput.
dr. sci

#20 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

otpojio zadnji kardan, vozilo ne mice ni u 2wd ni u 4. cuje se radi, ako pritisnem gas mjenjac prebaci u drugu al valjda samo zadnji izlaz dobija snagu
dr. sci

#21 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

otpojio zadnji kardan, vozilo ne mice ni u 2wd ni u 4. cuje se radi, ako pritisnem gas mjenjac prebaci u drugu al valjda samo zadnji izlaz dobija snagu
Kiberluskoni

#22 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by Kiberluskoni »

koji reduktor imaš na autu? Koje položaje ručice imaš? Možeš voziti samo ako imaš NP231 prebačen u 4hi ili sa NP242, ako ga prebaciš u 4hi part time.
Ako je NP247 neće moći baš tako, jer on isto ima lamele i georotor pumpu, pa bi vožnja zapravo simulirala da mu proklizava zadnji diferencijal (što bi prebacivalo obrtni momenat na zadnju osovinu, a kako vidim, to ti se i dešava).
kreso_atac

#23 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by kreso_atac »

Ma joj prijatelju zakljucaj mu centralni diff i mora ici bez obzira koji reduktor imas. normalno da ne ide u 4x4 obicno.
mišmaš

#24 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by mišmaš »

doktore sci, šta si ti po zanimanju? :-D
dr. sci

#25 Re: diferencijal - jeep 1995

Post by dr. sci »

vidi sad stvarno ide kad blokiram diferencijal u 40 LO i PART TIME :-D A po zanimanju sam automehanicar i serviser auto klima.
Post Reply