Diane 35

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

tobleronica

#1 Diane 35

Post by tobleronica »

Dobro veče svima! :)
Odmah ću preći na stvar. Imam problema sa problematičnom kožom, tačnije, licem. Nisu to veliki problemi ali sam ih ranije imala više tako da mi ti ožiljci stvaraju lošiju sliku o mom licu. Stanje se pogorša kada trebam dobiti menstruaciju, naravno. Koristila sam neke kreme za lice ali ništa nije donosilo dobre rezultate, nisam odlazila kozmetičarkama jer ne vjerujem u njihovo čišćenje a dermatolozi skoro svima preporučuju iste kreme a nemamo svi problematičnu kožu zbog istog razloga.
Imam mješovitu kožu, T zona se više masti ali čak i na njoj se koža "peruta". Voljela bih da riješim taj problem (pa ako netko zna neki način, neka mi kaže) ali ono zbog čega sam postavila temu ovdje jesu kontacepcijske tablete/pilule Diane 35. Btw, imam 17,5 god. Čitala sam o iskustvima, naravno, nekima su pomagale a nekim ne, naročito su se djevojke žalile na nuspojave. Zanima me da li UVIJEK pomažu kada je u pitanju koža, da li sam premlada da ih uzimam (ne trebaju mi kao kontracepcija) i da li su štetne za mene, kakve pretrage i nalaze rade kada utvrđuju koje se pilule trebaju koristiti...?

Ja znam da je o tome najbolje porazgovarati sa ginekologom ili nekom drugom stručnom osobom (i planirala sam) ali sam željela prvo ovdje da se javim, prije no što porazgovaram o tome sa mamom jer ne bih započinjala sve to dok se ne uvjerim da stvarno imam "razloga" da to tražim. Iskreno, meni se ne dopada ta obaveza i bojim se kakve bih posljedice mogla imati kasnije...
Kraljica_Suza

#2 Re: Diane 35

Post by Kraljica_Suza »

Jesi ti pokusala uciniti sve sto bi moglo biti do tebe?
Ajmo redom...Diras li lice tj.istiskujes li bubuljice? Jel se zdravo hranis? Koliko tecnosti uzimas? Bavis li se ikakvim sportom...brines li o njezi svoga lica?
Eto, prvo sve ovo ispostuj i sigurno ces imati bolje rezultate...na kraju krajeva, ti si sada u godinama puberteta pa je normalno i da ih imas...rijetke su sretnice koje prodju pubertet bez tog :-D

Ovo ti je odgovor na prvi dio pitanja...a ostalo prepustam drugima, jer ja nemam iskustva sa tim pilulama. :)
shambho

#3 Re: Diane 35

Post by shambho »

Sto se tice prethodnog posta ja licno sam se u navedenim godinama svega pridrzavala (higijena, nisam dirala, zdrava ishrana, tecnost, kreme i kremice) i nista.. Posjetila tonu dermatologa, mama se para nadavala.. Isla nazalost i kozmeticarki UNISTILA mi lice, i jedino sto mi je pomoglo su upravo kontracepcijske koje sam radi kontracepcije pocela koristiti ali nista mi k'o one nije iscistilo lice..

Licno sam Yasmin koristila ali znam dosta djevojaka kojima su Diane pomogle i to ih iskljucivo zbog lica koriste.. I uvijek pomazu, za to su i namijenjene..

Eh sad..Ti ionako to ne mozes bez recepta uzeti.. Najbolje otici svom doktoru i traziti uputnicu za ginekologa (mozda te i na szudentsku posalje) i kazes fino da je zbog toga..Oni daju kad su ti problemi u pitanju..
I onda fino uradis nalaze (krvi, po uputnici ginekologa), isti dan budu gotovi, ako su u redu a uglavnom budu, bitni su samo trombociti i vrijeme koagulacije, onda bez problema dobijes Diane zajedno sa uputama kako da ih koristis..

Nuspojava uglavnom nema, osim ako nuspojavom ne smatras to sto grudi malo nateknu (barem u mom slucaju), ali sve se to nakon prvog mjeseca koristenja smiri..One stetiti ne mogu, naprotiv.. Googlaj jos malo o tome i informisi se prije nego svakoga pocnes slusati, pa i mene.. :) Ima fina stranica 21dan.com, tu ima svasta o njima..

Sretno u svakom slucaju, nadam se da ces ih se rijesiti na najbolji moguci nacin, ja te razumijem meni su bar to bile velike muke.. :zoka:
jedna

#5 Re: Diane 35

Post by jedna »

28 godina i problematično lice.
dakle, nema šta nisam probala. kontracepciju mi je doktor prvi put prepisao kada sam imala nekih 19 - 20 godina, ali ja sam odbila da je koristim i isprobala sve što se isprobati može. bilo je perioda kada se lice smirili, a bilo je i onih kada bih "buknula". prošle godine desilo se to da sam se osula kao nikad do tad i to uglavnom po vratu (a to mi ranije i ije bilo baš problematično područje). čitala sam mnogo o kontracepciji, konkretno Diane, ali sam iz nekog razloga zazirala od korištenja istih. onda sam krajem prošle godine odlučila provjeriti razinu hormona u krvi (taj sam nalaz čekala neke 3 sedmice) i ustvrdilo se da imam disbalans određenih hormona što, najvjerojatnije, prouzrokuje akne kod mene. potom me ginekologica uputila da povadim ostale nalaze (dakle, kako su ti rekli najobičniji nalaz krvi koji bude gotov istog dana), kad se pokazalo da je on ok prepisala mi je diane 35 ili betadine (iste tablete, samo drugi proizvođač i ove betadine su malo jeftinije). rekla mi je da će biti potrebno da prođe najmanje 6 mjeseci da vidim prve rezultate, a za pojačanu dlakavost (koja mi se takođe pojavila) i do 2 godine.
jučer sam uzela poslednju tabletu 3. ciklusa (dakle, pijem već 3 mjeseca) i mogu reći da sam itekako primjetila poboljšanje. trenutno nemam ništa upaljeno na licu, samo me muče ožiljci koji su (uglavnom od prošle godine) ostali.
eh sad, što se tiče nuspojava - moja prijateljica je pila diane 2-3 sedmice i imala strašan osjećaj mučnine i jake glavobolje te je prestala sa korištenjem istih. druga je pila yasmine (čini mi se) i prva 2-3 mjeseca je osjećala nadutost, nervozu, grudi su joj otekle...
što se mene tiče, nikakvih mučnina nisam imala, nikakvih glavobolja, natečenih grudi (za čim čak i žalim :D ). Apetit - normalan, ni povećan, ni smanjen. Nisam imala ni tog tzv tačkastog krvarenja za koje mi je doktorica rekla da će se vjerovatno pojaviti između ciklusa. jedino što mi se desilo to je da sam počela koristiti drugu tablu od prvog dana mjesečnog krvarenja (da to mi se desilo, ali to nije ništa strašno - ciklus mi se skratio sa 26-28 dana na 23-26 i mjesečnice su manje obilne što je super i ne traju duže od 3 dana, doktorica mi je rekla da će se nakon nekog vremena skratiti čak i na dan). dakle, prva tabla se počinje koristiti prvog dana krvarenja, pije se 3 sedmice pa 7 dana pauze, pa opet nova tabla. eh, kako rekoh, meni je mjesečnica nastupila 24. dan i djevojka u apoteci mi je rekla da počnem sa drugom tablom jer svaku trebam krenuti od prvog dana krvarenja. i ja sam počela, međutim doktorica mi je kasnije rekla da trebam imati tu pauzu od 7 dana čak i ako do tada krvarenje prestane (mada mi se neće desiti ništa ako sam uzela par dana ranije). meni se ipak desilo to (ne znam da li zato što sam počela ranije sa terapijom, nije mi ni doktorica znala reći malo joj je bilo čudno) da sam imala menstruaciju (krvarenje) samo nekih dan-2, a nakon ta dan-2 naredne 3 sedmice (do iduće menstruacije) imala sam nekakav obojeni sekret (dakle ne baš krvarenje), kao ono što se pojavi krajem svake mjesečnice. doktorica mi je rekla da ako se nastavi narednog mjeseca da joj opet dođem. međutim, sve je ok. nema krvarenja.
pustopoljina

#6 Re: Diane 35

Post by pustopoljina »

ta tvoja prijateljica sa glavoboljama (i sve ostale sa glavoboljama od antibaby pilula) ako slucajno uzimaju te tablete navece-neka okrenu i uzimaju ujutru.
velika je sansa da se glavobolje vise nece pojavljivati. ako i dalje bude imala glavobolje-mora prestati.
jedna

#7 Re: Diane 35

Post by jedna »

pustopoljina wrote:ta tvoja prijateljica sa glavoboljama (i sve ostale sa glavoboljama od antibaby pilula) ako slucajno uzimaju te tablete navece-neka okrenu i uzimaju ujutru.
velika je sansa da se glavobolje vise nece pojavljivati. ako i dalje bude imala glavobolje-mora prestati.
ma ona je to odmah prestala, mada je meni rekla doktorica da me ne trebaju zabrinjavati glavobolje prva mjesec-dva. ponavljam, ja ih nisam imala.

još nešto, ja nisam rekla da sam uzela betadine, a ne diane - znači iste tablete samo drugi proivođač i malo su jeftinije. kako rekoh, što se tiče nuspojava nisam ih imala sem te sukrvice drugi mjesec.

i još nešto :D
jedna prijateljica je pila isto diane, mislim, takođe zbog problema s licem. koristila ih je 2 godine i tada je bilo sve dobro, ali kada je prekinula imala je još veće probleme s bubuljicama nego ranije + pojačana dlakavost. ja sam pitala ginekologicu za to i ona mi je rekla da je moguće da nema garanta da se neće desiti isto i meni ili bilo kome drugom, ali takođe da je moguće da se nikada i ne povrate. sve zavisi od organizma do organizma. pošto sam ja probala sve i svašta i smatrala da nemam šta izgubiti jer me stanje mog lica bacalo u duboku depru (+ dlake koje bujaju kao lude :roll: ), te sam ih isprobala.
kažem, za sada sam zadovoljna, upaljenih na licu nemam, a primjetila sam da mi i dlake sporije rastu. kako će biti kada napravim pauzu, vidjećemo. ne planiram je praviti makar dok 6 mjeseci ne prođe (6 tabli kada ispijem)
ellmichak

#8 Re: Diane 35

Post by ellmichak »

Jesi pokusala sa klindamicinom za lice?
Karmen86

#9 Re: Diane 35

Post by Karmen86 »

Ja sam ih koristila radi kontracepcije, sto se tice toga, preporodila sam se bez kondoma i osjecaj sigurnosti ti daje da se opustis i stvarno je extra.
Sto se tice lica, meni se ocistilo nakon 4-5 mjeseci koristenja tableta, iako mi je koza postala toliko suha da je to nevjerovatno. Znaci mackanje hidratantim kremama, uljem itd i evo sad gledam na nozi opet mi se peruta. Nemoguce nositi suknju bez da si se natopila u ulje prije.
Onda, promjene raspolozenja su meni bile katastrofa, iako je to moguce jer sam prolazila kroz tezak period u zivotu, ali ima sigurno i do hormona.
Ono sto je mene zabrinulo su kvrzice koje su mi se javile po dojkama, znaci na svakoj dojci nekoliko kvrzica i onda sam ih prestala piti. I to je nestalo nakon prestanka s tabletama. Lice mi je jos uvijek koliko toliko cisto, imam par pred mjesecnicu, inace sve OK, a koza mi je presuha.
I da, inace puno vode pijem i te tablete kao da su na mene utjecale da ne izlucujem vodu, mislim celulit se u pola godine nakupio do koljena, to mi je jako smetalo i evo sad kad sam prestala piti tablete povukao se u rekordnom roku, imam jos malo po straznjici, ali to sam i prije imala. Da mi je neko rekao da celululit moze doci i nestati gotovo preko noci ne bih vjerovala. Sve u svemu, moj savjet ti je ne. Ima puno pilula sa manjom kolicinom hormona koje su ti puno bolje, s obzirom da si jos mlada i to.
Pozz
pustopoljina

#10 Re: Diane 35

Post by pustopoljina »

ti imas hormonalni poremecaj,zato ti ne smetaju-dovode te u normalu.
a prijateljica ima ili manji ili nema uopste hormonalni poremecaj-i nju tablete na pocetku pobrkaju-dok ne uspostvae svoj rezim. zato ima nuspojave.
a dala sam dva linka-ko je bio raspolozen da cita,vise su nego informativni.
diane 35,odnosno bilo kojoj drugoj antbybaby sa ciproteron acetatom (antiandrogen) smanjuje rad nadbubrezne zlijezde-tj. smanjuju/blokiraju produkciju kortizola (i aldosterona)-blokiranje produkcije kortizola dvoodi do sintetiziranja testosterona adrenogenog (ne znam jesam ovo dobro napisala na nasem) porijekla (ne iz gonada,nego iz nadbubrezne zlijezde) i na taj nacin indirektno povecava kolicinu testosterona (i onog DHEA).
a ta nadbubrezna zlijezda se smanjuje,ne radi. i sad kad je naglo deblokiras-ona nije u stanju odmah poceti sa normalnom funkcijom-nego se jos proizvodi taj testosteron (plus onaj iz gonada)-> ludnica.
zato se mora postepeno prestati uzimati-da li polanjem ili cetvrtanjem tablete ili uzimanjem svaki 2 ,pa 4 dan itd. ali nadbubrezna mora postepeno poceti sa radom.
ginekolozi, dok se pozalis na bubuljice- dijele diane/midane/nebitno kako se zovu bitno je da sadrze ciproteron acetat, kao bombone...pri tome pomazu samo onima sa hormonalnim poremecajem u smislu povisenog testosterona i DHEA i pobrkanog odnosa FSH/LH...naravno-kroz smanjenje djelovanja testosterona moze se i ovima drugima ciniti kao da pomazu, ali u usporedbi sa stetom i nuspojavama -to se ne isplati.

ti-sto si se javila prije mene @karmen86- nisam fakat strucnjak- ali suha koza (istanjena,prozirna...nakupljanje vode...zedj-govore da imas problema sa secerom,tj. s kortizolom (koji sve to uzrokuje),tj. da imas nuspojave ovog djelovanja na nadbubreznu zlijezdu.
Dioda

#11 Re: Diane 35

Post by Dioda »

tobleronica wrote:Dobro veče svima! :)
Odmah ću preći na stvar. Imam problema sa problematičnom kožom, tačnije, licem. Nisu to veliki problemi ali sam ih ranije imala više tako da mi ti ožiljci stvaraju lošiju sliku o mom licu. Stanje se pogorša kada trebam dobiti menstruaciju, naravno. Koristila sam neke kreme za lice ali ništa nije donosilo dobre rezultate, nisam odlazila kozmetičarkama jer ne vjerujem u njihovo čišćenje a dermatolozi skoro svima preporučuju iste kreme a nemamo svi problematičnu kožu zbog istog razloga.
Imam mješovitu kožu, T zona se više masti ali čak i na njoj se koža "peruta". Voljela bih da riješim taj problem (pa ako netko zna neki način, neka mi kaže) ali ono zbog čega sam postavila temu ovdje jesu kontacepcijske tablete/pilule Diane 35. Btw, imam 17,5 god. Čitala sam o iskustvima, naravno, nekima su pomagale a nekim ne, naročito su se djevojke žalile na nuspojave. Zanima me da li UVIJEK pomažu kada je u pitanju koža, da li sam premlada da ih uzimam (ne trebaju mi kao kontracepcija) i da li su štetne za mene, kakve pretrage i nalaze rade kada utvrđuju koje se pilule trebaju koristiti...?

Ja znam da je o tome najbolje porazgovarati sa ginekologom ili nekom drugom stručnom osobom (i planirala sam) ali sam željela prvo ovdje da se javim, prije no što porazgovaram o tome sa mamom jer ne bih započinjala sve to dok se ne uvjerim da stvarno imam "razloga" da to tražim. Iskreno, meni se ne dopada ta obaveza i bojim se kakve bih posljedice mogla imati kasnije...
Evo da se i ja tuspasim :) Ja sam diane pocela piti u 21. godini. Imala sam problema sa menstruacijom, tacnije menstruaciju sam dobijala mozda tri puta godisnje. Pored toga sam imala probleme sa pojacanom dlakavoscu i naravno jednu katastrofu na licu. Osim toga, diane su mi bas bile potrebne jer sam nekako u tom periodu imala prvi seksualni odnos i htjela sam da budem rahat :D
Meni ih je ginekolog propisao zato sto sam imala policisticne jajnike (ciji su simptomi pojacana dlakavost, problemi sa kozom i izostanak menstruacije).
Pijem ih vec skoro sedam godina, i ja nisam imala neke probleme sa istima.Neki kazu da se od njih deblja, neki da su pojacane glavobolje (ja sam i prije diana imala strahovite glavobolje, godinama prije), ali od diana nisam imala nikakvih promjena.
Za par mjeseci mi se lice prilicno ocistilo, za godinu dana vise nisam imala nekih problema sa kozom.

E sad, s obzirom da si ti jos mlada, vrlo lako je moguce da su ti ti problemi sa licem privremeni, i da ce proci :)
Ja bih se na tvom mjestu svakako posavjetovala sa ginekologom :D
jedna

#12 Re: Diane 35

Post by jedna »

pa nije je meni baš dao doktor "ko bombonu". kako rekoh, imala sam nekih 20ak godina kada mi je dermatolog propisao kontracepciju (dr. suljagić) i tada sam ja povadila sve nalaze (sem hormona) i bili su ok i kupila sam tablete (koje su tada bile stvarno skupe, uz diane dao mi je i androkur), ali ih ipak nisam počela piti. posle sam se načitala svega i svačega za kontracepciju i uvijek me bilo strah probati, mada sam imala i stalnog dugogodišnjeg partnera i razgovarali smo ponekad kako bi bilo da počenem piti tablete.
rekoh i to da sam imala perioda čisto-čibavo lice, ali prošle godine (dakle, u 27-oj godini) izasula sam se kao nikad prije. i tada sam se ja prvo obratila dermatologu. zapravo, prvo sam otišla ginekologu jer sam sumnjala na policistične jajnike, obzirom da mi se i dlakavost povećala, no s te strane je sve bilo ok. pa sam onda otišla dermatologu koji mi je propisao neki losion ichoseptal, nešto tako, nešto novo, navodno super, pomaže svima. meni nije ništa pomoglo, a koristila sam ga pola godine. onda sam opet otišla ginekologu, uradila hormonski nalaz i pokazalo se da imam taj disbalans, mada vrlo mali (dakle, nisam ne znam baš ni da li sam se zbog toga osipala). vrlo malo povišenu razinu muških hormona.
planiram uskoro ponoviti nalaze, a kako rekoh ne mislim ih prestati piti barem 6 ciklusa. ja nisam imala ni perutanje kože, ni celulut, ni povećan apetit (čak štoviše, prvi mjesec je bio smanjen ne znam je li do tableta)

dakle, ja sam za kontracepciju, ali uz obavezan ljekarski pregled. kompletan. takođe, za pušače je nepreporučljivo korištenje tableta
ajde_vise

#13 Re: Diane 35

Post by ajde_vise »

jedna wrote:
pustopoljina wrote:ta tvoja prijateljica sa glavoboljama (i sve ostale sa glavoboljama od antibaby pilula) ako slucajno uzimaju te tablete navece-neka okrenu i uzimaju ujutru.
ma ona je to odmah prestala, mada je meni rekla doktorica da me ne trebaju zabrinjavati glavobolje prva mjesec-dva. ponavljam, ja ih nisam imala.

još nešto, ja nisam rekla da sam uzela betadine, a ne diane - znači iste tablete samo drugi proivođač i malo su jeftinije. kako rekoh, što se tiče nuspojava nisam ih imala sem te sukrvice drugi mjesec.

jedna prijateljica je pila isto diane, mislim, takođe zbog problema s licem. koristila ih je 2 godine i tada je bilo sve dobro, ali kada je prekinula imala je još veće probleme s bubuljicama nego ranije
+ pojačana dlakavost. ja sam pitala ginekologicu za to i ona mi je rekla da je moguće da nema garanta da se neće desiti isto i meni ili bilo kome drugom, ali takođe da je moguće da se nikada i ne povrate. sve zavisi od organizma do organizma. pošto sam ja probala sve i svašta i smatrala da nemam šta izgubiti jer me stanje mog lica bacalo u duboku depru (+ dlake koje bujaju kao lude :roll: ), te sam ih isprobala.
kažem, za sada sam zadovoljna, upaljenih na licu nemam, a primjetila sam da mi i dlake sporije rastu. kako će biti kada napravim pauzu, vidjećemo. ne planiram je praviti makar dok 6 mjeseci ne prođe (6 tabli kada ispijem)
ovo se desilo i mojoj prijateljici
- po preporuci dr - radi akni - uzimala ih je - i bilo je manje vise ok

kad je prestala - poceli su takvi problemi sa kozom - neki cirevi i stosta - zavrsila je i u bolnici
i onda se ponovo morala vratit na pijenje istih
No_oNe__

#14 Re: Diane 35

Post by No_oNe__ »

Ono sto je vazno prije uzimanja diane35 a i bilo kojih drugih pilula, je da odes na jednu dobru kontrolu krvne slike
hormonalna slika
diabetes (tj nivo secera u krvi)
masnoce
i ono sto vecina ljudi izostavlja (doktora) je vrijeme zgrusnjavanja krvi (ako neko ne zna:test se radi tako da te bocne med.sestra onom iglicom u prst i onda okrece papirni krug i ostavlja tragove krvi (kapljice) na istom, i pritom mjeri vrijeme) laicki objasnjeno ja nisam znala zasto mi to radi i jos kad mi je rekla da se to radi pred operaciju ja umrla - a kasnije se ispostavilo da se to mora raditi i da je ispravan postupak! sve ove pilule imaju mogucu posljedicu zgrusnjavanje krvi ... ono od cega umiru cure sada povecanim brojem, samo se sruse i gotovo! tu pomoci nema i taj bi se test trebao raditi svakih 6 mjeseci!

moooozda si malo premlada bas za diane, ja koliko znam one se ne preporucuju prije 21 godine - jer su one malo jace u odnosu na yasmin i ove stale koje se nalaze u prodaji
ali opet ako ti da ginekolog ... i ako uradis sve ove testove ...
sve u svemu NIKAKO SAMA NA SVOJU RUKU JER CE TI SE OBITI O GLAVU!

ako treba otidji i kod 2 doktora pa se posavjetuj

ja ih koristim vec oko 3 godine i nisam imala nikakvih problema
ne zbog koze nego zbog PCOS-a i meni su dobre
ni mucnine ni glavobolje ni nista
kuc kuc u drvo!
shambho

#15 Re: Diane 35

Post by shambho »

Neko je pitao za klindamicin..Ja sam to koristila i priilicnp mi je pomoglo..ne k'o kontracepcija al' jeste..Tako d amozes i s tim pokusati..
Ali fazon s klindamicinom je sto je, bar su meni tako rekli, to antibiotik i ne smije se puno koristit..Dakle mozda nekih mjesec i manje.. A naravno kao i sve to samo djeluje dok ga koristis.. I meni se od njega isusivalo lice ali strasno.. :|

A sto se tice prestanka koristenja kontracepcije, i meni su se opet pojavile akne, ne bubuljice, ali ni problizno kao prije..Cisto mi se zna pojaviti jednom dva puta mjesecno neka ogromna, i prezivim dva dana..ali to je nista sa usporedbom kako je prije bilo..

:arrow:
Last edited by shambho on 03/09/2011 17:09, edited 1 time in total.
zvrzgana

#16 Re: Diane 35

Post by zvrzgana »

Da se i ja tuspasim!
Koristim Diane 35 vec dvije godine radi problema sa aknama i ja sam preeeeezadovoljna!
Probleme sa licem imam od 16 godine i koristila sam raznorazne preparate, posjecivala dermatologa koji me je ubjedjivao da su to tipicne tinejdzerske akne. To sam i vjerovala do 20 - 21 godne kada sam vec valjda izasla iz puberteta!
Ove dvije godine od kako ih koristim lice mi se preporodilo. Nema vise teskih, bolnih upala. Pojavi se tu i tamo koja prije nego sto trebam dobiti ali nista zabrinjavajuce. Da ne spominjem smanjenu dlakavost i cvrste grudi :D
Jedina nuspojava kod mene je debljanje ali ni za to se ne zalim. Prije nego sto sam ih pocela piti bila sam pomrsava a sada sam dosla na neku normalnu i zadovoljavajucu tezinu za moju visinu. Otprilike sam dobila 4 kile. Jedino sto meni smeta jeste strasan osjecaj nadutosti i zadrzavanja tecnosti 7 dana prije nego sto trebam dobiti i to sto ponekada uticu na raspolozenje ali to nije nista na sta se ne moze covjek navici.
Ono sto bih ti ja preporucila je da jos malo sacekas, godinu - dvije jer je stvarno moguce da je jos uvijek u pitanju pubertet i da ce te proci. Samo da ne bude genetika kao u mom slucaju :sad:
tobleronica

#17 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

shambho wrote:Sto se tice prethodnog posta ja licno sam se u navedenim godinama svega pridrzavala (higijena, nisam dirala, zdrava ishrana, tecnost, kreme i kremice) i nista.. Posjetila tonu dermatologa, mama se para nadavala.. Isla nazalost i kozmeticarki UNISTILA mi lice, i jedino sto mi je pomoglo su upravo kontracepcijske koje sam radi kontracepcije pocela koristiti ali nista mi k'o one nije iscistilo lice..

Licno sam Yasmin koristila ali znam dosta djevojaka kojima su Diane pomogle i to ih iskljucivo zbog lica koriste.. I uvijek pomazu, za to su i namijenjene..

Eh sad..Ti ionako to ne mozes bez recepta uzeti.. Najbolje otici svom doktoru i traziti uputnicu za ginekologa (mozda te i na szudentsku posalje) i kazes fino da je zbog toga..Oni daju kad su ti problemi u pitanju..
I onda fino uradis nalaze (krvi, po uputnici ginekologa), isti dan budu gotovi, ako su u redu a uglavnom budu, bitni su samo trombociti i vrijeme koagulacije, onda bez problema dobijes Diane zajedno sa uputama kako da ih koristis..

Nuspojava uglavnom nema, osim ako nuspojavom ne smatras to sto grudi malo nateknu (barem u mom slucaju), ali sve se to nakon prvog mjeseca koristenja smiri..One stetiti ne mogu, naprotiv.. Googlaj jos malo o tome i informisi se prije nego svakoga pocnes slusati, pa i mene.. :) Ima fina stranica 21dan.com, tu ima svasta o njima..

Sretno u svakom slucaju, nadam se da ces ih se rijesiti na najbolji moguci nacin, ja te razumijem meni su bar to bile velike muke.. :zoka:
Eh da, čitala sam i o Diane 35 ali i o Yasmin. Samo se bojim da ih ovako rano počnem trošiti, ne znam.
Porazgovarala sam jutros sa mamom o tome, ona smatra da je prerano da počnem nešto tako jako unositi u organizam te da mi može "poremetiti" hormone. A i ona priča o nekim težim nuspojavama jer je valjda viđala da ženama počne rasti brada baš zbog tih hormona (što mi je pak najveći problem, koji ne želim :D), zatim pojačano znojenje, glavobolje, poveća se nivo muških hormona, itd... A ne znam da li i ove kontacepcijske (Diane 35 i Yasmin) mogu takvo što učiniti. :S
Stvarno ne znam šta da radim, ne bih na svoju ruku da uzimam a sa njom bih tek mogla kroz 1god., a inače, muke sa licem mučim od 7 razreda Osnovne škole, od prve menstruacije. Možda bih ju i mogla nagovoriti ali mi je problem što ima i loših iskustava, a sad ću pogledati ovu stranicu za koju si mi rekla. I hvala ti puno! :)
tobleronica

#18 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

jedna wrote:

jedna prijateljica je pila isto diane, mislim, takođe zbog problema s licem. koristila ih je 2 godine i tada je bilo sve dobro, ali kada je prekinula imala je još veće probleme s bubuljicama nego ranije + pojačana dlakavost. ja sam pitala ginekologicu za to i ona mi je rekla da je moguće da nema garanta da se neće desiti isto i meni ili bilo kome drugom, ali takođe da je moguće da se nikada i ne povrate. sve zavisi od organizma do organizma. pošto sam ja probala sve i svašta i smatrala da nemam šta izgubiti jer me stanje mog lica bacalo u duboku depru (+ dlake koje bujaju kao lude :roll: ), te sam ih isprobala.
E baš takvih stvari se ja bojim. Jer sam mlada i ako bih i ja koristila npr. 2god., tad ću imati 20.. I ako mi se stanje pogorša tj. bude i gore no što je bilo prije korištenja, nigdje nisam dospjela. A da ne pričam ako to dovede do još nekih problema jer bih ih pila samo radi lica, nikakva maljavost. :(
Hvala u svakom slučaju, još ću se informisati...
tobleronica

#19 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

ellmichak wrote:Jesi pokusala sa klindamicinom za lice?
Hm, koristila sam razne kreme, ne mogu se sjetiti da li je neka po sastavu imala veze sa Klindamicinom. A baš sam planirala da nabavim tu neku Klindamicin mixturu, preporučila mi ju drugarica ali eto, baš danas sam ipak uzela iz kolekcije Avene neku emulziju... Avene CLEANANCE K, emulzija za mašćenje i orožnjavanje kože, hoću reći - PROTIV toga, heh. Koštala je 22KM, ne znam kako će djelovati, ja stvarno više ne vjerujem u te kreme, jer sam čitala i da su drugima pomagali proizvodi koji meni nisu tako da... :(
tobleronica

#20 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

Karmen86 wrote:Ja sam ih koristila radi kontracepcije, sto se tice toga, preporodila sam se bez kondoma i osjecaj sigurnosti ti daje da se opustis i stvarno je extra.
Sto se tice lica, meni se ocistilo nakon 4-5 mjeseci koristenja tableta, iako mi je koza postala toliko suha da je to nevjerovatno. Znaci mackanje hidratantim kremama, uljem itd i evo sad gledam na nozi opet mi se peruta. Nemoguce nositi suknju bez da si se natopila u ulje prije.
Onda, promjene raspolozenja su meni bile katastrofa, iako je to moguce jer sam prolazila kroz tezak period u zivotu, ali ima sigurno i do hormona.
Ono sto je mene zabrinulo su kvrzice koje su mi se javile po dojkama, znaci na svakoj dojci nekoliko kvrzica i onda sam ih prestala piti. I to je nestalo nakon prestanka s tabletama. Lice mi je jos uvijek koliko toliko cisto, imam par pred mjesecnicu, inace sve OK, a koza mi je presuha.
I da, inace puno vode pijem i te tablete kao da su na mene utjecale da ne izlucujem vodu, mislim celulit se u pola godine nakupio do koljena, to mi je jako smetalo i evo sad kad sam prestala piti tablete povukao se u rekordnom roku, imam jos malo po straznjici, ali to sam i prije imala. Da mi je neko rekao da celululit moze doci i nestati gotovo preko noci ne bih vjerovala. Sve u svemu, moj savjet ti je ne. Ima puno pilula sa manjom kolicinom hormona koje su ti puno bolje, s obzirom da si jos mlada i to.
Pozz
Hvala ti. :)
Vjerovatno zavisi od osobe do osobe koje će mu pilule preporučiti jer zavisi sve od hormona? Ja sam čitala samo za Diane 35 i Yasmin da pomažu kod čišćenja lica.
tobleronica

#21 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

pustopoljina wrote:ti imas hormonalni poremecaj,zato ti ne smetaju-dovode te u normalu.
a prijateljica ima ili manji ili nema uopste hormonalni poremecaj-i nju tablete na pocetku pobrkaju-dok ne uspostvae svoj rezim. zato ima nuspojave.
a dala sam dva linka-ko je bio raspolozen da cita,vise su nego informativni.
diane 35,odnosno bilo kojoj drugoj antbybaby sa ciproteron acetatom (antiandrogen) smanjuje rad nadbubrezne zlijezde-tj. smanjuju/blokiraju produkciju kortizola (i aldosterona)-blokiranje produkcije kortizola dvoodi do sintetiziranja testosterona adrenogenog (ne znam jesam ovo dobro napisala na nasem) porijekla (ne iz gonada,nego iz nadbubrezne zlijezde) i na taj nacin indirektno povecava kolicinu testosterona (i onog DHEA).
a ta nadbubrezna zlijezda se smanjuje,ne radi. i sad kad je naglo deblokiras-ona nije u stanju odmah poceti sa normalnom funkcijom-nego se jos proizvodi taj testosteron (plus onaj iz gonada)-> ludnica.
zato se mora postepeno prestati uzimati-da li polanjem ili cetvrtanjem tablete ili uzimanjem svaki 2 ,pa 4 dan itd. ali nadbubrezna mora postepeno poceti sa radom.
ginekolozi, dok se pozalis na bubuljice- dijele diane/midane/nebitno kako se zovu bitno je da sadrze ciproteron acetat, kao bombone...pri tome pomazu samo onima sa hormonalnim poremecajem u smislu povisenog testosterona i DHEA i pobrkanog odnosa FSH/LH...naravno-kroz smanjenje djelovanja testosterona moze se i ovima drugima ciniti kao da pomazu, ali u usporedbi sa stetom i nuspojavama -to se ne isplati.

ti-sto si se javila prije mene @karmen86- nisam fakat strucnjak- ali suha koza (istanjena,prozirna...nakupljanje vode...zedj-govore da imas problema sa secerom,tj. s kortizolom (koji sve to uzrokuje),tj. da imas nuspojave ovog djelovanja na nadbubreznu zlijezdu.
Tim pretragama i nalazima koje rade prije no što prepišu neke kontracepcijske tj. te "hormonalne" tablete utvrđuju kakvi su hormoni, imaš li nešto povišeno, nešto sniženo, da li se nešto pobrkalo (ne razumijem se u te stvari i nazive koje si pisala)... i onda regulišu to... Jesam li dobro shvatila?
Onda bi bilo dobro da ja idem to vaditi da provjerim da li mi je sve OK, nije bitno hoću li pristati na uzimanje tableta. Već, tek da znam imam li kakvih problema. Može se to tako? Iako, sumnjam da imam jer nemam nikakvih drugih problema, ni maljavost, ama baš ništa što bi se moglo povezati sa tim, samo problematično lice i to nisu veliki problemi ali kad se nosiš s tim 5god., čini ti se kao da imaš veeeelike probleme. :( Znači, nisam ni premlada da mi to provjere? :D
tobleronica

#22 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

No_oNe__ wrote:Ono sto je vazno prije uzimanja diane35 a i bilo kojih drugih pilula, je da odes na jednu dobru kontrolu krvne slike
hormonalna slika
diabetes (tj nivo secera u krvi)
masnoce
i ono sto vecina ljudi izostavlja (doktora) je vrijeme zgrusnjavanja krvi (ako neko ne zna:test se radi tako da te bocne med.sestra onom iglicom u prst i onda okrece papirni krug i ostavlja tragove krvi (kapljice) na istom, i pritom mjeri vrijeme) laicki objasnjeno ja nisam znala zasto mi to radi i jos kad mi je rekla da se to radi pred operaciju ja umrla - a kasnije se ispostavilo da se to mora raditi i da je ispravan postupak! sve ove pilule imaju mogucu posljedicu zgrusnjavanje krvi ... ono od cega umiru cure sada povecanim brojem, samo se sruse i gotovo! tu pomoci nema i taj bi se test trebao raditi svakih 6 mjeseci!

moooozda si malo premlada bas za diane, ja koliko znam one se ne preporucuju prije 21 godine - jer su one malo jace u odnosu na yasmin i ove stale koje se nalaze u prodaji
ali opet ako ti da ginekolog ... i ako uradis sve ove testove ...
sve u svemu NIKAKO SAMA NA SVOJU RUKU JER CE TI SE OBITI O GLAVU!

ako treba otidji i kod 2 doktora pa se posavjetuj

ja ih koristim vec oko 3 godine i nisam imala nikakvih problema
ne zbog koze nego zbog PCOS-a i meni su dobre
ni mucnine ni glavobolje ni nista
kuc kuc u drvo!
E da, sve bih ja to obavila jer se ionako dovoljno plašim uzimanja tih tableta, meni to ne djeluje OK, hehe, i ne bih željela da od ničega stvorim probleme u organizmu. Čitala sam i o zgrušavanju krvi i srčanim udarima i toga me je također strah a tek taj test kako se radi, auuu. :( Hvala!
tobleronica

#23 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

shambho wrote:Neko je pitao za klindamicin..Ja sam to koristila i priilicnp mi je pomoglo..ne k'o kontracepcija al' jeste..Tako d amozes i s tim pokusati..
Ali fazon s klindamicinom je sto je, bar su meni tako rekli, to antibiotik i ne smije se puno koristit..Dakle mozda nekih mjesec i manje.. A naravno kao i sve to samo djeluje dok ga koristis.. I meni se od njega isusivalo lice ali strasno.. :|

A sto se tice prestanka koristenja kontracepcije, i meni su se opet pojavile akne, ne bubuljice, ali ni problizno kao prije..Cisto mi se zna pojaviti jednom dva puta mjesecno neka ogromna, i prezivim dva dana..ali to je nista sa usporedbom kako je prije bilo..

I da sto se tice tih nekih nuspojava to je stvarno individualno..Imam dugaricu covjek bi rek'o nikakvih promjena nema al' ona jednostavno ne obraca paznju na to..Ja sam opet te grudi prmijetila mada ja to ne smatram nuspojavom.. :mrgreen: Opet neko obraca paznju na te stvari pa mu to nekkao smeta.. Sve je do osobe ali mislim i da je sve do izbora u smislu sta je prece.. Meni je bila bitna kontracepcija pa i da sam se napuhala pet kila meni je bilo bitno da sam zasticena..Opet je nekom drugom to jako bitno, bitnije od akni na licu na primjer, pa mu kontracepcija nece odgovarat..

:arrow:
Ja sam koristila za lice kremu Benzaknen ( na bazi Benzojevog peroksida) i nije mi pomogao, bar ja nisam primijetila ali mi je dosta isušio kožu, baš mi djeluje kao Klindamicin. :S

Mogla bih trpiti glavobolje, nervozu (ionako sam često nervozna :D), pa čak i ako bi grudi naticale (to mi ne bi bio problem uopšte :D) samo da napokon imam lijepo lice. Dosadilo mi je šminkati se. Hvala mnogo!
tobleronica

#24 Re: Diane 35

Post by tobleronica »

zvrzgana wrote:Da se i ja tuspasim!
Koristim Diane 35 vec dvije godine radi problema sa aknama i ja sam preeeeezadovoljna!
Probleme sa licem imam od 16 godine i koristila sam raznorazne preparate, posjecivala dermatologa koji me je ubjedjivao da su to tipicne tinejdzerske akne. To sam i vjerovala do 20 - 21 godne kada sam vec valjda izasla iz puberteta!
Ove dvije godine od kako ih koristim lice mi se preporodilo. Nema vise teskih, bolnih upala. Pojavi se tu i tamo koja prije nego sto trebam dobiti ali nista zabrinjavajuce. Da ne spominjem smanjenu dlakavost i cvrste grudi :D
Jedina nuspojava kod mene je debljanje ali ni za to se ne zalim. Prije nego sto sam ih pocela piti bila sam pomrsava a sada sam dosla na neku normalnu i zadovoljavajucu tezinu za moju visinu. Otprilike sam dobila 4 kile. Jedino sto meni smeta jeste strasan osjecaj nadutosti i zadrzavanja tecnosti 7 dana prije nego sto trebam dobiti i to sto ponekada uticu na raspolozenje ali to nije nista na sta se ne moze covjek navici.
Ono sto bih ti ja preporucila je da jos malo sacekas, godinu - dvije jer je stvarno moguce da je jos uvijek u pitanju pubertet i da ce te proci. Samo da ne bude genetika kao u mom slucaju :sad:
Hvala na savjetima i na svojoj priči, heheh...
U pravu je djevojka kojoj sam ranije odgovorila na post, sve je to individualno. Nekima pomažu a nekima ne. Baš zato se i trebaju raditi ti nalazi, pretrage. To bih svakako uradila ali i mene brine što sam mlada. Mama mi je imala problema kad je bila u srednjoj školi ali moja rodica ima 28god. i i dalje ima problema sa licem. A joj, njen slučaj me uvijek muči i mislim da se tek tako i samo neće riješiti. Dosta mojih drugarica nema problema sa licem i meni je stvarno dosadilo da se vučem 5 god. sa tim. Ionako sada dolazi ljeto, nema make - upa na kupanju a i po toj vrelini ne želim nositi puder. :( U velikom sam bedu... :(
jedna

#25 Re: Diane 35

Post by jedna »

da, ti si još mlada. ne znam tačno koliko je tvoj problem - je li realan, ili preuveličan, ali imaš godina tamam toliko da je moguće da se akne povuku (pa i "same od sebe")
što se tiče tvog straha od povećanja muških hormona, pa kontracepcija nasuprot smanjuje visinu istih.

ipak, prije ginekologa, ja ti preporučujem da posjetiš dermatologa, pa i kozmetologa. čujem da su neki ovdje imali loša iskustva sa kozmetičarkom, nasreću ja sam super zadovoljna tretmanima koji su mi rađeni u farahu (tuzla). istina, prije par godina sam otišla u jedan drugi salon zbog par maraka niže cijene i dobila sam havariju na licu nakon toga :x

naravno, ako to sve ne bude davalo nikakvog efekta, možeš da se obratiš ginekologici i obaviš sve ove nalaze.
Post Reply