28 godina i problematično lice.
dakle, nema šta nisam probala. kontracepciju mi je doktor prvi put prepisao kada sam imala nekih 19 - 20 godina, ali ja sam odbila da je koristim i isprobala sve što se isprobati može. bilo je perioda kada se lice smirili, a bilo je i onih kada bih "buknula". prošle godine desilo se to da sam se osula kao nikad do tad i to uglavnom po vratu (a to mi ranije i ije bilo baš problematično područje). čitala sam mnogo o kontracepciji, konkretno Diane, ali sam iz nekog razloga zazirala od korištenja istih. onda sam krajem prošle godine odlučila provjeriti razinu hormona u krvi (taj sam nalaz čekala neke 3 sedmice) i ustvrdilo se da imam disbalans određenih hormona što, najvjerojatnije, prouzrokuje akne kod mene. potom me ginekologica uputila da povadim ostale nalaze (dakle, kako su ti rekli najobičniji nalaz krvi koji bude gotov istog dana), kad se pokazalo da je on ok prepisala mi je diane 35 ili betadine (iste tablete, samo drugi proizvođač i ove betadine su malo jeftinije). rekla mi je da će biti potrebno da prođe najmanje 6 mjeseci da vidim prve rezultate, a za pojačanu dlakavost (koja mi se takođe pojavila) i do 2 godine.
jučer sam uzela poslednju tabletu 3. ciklusa (dakle, pijem već 3 mjeseca) i mogu reći da sam itekako primjetila poboljšanje. trenutno nemam ništa upaljeno na licu, samo me muče ožiljci koji su (uglavnom od prošle godine) ostali.
eh sad, što se tiče nuspojava - moja prijateljica je pila diane 2-3 sedmice i imala strašan osjećaj mučnine i jake glavobolje te je prestala sa korištenjem istih. druga je pila yasmine (čini mi se) i prva 2-3 mjeseca je osjećala nadutost, nervozu, grudi su joj otekle...
što se mene tiče, nikakvih mučnina nisam imala, nikakvih glavobolja, natečenih grudi (za čim čak i žalim

). Apetit - normalan, ni povećan, ni smanjen. Nisam imala ni tog tzv tačkastog krvarenja za koje mi je doktorica rekla da će se vjerovatno pojaviti između ciklusa. jedino što mi se desilo to je da sam počela koristiti drugu tablu od prvog dana mjesečnog krvarenja (da to mi se desilo, ali to nije ništa strašno - ciklus mi se skratio sa 26-28 dana na 23-26 i mjesečnice su manje obilne što je super i ne traju duže od 3 dana, doktorica mi je rekla da će se nakon nekog vremena skratiti čak i na dan). dakle, prva tabla se počinje koristiti prvog dana krvarenja, pije se 3 sedmice pa 7 dana pauze, pa opet nova tabla. eh, kako rekoh, meni je mjesečnica nastupila 24. dan i djevojka u apoteci mi je rekla da počnem sa drugom tablom jer svaku trebam krenuti od prvog dana krvarenja. i ja sam počela, međutim doktorica mi je kasnije rekla da trebam imati tu pauzu od 7 dana čak i ako do tada krvarenje prestane (mada mi se neće desiti ništa ako sam uzela par dana ranije). meni se ipak desilo to (ne znam da li zato što sam počela ranije sa terapijom, nije mi ni doktorica znala reći malo joj je bilo čudno) da sam imala menstruaciju (krvarenje) samo nekih dan-2, a nakon ta dan-2 naredne 3 sedmice (do iduće menstruacije) imala sam nekakav obojeni sekret (dakle ne baš krvarenje), kao ono što se pojavi krajem svake mjesečnice. doktorica mi je rekla da ako se nastavi narednog mjeseca da joj opet dođem. međutim, sve je ok. nema krvarenja.