DHL -all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
seoBIH

#1 DHL -all about

Post by seoBIH »

Vidim da nema teme o DHL-u u BIH pa se nadam da ce ova tema biti odobrena i ostavljena kao zbirna za sve one koji narucuju preko DHL ili imaju neka pitanja.

Pokusavam doci do informacija o carinskom postupku prilikom uvoza za fizicka lica u BIH putem DHL-a no nikako ne uspjevam. Planiram u narednom periodu kontaktirati njih da bi dobio 100% ispravne informacijen.

Naime, koliko sam ja upoznat DHL BIH je "uveo zakon" (sta i kako niko mi ne zna reci) gdje se izjednacavaju nameti za privatne i komercijalne kupovine.

To znaci da ce biti isti nameti tebi kao privatnom licu prilikom carinjenja (recimo) odjece u vrijednosti od 100KM, kao i onone mo uveze 100 majica.

Koliko ja znam (ne provjerene informacije) samo takse iznose oko 50KM, pa na to ide carina i PDV.

Da li je neko narucivao nedavno preko DHL i da li moze podjeliti svoja iskustva ?
Brokeraš

#2 Re: DHL -all about

Post by Brokeraš »

I mene ovo zanima pa se slobodno rasqišite
sodi33

#3 Re: DHL -all about

Post by sodi33 »

Evo mog iskustva saDHL om dok sam bio u americi jaranu sam kupio cd changer preko ebay-a od tipa iz engleske I dao mu adresu u bosni na koju da posalje paket konkretno u mostar, tip je poslao paket preko DHL I rekao mi da je moguce da ce platiti carinu onaj ko preuzima paket. To je uredu jer dosta puta sam slao paket iz amerike familiji u bosnu(LAPTOP, TELEFONI, ODJECA,....) I uvjek su morali platiti nesto sitno do 15ak KM a slao sam preko obicne poste I preuzimali su paket u bh posti. Ovaj paket iz engleske je stigao u sarajevo I jarana su pozvali I rekli mu da treba platiti 120KM ako zeli da mu paket dostave u mostar ili da plati 85KM I da on dodze po paket, nazvao sam ih I upitao zasto tako zar paket nije poslan u mostar I trebao bi tamo ici kakvo dalje placanje za dostavu oni su poceli sa nekakvom pricom carina papiri ovo ono, ja kazem pa covjece ja sam to platio 50Km imate I racun u paketu mogao sam kupiti nov kad saberem sve troskove...da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
motorola01

#4 Re: DHL -all about

Post by motorola01 »

sodi33 wrote:Evo mog iskustva saDHL om dok sam bio u americi jaranu sam kupio cd changer preko ebay-a od tipa iz engleske I dao mu adresu u bosni na koju da posalje paket konkretno u mostar, tip je poslao paket preko DHL I rekao mi da je moguce da ce platiti carinu onaj ko preuzima paket. To je uredu jer dosta puta sam slao paket iz amerike familiji u bosnu(LAPTOP, TELEFONI, ODJECA,....) I uvjek su morali platiti nesto sitno do 15ak KM a slao sam preko obicne poste I preuzimali su paket u bh posti. Ovaj paket iz engleske je stigao u sarajevo I jarana su pozvali I rekli mu da treba platiti 120KM ako zeli da mu paket dostave u mostar ili da plati 85KM I da on dodze po paket, nazvao sam ih I upitao zasto tako zar paket nije poslan u mostar I trebao bi tamo ici kakvo dalje placanje za dostavu oni su poceli sa nekakvom pricom carina papiri ovo ono, ja kazem pa covjece ja sam to platio 50Km imate I racun u paketu mogao sam kupiti nov kad saberem sve troskove...da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
Samo malo, naplatili samo 15 KM + carinu i pdv umjesto 120KM ili ?
seoBIH

#5 Re: DHL -all about

Post by seoBIH »

..da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
To te spasilo..inace, 15KM si platio vozacu na kafu :) Drugacije ne mogu da opravdam niti zavedem taj trosak. Inace, DHL BIH radi sta hoce i kako hoce :) Jebe im se za reputaicju DHL-a. Oni su tebi htjeli naplatiit 65KM za svoje usluge, 25KM takse i ostal ocarina i pdv. STOKA!
blue033

#6 Re: DHL -all about

Post by blue033 »

Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
seoBIH

#7 Re: DHL -all about

Post by seoBIH »

blue033 wrote:Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
To nije rijesenje..rijesenje je da se BORIMO PROTIV OVOGA!!

Tvoja greska je sto nisi trazio ponovno carinjenje, gdje ti ne bi platio NI MARKE s dokazom koliko si platio uredjaj(artikal).

PS: Mihrudine (zaposlenik DHL-a koji ovo cita) naglabaj mi se kite!
motorola01

#8 Re: DHL -all about

Post by motorola01 »

blue033 wrote:Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
Nije to rjesenje. Rjesenje je sastaviti jedan kvalitetan mail sa dokazima placanja DHL-u Bosne i Hercegovine i to sve poslati u sjediste DHL za Evropu pa neka onda oni to sa njima rjesavaju.
nuttyyy

#9 Re: DHL -all about

Post by nuttyyy »

123456789 wrote:
To nije rijesenje..rijesenje je da se BORIMO PROTIV OVOGA!!

Tvoja greska je sto nisi trazio ponovno carinjenje, gdje ti ne bi platio NI MARKE s dokazom koliko si platio uredjaj(artikal).

PS: Mihrudine (zaposlenik DHL-a koji ovo cita) naglabaj mi se kite!
post ti je prijavljen
seoBIH

#10 Re: DHL -all about

Post by seoBIH »

WOW je li bogati !? Prijavljen !? Sta cem osada !? To ne mijenja cinjenicu da Je Mihrudin tuta :) Svi oni iz DHL-a gledaju da uzmu sto vise jebenog novcoa ovcama...kako ih nije stid !?

Kako tebe nije stid da me prijavljujes !? Igras se moderator !? Ili si ti Mihre :)

kako god, nadam se da ce njihovom lopovluku doci kraj, a ako ne od drzave, onda ce doci ulaskom u EU pa ce ispustiti bas kao sto sada pushe u Hrvatskoj, pa su harace morali povecati u BIH.

APSURDISTAN Je da fizicko i pravno lice PLACA ISTE NAMETE PRI CARINJENJU, nebitno da li ti se carini nesto od 100€ ili od 10.000€ ti moras platiti jebenih 65KM samo njihovih usluga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11 Re: DHL -all about

Post by Chmoljo »

svaki korisnik ima pravo da PRIJAVI post. ne možeš istjerivati pravdu na forumu i istovremeno kršiti pravila.

odradi kaznu, i kada se vratiš, dobrodošao si da otvoriš istu temu, ali koju ćeš pametnije voditi.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» 123456789

mjesec
Locked