DHL -all about
Moderator: anex
- seoBIH
#1 DHL -all about
Vidim da nema teme o DHL-u u BIH pa se nadam da ce ova tema biti odobrena i ostavljena kao zbirna za sve one koji narucuju preko DHL ili imaju neka pitanja.
Pokusavam doci do informacija o carinskom postupku prilikom uvoza za fizicka lica u BIH putem DHL-a no nikako ne uspjevam. Planiram u narednom periodu kontaktirati njih da bi dobio 100% ispravne informacijen.
Naime, koliko sam ja upoznat DHL BIH je "uveo zakon" (sta i kako niko mi ne zna reci) gdje se izjednacavaju nameti za privatne i komercijalne kupovine.
To znaci da ce biti isti nameti tebi kao privatnom licu prilikom carinjenja (recimo) odjece u vrijednosti od 100KM, kao i onone mo uveze 100 majica.
Koliko ja znam (ne provjerene informacije) samo takse iznose oko 50KM, pa na to ide carina i PDV.
Da li je neko narucivao nedavno preko DHL i da li moze podjeliti svoja iskustva ?
Pokusavam doci do informacija o carinskom postupku prilikom uvoza za fizicka lica u BIH putem DHL-a no nikako ne uspjevam. Planiram u narednom periodu kontaktirati njih da bi dobio 100% ispravne informacijen.
Naime, koliko sam ja upoznat DHL BIH je "uveo zakon" (sta i kako niko mi ne zna reci) gdje se izjednacavaju nameti za privatne i komercijalne kupovine.
To znaci da ce biti isti nameti tebi kao privatnom licu prilikom carinjenja (recimo) odjece u vrijednosti od 100KM, kao i onone mo uveze 100 majica.
Koliko ja znam (ne provjerene informacije) samo takse iznose oko 50KM, pa na to ide carina i PDV.
Da li je neko narucivao nedavno preko DHL i da li moze podjeliti svoja iskustva ?
- Brokeraš
#2 Re: DHL -all about
I mene ovo zanima pa se slobodno rasqišite
-
sodi33
#3 Re: DHL -all about
Evo mog iskustva saDHL om dok sam bio u americi jaranu sam kupio cd changer preko ebay-a od tipa iz engleske I dao mu adresu u bosni na koju da posalje paket konkretno u mostar, tip je poslao paket preko DHL I rekao mi da je moguce da ce platiti carinu onaj ko preuzima paket. To je uredu jer dosta puta sam slao paket iz amerike familiji u bosnu(LAPTOP, TELEFONI, ODJECA,....) I uvjek su morali platiti nesto sitno do 15ak KM a slao sam preko obicne poste I preuzimali su paket u bh posti. Ovaj paket iz engleske je stigao u sarajevo I jarana su pozvali I rekli mu da treba platiti 120KM ako zeli da mu paket dostave u mostar ili da plati 85KM I da on dodze po paket, nazvao sam ih I upitao zasto tako zar paket nije poslan u mostar I trebao bi tamo ici kakvo dalje placanje za dostavu oni su poceli sa nekakvom pricom carina papiri ovo ono, ja kazem pa covjece ja sam to platio 50Km imate I racun u paketu mogao sam kupiti nov kad saberem sve troskove...da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
-
motorola01
#4 Re: DHL -all about
Samo malo, naplatili samo 15 KM + carinu i pdv umjesto 120KM ili ?sodi33 wrote:Evo mog iskustva saDHL om dok sam bio u americi jaranu sam kupio cd changer preko ebay-a od tipa iz engleske I dao mu adresu u bosni na koju da posalje paket konkretno u mostar, tip je poslao paket preko DHL I rekao mi da je moguce da ce platiti carinu onaj ko preuzima paket. To je uredu jer dosta puta sam slao paket iz amerike familiji u bosnu(LAPTOP, TELEFONI, ODJECA,....) I uvjek su morali platiti nesto sitno do 15ak KM a slao sam preko obicne poste I preuzimali su paket u bh posti. Ovaj paket iz engleske je stigao u sarajevo I jarana su pozvali I rekli mu da treba platiti 120KM ako zeli da mu paket dostave u mostar ili da plati 85KM I da on dodze po paket, nazvao sam ih I upitao zasto tako zar paket nije poslan u mostar I trebao bi tamo ici kakvo dalje placanje za dostavu oni su poceli sa nekakvom pricom carina papiri ovo ono, ja kazem pa covjece ja sam to platio 50Km imate I racun u paketu mogao sam kupiti nov kad saberem sve troskove...da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
- seoBIH
#5 Re: DHL -all about
To te spasilo..inace, 15KM si platio vozacu na kafu..da ne duljim nazvao sam dhl u englesku I pitao ako je paket uredno placen I poslan u mostar zasto trebam placatni dodatno da se paket proslijedi u mostar, ljudi se izvinjavaju I kazu rijesice problem I pazi sad dostavili paket na kucnu adresu I naplatili samo 15KM ....
-
blue033
#6 Re: DHL -all about
Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
- seoBIH
#7 Re: DHL -all about
To nije rijesenje..rijesenje je da se BORIMO PROTIV OVOGA!!blue033 wrote:Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
Tvoja greska je sto nisi trazio ponovno carinjenje, gdje ti ne bi platio NI MARKE s dokazom koliko si platio uredjaj(artikal).
PS: Mihrudine (zaposlenik DHL-a koji ovo cita) naglabaj mi se kite!
-
motorola01
#8 Re: DHL -all about
Nije to rjesenje. Rjesenje je sastaviti jedan kvalitetan mail sa dokazima placanja DHL-u Bosne i Hercegovine i to sve poslati u sjediste DHL za Evropu pa neka onda oni to sa njima rjesavaju.blue033 wrote:Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
-
nuttyyy
#9 Re: DHL -all about
post ti je prijavljen123456789 wrote:To nije rijesenje..rijesenje je da se BORIMO PROTIV OVOGA!!blue033 wrote:Jednom prilikom sam naručio predmet od 11$, stigao je DHL-om i troškovi carine su bili 87 KM. Naravno nisam ga htio uzeti:) Nikad više DHL, običnom poštom na predmet od 100$ ne platim ništa.
Tvoja greska je sto nisi trazio ponovno carinjenje, gdje ti ne bi platio NI MARKE s dokazom koliko si platio uredjaj(artikal).
PS: Mihrudine (zaposlenik DHL-a koji ovo cita) naglabaj mi se kite!
- seoBIH
#10 Re: DHL -all about
WOW je li bogati !? Prijavljen !? Sta cem osada !? To ne mijenja cinjenicu da Je Mihrudin tuta
Svi oni iz DHL-a gledaju da uzmu sto vise jebenog novcoa ovcama...kako ih nije stid !?
Kako tebe nije stid da me prijavljujes !? Igras se moderator !? Ili si ti Mihre
kako god, nadam se da ce njihovom lopovluku doci kraj, a ako ne od drzave, onda ce doci ulaskom u EU pa ce ispustiti bas kao sto sada pushe u Hrvatskoj, pa su harace morali povecati u BIH.
APSURDISTAN Je da fizicko i pravno lice PLACA ISTE NAMETE PRI CARINJENJU, nebitno da li ti se carini nesto od 100€ ili od 10.000€ ti moras platiti jebenih 65KM samo njihovih usluga.
Kako tebe nije stid da me prijavljujes !? Igras se moderator !? Ili si ti Mihre
kako god, nadam se da ce njihovom lopovluku doci kraj, a ako ne od drzave, onda ce doci ulaskom u EU pa ce ispustiti bas kao sto sada pushe u Hrvatskoj, pa su harace morali povecati u BIH.
APSURDISTAN Je da fizicko i pravno lice PLACA ISTE NAMETE PRI CARINJENJU, nebitno da li ti se carini nesto od 100€ ili od 10.000€ ti moras platiti jebenih 65KM samo njihovih usluga.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11 Re: DHL -all about
svaki korisnik ima pravo da PRIJAVI post. ne možeš istjerivati pravdu na forumu i istovremeno kršiti pravila.
odradi kaznu, i kada se vratiš, dobrodošao si da otvoriš istu temu, ali koju ćeš pametnije voditi.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» 123456789
mjesec
odradi kaznu, i kada se vratiš, dobrodošao si da otvoriš istu temu, ali koju ćeš pametnije voditi.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» 123456789
mjesec