DGS Službenik:.. debela si kao krava...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Akcija

#1 DGS Službenik:.. debela si kao krava...

Post by Akcija »

U subotu predveče moja prijateljica A.A njemačka državljanka naših korijena (rodjena u njemackoj) na graničnom prijelazu Orašje izložena je torturi od strane pripadnika dgs-a, uz pokusaj iznude novca.
Djevojka je sa svojim prijateljem nijemcem nakon ljetovanja na moru posjetila roditelje u bosni i zaputila se nazad u domovinu. Na granicnom prijelazu Orasje jedan pripadnik DGS je naredio A.A da izadje iz auta i krene sa njimu kancelariju. U kancelariji su bila jos "dva" pripadnika dgs i od doticne su trazili da plati 100€ po danu boravka u bih jer se navodno nije prijavila. Nakon sto su uvidjeli da rasplakana djevojka nece moci platiti trazenu sumu, trazili su po 30€ da se stvar zaboravi uz napomenu sledeci put kada bude dolazila u bih da se doticnom gospodinu javi!!!
Na kraju izmedju ostalog "službenik" je upitao A.A gdje živi i radi, te joj rekao imas lijepe zube i kosu ali si debela kao krava!!!!

Ovim dragi moji počinje upoznavanje javnosti sa nemilim dogadjajem, a tokom dana cete moci procitati iz prve ruke sve vezano o ovome.

Cilj ove akcije je zadovoljenje pravde, a o svemu ce biti izvjesteni i upoznati mediji, eump, eufor, sipa, krimolovci, dgs, ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke, njemacka ambasada u sarajevu...
Lace

Post by Lace »

treba se napraviti dobra cistka :-?
Prenj

Post by Prenj »

Ma ne mogu vjerovati da se takvo sto dogodilo u zemlji Bosni?
Trazili mito???? :roll:
buhtelj

Post by buhtelj »

To je normalno meni sa slovenskim pasosom na srpski granici obavezno traze nesto kesa kada idem natrag, jer se nisam prijavio.... nije mi rekao inace da sam debeo.... ali kes je kes....HVALA BOGU DA SEM SLOVENC :P :P :P
Kaiser

Post by Kaiser »

Apsolutno ne odobravam postupke omalovazavanja od strane sluzbenika DGS-a.

Ali apsolutno podrzavam da na izlazu iz drzave strranim drzavljanima treba traziti potvrdu o prijavi boravista. Ako hocemo pravnu drzavu to se tako radi. Meni nista ne znaci to sto je neko nashih korijena dosao u posjet roditeljima, ok, sve je to fino, ali ona i svi takvi su ovdje turisti. E pa kao sto se ja moram prijaviti kada odem u Njemacku i Svedsku tako se i oni trebaju prijaviti ovdje i platiti 1,5 KM boravisne takse dnevno. Tako se uspostavlja pravna drzava. Nemojte sad govoriti to je birokratija itd. Kad se to moram isto raditi po Evropi, e pa moraju i Evropljani ovdje.

A najbolji vam je primjer Hrvatska. I zasto se prijavljujemo kad idemo na more? Mislim mozes se ti svercati dok te ne uhvate. BTW meni su prije nekoliko godina na granici naplatiti prekrsajnu kaznu za neprijavljivanje. Tako se to radi.
car-x

Post by car-x »

neprijavljivanje boravka (ne znam sad od koliko dana se mora prijaviti) je prekrsaj i to treba sankcionisati..

ali uvodjenjem u "tamo neku sobu", pa jos trazili i lovu, pa mogli su jos i traziti da im popusi i sta sve ne je totalno pogresna metoda za sankcionisanje.. elem, bumo vidili kako ce se sve zavrsiti
Akcija

Post by Akcija »

Kaiser wrote:Apsolutno ne odobravam postupke omalovazavanja od strane sluzbenika DGS-a.

Ali apsolutno podrzavam da na izlazu iz drzave strranim drzavljanima treba traziti potvrdu o prijavi boravista. Ako hocemo pravnu drzavu to se tako radi. Meni nista ne znaci to sto je neko nashih korijena dosao u posjet roditeljima, ok, sve je to fino, ali ona i svi takvi su ovdje turisti. E pa kao sto se ja moram prijaviti kada odem u Njemacku i Svedsku tako se i oni trebaju prijaviti ovdje i platiti 1,5 KM boravisne takse dnevno. Tako se uspostavlja pravna drzava. Nemojte sad govoriti to je birokratija itd. Kad se to moram isto raditi po Evropi, e pa moraju i Evropljani ovdje.

A najbolji vam je primjer Hrvatska. I zasto se prijavljujemo kad idemo na more? Mislim mozes se ti svercati dok te ne uhvate. BTW meni su prije nekoliko godina na granici naplatiti prekrsajnu kaznu za neprijavljivanje. Tako se to radi.
Gospoda su trazili 100€ po danu boravka u bih, djevojka je sve ukupno bila 7 dana u bih, 3 prija odlaska na more i 4 popovratku sa mora.
Kaiser

Post by Kaiser »

ma pazi nesto, mene su Slovenci svaki put uvodili u neke tamo sobe, ispitivali me ko sam , odakle sam, sta radim, a svaki put sam imao regularnu i vizu i boravak. dakle, zelim reci da mnogi ljudi pokusavaju ocrniti bosnu kako god stignu, a ustvari ocekuju da je ovdje divlji zapad i da mozes ulaziti i izlaziti iz nje kako hoces. e pa stvari se mijenjaju, morace nauciti da bas nije sve tako kako ocekuju.
vjerujem da u dgs-u imam papaka i seljacina koji na goreopisani nacin dokazuju svoj ego, ali ko je putovao po Evropi uvjerio se da nekako na vecini granica rade krkani :roll:
Kaiser

Post by Kaiser »

Akcija wrote:
Kaiser wrote:Apsolutno ne odobravam postupke omalovazavanja od strane sluzbenika DGS-a.

Gospoda su trazili 100€ po danu boravka u bih, djevojka je sve ukupno bila 7 dana u bih, 3 prija odlaska na more i 4 popovratku sa mora.
Pazi, po Zakonu o boravku stranaca potrebno je prilikom ulaska u BIH predociti dokaz o posjedovanju 100 EUR za svaki dan planiranog boravka ili izvod sa racuna iz banke. Tako ti je u svim zemljama, manje vise, iznos moze biti razlicit. Kad granicar zeli biti shupak on onda moze to traziti. Sad je neki kreten ocit htio ispasti mangup pa od cure to trazio na izlasku. Uostalom, jel joj to trazio kao kaznu ili da predoci?
Kaiser

Post by Kaiser »

Akcija wrote:
Boravisna se taksa ne placa retroaktivno, na izlasku iz zemlje. Kad ne platis na vrijeme, placas kaznu...

Ja pojma nemam kolika je kazna, ali u svakom slucaju da je platila kaznu dobila bi neki racun na kome bi pisalo zbog cega ta kazna, i u skladu sa kojim clanom... bla bla bla ...

Da je samo onako dala lovu-to je mito. Tada bi se trebala zaliti svim navedenim institucijama :D
Akcija

Post by Akcija »

car-x wrote:neprijavljivanje boravka (ne znam sad od koliko dana se mora prijaviti) je prekrsaj i to treba sankcionisati..

ali uvodjenjem u "tamo neku sobu", pa jos trazili i lovu, pa mogli su jos i traziti da im popusi i sta sve ne je totalno pogresna metoda za sankcionisanje.. elem, bumo vidili kako ce se sve zavrsiti
Roditelji ostecene A.A su danas podnijeli prijavu u MUP-u protiv N.N iz dgs-a, tokom razgovora sa "mupovcima" doticni je rekao "postoji zakon koji nalaze da se naplacuje boravisna taksa u bih, ali taj zakon staji u latici i ceka bolja vremena"...
danas

Post by danas »

Akcija wrote:
car-x wrote:neprijavljivanje boravka (ne znam sad od koliko dana se mora prijaviti) je prekrsaj i to treba sankcionisati..

Roditelji ostecene A.A su danas podnijeli prijavu u MUP-u protiv N.N iz dgs-a, tokom razgovora sa "mupovcima" doticni je rekao "postoji zakon koji nalaze da se naplacuje boravisna taksa u bih, ali taj zakon staji u latici i ceka bolja vremena"...
mislim da nije bitno postoji li zakon o ovoj taksi ili ne, jer ovaj na granici i nije trazio boravisnu taksu vec je trazio lovu sebi u dzep (po nekoj "kliznoj skali" ako nemas 100, onda mi daj 30 eura...).

a podrzavam prijavu -- samo tako se moze nesto rijesiti, i to je jedini jezik koji ova stoka razumije. kad ga opali po dzepu, i kada ostane bez posla, razmislice sta i kako iduci put. ovakav tretman je skandalozan (prosla sam citav svijet sa BH pasosom, i ovako nesto nisam vidjela niti dozivjela) -- kao sto rece forumas na gornjem postu, pa mogao joj je traziti da mu i popusi, dotle je doslo...
Zadig

Post by Zadig »

uopste nisam iznenadjen ovakvim ponasanjem.
Jednom sam na granicnom prelazu cuo carinika (tj na aerodromu je to bilo) kako je jednu japanku na ceskom nazvao isto tako: debelom kravom.

Bio je maximalno nekorektan i neprofesionalan, ali nije trazio mito svakako.

Cistke nikakve nece biti, maximalno ce taj haver biti kaznjem, ali ako mu jos i duguju njegovi predpostavljeni neku uslugu, dobice mozda samo "usmeni" ukor.

Korupcija i ovakav neprofesionalizam se moze promjeniti jedino onako kako je slican problem i bezobrazluk rjesio predsjednik ukraine, kada je jednostavno odlucio da "raspusti" citavu saobracajnu policiju.
faraon_

Post by faraon_ »

Jednom prilikom isao sam u Srbiju i desila mi se ista stvar da se nisam prijavio mupu Srtbije i Crne Gore...Kad sam se vracao nazad na granici me izveli i uveli u kancelariji...Pita me cime se bavim, zasto sam boravio u Srbiji i kolko sam boravio...Ja mu sve lijepo objasnim, kaze on meni znas li da si napravio prekrsaj i da oni sada treba da me proslijede sudu i da ce mi kazna biti oko 300 eura...Kazem mu ja ako sam skrivio vodi me na sud...Kaze on meni hajde ti casti nas pa hajde...Isprva nisam shvatio sta mu ovo znaci hajde casti te ja skonto reko pusta me da idem, i tama sto sam ja uzo licnu kartu i ustao da krenem kad se on prodera na mene : "KUCES TO!?"...reko pa rekli ste mi da mogu da idem...jesam ti reko da ides al prvo da nas castis...skontam ja da mi trazi pare a ja iz inata rekoh nemam para...kako nemas hajde casti kaze...opet ja njemu ponovim da nemam...nista on samo kaze hajde mrsh odavde... i nista ja miran hladan izadjem i nista ne bi...
Zadig

Post by Zadig »

Eh, sto ti bar nije reko da imas lepe zube, ali da si debeo kao krava da te nasmije ako nista
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prenj wrote:Ma ne mogu vjerovati da se takvo sto dogodilo u zemlji Bosni?
Trazili mito???? :roll:
I mene je zabezeknulo kad procitah... :?
car-x

Post by car-x »

meni se ovo jucer desilo:

dolazimo na granicni prelaz, negdje od cakovca prema ljutomeru.. mislim da se zove raskrizje.. slovenka nam uze (vizirane) pasose, gleda, preokrece, zavrce, auto becke registracije, registrovano na mene, trazi sve moguce papire od kola, vozacku, i ode u onu pascaru da telefonira..

eto je poslie DESET minuta, veli: stvari stoje ovako, ovdje ne mozete preci granicu.. eno vam mursko sredisce (nekih 35 km) ili gruskovje (nekih 45 km) pa tamo predjite.. i hladno mi vrati dokumente i zatvori rampu..

jbg.. sta cu kontam, valja mi tamo gdje je najblize.. mursko sredisce - lendava.. tamo se ja zaputim, kad poslije 2 km opet granicni prelaz.. opet raskrizje se zove, samo eto drugi prelaz (tu sam preso u petak kad sam iso za bosnu).. covo neki.. brko.. samo pita imamo li sta za prijavit. ja odmahujem glavom, on samo mahnu rukom..

hocu da kazem da ima svakakve bagre i stoke, i onih koji se striktno pridrzavaju zakona, i onih koji to malo labavije interpretiraju..

ali jedno ne smiju raditi: uzimati mito i vrijedjati.. i za to svi mooramo raditi na tome da nam se takve stvari ne dogadjaju.. fala bogu, pa sad svi moraju nositi one plocice sa imenima.. samo sebi lagano zapisem ime, i eto prijave.. nece DGS reagovati na svaku prijavu, ali kad dobiju 10 prituzbi na isto lice, onda ce malo razmisliti o svemu tome
Vodenjak

Post by Vodenjak »

..... Boravisna se taksa ne placa retroaktivno, na izlasku iz zemlje. Kad ne platis na vrijeme, placas kaznu...
......
Strani drzavljani u BiH nisu duzni placati nikakvu boravisnu taksu.
Popuni se obrazac koji kosta pola marke i ode u MUP gdje ti ga ovjere i gotovo.
To sto se tice zakona.

A sto se tice prakse, jegi ba, ne treba pretjerivati. Nikad me niko i nikad ni na jednoj granici nije pitao jesam li se koliko zadrzao i koliko i da li sam se prijavio. Pa sta mislite, sta bi bilo od, recimo, hrvatskog turizma kad bi se to tako radilo?

Nasih momaka u DGS-u sto se tice, mogu govoriti samo u svoje ime: Kad god sam presao granicu (a pocesto to radim, posebno ljeti), bili su zaista na nivou i moram reci mnogo prijazniji, korektniji i profesionalniji od npr. Slovenaca!
Da ima mangupa poput gore navedenog, ima!
I zato i treba uraditi upravo to sto je doticna osoba uradila da bi se sacuvao obraz svih onih koji svoj posao posteno rade!
Akcija

Post by Akcija »

Slučaj je stigao do njemačke ambasade u BiH. Rekli su da ce preko odredjenih institucija(eump) izvrsiti provjeru i traziti sankcionisanje odgovornih!
mostarac

Post by mostarac »

Ne odobravam ovo i ovo je sramota sto je taj carinik uradio, mada da se radi o Slovencima ne bi mi mrsko bilo da ih je malo peglao, cisto da vide kako se Bosanci osjecaju na njihovim granicnim prelazima. Meni su Slovenci cak vadili uloske iz cipela. Sav sam od terorizma i droge jebo majku.
Imao sam susrete sa carinicima desetak drzava, ali ubjedljivo najbolji utisak ostavljaju Hrvati. Visokoprofesionalni, uljudni i kulturni carinici, osim ovi dole u Metkovicu, ali to je valjda uticaj hercegovine. Hrvati su zaista vrhunski carinici.
car-x

Post by car-x »

Vodenjak wrote:

..... Boravisna se taksa ne placa retroaktivno, na izlasku iz zemlje. Kad ne platis na vrijeme, placas kaznu...
......
To sto se tice zakona.

A sto se tice prakse, jegi ba, ne treba pretjerivati. Nikad me niko i nikad ni na jednoj granici nije pitao jesam li se koliko zadrzao i koliko i da li sam se prijavio. Pa sta mislite, sta bi bilo od, recimo, hrvatskog turizma kad bi se to tako radilo?

Nasih momaka u DGS-u sto se tice, mogu govoriti samo u svoje ime: Kad god sam presao granicu (a pocesto to radim, posebno ljeti), bili su zaista na nivou i moram reci mnogo prijazniji, korektniji i profesionalniji od npr. Slovenaca!
I zato i treba uraditi upravo to sto je doticna osoba uradila da bi se sacuvao obraz svih onih koji svoj posao posteno rade!
vodenjak, ja idem skoro svake sedmice kuci.. istina, sad malo rjedje autobusom.. a u tom autobusu je uvijek puno nasih ljudi, koji su nakon dugog niza godina "gastarbajterstva" uzeli austrijski pasos.. to su ljudi koji iz beca krenu u petak navecer, a vracaju se u nedjelju ujutro.. i nerijetko se desi, da sve te sa austrijskim pasosem pita kad su dosli, jesu se prijavili, sto nisu, itd..

elem, nije mu tesko objasniti da kad dodjes u subotu rano da sve i da hoces nema gdje da se prijavis, jer namjenska sluzba ne radi vikendom.. i tako svaki put prodje..
Vodenjak

Post by Vodenjak »

car-x wrote:
Vodenjak wrote:

......
To sto se tice zakona.

vodenjak, ja idem skoro svake sedmice kuci.. istina, sad malo rjedje autobusom.. a u tom autobusu je uvijek puno nasih ljudi, koji su nakon dugog niza godina "gastarbajterstva" uzeli austrijski pasos.. to su ljudi koji iz beca krenu u petak navecer, a vracaju se u nedjelju ujutro.. i nerijetko se desi, da sve te sa austrijskim pasosem pita kad su dosli, jesu se prijavili, sto nisu, itd..

elem, nije mu tesko objasniti da kad dodjes u subotu rano da sve i da hoces nema gdje da se prijavis, jer namjenska sluzba ne radi vikendom.. i tako svaki put prodje..
Sad vidim da sam se pogresno "odrazio" :-)
Kad sam rekao da ne treba pretjerivati, mislio sam na carinike koji bi trebali da zazmire kod tih i takvih gluposti oko prijavljivanja.
Posebno kad su nasi ljudi u pitanju!
Prenj

Post by Prenj »

Akcija wrote:Slučaj je stigao do njemačke ambasade u BiH. Rekli su da ce preko odredjenih institucija(eump) izvrsiti provjeru i traziti sankcionisanje odgovornih!
Kada bi se ovako reagovalo na svaki slucaj korupcije u BiH, druge bi nam 'tice pjevale.
Akcija

Post by Akcija »

Prenj wrote:
Akcija wrote:Slučaj je stigao do njemačke ambasade u BiH. Rekli su da ce preko odredjenih institucija(eump) izvrsiti provjeru i traziti sankcionisanje odgovornih!
Kada bi se ovako reagovalo na svaki slucaj korupcije u BiH, druge bi nam 'tice pjevale.
samo treba zvoniti na sve strane i odmah se sve resava, problem je sto nasi ljudi sute..
Post Reply