Htio bih napraviti dezinfekciju klime, ventilacije.. pa me interesuje dali je ovo odgovarajuci potupak :
izvaditi filter, malo ga očistite i utvrdite u kakvom je stanju. Ako nije katastrofalan, malo ga usisajte (tako da strujanje vazduha bude suprotno od onog kako struju dok je filter montiran) i poprskajte asepsolom i ostavite ga u hlad da se osuši (nisu skupi pa možete odma novi da stavite). Zatim kako ste skinuli filter tako je ostala jedna rupa gde se isti stavlja e u tu rupu prskate asepsol (namestite prskalicu da stvara maglu), Asepsol prskate dok ventialtor radi na najjače i dok su otvori za ventilaciju otvoreni. Takođe ne zaboravite da pomerate klapnu koja reguliše dali se usisava vazduh iz kabine ili spolja kao i da menjate kuda duva vazduh (ono: na šoferku, na noge i ka licu). Kad potrošite jedno 2 deci upalite klimu da hladi, čisto da se na isparivaču počne stvarati kondezat koji će asepsol preneti na odvod kondenzata. Pustite tako da radi jedno 5-10 minuta i onda ponovo naprskate jedno pola deci asepsola. Potom ugasite auto, klimu i ventilator pa namonitirate novi filter pazeći na smer strujanja (na svakom piše kako treba da struji vazduh kroz njega) i imate dezinfikovan ne samo isparivač, kako rade neki sprejevi za čišćenje uonim metalinim bocama, nego kompetan sistem za unurašnju cirkulaciju vazduha plus vam auto miriše na jabuke a i neće biti više onog neprijatnog miriska koji se javlja pri startu klime
Ovaj asepsol ima u apotekama i dosta je jeftin, ma mi ne izgleda kao losa opcija, samo dali nakon tog silnog prskanja treba ukljucivati grijanje i sl da se isusi? Kod mene je u pitanju peugeot 307 i ovaj filter gdje se treba prskati, jel to onaj ispod sofersajbe sto je? I kada se ukljuci da vazduh samo cirkulise(da ne ulazi s vana) dali on data prolazi kroz taj filter?
pozdrav
Dezinfekcija klime
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#2 Re: Dezinfekcija klime
Vjerovatno ovdje ima ljudi koji se u tematiku razumiju bolje od mene, ali ja mislim da usisavanjem filtera nećeš ništa dobiti jer ti filteri polena imaju jako "gusta" vlakna iz kojih usisivač ne može ništa izvući. Isto tako, ta vlakna su jako osjetljiva, tako da "propuhavanjem" kompresorom može uništiti filter...
-
Grga07
#3 Re: Dezinfekcija klime
sto se tice filtera necu njega nista dirati za koji mjesec cu samo staviti novi, mene interesuje ovaj dio sa dezinfekcijom venitlacije...nisam se sjetio odmah napisat ovo
:D
-
Wind
#4 Re: Dezinfekcija klime
Oprilike tako....kod mene bez obzira kako ulkljucio cirkulaciju zraka, ide kroz filter...mozda nije na svakom autu tako, zavisi od konstrukcije...samo to da ce ti poslije mirisati na jabuku.....mozda na neku zelenu...
salim se, imam asepsol, mirise na blagi alkohol, nikako na jabuku ali nema veze...
salim se, imam asepsol, mirise na blagi alkohol, nikako na jabuku ali nema veze...
- Cholina_Lokica
#5 Re: Dezinfekcija klime
odvuces na butmir auto, i fino ti momci odrade sve kako treba 
-
Muzikjunki
#6 Re: Dezinfekcija klime
Upravo tako, kod Cele u Butmiru rade najboljeDile wrote:odvuces na butmir auto, i fino ti momci odrade sve kako treba
- AmADin_gospo
#7 Re: Dezinfekcija klime
Otiđite u BIHAMK centar na iliđi, iskeširajte 15 il 20 KM i ostavite auto da to ljudi urade kako bog zapovjeda, a vi popijte kafu, zapalite koju il šta več radite dok čekate...
- citroen
#8 Re: Dezinfekcija klime
Ima dobra stvar,sprej za dezinfekciju(proizvodjac -stacplastic)ima u mercatoru,tuŠ-u,10km kosta..dodje malo tanko crijevo koje se gurne u ventilacijeske otvore ispraznis sadrzaj i sacekas nekih 10-15 minuta i upalis poslije toga AC na maximum.Stvarno dobra stvar,osjeti se razlika odmah,a jos lijepo mirise