Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
megaribi1

#1 Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by megaribi1 »

Gledajući kutiju sa svojim dokumentima pronašao sam deviznu knjižicu pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Stvar koja je prilično otišla u zaborav, čak i na Internetu. Početni iznos je bio 17200 DEM i u toku 1997, koristio sam je za plaćanje komunalija po 50 maraka mjesečno i završio 27.2.1998 sa iznosom od 16450 DEM. Kratko vrijeme mi je bila deponovana u firmi u kojoj sam radio kako bi dobila firma kredit, i vraćena ali iznops na njoj nije promijenjen. Znam da su knjižice otkupljivane u bescijenje radi privatizacije fabrika. Mogle su se koristiti za komunalije, otkup stanova, dionica plaćanje poreza i carina. Stan su već otkupili roditelji svojim certifikatima, pa mi je ovo zadnje (porezi i carine) izgledalo privlačno, ali su nevezano od iznosa na knjižici 1997 godine napravili spisak uvoznih prava za nekadašnje pripadnike OS BiH, tako da sam Golf 2 i jedan šporet kupio bez carine.

Baš sam razmišljao šta bi bilo kada bih otišao u Privrednu Banku Sarajevo po dokument kojim se porez na platu isplaćuje sa knjižice pa da primam bruto platu, ili da mi se umanji potrošačka korpa u Bingu za 17%. Očekivao sam da bi mi se ili nasmijali, ili ljubazno nešto objasnili. A onda ugledah prvu rečenicu koju nisam ranije primijetio: novac se mora iskoristiti do 31.12.2000 godine. (zanimljivo tog dana je ukinuta i njemačka marka). Dobro je što ne odoh, baš bi se osramotio. Da su knjižice prevara i prvi predizborni trik, govorilo se još 1996,ali sad vidim nivo bezobrazluka. Čak i da je ostalo moguće plaćanje komunalija i nakon februara 1998, i da sam bio oslobođen poreza na plate to bi značilo oko 1000 maraka godišnje. Za te četiri godine se moglo isplatiti samo 25% iznosa u najboljem slučaju. Ne vjerujem da je iko uspio i 10%.

Kakva su iskustva drugih članova foruma sa deviznom vojnom knjižicom?
doboj71

#2 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by doboj71 »

to je bila prevara stoljeca ,eto kakvo je iskustvo .Bolje da nisu nista ni dali.
The 100

#3 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by The 100 »

doboj71 wrote:to je bila prevara stoljeca ,eto kakvo je iskustvo .Bolje da nisu nista ni dali.
bičakčić i SDA
spreca

#4 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by spreca »

The 100 wrote:
doboj71 wrote:to je bila prevara stoljeca ,eto kakvo je iskustvo .Bolje da nisu nista ni dali.
bičakčić i SDA
SDA je nasa najveca greska.....lopovska stranka sa apsolutno nesposobnim i nepismenim prvim liderom iste a kasnije sa njegovim naslednicima nas je i dovela ovdje gdje jesmo
mesarkasapin

#5 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by mesarkasapin »

spreca wrote:
The 100 wrote:
bičakčić i SDA
SDA je nasa najveca greska.....lopovska stranka sa apsolutno nesposobnim i nepismenim prvim liderom iste a kasnije sa njegovim naslednicima nas je i dovela ovdje gdje jesmo
:thumbup: :bih: SDA ZLO!
nlt

#6 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by nlt »

ja mislim da je to sad tek papir...
tuga, ima dosta ljudi tu knjižicu, a po svemu sudeći ništa od nje nikad neće niko dobit
Maraschino

#7 Re: Devizna knjižica pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

Post by Maraschino »

Imam dvije(oko 25.000) pa ako iskoristis svoje javi da ih i ja tusnem. :D
Post Reply