Devet godina Stranke za BiH

Post Reply
Prenj

#1 Devet godina Stranke za BiH

Post by Prenj »

Dragi forumasi, sta vi mislite o Stranki za BiH i njihovih devet godina

Prenosim anketu koju su napravili Dani
Dani wrote:Beriz Belkić (SBiH)
Nadao sam se, s obzirom na ciljeve stranke i njenu platformu, da ćemo dobiti veću podršku. Otvorili smo većinu procesa u pravcu utvrđivanja državno-pravnog okvira i državnih institucija kao što su sudovi, granične službe, imovina… Sve to su bile aktivnosti naše platforme još iz 1996. godine. Većina onoga što je stranka zacrtala u svom programu, i realiziralo se, ili je u procesu realizacije, međutim nisam zadovoljan brzinom dešavanja, dinamikom i sadržajem onoga što se dešava.

Seada Palavrić (SDA)
U devetogodišnjem angažmanu SBiH bilo je i korisnih trenutaka, ali i onih kada je stranka djelovala kao stranka koja ne zna šta hoće. SBiH definitivno mora promijeniti nešto, mora početi snositi posljedice za svoje neuspjehe. Mora se tačno znati ko to vodi stranku, s kim da se dogovara i razgovara. Ovako, svako dogovaranje djeluje bespredmetno i besmisleno.

Milorad Dodik (SNSD)
Mislim da ta stranka nije uspjela. U devetogodišnjem angažmanu jedino su pokazali svoju ljubav prema vlasti. To pokazuje stalno mijenjanje različitih koalicionih partnera, što je, ustvari, bio i jedini način da ta stranka ostane na političkoj sceni BiH.

Sejfudin Tokić (SDU)
U čitavoj poplavi različitih političkih stranaka i opcija u zadnjih deset godina, pojava SBiH, s obzirom na njen program, jeste pozitivna činjenica. Ono što ostaje kao dilema jeste koliko je današnje djelovanje SBiH u suglasnosti sa proklamovanim pritiscima, i da li ova stranka može opstati na bh. političkoj sceni, ukoliko jasno ne definiše svoj politički profil, utoliko prije što u njenim redovima više nema Harisa Silajdžića, za kojeg se identitet stranke još uvijek veže.

Srđan Dizdarević (predsjednik HK-a BiH)
To je stranka bez jasnog profila, što potvrđuje činjenica da je posljednjih devet godina bila u koaliciji sa svim mogućim političkim strankama i opcijama. Stranka je pod snažnim ličnim utjecajem osnivača, Harisa Silajdžića. Ali, ipak, to je stranka koja je uspjela iznjedriti neke respektabilne političare kao što su Beriz Belkić, Azra Hadžiahmetović, te Šahbaz Džihanović.

Svetozar Pudarić (SDP):
Velika neispunjena očekivanja. Suština je u tome da su njihova programska, ili verbalna, zalaganja vrlo rijetko, da ne kažem nikad, potvrđena u praksi. Velike su razlike između njihovog parlamentarnog, medijskog nastupa, stavova, programa i njihove izvedbe u praksi. U vlast su ulazili sa različitim koalicionim partnerima, stavljajući te iste partnere, i same građane, u dilemu - da li ta stranka stoji iza svojih proklamacija, te da li ih stvarno sprovodi u praksi.
car-x

Post by car-x »

pokazali su se pravo oportunisticki.. ovo sto je sahbaz u zadnje vrijeme istupo, svaka mu cast.. ostalo je sasa..
Prenj

Post by Prenj »

Izvanredan primjer kako jedna divna ideja moze lako da se pretvori u svoju suprotnost.
Od Stranke za BiH, vrlo brzo su postali Stranka za Vlast i duboke dzepove njenih vaznijih clanova.
Svaka cast rijetkim izuzecima, kao sto je vjerovatno Beriz Belkic i mozda jos neko.
Kazem i za Belkica "vjerovatno", jer mi nikad nije postalo jasno kako casni Beriz moze izdrzati ovako dugo u lopovskom drustvu.
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Od samog osnivanja su udaljeni od SDA koliko i PDP od SDS-a. Nasukali su neke naivne i postene Bosnjake (Belkic), ali stranka u kojoj glavnu rijec vode Emin Svrakic (insan vs. hajvan) i Meliha Alic nema buducnost. Ko je nacionalista glasace onda za pravu stvar (SDA). Pokusavaju se posipati pepelom po glavi, ali je dockan...
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
dr.pi

Post by dr.pi »

Stranka za BIH je baza za one kojima ne odgovara prejasna SDA i nejasna SDP.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Devet najtežih godina su pregurali. Nek' im je još toliko.
meatoverhere

Post by meatoverhere »

To se kaze "Jebali bi se al' da im ne udje". Ne moze se biti malo nacionalista, ko sto se ne moze biti malo trudna. Bice da ih je zbunio nejasni SDP.
:lol:
Ina

Post by Ina »

U danasnjoj BiH ne postoji zdrava politicka opcija, pa prema tome ni SBiH nije izuzetak u moru "oneciscenih ". Po cemu bi to onda nacionalisticki homogena ali svakako "demokratska" SDA bila drugacija ili slucajno bolja...a sta je sa SDP-om koji se sve vise pretvra u DJL, magazu Zlatka Lagumdzije koji se zapetljao u vlastitoj interpretaciji i to isto prenio kao glavno i jedino obiljezje danasnjeg SDP...nazalost
Malo je onih vodjenih idejama za dobrobit cijelog naroda a ne dobrobit vlastitog dzepa. Malo je onih entuzijasta koje misle na svoju domovinu...i rade u smjeru njenog prosperiteta. Nisam se do sada uvjerila da i jedna stranka danasnjice ima moralno cisto rukovodstvo i clanstvo. Svi obecavaju kao po sablonu...znaju da "slusaju" ljudske probleme i patnje samo u intervalu predizbornih i izbornih kretanja...tim istim ljudima obecaju i ponude sigurni spas i izbavljenje a onda najednom ogluhe i to trajno...
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:U danasnjoj BiH ne postoji zdrava politicka opcija, pa prema tome ni SBiH nije izuzetak u moru "oneciscenih ". Po cemu bi to onda nacionalisticki homogena ali svakako "demokratska" SDA bila drugacija ili slucajno bolja...a sta je sa SDP-om koji se sve vise pretvra u DJL, magazu Zlatka Lagumdzije koji se zapetljao u vlastitoj interpretaciji i to isto prenio kao glavno i jedino obiljezje danasnjeg SDP...nazalost
Malo je onih vodjenih idejama za dobrobit cijelog naroda a ne dobrobit vlastitog dzepa. Malo je onih entuzijasta koje misle na svoju domovinu...i rade u smjeru njenog prosperiteta. Nisam se do sada uvjerila da i jedna stranka danasnjice ima moralno cisto rukovodstvo i clanstvo. Svi obecavaju kao po sablonu...znaju da "slusaju" ljudske probleme i patnje samo u intervalu predizbornih i izbornih kretanja...tim istim ljudima obecaju i ponude sigurni spas i izbavljenje a onda najednom ogluhe i to trajno...
Nije mi jasno kakav je tvoj stav o SBiH?

Osim ako nije, svi kradu, neka i njih, sevap ih je sirote pomoci?
Nista na svijetu ne postoji sto se ne bi moglo lako relativizirati - od ratnih zlocina do sitnih kradja.
Ina

Post by Ina »

Pa, svakako da ne podrzavam omasovljenje otimacine...kako iz redova Stranke za BiH tako niti iz bilo koje druge. Stranka za BiH konkretno po meni ima "par " kvalitetnih kadrova koje izuzetno cijenim zbog ljudskosti i dosljednosti u svom radu...isto tako i iz drugih stranaka mogu izdvojiti isti taj "par" ljudi zdravih pogleda na zivot i zajednicku nam buducnost...ali kao sro rekoh njih je tek neznatan broj.Generalizacija je gadna stvar pa se stoga ogradjujem od prozivanja jer kao individua slabo da mogu poluciti kakvu promjenu i rezultat...bar sad za sad...dok ne osmislim kakvu revoluciju :)
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:Pa, svakako da ne podrzavam omasovljenje otimacine...kako iz redova Stranke za BiH tako niti iz bilo koje druge. Stranka za BiH konkretno po meni ima "par " kvalitetnih kadrova koje izuzetno cijenim zbog ljudskosti i dosljednosti u svom radu...isto tako i iz drugih stranaka mogu izdvojiti isti taj "par" ljudi zdravih pogleda na zivot i zajednicku nam buducnost...ali kao sro rekoh njih je tek neznatan broj.Generalizacija je gadna stvar pa se stoga ogradjujem od prozivanja jer kao individua slabo da mogu poluciti kakvu promjenu i rezultat...bar sad za sad...dok ne osmislim kakvu revoluciju :)
Je li tebi jasno iz djela clanova Stranke za BiH za sta se oni uopste zalazu?
Meni nije.
Jedino mi je jasno da su "vrijedni" clanovi Upravnih odbora i direktori drzavnih preduzeca, clanovi privatizacijskih komisija, ... i svih ostalih tijela gdje se masna para vrti.
Lijepi, svjezi primjer je prodaja "Energopetrola"
bosniaque

Post by bosniaque »

u svakom slucaju je bolja nego zlatkina sdp! :roll:
Ina

Post by Ina »

Znas, bilo bi lijepo napraviti jedan statisticki pregled kadrovske politike u namjestanju stranackog kadra na pojedina mjesta u upravi i preduzecima, upravnim odborima i onda napraviti usporedbu i presjek. Nisu samo kadrovi Stranke za BiH u foteljama, mislim da ih ima i iz drugih stranaka a uostalom, zar nisi svijestan dragi Prenj da je sve to namjestanje u UO i na direktorskim mjestima stvar stranackih medjusobnih dogovora po principu ja tebi ovo, ti meni ono... To je nazalost realnost i to ne bilo kakva nego bosanska.
Prenj

Post by Prenj »

bosniaque wrote:u svakom slucaju je bolja nego zlatkina sdp! :roll:
Tema je Stranka za BiH.
Kakva je tvoja ocjena, osim toga da su bolji nego "zlatkina sdp"?

PS. Ko ti je "zlatka"?
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:Znas, bilo bi lijepo napraviti jedan statisticki pregled kadrovske politike u namjestanju stranackog kadra na pojedina mjesta u upravi i preduzecima, upravnim odborima i onda napraviti usporedbu i presjek. Nisu samo kadrovi Stranke za BiH u foteljama, mislim da ih ima i iz drugih stranaka a uostalom, zar nisi svijestan dragi Prenj da je sve to namjestanje u UO i na direktorskim mjestima stvar stranackih medjusobnih dogovora po principu ja tebi ovo, ti meni ono... To je nazalost realnost i to ne bilo kakva nego bosanska.
Jasna je meni nasa realnost, ali mi nije jasno kako Stranka za BiH moze durati na vlasti i u foteljama vec devet godina i povremeno pricati i lagati o nekakvim ciljevima, reformama, itd.
Cak i SDA i HDZ se doimaju vise principijelno od njih!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ina wrote:Znas, bilo bi lijepo napraviti jedan statisticki pregled kadrovske politike u namjestanju stranackog kadra na pojedina mjesta u upravi i preduzecima, upravnim odborima i onda napraviti usporedbu i presjek. Nisu samo kadrovi Stranke za BiH u foteljama, mislim da ih ima i iz drugih stranaka a uostalom, zar nisi svijestan dragi Prenj da je sve to namjestanje u UO i na direktorskim mjestima stvar stranackih medjusobnih dogovora po principu ja tebi ovo, ti meni ono... To je nazalost realnost i to ne bilo kakva nego bosanska.
Plitko posmatranje politike... Vodi zakljucku "svi su isti"...
Ina

Post by Ina »

Ja kada "vidim" tako odlucno ogorcene ljude poput tebe Prenj ili same mene, pomislim onda da za nas onda jos uvijek ima nade :) Predlazem radikalne izmjene i svrgavanje svih parazitskih formi sa vlasti kako bi smo zajednicki dozivjeli katarzu i politicko osvijescenje. Samo ne znam koliko bih sljedbenika uspjela okupiti ?!? :-)
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:Ja kada "vidim" tako odlucno ogorcene ljude poput tebe Prenj ili same mene, pomislim onda da za nas onda jos uvijek ima nade :) Predlazem radikalne izmjene i svrgavanje svih parazitskih formi sa vlasti kako bi smo zajednicki dozivjeli katarzu i politicko osvijescenje. Samo ne znam koliko bih sljedbenika uspjela okupiti ?!? :-)
Revolucija vise nema.
Tiha voda brijege roni.
Broj sljedbenika nije toliko bitan, samo nek se posteno i principijelno radi, a sve dodje na svoje kad-tad.
Ina

Post by Ina »

Dragi kolega forumas Klub lajkan nije ovo plitko sagledavanje politike nego ono sirom otvorenih ociju. Pa, nisu politicke stranke niti politicari Bogom dani kako se ponasaju i predstavljaju narodu kao nove Mesije u sferi politike. U danasnje vrijeme sve je stvar dogovora a kako ce oni ishoditi za zajednicu to je upitno. Nisu svi stranacki kadrovi duboko nemoralni i materijalizirani...nadje se i onaj zanesen produhovljenim ne-egocentricnim idejama i obicno biva marginaliziran kao nepodesan i politicki nelojalan nekoj od politickih opcija. Sta uraditi u takvoj situaciji ? Kako te ljude ponovno vratiti na scenu nakon sto ih politicki i stranacki kandidati i protukandidati popljuju i njihov rad obezvrijede jer ne slijede instukcije matice nego slusaju vapaj naroda ?!?
St.Germain

Post by St.Germain »

bezlicna, nesto sto se doima kao neuspio klon SDA, bas tako ko klon ovcice Dolly - i njemu odnosno njoj je dobro islo jedno vrijeme, pa je mensini dobila tumor i umrla kao dokaz da klonovi losih ideja nemaju dug vijek trajanja :oops:
Last edited by St.Germain on 29/04/2005 17:26, edited 1 time in total.
Ina

Post by Ina »

Pitam se Prenj odakle da zapocnemo onda to tiho "valjanje". Trebat ce nam strategiju razraditi do u detalje jer nedaju se lako "ovi" ( paraziti ) sa stolice odlijepiti. Prigovaraju mi zbog radikalizma, pa evo i ti zbog revolucije...ma, ja sam ipak za ostar rez :)
Prenj

Post by Prenj »

Moramo se pomiriti da idealne politicke stranke nema i da nam je jedini izbor glasati za najmanje zlo, najmanje lopove, najmanje lazljivce, ...
Ina

Post by Ina »

Slazem se, slazem se :) izbori su jedina artikulacija samo nazalost nas narod nije svijestan tog oruzja koje posjeduje (glasa )...ili slijepo slijede politicke iluzije ili se prepuste pasivizaciji...Treba mjenjati, pa kao sto kazu nekad i na gore...samo ne dopustiti da jedni te isti upravljaju jer smo mi ljudi kvarljiva roba, kada se okurazimo posegnemo i za onim sto ne bi smjeli i sto se protivi nasim principima, bilo moralnim ili nekim drugim ( ovdje mislim na one na vlasti ). Dakle, prociscavanje je neophodno inace odosmo u ponor. Valjda ce jednom i u kvantitativnom smjenjivanju ishoditi kvalitet ( ne idealan kako zakljucismo nego human i pozitivan...i to bi bilo dovoljno ). Ako Bog da !
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:Slazem se, slazem se :) izbori su jedina artikulacija samo nazalost nas narod nije svijestan tog oruzja koje posjeduje (glasa )...ili slijepo slijede politicke iluzije ili se prepuste pasivizaciji...Treba mjenjati, pa kao sto kazu nekad i na gore...samo ne dopustiti da jedni te isti upravljaju jer smo mi ljudi kvarljiva roba, kada se okurazimo posegnemo i za onim sto ne bi smjeli i sto se protivi nasim principima, bilo moralnim ili nekim drugim ( ovdje mislim na one na vlasti ). Dakle, prociscavanje je neophodno inace odosmo u ponor. Valjda ce jednom i u kvantitativnom smjenjivanju ishoditi kvalitet ( ne idealan kako zakljucismo nego human i pozitivan...i to bi bilo dovoljno ). Ako Bog da !
Slazem se, treba mijenjati po svaku cijenu.
Samo stalna promjena moze donijeti kvalitet, jer ce navici stranke da se moraju tuci za svoje birace ne samo supljom vec i djelima.
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

E wow Milorada Dodika (SNSD)... CUjte sta on veli:

...."U devetogodišnjem angažmanu jedino su pokazali svoju ljubav prema vlasti..."

Pa ja se sada pitam: Koja stranka ne zeli vlast?
Sve one imaju ljubav prema vlasti, a sta je to politika nego onaj koji zeli imati vlast... Fazon je u tome kako doci do nje i na kojim postupcima.
Post Reply