Prolazio sam ali se rampe ne sjećam.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:11
U tom redu bilo je 4 do 5 kuca isto Srba ,ali nisu se prezivali Mladjeni ,i da se zna da je u tom naselju rampa bila pred rat niko nije mogao uci u naselje sem njih
Deblokada Sarajeva???
-
PM72
#7526 Re: Deblokada Sarajeva???
-
PM72
#7527 Re: Deblokada Sarajeva???
Ta ulica (ako se može nazvati ulicom) zove se Hasiba Brankovića.Na vrhu je bila jedna polusrušena kuća i u njoj je bila osmatračnica Armije BiH.Proveo sam jedan čitav dan u njoj (tad kad me zaganjao snajper).U toj kući bio je prokopan kao bunker odakle si durbinom posmatrao Nedžariće.Imali su pušku M48,deset metaka i poljski telefon,ko biva,ako šta primjetiš.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:14 To je naselje tik uz Vodovod,uz nos sto bi se reklo,a i ne puno daleko od Nedzarica ,tu su snajperisti njihovi imali dobar pregled,malo snajper,malo sijaci i pamovi
Meni oči ispale gledajući i samo sam vidio jedan tamić kako je ušao u Nedžariće,nigdje žive duše.
-
Emiremir33
#7528 Re: Deblokada Sarajeva???
Kuca sa tri sprata od sljako blokova,na vrhu ulicePM72 wrote: ↑28/03/2020 18:29Ta ulica (ako se može nazvati ulicom) zove se Hasiba Brankovića.Na vrhu je bila jedna polusrušena kuća i u njoj je bila osmatračnica Armije BiH.Proveo sam jedan čitav dan u njoj (tad kad me zaganjao snajper).U toj kući bio je prokopan kao bunker odakle si durbinom posmatrao Nedžariće.Imali su pušku M48,deset metaka i poljski telefon,ko biva,ako šta primjetiš.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:14 To je naselje tik uz Vodovod,uz nos sto bi se reklo,a i ne puno daleko od Nedzarica ,tu su snajperisti njihovi imali dobar pregled,malo snajper,malo sijaci i pamovi
Meni oči ispale gledajući i samo sam vidio jedan tamić kako je ušao u Nedžariće,nigdje žive duše.
-
Emiremir33
#7529 Re: Deblokada Sarajeva???
Jasta je bila ,jer kako se pricalo oni su se vec 1991 naoruzali,kad je rat u Hrvatskoj bio,ustvari JNA IM JE DALA ORUZJEPM72 wrote: ↑28/03/2020 18:24Prolazio sam ali se rampe ne sjećam.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:11
U tom redu bilo je 4 do 5 kuca isto Srba ,ali nisu se prezivali Mladjeni ,i da se zna da je u tom naselju rampa bila pred rat niko nije mogao uci u naselje sem njih
-
Tromblon
#7530 Re: Deblokada Sarajeva???
Vrijeme sam, lako je moguće, fulio. Međutim situaciju nisam. Rahmetli Dino je poginuo od rafala iz kalaša sa sprata kuće kada se krenulo ulaziti u naselje. Rahmetli Faruk Ahmetašević ga izvukao sa ceste do ograde. Bio živ kratko vrijeme i umro. Obojica sa Kovača. Faruk poginuo prilikom četničkog napada na Čolinu kapu nešto kasnihe 92.PM72 wrote: ↑28/03/2020 18:00Mlađani su pobjegli iz naselja polovinom maja a lokaciju koju pominješ čitav rat gađali su ćetalji iz Nedžarića.Jedne prilike ,ljeta 1994, išao sam na Mojmilo na osmatračnicu (zadnje kuće uzbrdo - ko skakaonica),baš gdje je sad ono naselje jetima kad poče oko mene zujati...mislio sam da je daleko za strelca iz Nedžarića i umalo glavom ne platih.Sprašio je oko mene par komada pa sam primjenio onu staru "bježte noge -usra vas guzica".
-
Tromblon
#7531 Re: Deblokada Sarajeva???
U Nedžarićina su naši snajperi carovali situacijom i oni se uopće nisu kretali po danu osim zaštićenih koridora. 92. su imali mnogo poginulih i ranjenih od naših snajpera. Jedna od žrtava je bio i Tomo Veljančić prijeratni vođa sarajevskih delija, na ratište otišao u ljeto 91 u Borovo selo sa još nekoliko delija.PM72 wrote: ↑28/03/2020 18:29Ta ulica (ako se može nazvati ulicom) zove se Hasiba Brankovića.Na vrhu je bila jedna polusrušena kuća i u njoj je bila osmatračnica Armije BiH.Proveo sam jedan čitav dan u njoj (tad kad me zaganjao snajper).U toj kući bio je prokopan kao bunker odakle si durbinom posmatrao Nedžariće.Imali su pušku M48,deset metaka i poljski telefon,ko biva,ako šta primjetiš.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:14 To je naselje tik uz Vodovod,uz nos sto bi se reklo,a i ne puno daleko od Nedzarica ,tu su snajperisti njihovi imali dobar pregled,malo snajper,malo sijaci i pamovi
-
Emiremir33
#7532 Re: Deblokada Sarajeva???
Jeli njega snajper ubio u naselju ili oko Dobrinje 5,Veljancica,inace Brnetov haver sa ratista..Tromblon wrote: ↑28/03/2020 20:08U Nedžarićina su naši snajperi carovali situacijom i oni se uopće nisu kretali po danu osim zaštićenih koridora. 92. su imali mnogo poginulih i ranjenih od naših snajpera. Jedna od žrtava je bio i Tomo Veljančić prijeratni vođa sarajevskih delija, na ratište otišao u ljeto 91 u Borovo selo sa još nekoliko delija.PM72 wrote: ↑28/03/2020 18:29Ta ulica (ako se može nazvati ulicom) zove se Hasiba Brankovića.Na vrhu je bila jedna polusrušena kuća i u njoj je bila osmatračnica Armije BiH.Proveo sam jedan čitav dan u njoj (tad kad me zaganjao snajper).U toj kući bio je prokopan kao bunker odakle si durbinom posmatrao Nedžariće.Imali su pušku M48,deset metaka i poljski telefon,ko biva,ako šta primjetiš.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 18:14 To je naselje tik uz Vodovod,uz nos sto bi se reklo,a i ne puno daleko od Nedzarica ,tu su snajperisti njihovi imali dobar pregled,malo snajper,malo sijaci i pamovi
-
Emiremir33
#7533 Re: Deblokada Sarajeva???
Oni su pucali dok su bili tu ,ne samo iz kalasa,browing je radio,a vidio si koje su im naoruzanje nasli sakriveno u zemlji i po kucama,cak i minobacaci...Tromblon wrote: ↑28/03/2020 20:04Vrijeme sam, lako je moguće, fulio. Međutim situaciju nisam. Rahmetli Dino je poginuo od rafala iz kalaša sa sprata kuće kada se krenulo ulaziti u naselje. Rahmetli Faruk Ahmetašević ga izvukao sa ceste do ograde. Bio živ kratko vrijeme i umro. Obojica sa Kovača. Faruk poginuo prilikom četničkog napada na Čolinu kapu nešto kasnihe 92.PM72 wrote: ↑28/03/2020 18:00Mlađani su pobjegli iz naselja polovinom maja a lokaciju koju pominješ čitav rat gađali su ćetalji iz Nedžarića.Jedne prilike ,ljeta 1994, išao sam na Mojmilo na osmatračnicu (zadnje kuće uzbrdo - ko skakaonica),baš gdje je sad ono naselje jetima kad poče oko mene zujati...mislio sam da je daleko za strelca iz Nedžarića i umalo glavom ne platih.Sprašio je oko mene par komada pa sam primjenio onu staru "bježte noge -usra vas guzica".
-
Tromblon
#7534 Re: Deblokada Sarajeva???
Koliko ja znam negdje na prelazu iz Nedžarića prema Petici. Na izlazu iz neke tranšeje. Mada neki njegovi saborci kažu da je snajper bio njihov.Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 21:02
Jeli njega snajper ubio u naselju ili oko Dobrinje 5,Veljancica,inace Brnetov haver sa ratista..
- Nekako s proljeća
#7535 Re: Deblokada Sarajeva???
Četnički odred Tomo Veljančić -Savo Derikonja, tako nekako se ta formacija zvala u Nedzarićima, @trocadero bi to vjerovatno bolje znao. Neki ''kedi'' se pominjao u priči kod ubistva Veljančića, koliko se sjećam.
- hamza_sa
#7536 Re: Deblokada Sarajeva???
Druze, hajde ti poslusaj ovu budalu koja ti se obraca, nemoj vise molim te pisati ovakve postove. Postove koji su afirmativni u odnosu na SDA i pripreme za odbranu od agresije na RBiH.CPT wrote: ↑27/03/2020 12:55
SDA je kupovala oruzja (najvise od Slovenaca), svaka je papreno placena i nekog ekstra profita nije moglo biti. Clanovi SDA preprodavali naoruzanje koje su kupovali od Srba. I to obicno platili glavom. To je ekstra profit mogao biti jer je u startu naoruzanje dolazilo dzaba do Srba koji su po "akcijskim" cijenama prodavali dalje.
I ako me ne poslusas pa nastavis, molim te ubuduce napisi "moje je misljenje".
Obraticu ti se licno. Druze, vrijedjas me. Ne samo mene. Nego mnogo mojih prijatelja koji su ili polozili zivot ili danas kao invalidi kroce ovom nasom mrtvajom.
Kakva bolan ne bio SDA?!?!?!?
Nekulturno je stavljati sebe u neki prvi plan, ali ako stvarno hoces neku istinu od malog obicnog covjeka, koji je postao vjerni vojnik u odbrani RBiH, njenog opstanka, njenih ideala i svega sto cini nju onim sto jeste, bujrum stojim ti na raspolaganju pa cu ti ja ispricati sve o tome i ucescu SDA u svemu tome.
Odvojicu ti dio svog zivotnog vremena, da ti iz prve ruke ispricam kako smo se naoruzavali za odbranu od agresije, jer sam u tom historijskom momentu prolio krv, kada je ta prica i u tim krugovima te iste SDA bila tabu tema.
Ustvari mozda i necu.
Ne znam koji me djavo natjera da ti ovo sve i ispisem. Jer ti ces uvijek vise vjerovati jednoj izdrkotini od lokalne televizije koja je emitovala seriju u kojoj je Bakir ranjen u odbrani Sarajeva, nego nekome ko je stvarno bio sudionik toga.
Pa, tako ces stvarati svoju percepciju, a vala i stvorio si je kada je u pitanju odbrana i deblokada Sarajeva pa i citave RBiH, citajuci ratne eseje poznatih SDA boraca iz raznoraznih pozadinskih bunkera, a vjerovatno ti je utisak pojacavalo pisanje onih iz istog esalona samo iz raznoraznih europskih i bjelosvjetskih gradova.
Vidisi druze, sto bi otpjevao Dino Merlin, ne idu mi sa godinama ove bore i kosa bijela, ali sve je to posljedica onoga sto dozivjeh i prezivjeh. I vjeruj nije mi ni truni zao, ali nemoj mi, ziv i zdrav bio, u sve to utkivati kult ni stranke ni licnosti.
Dodji i prosetacemo planinama bosanskim i imaces priliku oslusnuti da ni jednom nece odjekivati SDA. Cuces samo huk vjetra, a ako dobro naculis usi cuces imena najboljih sinova Bosne, koji krocise njima. Neki ostavise tu zivote svoje, neki dijelove tijela, neki prolise krv. Hvala Bogu velika se vecina vrati kucama netaknuta, ali sa velikim oziljcima na dusama svojim.
Vjeruj, nigdje neces cuti SDA. A ti zivi i dalje u uvjerenju svom.
Samo cu te jos jednom zamoliti da ubuduce kada pises o agresiji, napises "moje je misljenje".
-
PM72
#7537 Re: Deblokada Sarajeva???
Bravo Hamza!
Ja bih zakonom kažnjavao one koji hvale doprinos SDA u odbrani zemlje jer su posegnuli za Gebelsovom i velikosrpskom politikom da laž treba stalno ponavljati a narodu poput Bošnjaka ne treba puno da povjeruje u svaku nebulozu , najbolji primjer je Torabi.Prodo narodu ublehu i razgulio s parama.Baš kao i SDA-ovci...
Ako ćemo realno,SDS i njegovo oružje koje su podjelili Srbima više je valjalo za odbranu...
Ja bih zakonom kažnjavao one koji hvale doprinos SDA u odbrani zemlje jer su posegnuli za Gebelsovom i velikosrpskom politikom da laž treba stalno ponavljati a narodu poput Bošnjaka ne treba puno da povjeruje u svaku nebulozu , najbolji primjer je Torabi.Prodo narodu ublehu i razgulio s parama.Baš kao i SDA-ovci...
Ako ćemo realno,SDS i njegovo oružje koje su podjelili Srbima više je valjalo za odbranu...
- Nekako s proljeća
#7538 Re: Deblokada Sarajeva???
Znam ja koji ti je ''djavo'' rek'o , nagazi onog CPT-a jer je ovakav ili onakav, previše zelen a mi svako malo imamo potrebu da uz red trolanja uvrstimo i red politike. Ostani kući
, proći će i ovo , sve će se lani zvati. Ali činjenice će ostati za one koji koračaju putem istine, zbog sebe prije svega.
Rat je nastavak politike drugim sredstvima.
@tetejac , u dure za kampove koje pominješ, nije mali broj Bošnjaka koji je stao u redove obrane R. Hrvatske, i položio život.
Koliko sam ja povezao stvari, Zelene beretke su bile usmjerene na kamp u Vrgorcu , Bosna isto tako, to je brojnošću maksimum dvije čete ljudi. Kod nas je MUP odigrao ključnu ulogu, kao legalna oružana sila koja se sa stanovništvom popunjava na dobrovoljnoj osnovi, i to je ta snaga tog prvog udara na nas. Tako da broj ljudi iz kampova a koji su se uključili u obranu nije zanemarljiv, ali je ''usitnjavanje'' ozbiljne priče. Linija Josipa Manolića je prodavala oružje SDA, na našoj strani je bio ministar Delimustafić i tom nekom MUP-ovskom linijom smo kupili više desetina hiljada pušaka, kalašnjikov koliko se sjećam. Takve informacije su došle iz knjige xy Čuljak mislim, kao nešto što se zamjera tadašnjem Cro vodstvu, kao i mi nemamo dovoljno a oni prodaju tamo Bosancima. Primjera kao ovaj meni više nije poznat, preko rijeke se to oružje prebacivalo. Interesi su čudo, trajni majku mu.
@tetejac , u dure za kampove koje pominješ, nije mali broj Bošnjaka koji je stao u redove obrane R. Hrvatske, i položio život.
Koliko sam ja povezao stvari, Zelene beretke su bile usmjerene na kamp u Vrgorcu , Bosna isto tako, to je brojnošću maksimum dvije čete ljudi. Kod nas je MUP odigrao ključnu ulogu, kao legalna oružana sila koja se sa stanovništvom popunjava na dobrovoljnoj osnovi, i to je ta snaga tog prvog udara na nas. Tako da broj ljudi iz kampova a koji su se uključili u obranu nije zanemarljiv, ali je ''usitnjavanje'' ozbiljne priče. Linija Josipa Manolića je prodavala oružje SDA, na našoj strani je bio ministar Delimustafić i tom nekom MUP-ovskom linijom smo kupili više desetina hiljada pušaka, kalašnjikov koliko se sjećam. Takve informacije su došle iz knjige xy Čuljak mislim, kao nešto što se zamjera tadašnjem Cro vodstvu, kao i mi nemamo dovoljno a oni prodaju tamo Bosancima. Primjera kao ovaj meni više nije poznat, preko rijeke se to oružje prebacivalo. Interesi su čudo, trajni majku mu.
- Nekako s proljeća
#7539 Re: Deblokada Sarajeva???
Je li moguće da sam u toj akciji sreo par poznanika iz Starog grada, pamtim jednog kojeg su zvali Java Kustura, tako nekako. Mislim da smo se sreli tokom danau zgradi Toplana u B-fazi Alipašinog polja. Dobra pozicija prema naselju Mlađani i okretaljci trolejbusa. Datum smrti rahmetli Dine bi nam dao tačan datum tog događaja. Pitam zbog sebe, imam nešto kroz maglu al' nemam pojma kojim povodom sam se motao tuda.Tromblon wrote: ↑28/03/2020 20:04
Vrijeme sam, lako je moguće, fulio. Međutim situaciju nisam. Rahmetli Dino je poginuo od rafala iz kalaša sa sprata kuće kada se krenulo ulaziti u naselje. Rahmetli Faruk Ahmetašević ga izvukao sa ceste do ograde. Bio živ kratko vrijeme i umro. Obojica sa Kovača. Faruk poginuo prilikom četničkog napada na Čolinu kapu nešto kasnihe 92.
-
tetejac
#7540 Re: Deblokada Sarajeva???
Dvije čete ljudi su možda bile u Baškoj sa Zukom. Odmah da ti kažem što se tiče vaših i obuke u Hrvatskoj, broj ti je u tisućama. Samo u Žažini kod Siska se obučilo 1,500 ljudi. I naravno, naoružalo i ustrojilo u brigadu pa pripadnici 7. brigade Armije BiH, pa prva Berbirska bojna Armije BiH osnovana u Zagrebu 305.92, vaši piloti, vaši prvi specijalci što su poslani na obuku 1991 po nalogu SDA (potpis Hasan Čengić, SDA Sarajevo), pa oni što smo obučili na Pleševici za 5. Korpus, 6.100 obučenih i opremljenih koji su 6.6.92 otišli za BiH sa 16 časnika HV-a iz Zagreba (Borongaj/Jaska) pa oni iz prve splitske samostalne satnije koji su 18.4.92 otišli za BiH (Visoko 142, Tomislavgrad 89, Mostar 118, Tešanj 56, Tuzla 31, Bihać/Cazin 154 itd...). Da ne idem dalje i ne kvarim temu. Ovdje se radi o tisućama ljudi koji su obučeni, opremljeni i poslani nazad za BiH. Svi rodovi od prašinara do tenkiste, specijalca i pilota. Ovo je za tvoju info i arhivuNekako s proljeća wrote: ↑29/03/2020 08:00 Znam ja koji ti je ''djavo'' rek'o , nagazi onog CPT-a jer je ovakav ili onakav, previše zelen a mi svako malo imamo potrebu da uz red trolanja uvrstimo i red politike. Ostani kući, proći će i ovo , sve će se lani zvati. Ali činjenice će ostati za one koji koračaju putem istine, zbog sebe prije svega.
-
trocadero
#7541 Re: Deblokada Sarajeva???
Zanimljive cifre, datumi,obučavanje, pripreme za vojna dejstva(rat)....zar ne bi ovo trebalo biti vojna tajna?tetejac wrote: ↑29/03/2020 10:43Dvije čete ljudi su možda bile u Baškoj sa Zukom. Odmah da ti kažem što se tiče vaših i obuke u Hrvatskoj, broj ti je u tisućama. Samo u Žažini kod Siska se obučilo 1,500 ljudi. I naravno, naoružalo i ustrojilo u brigadu pa pripadnici 7. brigade Armije BiH, pa prva Berbirska bojna Armije BiH osnovana u Zagrebu 305.92, vaši piloti, vaši prvi specijalci što su poslani na obuku 1991 po nalogu SDA (potpis Hasan Čengić, SDA Sarajevo), pa oni što smo obučili na Pleševici za 5. Korpus, 6.100 obučenih i opremljenih koji su 6.6.92 otišli za BiH sa 16 časnika HV-a iz Zagreba (Borongaj/Jaska) pa oni iz prve splitske samostalne satnije koji su 18.4.92 otišli za BiH (Visoko 142, Tomislavgrad 89, Mostar 118, Tešanj 56, Tuzla 31, Bihać/Cazin 154 itd...). Da ne idem dalje i ne kvarim temu. Ovdje se radi o tisućama ljudi koji su obučeni, opremljeni i poslani nazad za BiH. Svi rodovi od prašinara do tenkiste, specijalca i pilota. Ovo je za tvoju info i arhivuNekako s proljeća wrote: ↑29/03/2020 08:00 Znam ja koji ti je ''djavo'' rek'o , nagazi onog CPT-a jer je ovakav ili onakav, previše zelen a mi svako malo imamo potrebu da uz red trolanja uvrstimo i red politike. Ostani kući, proći će i ovo , sve će se lani zvati. Ali činjenice će ostati za one koji koračaju putem istine, zbog sebe prije svega.
Koliko sam ja povezao stvari, Zelene beretke su bile usmjerene na kamp u Vrgorcu , Bosna isto tako, to je brojnošću maksimum dvije čete ljudi. Kod nas je MUP odigrao ključnu ulogu, kao legalna oružana sila koja se sa stanovništvom popunjava na dobrovoljnoj osnovi, i to je ta snaga tog prvog udara na nas. Tako da broj ljudi iz kampova a koji su se uključili u obranu nije zanemarljiv, ali je ''usitnjavanje'' ozbiljne priče. Linija Josipa Manolića je prodavala oružje SDA, na našoj strani je bio ministar Delimustafić i tom nekom MUP-ovskom linijom smo kupili više desetina hiljada pušaka, kalašnjikov koliko se sjećam. Takve informacije su došle iz knjige xy Čuljak mislim, kao nešto što se zamjera tadašnjem Cro vodstvu, kao i mi nemamo dovoljno a oni prodaju tamo Bosancima. Primjera kao ovaj meni više nije poznat, preko rijeke se to oružje prebacivalo. Interesi su čudo, trajni majku mu.![]()
-
Tromblon
#7542 Re: Deblokada Sarajeva???
Edo Kustura.Nekako s proljeća wrote: ↑29/03/2020 08:15Je li moguće da sam u toj akciji sreo par poznanika iz Starog grada, pamtim jednog kojeg su zvali Java Kustura, tako nekako. Mislim da smo se sreli tokom danau zgradi Toplana u B-fazi Alipašinog polja. Dobra pozicija prema naselju Mlađani i okretaljci trolejbusa. Datum smrti rahmetli Dine bi nam dao tačan datum tog događaja. Pitam zbog sebe, imam nešto kroz maglu al' nemam pojma kojim povodom sam se motao tuda.Tromblon wrote: ↑28/03/2020 20:04
Vrijeme sam, lako je moguće, fulio. Međutim situaciju nisam. Rahmetli Dino je poginuo od rafala iz kalaša sa sprata kuće kada se krenulo ulaziti u naselje. Rahmetli Faruk Ahmetašević ga izvukao sa ceste do ograde. Bio živ kratko vrijeme i umro. Obojica sa Kovača. Faruk poginuo prilikom četničkog napada na Čolinu kapu nešto kasnihe 92.
-
PM72
-
tetejac
#7544 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovo je bilo strogo povjerljivo prije 25 godina. Danas ne.trocadero wrote: ↑29/03/2020 10:56Zanimljive cifre, datumi,obučavanje, pripreme za vojna dejstva(rat)....zar ne bi ovo trebalo biti vojna tajna?tetejac wrote: ↑29/03/2020 10:43Dvije čete ljudi su možda bile u Baškoj sa Zukom. Odmah da ti kažem što se tiče vaših i obuke u Hrvatskoj, broj ti je u tisućama. Samo u Žažini kod Siska se obučilo 1,500 ljudi. I naravno, naoružalo i ustrojilo u brigadu pa pripadnici 7. brigade Armije BiH, pa prva Berbirska bojna Armije BiH osnovana u Zagrebu 305.92, vaši piloti, vaši prvi specijalci što su poslani na obuku 1991 po nalogu SDA (potpis Hasan Čengić, SDA Sarajevo), pa oni što smo obučili na Pleševici za 5. Korpus, 6.100 obučenih i opremljenih koji su 6.6.92 otišli za BiH sa 16 časnika HV-a iz Zagreba (Borongaj/Jaska) pa oni iz prve splitske samostalne satnije koji su 18.4.92 otišli za BiH (Visoko 142, Tomislavgrad 89, Mostar 118, Tešanj 56, Tuzla 31, Bihać/Cazin 154 itd...). Da ne idem dalje i ne kvarim temu. Ovdje se radi o tisućama ljudi koji su obučeni, opremljeni i poslani nazad za BiH. Svi rodovi od prašinara do tenkiste, specijalca i pilota. Ovo je za tvoju info i arhivuNekako s proljeća wrote: ↑29/03/2020 08:00 Znam ja koji ti je ''djavo'' rek'o , nagazi onog CPT-a jer je ovakav ili onakav, previše zelen a mi svako malo imamo potrebu da uz red trolanja uvrstimo i red politike. Ostani kući, proći će i ovo , sve će se lani zvati. Ali činjenice će ostati za one koji koračaju putem istine, zbog sebe prije svega.
Koliko sam ja povezao stvari, Zelene beretke su bile usmjerene na kamp u Vrgorcu , Bosna isto tako, to je brojnošću maksimum dvije čete ljudi. Kod nas je MUP odigrao ključnu ulogu, kao legalna oružana sila koja se sa stanovništvom popunjava na dobrovoljnoj osnovi, i to je ta snaga tog prvog udara na nas. Tako da broj ljudi iz kampova a koji su se uključili u obranu nije zanemarljiv, ali je ''usitnjavanje'' ozbiljne priče. Linija Josipa Manolića je prodavala oružje SDA, na našoj strani je bio ministar Delimustafić i tom nekom MUP-ovskom linijom smo kupili više desetina hiljada pušaka, kalašnjikov koliko se sjećam. Takve informacije su došle iz knjige xy Čuljak mislim, kao nešto što se zamjera tadašnjem Cro vodstvu, kao i mi nemamo dovoljno a oni prodaju tamo Bosancima. Primjera kao ovaj meni više nije poznat, preko rijeke se to oružje prebacivalo. Interesi su čudo, trajni majku mu.![]()
![]()
-
trocadero
#7545 Re: Deblokada Sarajeva???
Da....6 100 obučenih i naoružanih na jednom mjestu nije šala pa pojeli ni nas.
-
PM72
#7546 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma jašta.Nabroja on 10 000 do zuba naoružanih i opremljenih što dođoše u Bosnu do juna 1992...doduše,je li "tisuća" - hiljada ili stotina? Da se mi nismo zajebali u prevodu?
-
Tromblon
#7547 Re: Deblokada Sarajeva???
Jebote jesmo obučeni i opremljeni bili. Čete, bataljoni. A ovi iz beretki sa čaršije u grupama od 2 golfa išli u makarsku. Da bog da ih ukupno 50 bilo. Mada vjerujem preko 30 nije.
-
PM72
#7548 Re: Deblokada Sarajeva???
Imam druga koji je išao na obuku u Zagreb preko SDA.Inače je sa Sokoca a kad su Srbi saznali da je tamo - proglasili ga zengom i vršili prijetnje njegovoj porodici.
Helem,bilo ih je ukupno 30 a obuka je bila "ubitačna".Rasklopi pištolj i pušku (ako nisu bio u JNA) i hajd na stražu.Tako 2 mjeseca.Ni uniformi nisu imali kako treba.Kad se vratio i otišao kod Juke,gledali ga ko Stivena Segala a on nije znao ni zolju rasklopit'.
Helem,bilo ih je ukupno 30 a obuka je bila "ubitačna".Rasklopi pištolj i pušku (ako nisu bio u JNA) i hajd na stražu.Tako 2 mjeseca.Ni uniformi nisu imali kako treba.Kad se vratio i otišao kod Juke,gledali ga ko Stivena Segala a on nije znao ni zolju rasklopit'.
-
Emiremir33
-
Emiremir33
#7550 Re: Deblokada Sarajeva???
Obuka je bila 92 do 95 ,snalazenje i inovacije kako znas i umijesPM72 wrote: ↑29/03/2020 13:18 Imam druga koji je išao na obuku u Zagreb preko SDA.Inače je sa Sokoca a kad su Srbi saznali da je tamo - proglasili ga zengom i vršili prijetnje njegovoj porodici.