Bas ne zanima ko Mladjene izvuce ,bez ispaljenog metka?!PM72 wrote: ↑27/03/2020 17:43 Velika je sreća u nesreći što su mnogi Srbi koji su dobili naoružanje od SDS-a pobjegli po brdima (kakav Beograd) a prilikom bježanja nisu mogli odnjeti puške.
Pamtim ko sad,roditelje svog bivšeg jarana Zoke kako se na početku aprila spremaju za "sijanje".Imali su vikendicu u Petrovićima pa nose stvari.Nama bilo šega jer ti ne trebaju deke,albumi i televizor za sijanje...
Poslije smo našli u kontejneru automat M56 sa prerezanom cijevi.Kontejneri su tad bili u smetljarnicima koji su u sklopu zgrade i na svakom spratu si mogao baciti smeće a ono sleti niz cijev pravo u kontejner (malo pojašnjenje za ove što ne znaju šta je smetljarnik u zgradama).
Jedno vrijeme smo se pitali čiji bi to mogao biti automat a kad smo našli spiskove kod predsjednika SDS-a u Novom gradu ( i dva dobošara sa sandukom municije) onda smo skontali čiji je automat.
Također,vrlo dobro se sjećam scene kad su Jukini momci došli u C fazu i trebali vršiti pretrese stanova.Puni kontejneri su pronađeno oružja,municije,bombi a bilo je slučajeva da po mraku čuješ kad trehne kesa a ujutru neko nađe pušku...
U naselju Mlađeni,iznad C faze,pronađeni su sanduci sa municijom ,PAT jednocijevac i dva minobacača ispod hrpa sa pijeskom.Čak su pronalaženi sanduci sa puškama i granatama u pripremljenim lijehama za sijanje.
Najsimpatičniji mi je bio primjer kolege koji je uselio u stan na Č,Vili (protjeran sa Grbavice).Stan je već bio dobrano opuhan a kad je došla zima,on je bio iznad štaba i izganjao žicu od struje do stana.Pokušao da upali veliku TA peć - ne radi.Otvori je kad unutra nov novcat PM M72.
Pokojni Igor je bio lafčina i ljudina u svakom smislu.![]()
Deblokada Sarajeva???
-
Emiremir33
#7501 Re: Deblokada Sarajeva???
-
Emiremir33
#7502 Re: Deblokada Sarajeva???
Tacno je da mu je Zaklina ranjena ,jedva ziva ostala,lice i vikica unisteni biliNekako s proljeća wrote: ↑18/03/2020 12:56Jedini konkretan primjer vezan za deblokadu grada Sarajeva iz vana se može vezati za pokojnog Nijaza Baltaka/Matu Šarliji, što se tiče ''H'' faktora. Onog Velimira Marića (po Braci Martinoviću igrača KOS-a prezimena Čarapić) što smo imali u Sarajevu, kao komandanta HVO-a mi jednostovano zovemo prodanom dušom i dezerterom. Mislio baja da Stup bude isključivo ''hrvatski'' računajući na većinsko domicilno stanovništvo katoličke vjere, da šuruje sa četnicima da bi mu oni dali koridor preko Ilidze do Kobiljače i dalje do Kiseljaka. Tako je imao instrukcije od Mate Bobana iz Gruda, starog udbaša iz Hercegovine. Šteta zbog Sarajeva i sarajevskih katolika, prije svega mislim na nemali broj raje koja se uključila u redove branilaca, imali su taj inpuls zbog dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, napadnutoj od vrlo jakih snaga ''S'' faktora. Daidza je bio hrvatski časnik prije svega, tako je i sahranjen, a dosta je primjera koji govore da je pomagao odbranu u ratu protiv Bosne, MTS-om i obukom naših saboraca u par kampova u Hrvatskoj. Međutim, Dajidza nije bio svjestan da je rođena generacija ljudi Bosne koja neće biti tuđe ''cvijeće'' i ratovati za tuđe interese, kao on. Nema sumnje da bi sve što bi u nekoj operaciji pod komandom ''Daidze'' bude ''oslobođeno'' , bilo istovremeno smatrano hrvatskim. Hvala mu na svoj pomoći al' je sukob ''B'' i ''H'' faktora u najosjetljivijoj fazi rata protiv Bosne, pokazao jedno jako ružno lice HVO-a u provođenju UZP-a na području pod njegovom kontrolom 1993-1994.tetejac wrote: ↑18/03/2020 08:54Ne kontam ovo oko uvlačenja? Pitao sam za Hrasnicu i zapovjednika jer smo tim ljudima ostavili dva topa i kamion oružja 1992. Nemamo se šta zajebavat. Vrtio mi se po glavi taj čovjek i ljudi jer sam mi zaboravio ime. Fikro!Nekako s proljeća wrote: ↑18/03/2020 07:29 ....
Pametnice naše lipe.
@tetejac , ne uvlači nepotrebno na temu o deblokadi Sarajeva, mi smo vazda imali faktor ljudstva na svojoj strani i trebalo nam je oružje, jer smo bili podembargom. Pa i u proljeće 1993. kada ''ni ptica '' nije mogla da uđe ...iz Herceg Bosne. Sve mi znamo i sve nam je jasno šta i kako je bilo. Mojne da se zajebavamo bez potrebe.
Konjic 1993.
![]()
Ni Prazina nije bio svjestan , lutao je dosta i nije htio pod komandu i jednostarješinstvo. Od 1993. takva ponašanja su u narastajućoj Armiji R BiH svedena na prihvatljivu mjeru. On je bio osuđen na goli opstanak kao i svi koji su bili tokom rata u BiH, naročito tamo gdje se svakodnevno rokalo. Nećemo valjda zanemariti činjenicu da su ljudi bježali iz straha za život, ne godi im rat i to je to. Prazina nije bježao iz svog grada,već je izašao u pratnji UN-a kao vjerovatno jedini do tada primjer takve evakuacije, mislim da mu je supruga Žaklina isto bila ranjena ali ne tvrdim, a Prazina jeste bio teško ranjen u ruku i nogu, nosio je fiksatore za spajanje oštećenih kosti. Ranjen je u području Alipašine dzamije , PAM-ista JNA ga izrafalao pored ili u vozilu, kada su krenuli zauzeti ključne državne institucije R BiH 2 maja 1992.
Neka formacija ''splitska'' ili je bila iz Splita, ne sjećam se najbolje, je bila na Igmanu tog decembra 1992. kada sam prvi put iz grada ušao u Hrasnicu. A ako ste za to oružje dobili nešto zauzvrat od Fikreta Prevljaka, bilo bi korektno da to i izneseš. Naravno, ko, šta , gdje, kada, s kim, sa čim, koliko, kuda, .... da se ne zajebavamo, u ono vrijeme su to bile ozbiljne stvari.
-
Emiremir33
#7503 Re: Deblokada Sarajeva???
Vitina kod Ljubuskog ,jedan primjer porodica Maksumic ,sve im je opljackano,popaljenotetejac wrote: ↑18/03/2020 14:17I sad tvrdim. Pričalo se o GRADU Ljubuškom. Ti što pitaš i ne znaš da je Ljubuški grad, to je tvoj problem. Vidiš, ipak sam bio u pravu kako si potegao vezice da me se banira. Nije frka rekao sam, sve 5.PM72 wrote: ↑18/03/2020 14:13 Može biti da nemam pojma o temi koja je bila ratovanje u Hercegovini ali sam ti pokazao slike i lokacije srušenih džamija u Ljubuškom koje nisu srušili ni četnici ni partizani nego ustaše iz HVO-a ...-ti si tvrdio da nijedna nije srušena i to nije bio razlog da me nazivaš gluperdom.
-
tetejac
#7504 Re: Deblokada Sarajeva???
Stari, ne branim ja i ne opravdavam ničije zločine. Vitina je kod Ljubuškog, kao što i sam kažeš. Mi smo pričali o gradu Ljubuškom. Izgleda da je to nekima teško skontat’Emiremir33 wrote: ↑27/03/2020 22:52Vitina kod Ljubuskog ,jedan primjer porodica Maksumic ,sve im je opljackano,popaljenotetejac wrote: ↑18/03/2020 14:17I sad tvrdim. Pričalo se o GRADU Ljubuškom. Ti što pitaš i ne znaš da je Ljubuški grad, to je tvoj problem. Vidiš, ipak sam bio u pravu kako si potegao vezice da me se banira. Nije frka rekao sam, sve 5.PM72 wrote: ↑18/03/2020 14:13 Može biti da nemam pojma o temi koja je bila ratovanje u Hercegovini ali sam ti pokazao slike i lokacije srušenih džamija u Ljubuškom koje nisu srušili ni četnici ni partizani nego ustaše iz HVO-a ...-ti si tvrdio da nijedna nije srušena i to nije bio razlog da me nazivaš gluperdom.
NSP, tebi za arhivu upiši negdje ako ne znaš (ne zajebavam te). Najviše vaših boraca se obučilo i opremilo u kampovima u Zagorju, Zagrebu, Sisku, Jastrebarskom... Ono na moru i Vrgorcu je jedan mali dio.
-
PM72
#7505 Re: Deblokada Sarajeva???
Sami su se povukli preko usjeka na Mojmilu,tad je bila šuma,izašli kod bunkera na Mojmilu i spustili se do Trapara.Žene,djeca i starci su prije toga otišli a ostali su muškarci koji su bili do zuba naoružani.
Vjerovatno su čekali neku akciju iz Nedžarića a pošto su vidjeli da od tog nema ništa i da su opkoljeni sa tri strane,opalili su samo jednu zolju na C fazu,koja je eksplodirala u stanu jednog taksiste (ostao je živ).Te večeri su pobjegli preko brda ponjevši pješadijsko naoružanje.
Naši su tek nakon dan ili dva skontali da nema nikog.
-
PM72
#7506 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisu ni Srbi rušili džamije.Emiremir33 wrote: ↑27/03/2020 22:52Vitina kod Ljubuskog ,jedan primjer porodica Maksumic ,sve im je opljackano,popaljenotetejac wrote: ↑18/03/2020 14:17I sad tvrdim. Pričalo se o GRADU Ljubuškom. Ti što pitaš i ne znaš da je Ljubuški grad, to je tvoj problem. Vidiš, ipak sam bio u pravu kako si potegao vezice da me se banira. Nije frka rekao sam, sve 5.PM72 wrote: ↑18/03/2020 14:13 Može biti da nemam pojma o temi koja je bila ratovanje u Hercegovini ali sam ti pokazao slike i lokacije srušenih džamija u Ljubuškom koje nisu srušili ni četnici ni partizani nego ustaše iz HVO-a ...-ti si tvrdio da nijedna nije srušena i to nije bio razlog da me nazivaš gluperdom.
Sa ovim partizanom (nesmijem ga nazvati vojnikom NDH) neću se ubjeđivati jer oni nisu rušili GRADSKE džamije nego samo seoske.Iz razloga da ne polupaju stakla komsijama Hrvatima...
Mislim,bili su obazrivi.
- Nekako s proljeća
#7507 Re: Deblokada Sarajeva???
Jašta smo care, ključni argument za upotrebu oružane sile MUP-a i Teritorijalne odbrane lojalne bosanskoj Vladi jeste, između ostalogstrucnjakdemagog wrote: ↑27/03/2020 18:23Nekako s proljeća wrote: ↑27/03/2020 17:08 Hajde ti iz iskustva kreni a mi ćemo onda dopuniti , ispoštovati ćemo te bez obzira što smo to na predhodnim stranama već detaljno obradili. Znam, jer sam se tada umiješao na temu , zbunjen pojavom teletabisa na pdf-u i revizionističkog pristupa. Sada je lakše rokat' argumentima preostale. Možda bi bilo dobro , zbog ravnopravnosti u razmjeni mišljenja, da ti @strcreasymagog opišeš neki svoj doprinos odbrani grada Sarajeva, čisto da se ućipiš.
Ako ste se već pisali o tome, a nešto se ne sjećam da jeste, onda nema veze. Ja sam već opisivao moj doprinos odbrani, čak sam i crtao mape. Ali ispade jbg da nismo svi isto branili.
Btw, rokanje argumentima i naprđivanje nije isto.![]()
Jašta smo care, ja se povukao iz te priče nakon ove mape ispod, ona je jedan dio a drugi nisam objavio. Mapa je iz monografije o Prvom Korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pitao me je @Dozer u vezi nje nešto a ja iskulirao odgovor, nisam imao volje a vala ni pravo da pojašnjavam ''tuđu'' mapu na svoj način. A mrzilo me da copypaste prateći tekst uz mapu.Ali ključni razlog što se povukoh je što je mapa objavljena u knjizi bila zavedena kao '' događaji od 2 i 3 maja 1992.'' što me nervira. Događaji jesu povezani ali su događaji o dva RAZLIČITA datuma tj dana. Možemo pričati zasebno o jednom pa tek onda o drugom, ili obratno. U istom danu pričati o dva dana, to samo teletabisi mogu tako, ali im nije zamjeriti jer se i medijski dosta često ta dva dana trpaju u jedan. Tako se navodi voda na mlin velikosrpske propagande.
I sad' mi je bilo malo mrsko sve ovo ispisati al' izdržah. Opiši ti nama svoj doprinos odbrani sa ili bez mape, da vidim jesmo li isto branili
A evo opet te mape iz monografije tj njenog lijevog dijela , nedostaje desni dio ''Kukanjac, Dom Jna, BKC....'' na kojem je i neka legenda koja pojašnjava ''šta je šta'' na mapi. Monografija je dostupna u pdf-u, pa bujrum.

- Nekako s proljeća
#7508 Re: Deblokada Sarajeva???
Dio MUP Novi Grad i baza ''Stela''.Emiremir33 wrote: ↑27/03/2020 22:32Bas ne zanima ko Mladjene izvuce ,bez ispaljenog metka?!PM72 wrote: ↑27/03/2020 17:43 Velika je sreća u nesreći što su mnogi Srbi koji su dobili naoružanje od SDS-a pobjegli po brdima (kakav Beograd) a prilikom bježanja nisu mogli odnjeti puške.
.....
U naselju Mlađeni,iznad C faze,pronađeni su sanduci sa municijom ,PAT jednocijevac i dva minobacača ispod hrpa sa pijeskom.Čak su pronalaženi sanduci sa puškama i granatama u pripremljenim lijehama za sijanje.
-
PM72
#7509 Re: Deblokada Sarajeva???
NSP,
Mislis da su Malik i Juka izveli Mlađene?
Mislis da su Malik i Juka izveli Mlađene?
- Nekako s proljeća
#7510 Re: Deblokada Sarajeva???
Gledao sam fotokopiju spiska ''trojanaca'' iz 1992. , od par desetina njih na popisu sa svim generalijama ''rezervista'' , najviše ih je bilo iz ulice Vrbovska, neposredno uz kasarnu sa Aneksa kada se gleda. Ne tvrdim, ali mislim da je to fotograf zabilježio dio spiska puno većeg obima. Dragan Vikić je u više navrata izjavljivao da su na vrijeme došli do tog materijala i izvršili zakonom propisane radnje i mjere prema njima. Vjerujem da ih je puno više sa spiska pobjeglo na vrijeme, a nešto se i privelo , zaplijenilo naoružanja i opreme. Vidi sada ovu teoriju.PM72 wrote: ↑27/03/2020 10:15Mladić je preuzeo komandu nad vojskom srpske republike Bosne i Hercegovine 12 maja 1992.Tad se tako zvala.16 maja bila je bitka za Pofaliće a 15 maja su ga popušili u Tuzli na Brčanskoj malti.Kasarna Maršal Tito iseljena 05.06.1992 a kasarna Viktor Bubanj 23 ili 24.maja 1992.Nekako s proljeća wrote: ↑27/03/2020 10:00Nisi upućen u tadašnje faze dogovora na tzv ''Saveznom '' nivou Jugoslavije, republičke glave su sa GŠ JNA dogovorali ''razdruživanje'' po tom pitanju mahsuz i to se moralo poštovati. Zločinac Mladić preuzima komandu nad Vojskom Srpske Republike BiH sredinom maja 1992., nakon bitke za Pofaliće, bila je to ranjena zvijer...PM72 wrote: ↑27/03/2020 09:26 Mislim da je velika šteta što su pušteni da izađu sa kompletnim naoružanjem.Od svih kasarni JNA u gradu,oni su bili u najgorem položaju za evakuaciju.U principu,sad je lako naprđivati ali da smo imali pametnije vođstvo,trebalo ih je pustiti samo u uniformama,bez pancira,šljemova,pušaka,oklopnjaka.
Nisam ni ja tada bio upućen, ali sam poštovao naređenja ''pametnih i legalnih''.
Ono što hoću da kažem da je kasarna Viktor Bubanj bila u najnezavidnijem položaju po njih.Bili su "duboko" u teritoriji pod našom kontrolom,nisu imali efektiva da se sami probiju do Vraca ili Nedžarića.
Kompleks kasarne Viktor Bubanj je okrugao i na ''platou '' brda, koje je od svog okruženja svom dužinom odvojeno najmanje dvosmjernim cestama, mada tog međupojasa imao i više al' eto. Svako ko bi pokušao direktni napad na kasarnu sa bilo koje strane bi imao velike probleme tipa, brisan prostor, miniran prostor uz ogradu kasarne sa civilnim parcelama. Čuo sam da je kompleks imao i podzemni dio, tzv atomsko sklonište. Dominantno se izdiže iznad naselja Otoka, Čengić Vila, Kvadrant ...pa do Gras-Remize. Jednom prilikom su JNA oklopna vozila pokušala da se spuste niz Vrbovsku- datum smrti rahmetli Nusreta Dauta je datum, ne znam ga napamet. Rahmetli Ramiza Salčina, po kojem će kasnije kasarna dobiti ime umjesto Viktora Bubnja, teže su ranili na kapiji a predhodno ga pozvali na ''pregovore''. Koja paščad jbt. Sifet Podzić je u to vrijeme bio u kasarni, oficir usmjeren na vojnu policiju ili tako nešto.
Raspisah se...ovo je poenta sa naknadnom pameću. O D E R A L I bi nas artiljerijom sa najmanje desetak različitih artiljerijskih pozicija, dakle koncentričnom vatrom. A pri tom zbog samog položaja kasarne i 'brisanog prostora u prilazima ka njoj, niko iz kasarne ne bi mogao biti koleteralna šteta. Samo se spuste u ''niže etaže'' i čekaju da nas artiljerija isfašira.
Goni ih u mp3. Tek poslije smo mi osjetili šta je rat i kakvo je realno stanje.
-
PM72
#7511 Re: Deblokada Sarajeva???
apsolutno se slazem s tobom nego sam htio da kazem da su u kasarni Viktor Bubanj bili relativno daleko od srpskih polozaja
-
Emiremir33
#7512 Re: Deblokada Sarajeva???
Znamo da su bili povezani vezom sa Nedzaricima ,sa ovim na vodovodu i sa kasaranom Viktor Bubanj.Trebali su imati kordinirani napada da se uzme kompletno brdo Mojmilo i da se povezu sa VracamaPM72 wrote: ↑28/03/2020 06:48Sami su se povukli preko usjeka na Mojmilu,tad je bila šuma,izašli kod bunkera na Mojmilu i spustili se do Trapara.Žene,djeca i starci su prije toga otišli a ostali su muškarci koji su bili do zuba naoružani.
Vjerovatno su čekali neku akciju iz Nedžarića a pošto su vidjeli da od tog nema ništa i da su opkoljeni sa tri strane,opalili su samo jednu zolju na C fazu,koja je eksplodirala u stanu jednog taksiste (ostao je živ).Te večeri su pobjegli preko brda ponjevši pješadijsko naoružanje.
- strucnjakdemagog
#7513 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne liči mi na tebe da ovako profuliš temu, ali dešava se i Mesiju da fuli penal, jbg.Nekako s proljeća wrote: ↑28/03/2020 07:04Jašta smo care, ključni argument za upotrebu oružane sile MUP-a i Teritorijalne odbrane lojalne bosanskoj Vladi jeste, između ostalogstrucnjakdemagog wrote: ↑27/03/2020 18:23Nekako s proljeća wrote: ↑27/03/2020 17:08 Hajde ti iz iskustva kreni a mi ćemo onda dopuniti , ispoštovati ćemo te bez obzira što smo to na predhodnim stranama već detaljno obradili. Znam, jer sam se tada umiješao na temu , zbunjen pojavom teletabisa na pdf-u i revizionističkog pristupa. Sada je lakše rokat' argumentima preostale. Možda bi bilo dobro , zbog ravnopravnosti u razmjeni mišljenja, da ti @strcreasymagog opišeš neki svoj doprinos odbrani grada Sarajeva, čisto da se ućipiš.
Ako ste se već pisali o tome, a nešto se ne sjećam da jeste, onda nema veze. Ja sam već opisivao moj doprinos odbrani, čak sam i crtao mape. Ali ispade jbg da nismo svi isto branili.
, da se pokreti tzv ''JNA'' vozila i ljudstva iz kasarni ne smoju obavljati bez odobrenja ili pratnje MUP-a R BiH. Navodno je raskrsnica na Skenderiji bila u to vrijeme pokrivena bar jednom statičkom kamerom , MUP je imao ingerencije i opremu da se to izvede, tako da je moguće da postoji negdje neki snimak od tog dana. Do tada, gledamo šta se ima na internetu i čitamo tu i tamo po nekog od živih aktera. Po meni, najbolje autentične snimke ODBRANE područja sa glavnim državnim institucijama od 2 maja 1992. je objavila agencija ''conus''.
Jašta smo care, ja se povukao iz te priče nakon ove mape ispod, ona je jedan dio a drugi nisam objavio. Mapa je iz monografije o Prvom Korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pitao me je @Dozer u vezi nje nešto a ja iskulirao odgovor, nisam imao volje a vala ni pravo da pojašnjavam ''tuđu'' mapu na svoj način. A mrzilo me da copypaste prateći tekst uz mapu.Ali ključni razlog što se povukoh je što je mapa objavljena u knjizi bila zavedena kao '' događaji od 2 i 3 maja 1992.'' što me nervira. Događaji jesu povezani ali su događaji o dva RAZLIČITA datuma tj dana. Možemo pričati zasebno o jednom pa tek onda o drugom, ili obratno. U istom danu pričati o dva dana, to samo teletabisi mogu tako, ali im nije zamjeriti jer se i medijski dosta često ta dva dana trpaju u jedan. Tako se navodi voda na mlin velikosrpske propagande.
I sad' mi je bilo malo mrsko sve ovo ispisati al' izdržah. Opiši ti nama svoj doprinos odbrani sa ili bez mape, da vidim jesmo li isto branili![]()
A evo opet te mape iz monografije tj njenog lijevog dijela , nedostaje desni dio ''Kukanjac, Dom Jna, BKC....'' na kojem je i neka legenda koja pojašnjava ''šta je šta'' na mapi. Monografija je dostupna u pdf-u, pa bujrum.
![]()
Dakle, nisam napisao za događaje od 02.05. koje smo istina dobro pretresli (i sam sam učestvovao u diskusiji), već na barikade 02.03. tj. drugog marta, ako ti je lakše.
Podsjetiću te pošto vidim da je došlo do nesporazuma, radi se o prvim martovskim barikadama koje su osvanule 02.03.1992. nakon ubistva srpskog svata.
Mene konkretno zanima (a da znam odgovor, ne bih pitao), gdje se nalazila čija barikada? Znam za one na Grbavici i kod Elektrotehničke u Pofalićima, ali ko popriječi trolejbuse na Mojmilu i autobuse kod Studentskih? Jasno je da su srpski teritorijalci ili kako su se tad već zvali, prvi postavili barikade po cijelom, da bi poslije i TO BiH postavila svoje. Sad nisam siguran da li je TO BiH postavila svoje barikade isti taj dan, sutradan ili je to bilo za vrijeme aprilskih barikada?
Koliko se sjećam o ovome se nikad nije raspravljalo, a po mom mišljenju, važan je segment analize na koji način je trebalo presjeći grad na samom početku.
-
Emiremir33
#7514 Re: Deblokada Sarajeva???
Da nisi poznavao Josipa Lukica,doduse on je Mostaru bio...tetejac wrote: ↑28/03/2020 00:47Stari, ne branim ja i ne opravdavam ničije zločine. Vitina je kod Ljubuškog, kao što i sam kažeš. Mi smo pričali o gradu Ljubuškom. Izgleda da je to nekima teško skontat’Emiremir33 wrote: ↑27/03/2020 22:52Vitina kod Ljubuskog ,jedan primjer porodica Maksumic ,sve im je opljackano,popaljeno![]()
NSP, tebi za arhivu upiši negdje ako ne znaš (ne zajebavam te). Najviše vaših boraca se obučilo i opremilo u kampovima u Zagorju, Zagrebu, Sisku, Jastrebarskom... Ono na moru i Vrgorcu je jedan mali dio.
-
tetejac
#7515 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisam, zašto? Što te zanima?Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 09:41Da nisi poznavao Josipa Lukica,doduse on je Mostaru bio...tetejac wrote: ↑28/03/2020 00:47Stari, ne branim ja i ne opravdavam ničije zločine. Vitina je kod Ljubuškog, kao što i sam kažeš. Mi smo pričali o gradu Ljubuškom. Izgleda da je to nekima teško skontat’Emiremir33 wrote: ↑27/03/2020 22:52
Vitina kod Ljubuskog ,jedan primjer porodica Maksumic ,sve im je opljackano,popaljeno![]()
PM72, zašto se praviš blesav sad? Čovjek je fino pitao za Ljubuški i Ljubušake. Odnos Ljubušaka Hrvata prema susjedima Muslimanima. I sve je istina što sam rekao. Tebi ako se ne sviđa šta ću ti ja. Ne moraš svakom loncu poklopac bit’
-
Emiremir33
#7516 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma upitao samo dali ga poznajestetejac wrote: ↑28/03/2020 10:22Nisam, zašto? Što te zanima?Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 09:41Da nisi poznavao Josipa Lukica,doduse on je Mostaru bio...tetejac wrote: ↑28/03/2020 00:47
Stari, ne branim ja i ne opravdavam ničije zločine. Vitina je kod Ljubuškog, kao što i sam kažeš. Mi smo pričali o gradu Ljubuškom. Izgleda da je to nekima teško skontat’![]()
PM72, zašto se praviš blesav sad? Čovjek je fino pitao za Ljubuški i Ljubušake. Odnos Ljubušaka Hrvata prema susjedima Muslimanima. I sve je istina što sam rekao. Tebi ako se ne sviđa šta ću ti ja. Ne moraš svakom loncu poklopac bit’![]()
-
tetejac
#7517 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne znam stari, sretao sam se sa dosta ljudi. Ovako na prvu mi ne zvuči ništa, ako te zanima nešto može i na privateEmiremir33 wrote: ↑28/03/2020 11:41Ma upitao samo dali ga poznajes
- Nekako s proljeća
#7518 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisam akter sa barikada i nemam Bog zna kakvo iskustvo iz prve ruke. Ali znam da je Ramo Biber u području Trebevića prva žrtva barbara, pa onda u Vogošči-Kobiljoj glavi ubistvo Kenana Demirovića i isti dan ubistvo Nikole Gardovića u području Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Sa jedne strane je bio Rajko Dukić (SDS) a sa druge mi-PL, ZB, Bosna i svi rodoljubivi stanovnici Sarajeva, kao odgovor na njihove barikade, koje su u suštini generalna proba za sve ono što će nešto kasnije doći. Nisu samo autobusi , kontejneri, krstila i sl barikade, već sve ono što blokira cirkulaciju grada i normalan život njegovih stanovnika. Šupljak je šta je povod za početak oružane konfrontacije(''stari svat'' ), četnici su razbijali institucije koje su mogle biti garancija drugačijih rješenja u tom vremenu.strucnjakdemagog wrote: ↑28/03/2020 08:55
Ne liči mi na tebe da ovako profuliš temu, ali dešava se i Mesiju da fuli penal, jbg.
Dakle, nisam napisao za događaje od 02.05. koje smo istina dobro pretresli (i sam sam učestvovao u diskusiji), već na barikade 02.03. tj. drugog marta, ako ti je lakše.
Podsjetiću te pošto vidim da je došlo do nesporazuma, radi se o prvim martovskim barikadama koje su osvanule 02.03.1992. nakon ubistva srpskog svata.
Mene konkretno zanima (a da znam odgovor, ne bih pitao), gdje se nalazila čija barikada? Znam za one na Grbavici i kod Elektrotehničke u Pofalićima, ali ko popriječi trolejbuse na Mojmilu i autobuse kod Studentskih? Jasno je da su srpski teritorijalci ili kako su se tad već zvali, prvi postavili barikade po cijelom, da bi poslije i TO BiH postavila svoje. Sad nisam siguran da li je TO BiH postavila svoje barikade isti taj dan, sutradan ili je to bilo za vrijeme aprilskih barikada?![]()
Koliko se sjećam o ovome se nikad nije raspravljalo, a po mom mišljenju, važan je segment analize na koji način je trebalo presjeći grad na samom početku.

Ali SANU je to trasirao drugačije i to je to. Zamjenik ministra MUP-a je bio Momčilo Mandić, mogao je pohapsiti komotno osumnjičene za ubistvo na Baščaršiji i stvar riješena. Ovako, to je priča koja dosta tukne na scenarij, u kojem se za prljave poslove sigurnosnih struktura angažuju osuđivana lica. Takvi će šupka dati da budu saradnici policijske elite. Sve je ovo sastavni dio priče o barikadama u doba referenduma o nezavisnosti BiH i izdvajanja iz tzv ''Krnje Jugoslavije'', a u suštini velike Srbije iz plana RAM.
19 april 1992.

-
Emiremir33
#7519 Re: Deblokada Sarajeva???
Pl je na Mojmilu i kod novog doma zdravlja na cesti koja vodi iz Donrinje ka Studenskom domu,Srbi su imali prvu barikadu izmedju Nedzarica i Dobrinje ,gdje je sad novi kruzni tokstrucnjakdemagog wrote: ↑28/03/2020 08:55Ne liči mi na tebe da ovako profuliš temu, ali dešava se i Mesiju da fuli penal, jbg.Nekako s proljeća wrote: ↑28/03/2020 07:04Jašta smo care, ključni argument za upotrebu oružane sile MUP-a i Teritorijalne odbrane lojalne bosanskoj Vladi jeste, između ostalogstrucnjakdemagog wrote: ↑27/03/2020 18:23
, da se pokreti tzv ''JNA'' vozila i ljudstva iz kasarni ne smoju obavljati bez odobrenja ili pratnje MUP-a R BiH. Navodno je raskrsnica na Skenderiji bila u to vrijeme pokrivena bar jednom statičkom kamerom , MUP je imao ingerencije i opremu da se to izvede, tako da je moguće da postoji negdje neki snimak od tog dana. Do tada, gledamo šta se ima na internetu i čitamo tu i tamo po nekog od živih aktera. Po meni, najbolje autentične snimke ODBRANE područja sa glavnim državnim institucijama od 2 maja 1992. je objavila agencija ''conus''.
I sad' mi je bilo malo mrsko sve ovo ispisati al' izdržah. Opiši ti nama svoj doprinos odbrani sa ili bez mape, da vidim jesmo li isto branili![]()
![]()
Mene konkretno zanima (a da znam odgovor, ne bih pitao), gdje se nalazila čija barikada? Znam za one na Grbavici i kod Elektrotehničke u Pofalićima, ali ko popriječi trolejbuse na Mojmilu i autobuse kod Studentskih? Jasno je da su srpski teritorijalci ili kako su se tad već zvali, prvi postavili barikade po cijelom, da bi poslije i TO BiH postavila svoje. Sad nisam siguran da li je TO BiH postavila svoje barikade isti taj dan, sutradan ili je to bilo za vrijeme aprilskih barikada?![]()
- strucnjakdemagog
#7520 Re: Deblokada Sarajeva???
Dobro, to što si napisao su opšte poznate stvari. Mislio sam da se fokusiramo samo na konkretne lokacije barijada, a ne na razloge što je do njih došlo i političku pozadinu.Nekako s proljeća wrote: ↑28/03/2020 11:52Nisam akter sa barikada i nemam Bog zna kakvo iskustvo iz prve ruke. Ali znam da je Ramo Biber u području Trebevića prva žrtva barbara, pa onda u Vogošči-Kobiljoj glavi ubistvo Kenana Demirovića i isti dan ubistvo Nikole Gardovića u području Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Sa jedne strane je bio Rajko Dukić (SDS) a sa druge mi-PL, ZB, Bosna i svi rodoljubivi stanovnici Sarajeva, kao odgovor na njihove barikade, koje su u suštini generalna proba za sve ono što će nešto kasnije doći. Nisu samo autobusi , kontejneri, krstila i sl barikade, već sve ono što blokira cirkulaciju grada i normalan život njegovih stanovnika. Šupljak je šta je povod za početak oružane konfrontacije(''stari svat'' ), četnici su razbijali institucije koje su mogle biti garancija drugačijih rješenja u tom vremenu.strucnjakdemagog wrote: ↑28/03/2020 08:55
Ne liči mi na tebe da ovako profuliš temu, ali dešava se i Mesiju da fuli penal, jbg.
Ali SANU je to trasirao drugačije i to je to. Zamjenik ministra MUP-a je bio Momčilo Mandić, mogao je pohapsiti komotno osumnjičene za ubistvo na Baščaršiji i stvar riješena. Ovako, to je priča koja dosta tukne na scenarij, u kojem se za prljave poslove sigurnosnih struktura angažuju osuđivana lica. Takvi će šupka dati da budu saradnici policijske elite. Sve je ovo sastavni dio priče o barikadama u doba referenduma o nezavisnosti BiH i izdvajanja iz tzv ''Krnje Jugoslavije'', a u suštini velike Srbije iz plana RAM.
19 april 1992.
![]()
Čini mi se da je prva postavljena na Lapišnici, a zatim tokom noći na Vracama, Grbavici... Koliko mi je poznato jedan srpski teritorijalac je tog dana poginuo na barikadi u Pofalićima, navodno se sam upucao, ali ko će ga znati.
TO BiH uzvratila postavljanjem barikada u Nedžarićima, Barama, na Malti, Otoci, Alipašinu...
- strucnjakdemagog
#7521 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisam znao ko je držao tu barikadu gdje je novi kružni. Znači da su oni htjeli cijelu Dobrinju zauzeti u startu, zar ne?Emiremir33 wrote: ↑28/03/2020 12:21Pl je na Mojmilu i kod novog doma zdravlja na cesti koja vodi iz Donrinje ka Studenskom domu,Srbi su imali prvu barikadu izmedju Nedzarica i Dobrinje ,gdje je sad novi kruzni tokstrucnjakdemagog wrote: ↑28/03/2020 08:55Ne liči mi na tebe da ovako profuliš temu, ali dešava se i Mesiju da fuli penal, jbg.Nekako s proljeća wrote: ↑28/03/2020 07:04
Jašta smo care, ključni argument za upotrebu oružane sile MUP-a i Teritorijalne odbrane lojalne bosanskoj Vladi jeste, između ostalog, da se pokreti tzv ''JNA'' vozila i ljudstva iz kasarni ne smoju obavljati bez odobrenja ili pratnje MUP-a R BiH. Navodno je raskrsnica na Skenderiji bila u to vrijeme pokrivena bar jednom statičkom kamerom , MUP je imao ingerencije i opremu da se to izvede, tako da je moguće da postoji negdje neki snimak od tog dana. Do tada, gledamo šta se ima na internetu i čitamo tu i tamo po nekog od živih aktera. Po meni, najbolje autentične snimke ODBRANE područja sa glavnim državnim institucijama od 2 maja 1992. je objavila agencija ''conus''.
![]()
-
Tromblon
#7522 Re: Deblokada Sarajeva???
Ubili mi druga Dinu Orovčanina Mlađani iz velike bijele kuće na cesti prema vrhu brda. Toliko da nisu metka ispalili. Ne sjećam se jel juli 92 bio. Krenuli naši upadati u donji prvi red kuća i pokosi ga dok je pretrčavao cestu. Sad je tu neki dom za djecu.PM72 wrote: ↑28/03/2020 06:48Sami su se povukli preko usjeka na Mojmilu,tad je bila šuma,izašli kod bunkera na Mojmilu i spustili se do Trapara.Žene,djeca i starci su prije toga otišli a ostali su muškarci koji su bili do zuba naoružani.
-
PM72
#7523 Re: Deblokada Sarajeva???
Mlađani su pobjegli iz naselja polovinom maja a lokaciju koju pominješ čitav rat gađali su ćetalji iz Nedžarića.Jedne prilike ,ljeta 1994, išao sam na Mojmilo na osmatračnicu (zadnje kuće uzbrdo - ko skakaonica),baš gdje je sad ono naselje jetima kad poče oko mene zujati...mislio sam da je daleko za strelca iz Nedžarića i umalo glavom ne platih.Sprašio je oko mene par komada pa sam primjenio onu staru "bježte noge -usra vas guzica".
-
Emiremir33
#7524 Re: Deblokada Sarajeva???
U tom redu bilo je 4 do 5 kuca isto Srba ,ali nisu se prezivali Mladjeni ,i da se zna da je u tom naselju rampa bila pred rat niko nije mogao uci u naselje sem njihTromblon wrote: ↑28/03/2020 14:36Ubili mi druga Dinu Orovčanina Mlađani iz velike bijele kuće na cesti prema vrhu brda. Toliko da nisu metka ispalili. Ne sjećam se jel juli 92 bio. Krenuli naši upadati u donji prvi red kuća i pokosi ga dok je pretrčavao cestu. Sad je tu neki dom za djecu.PM72 wrote: ↑28/03/2020 06:48Sami su se povukli preko usjeka na Mojmilu,tad je bila šuma,izašli kod bunkera na Mojmilu i spustili se do Trapara.Žene,djeca i starci su prije toga otišli a ostali su muškarci koji su bili do zuba naoružani.
-
Emiremir33
#7525 Re: Deblokada Sarajeva???
To je naselje tik uz Vodovod,uz nos sto bi se reklo,a i ne puno daleko od Nedzarica ,tu su snajperisti njihovi imali dobar pregled,malo snajper,malo sijaci i pamoviPM72 wrote: ↑28/03/2020 18:00Mlađani su pobjegli iz naselja polovinom maja a lokaciju koju pominješ čitav rat gađali su ćetalji iz Nedžarića.Jedne prilike ,ljeta 1994, išao sam na Mojmilo na osmatračnicu (zadnje kuće uzbrdo - ko skakaonica),baš gdje je sad ono naselje jetima kad poče oko mene zujati...mislio sam da je daleko za strelca iz Nedžarića i umalo glavom ne platih.Sprašio je oko mene par komada pa sam primjenio onu staru "bježte noge -usra vas guzica".