Deblokada Sarajeva???

Post Reply
tempuser

#6551 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

CPT wrote: 27/11/2019 13:45
tempuser wrote: 27/11/2019 13:38
CPT wrote: 27/11/2019 12:54

Smisao foruma i ovakvih "tema" su slike, dokumenti i svjedocenje o tim strahotoma. Oni koji sve "tacno znaju" to ne trebaju. Generacije koje dolaze (od rata je proslo dosta godina) trebaju. To b trebao biti izvor informacija za buduce generacije.
Ti dalje misli da je Safet Hadzic poginuo u akeciji u kojoj je izvuceno 1000 protuklopa i kamion minomabackih granata i da je za to dobio ulicu, kasarnu, cin generala i ostala priznanja, jer tako SDA dokumenti i svjedocenja govore.
Safet Hadzic je poginuo ukciji gdje je pokusao pomoci (koliko je znao i mogao). Slucajno mu nije poslo za rukom. Hebiga. Da mu je uspjelo nesto fastasticno (izvuci 50x vise) opreme nesto sumnjam da bi pricao kontra pricu.

U svakom slucaju ne bi pljuvao po njemu ili njegovoj smrti, pogotovo na javnom forumu gdje mu to moze citati i porodica
On nije poginuo u akciji nego u samovoljnom pokusaju koji je kosta njega i jos 5 ljudi, a da nije bio neuki komadant koji se kvartao u nesto sto ne zna znao bi da mu to ni slucajo ne bi moglo poci za rukom.
Niko ne pljuje po njemu nego po drzavi i lobotomiranim likovima koja je promasaj od akcije "proprala" i prislonila uspjesnoj akciji i za to adekvatno nagradila sto je to jedan on hiljadu takvih.
CPT

#6552 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

tempuser wrote: 27/11/2019 13:56
tempuser wrote: 27/11/2019 13:38

Ti dalje misli da je Safet Hadzic poginuo u akeciji u kojoj je izvuceno 1000 protuklopa i kamion minomabackih granata i da je za to dobio ulicu, kasarnu, cin generala i ostala priznanja, jer tako SDA dokumenti i svjedocenja govore.
Safet Hadzic je poginuo ukciji gdje je pokusao pomoci (koliko je znao i mogao). Slucajno mu nije poslo za rukom. Hebiga. Da mu je uspjelo nesto fastasticno (izvuci 50x vise) opreme nesto sumnjam da bi pricao kontra pricu.

U svakom slucaju ne bi pljuvao po njemu ili njegovoj smrti, pogotovo na javnom forumu gdje mu to moze citati i porodica
On nije poginuo u akciji nego u samovoljnom pokusaju koji je kosta njega i jos 5 ljudi, a da nije bio neuki komadant koji se kvartao u nesto sto ne zna znao bi da mu to ni slucajo ne bi moglo poci za rukom.
Niko ne pljuje po njemu nego po drzavi i lobotomiranim likovima koja je promasaj od akcije "proprala" i prislonila uspjesnoj akciji i za to adekvatno nagradila sto je to jedan on hiljadu takvih.
U kontekstu rata u BIH je sasvim svejedno je zasto je poginuo i filozofiranje o tome na javnom forumu je fuj. Niko njega nije prislio da uradi to sto je uradio. On je pokusao nesto uraditi i nije proslo. A moglo je proci (bar po njegovom misljenju). Siguran sam da nije otisao u smrt ili tu akciju jer nije imao sta drugo raditi taj dan. Znaci sve ovo je javno i mogu citati njegova djeca, unuci, itd, itd...
tempuser

#6553 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

CPT wrote: 27/11/2019 14:04

U kontekstu rata u BIH je sasvim svejedno je zasto je poginuo i filozofiranje o tome na javnom forumu je fuj. Niko njega nije prislio da uradi to sto je uradio. On je pokusao nesto uraditi i nije proslo. A moglo je proci (bar po njegovom misljenju). Siguran sam da nije otisao u smrt ili tu akciju jer nije imao sta drugo raditi taj dan. Znaci sve ovo je javno i mogu citati njegova djeca, unuci, itd, itd...
Malo je reci da nemas mozga! I samo zato sto ovo mogu citati njegova djeca istinu ne treba govoriti javno nego sve uljepavati da ispranim mozgovima kao sto ste ti i NSP bude sve po taman?
Flanfaj ga otrok!
90minut

#6554 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Prošlo toliko vremena vi još raspravljate s njim auu svaka vam čast
The 51st State

#6555 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by The 51st State »

da nije tragicno bilo bi smjesno ovo seciranje po pojedinim akcijama. isto ko da smo rat docekali sa dvije brigade marinaca, a ne sa malobrojnim dobrovoljcima smjesno opremljenim i obucenim, osvrti liseni svakog smisla koji samo neke frustracije iskazuju. ovaj najglasniji je dobro opran lik, west point vapi za njegovim ekspertizama.
tempuser

#6556 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

The 51st State wrote: 27/11/2019 14:37 da nije tragicno bilo bi smjesno ovo seciranje po pojedinim akcijama. isto ko da smo rat docekali sa dvije brigade marinaca, a ne sa malobrojnim dobrovoljcima smjesno opremljenim i obucenim, osvrti liseni svakog smisla koji samo neke frustracije iskazuju. ovaj najglasniji je dobro opran lik, west point vapi za njegovim ekspertizama.
Nastranu sto su se strucni kadrovi stavljali na raspolaganje, ali nisu bili podobni (prije svega stranacki, a potol i taldzijski), sta je trebalo, zato sto nema dovoljno skolovanih ljudi pustiti mesare, tokare, muzicare itd da zavaljuju ljude i onda ih nagradjivati funkcijama, cinovima, ulicama itd itd?
Pretis je najbolji primjer za to!
Kad me vec vuces za jezik (a mogao bi za jos nesto) moje obrazovanje za njihovo jeste West point.
The 51st State

#6557 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by The 51st State »

tempuser wrote: 27/11/2019 15:44
The 51st State wrote: 27/11/2019 14:37 da nije tragicno bilo bi smjesno ovo seciranje po pojedinim akcijama. isto ko da smo rat docekali sa dvije brigade marinaca, a ne sa malobrojnim dobrovoljcima smjesno opremljenim i obucenim, osvrti liseni svakog smisla koji samo neke frustracije iskazuju. ovaj najglasniji je dobro opran lik, west point vapi za njegovim ekspertizama.
Nastranu sto su se strucni kadrovi stavljali na raspolaganje, ali nisu bili podobni (prije svega stranacki, a potol i taldzijski), sta je trebalo, zato sto nema dovoljno skolovanih ljudi pustiti mesare, tokare, muzicare itd da zavaljuju ljude i onda ih nagradjivati funkcijama, cinovima, ulicama itd itd?
Kad me vec vuces za jezik (a mogao bi za jos nesto) moje obrazovanje za njihovo jeste West point.
Pretis je najgori primjer za to, sami pocetak rata, jos se nisu sklonile titine slike sa ulice posle aprilskih demonstrwcija kako treba i sad safetu prebacivati to sto je "zavalio" ljude u akciji, a ne pitas se koliko je ljudi uopste bilo spremno da akcijaju, pa nije dozer jednom piso da je skapo skakuci sa jednog kraja grada na drugi prvih par mjeseci, imam osjecaj da ili ne razumijes ili neces da shvatis da smo mi sa ledine krenuli protiv institucija sistema gradjenih 50 godina i da je razumljivo da su se i takvi neuspjesi desavali shodno toj cinjenici. Zao mi je sto se toliko gorcine osjeti u tvojim postovima. Izvinjavam se ako te je kvalifikacija opran lik uvrijedila prosto ti pisanje tako djeluje, nervozno, agresivno i frustrirano,, nema smisla da uzvracam sa prizemnoscu.
tempuser

#6558 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

The 51st State wrote: 27/11/2019 15:55
tempuser wrote: 27/11/2019 15:44
Pretis je najgori primjer za to, sami pocetak rata, jos se nisu sklonile titine slike sa ulice posle aprilskih demonstrwcija kako treba i sad safetu prebacivati to sto je "zavalio" ljude u akciji, a ne pitas se koliko je ljudi uopste bilo spremno da akcijaju, pa nije dozer jednom piso da je skapo skakuci sa jednog kraja grada na drugi prvih par mjeseci, imam osjecaj da ili ne razumijes ili neces da shvatis da smo mi sa ledine krenuli protiv institucija sistema gradjenih 50 godina i da je razumljivo da su se i takvi neuspjesi desavali shodno toj cinjenici. Zao mi je sto se toliko gorcine osjeti u tvojim postovima. Izvinjavam se ako te je kvalifikacija opran lik uvrijedila prosto ti pisanje tako djeluje, nervozno, agresivno i frustrirano,, nema smisla da uzvracam sa prizemnoscu.
Upravo je Pretis primjer ko iz citanke. Skolovani oficir planirao akciju, presjekao kad je gotovo i bez ispaljenog metka izvrsio zadatak.
Priuceni oficiri su uprkos svim upozorenjima na svoju ruku krenili unutra, ljudi izgnuli, izranjavani i zarobljeni sa 0 rezultata. Sta mislis da se Kemo ne bi vratio po jos da je procjneio da je bilo cajta?
I opet ponavljam, nije problem u Hadzicu, on je pogunio jer je bio neuk, nego u drzavi sto je nagradjivala zavaljivanje ljudi jer nije Pretis jedini, gdje su tu Poljine, Vidikovac, Zagijevo zavaljivanje na Dobrinji 4, Ledici itd itd...
Da li stvar mislis da je doprinos Safeta Hadzica u odbrani grada i drzave toliko veci od doprinosa jednog Igora Pavlovica kojem nije dobio cin generala, ulicu, kasarnu...?
Nekako s proljeća

#6559 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Tromblon wrote: 27/11/2019 08:39
Nekako s proljeća wrote: 27/11/2019 07:58 I treba, ovo je bila naša surova realnost godinama. Sve dok se ona osporava lažima teletabisa, mi ćemo ih tući činjenicama. Pa dokle dobacimo.
Vala što ne mogu kad mi SDA jangeri počnu objašnjavati šta je rat. Svi mi vrlo dobro znamo činjenice i što se mene tiče ne mogu kada se od činjenixa počnz praviti laži.
Slažem se, časno si se nosio u ono nevrijeme i to zasluzuje respekt. Međutim, forum funkcionise putem pravila za sve, pa tako i one koji nisu akteri borbenih djelovanja , iz xy razloga. Zasto ih istiskati zbog generacijske predrasude , ako im forumska pravila garantuju pravo na mišljenje.
Ja nemam problem da se povučem sa teme ili foruma u cjelosti. Nemam. A na pokušaje tjeranja znam i mogu odgovoriti u tren. A mogu i saburati i kulirati.
Jugend i junose mi tukne na etiketu koja je teska kvalifikacija za onog kome se pokusava virtualno nalijepiti.
Vjeruj da danasnje generacije imaju dosta teoretskog znanja, uz saznanja aktera bi to moglo biti dobro za sve. Zasto im ne dati priliku da se osjecaju ravnopravnim na temi.
Ako nam je cilj istina, vidimo se onda na cilju. Nema potrebe da se raspravljamo oko načina dolaska do cilja.
tempuser

#6560 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 27/11/2019 16:42 Vjeruj da danasnje generacije imaju dosta teoretskog znanja, uz saznanja aktera bi to moglo biti dobro za sve. Zasto im ne dati priliku da se osjecaju ravnopravnim na temi.
Jesu li "put do slobode" ili "akcije u fazama" ta silna teoretska znanja?????
Kako ocekujes da ti neko poslije ovih nebuloza dozvoli da se osjecas ravnopravnim na temi????
CPT

#6561 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

tempuser wrote: 27/11/2019 14:21
CPT wrote: 27/11/2019 14:04

Malo je reci da nemas mozga! I samo zato sto ovo mogu citati njegova djeca istinu ne treba govoriti javno nego sve uljepavati da ispranim mozgovima kao sto ste ti i NSP bude sve po taman?
Flanfaj ga otrok!
pucas od ljubumore... od rata proslo 25 godina a ti covjeku i dalje pretresas kosti zbog samo tebi bitnih razloga
tempuser

#6562 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Puca mi hashimaga od ljubomore!
Nekako s proljeća

#6563 Re: Deblokada Sarajeva???

Smotra prve generacije polaznika škole Ratnih vještina iz jula 1992.
Image
General Stjepan Šiber prima raport od Azema Derviševića, vjerovatno u ex kasarni MT 1992.Husein Balić je do njega.
Last edited by Nekako s proljeća on 27/11/2019 19:11, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#6564 Re: Deblokada Sarajeva???

Mada je moguće i da je lokacija na ''građevini'', u današnjoj ulici Patriotske lige. General Jovan Divjak , Avdo Hebib , Zaim Backović,Jerko Doko ...ljudi jednog vremena koji su izgrađivali vojsku legalne bosanske Vlade. Tj. njene Oružane snage.
Image
PM72

#6565 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Mene si,kao svog bivšeg suborca nazvao smradom jer ukazujem na laži...ali ti se pod kožu i u šupak uvlači vehabijica iz dežele.I on ti je dobar...kakve ti imaš smetnje u glavi...
muha_sa

#6566 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by muha_sa »

Pratim novine i niko ni rjec da napiši povodom smrti generala Vehbije Karica

Pošto sam neupucen moram ovdje pitat--jel to nešto skrivio pa ga u zaborav gurnuli :?
PM72

#6567 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Kako nije skrivio-nije bio SDA general...
Jedan od rijetkih školovanih oficira Bošnjaka koji se bez kalkulisanja stavio na raspolaganje odbrani.Nije ni uhapšen niti priveden niti razmjenjen,nije išao u džamiju nije Aliji pisao hvalospjeve.
Dakle,nije bio podoban.
Nekako s proljeća

#6568 Re: Deblokada Sarajeva???

Ne, nisam te nazvao smradom. Napisao sam ti da mi tukneš malo ali mi nezgodno da ti to kažem. Svi registovani članovi foruma imaju svoja prava i obaveze. @cpt nije dao odgovor na moje pitanje da li je rahmetli Safet Hadzić bio naoružan kada je izlazio iz vozila pred kapiju ''Pretisa''. Ali ti jesi i iznio si svoje saznanje da jeste imao kalašnjikov, pa je izneseno različito mišljenje koje tvrdi suprotno, dakle da nije bio naoružan. Ja i dalje ne znam šta je istina po tom pitanju. Nema dvije istine majku mu.
PM72

#6569 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

aha...znači,nisi mi napisao da sam "smrad" nego da malo tuknem...e hvala ti.Znači,ja se zajebao. :-)

Znam da ti ne paše moje pisanje o lopovlucima i lažima Kerimove falange a ti bi najradije da ovdje nema niko ko je bio svjedok tome i da šupljiraš naloženim dijasporcima...

Ako već to pominješ,Safet rahmetli bio je naoružan i to kalašnjikovom sa plastičnim kundakom- mađar tandžar,kako su je zvali.

Također,svi registrovani članovi imaju prava i obaveze.Slažem se.Važi li to i za tebe ? Koliko imaš nick-ova?
Nekako s proljeća

#6570 Re: Deblokada Sarajeva???

Dobro, i prvi put kada si napisao da je bio naoružan sam taj odgovor memorisao, ali i drugo mišljenje koje te ''demantovalo''. Zašto ne suprotstaviš svoja saznanja sa tim drugačijim iznesenim mišljenjem, jer ja sam se izjasnio da nemam pouzdanih saznanja je li bio ili nije naoružan a volio bih znati.Vjerujem i u tvoje i u ono suprotstavljeno mišljenje, ali svjestan da je samo jedno ispravno tj. istinito. Nije isto pucati u nenaoružanog čovjeka i naoružanog. Prvo ima elemente ratnog zločina a u drugom slučaju je legitimna meta.
Image
Istina koja me zanima neće vratiti rahmetli Hadzića, ali me zanima i taj detalj.

Vidim da si pripadnike antiterorističke grupe ''Ševa'' okvalifikovao na dosta degradirajuć način. Imaš pravo na mišljenje i to je u redu. Međutim, ponovo ću objaviti fotografiju iz Dobrinje, deblokirane Dobrinje sredinom 1992. Tebi nemam potrebe imenovati osobe na njoj, mada bih trebao zbog neupućenih ali hajde. Ti istražuj koja je osoba iz jedinice ''Ševa '' na fotografiji. Biću sretan ako uspiješ.
Image
PM72

#6571 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Rahmetli Safeta sam lično znao,bio je dobar čovjek,patriota i bosanac.Bio je naoružan kao i svi oko njega a to je li izašao sa kalašnjikovom iz kombija pred kapijom TAS-a ili mu je ostala u kombiju - potpuno je nevažno.Nisu došli da djele paketiće nego da uzmu oružje.Znam još dosta detalja koji nisu za ovu priču...

Također,te famozne ševe nikako ne možemo nazvati "antiterorističkom" jedinicom jer oni nisu bili ni jedinica a pogotovo antiteroristička.Oni su bili teroristička grupa poslušnika koji su korišteni za ostvarivanje ciljeva Bakira Alispahića i ostalih šupaka iz vrha MUP-a...
Nekako s proljeća

#6572 Re: Deblokada Sarajeva???

Dobro, imaš pravo na mišljenje i to je to. A je li po tvojim saznanjima rahmetli Hadzić bio prisutan na Kobiljoj Glavi ili nije, u fazi priprema za realizaciju akcije ''Pretis'' 17 aprila 1992.
PM72

#6573 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

To ne znam a iskren da budem nisam imao pojma sve dok ovdje nisam pročitao da je bio neki sastanak na Kobiljoj glavi.Jedan od preživjelih iz kombija mi je pričao o tome prije više od četvrt vijeka i sjećam se detalja kako nisu uspjeli ni repetirati puške kad su sasuli po njima...
strucnjakdemagog

#6574 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Nekako s proljeća wrote: 27/11/2019 18:48 Mada je moguće i da je lokacija na ''građevini'', u današnjoj ulici Patriotske lige. General Jovan Divjak , Avdo Hebib , Zaim Backović,Jerko Doko ...ljudi jednog vremena koji su izgrađivali vojsku legalne bosanske Vlade. Tj. njene Oružane snage.
Image

NSP, šta misliš o Zaimu Backoviću?
tempuser

#6575 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dje li je ono ovdje vidjelo Jerku Doku???? Ja ovdje vidim Sibera, Jovu i Hebiba.
Ako dobro vidim covjek u sivom odjelu je Ibrahim Hidovic, prof. MUP-ove skole. Nakon zarobljavanja tesko pretucen na Palama sa trajnim posljedicama, umro prije ca 2 god.
Last edited by tempuser on 27/11/2019 21:07, edited 2 times in total.
Post Reply