Devastiran kraljevski grad Bobovac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#1 Devastiran kraljevski grad Bobovac

Post by valterbranisarajevo »

Devastiran kraljevski grad Bobovac

VAREŠ/BOBOVAC - Nepoznate osobe provalile su u nedjelju u prostorije kapele, koja se nalazi u gradu Bobovac u općini Vareš, i razbili sedam staklenih maketa u obliku križa, a oštećen je i šadrvan i dva toaleta, potvrdio nam je Senaid Hasić, glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojske županije. Dodao je da se radi o iznimno značajnom katoličkom i kulturno-povijesnom objektu. Goran Sprečkić, novinar Hrvatskog radija Bobovac iz Vareša, koji je bio na mjestu događaja, rekao nam je da su počinitelji potpuno devastirali i opljačkali kapelu i mauzolej Kotromanića u kraljevskom gradu Bobovcu.

Nacionalističko divljanje?
“Neslužbeno doznajemo da se sumnja se na ‘lovce’ na bakar, mesing i druge metale koji su u posljednje vrijeme počinili nekoliko krađa na vjerskim objektima u Kraljevoj Sutjesci, Varešu, Kaknju i Visokome i kradu doslovce sve, odvodne šahtove na prometnicama, oluke, slivnike, spomenike, sve do čega mogu doći”, rekao je Sprečkić te dodao da nisu rijetki ni oni koji tvrde kako provala u kapelu u Bobovcu i uništavanje njezine unutrašnjosti nemaju veze s krađom staroga željeza nego je to zapravo čisto nacionalističko divljanje. Istaknuo je da je cijela unutrašnjost kapele polupana.
“Stakla na izložbenoj vitrini su razbijena, a kako je vitrina od drvenih ploča i stakla, s nje se nije imalo što ukrasti”, naglasio je Sprečkić napomenuvši kako građani Vareša smatraju da to pokazuje da u ovaj slučaj nisu uključeni lopovi nego pojedinci koji žele narušiti odnose u Varešu. Gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Ilija Božić ustvrdio je da je u ovom slučaju riječ o čistom vandalizmu.
“Jednostavno se zgražamo nad činjenicom što su sve pojedinci spremni učiniti. Imali smo genocid i prošli smo ga, no nakon svega doživljavamo kulturocid”, kazao je fra Božić.

Oskrnavljeni temelji državnosti
Sprečkić je istaknuo da je bila potrebna velika snaga više osoba da bi se razvalila masivna vrata na ulazu u kapelicu, a iz policijske postaje u Varešu doznajemo da su slučaj prijavile četiri osobe iz Sarajeva koje su bile u obilasku Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i kraljevskoga grada Bobovca. Senaid Hasić je potvrdio da je u tijeku rasvjetljavanje slučaja te da policijski službenici u Varešu obavljaju razgovore s nekoliko osoba za koje postoje indicije da bi mogle biti uključene u ovaj slučaj.

Procjena štete
Gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Ilija Božić potvrdio nam je da je o devastiranju kapele obaviještena i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Federalno ministarstvo kulture. Njihovi predstavnici jučer su posjetili kraljevski grad Bobovac radi procjenjivanja nastale štete.

Merzina Hodžić

Dnevni list

Ovo je stvarno ogavan čin. Ako je neko pomislio da Bobovac pripada nekome drugom, a ne i njemu samom onda je to bolesnik koga treba do kraja života smjestiti u ludnicu. Međutim ako je to urađeno iz koristoljublja, onda je stvarno vrijeme da se država obračuna sa otpad mafijom, kojoj nisu sveti ni kulturno istorijski spomenici, ni nadgrobni spomenici, a samo je pitanje dana kada će neko izgubiti glavu kada upadne u šaht sa koga je neki idiot skinuo poklopac...

Osuđujem ! :x
morti

Post by morti »

Uhvatiti ih i prirediti im par bliskih susreta glavama sa onim bijelim kamenom na Bobovcu... Pa dok se ne opamete...
pitt

Post by pitt »

morti wrote:Uhvatiti ih i prirediti im par bliskih susreta glavama sa onim bijelim kamenom na Bobovcu... Pa dok se ne opamete...
ma jok......poslati ih nek mine uklanjaju :D
Prozor

Post by Prozor »

Ovo moze samo bolesni zlikovac uraditi. Sad cemo vidjet hocel´ MUP Ze-Do uradit svoj posao...
tempora

Post by tempora »

pitt wrote:
morti wrote:Uhvatiti ih i prirediti im par bliskih susreta glavama sa onim bijelim kamenom na Bobovcu... Pa dok se ne opamete...
ma jok......poslati ih nek mine uklanjaju :D
I to u Afriku. :-)

Strasno.Nedomjestiv gubitak za sve nas.Ne znam koga krivi vise kriviti vlasti ili ljude? U nekoj drugoj drzavi, povela bi se istraga za odgovornima mimo pocinioca ovog barbarizma. :shock:
shuriken

Post by shuriken »

vidjesmo jedared vozeci se makadamom do bobovca
u blizini stari VW transporter onaj kockasti iz ranih osamdestih
pun likova kao iz onog Road to Guantanamo
eto ja bi prvo njih pitao da nisu sta culi ili vidjeli
izgledali su mi kao neko ko dobro zapaza detalje
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Stid je mene što takvi likovi hodaju tu negdje pored mene... što su oni glasniji, organizovaniji i spremniji da naprave sranje.... a ja i ljudi koji misle drugačije od te marve... kake po forumima.. i laju dok karavani prolaze...

Bruka je jer je vladajuća oligarhija prepustila dio istorije naše kao njima tamo jer radi se o periodu kad kao nismo mi bili mi.... bruka jedna obična... baš skoro sam bio na Bobovcu i onako pored bunara onog sjedio i dumao....
Da smo pametni, kao što nismo.... tamo sad bila bi obnovljena tvrđava, da prkosi svima sličnim ovim pjanim balavcima koji pojma nemaju na šta su u stvari digli ruku, nogu il kamen...
Ali kako smo potpisali sporazum..... sve biti će drugačije....
luciferino

Post by luciferino »

Meni je muka. Stvarno mi se plače od muke. A ne mogu više ni suze pustiti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
uvjek dobar gost

_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
Historija počinje od nečeg drugog... od neke druge generacije, sa kojom i završava :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

uvjek dobar gost wrote:
_BosanaC wrote:Jebo Bobovac... Taj dio istorije i onako nije NAS... Niti je NAMA bitan.
Historija počinje od nečeg drugog... od neke druge generacije, sa kojom i završava :x
Naravno.
uvjek dobar gost

luciferino wrote:Meni je muka. Stvarno mi se plače od muke. A ne mogu više ni suze pustiti.
... upravo tako.......
Dajdo

Post by Dajdo »

STRASNO.

samo strijeljati. nista drugo.
po kratkom postupku. :twisted:
uvjek dobar gost

_BosanaC wrote:
uvjek dobar gost wrote:
Naravno.
Moj Bosana_c i svi Vi Bosanci i Hercegovci... ja pomalu gubim volju, bitku ako baš hoćete, nije mi dovoljna ova mentalna higijena koja se forumom zove, nit mi je potrebno... hoću zaista da se borim protiv takvih koji su u stanju dići ruku na Boboivac, protiv onih koji ga prisvajaju sebi... protiv onih koji na njega kače samo svoje zastave, protiv onih koji ga se odriču jer to kao nije njihova istorija....

Treba već jednom prestati srati... jer pitanje je samo dana kad će udariti na mene, na Vas, kad će dovesti u pitanje dijete moje jer se ne zove kao većina... pitanje je dana kad će im zasmetati boja moje jakne il kapa koju nosim, šešir moj, cipele... ženino ime... il neke druge stvari...

Vrijeme je da i mi prestanemo srati i da pređemo sa riječi na djela, da ne damo pardona ovim glasnim koji uz pomoć mraka, brda, rakije il čega već provociraju i napadaju sve na koji ne mislimo kao oni....

:x :x :x

Ova vijest mi se posrala u dan.... :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne radi se uopste vise o tome sta kome smeta...

Sjecam se, recimo, da dok sam bio dijete, pomarisemo se u dvoristu Bane i ja, do '92. mi najbolji drug, i pokojna baka moja, ili njegova baka, zavisi ko je tada pazio na nas, pita sta je bilo, i svako pocne svoju pricu... Ko dobije po ustima? Onaj koji kaze "Imam pravo da..." ili "Imao sam pravo da...".

Sada ti je situacija slicna, samo sto nema ko da lupa preko usta. Svako IMA PRAVO DA namece svakome svoje, s tim sto je dovoljno da svaki put napomene kako mu to bas i nije u cilju al' eto, k'o u onom vicu - ne bih ja lijo, al' obec'o sam djeci. Svijest je sve vise kolektivna a sve manje individualna, hodze i popovi drze stvarnu vlast, a politicari zavrsavaju s pljackom onoga sto je jos ostalo neopljackano. Najstrasnije u svemu ovome je sto, na kraju krajeva, postoji neko ko ce i pronaci opravdanje za jedan ovakav cin, bez obzira ko i iz kojeg razloga ga pocinio. A takvih koji pravdaju ovakve stvari je svakim danom sve vise i vise.

Ali zato krupnim koracima grabimo naprijed... Jah...
valterbranisarajevo

Nedavno je sarajevska policija razbila mrežu kradljivaca šahtova. Uhvatili su ih na djelu, sa autom punim dokaza - ukradenih šahtova. Ovi su sve priznali i odali osobu koja je od njih otkupljivala šahtove, nekog vlasnika otpada iz Kaknja. Na osnovu priznanja policajci su podnijeli Krivičnu prijavu za krivično djelo (ne znam koji član) i omogućili da ove bitange završe u zatvoru čak 10 godina što bi bilo dobro upozorenje ostalima da se ne igraju.
Međutim kada su ih priveli u tužilaštvo, dežurna tužiteljica, neka fuksa, je ovo krivično djelo odmah prevela u krivično djelo "obična krađa" (kao kada neko dijete ukrade čokoladu u prodavnici) te pošto je za to djelopredviđena kazna manja od 5 godina odmah ih pustila na slobodu, a ovi su vjerovatno još isti dan nastavili svoj pljačkaški pohod, a gazda otpada se nastavio bogatiti..

Od obične krađe čokolade ili šahta do ovog zlodjela je onda samo mali korak u koji ih guraju oni koji bi umjesto lopova trebali štititi građane.
Ko zna, možda su baš ti počinili ovo nedjelo. Ko zna možda su ukradene stvari završile baš na tom otpadu u Kaknju..

Nisu tu krivi lopovi i mrzitelji onih koji su drugačiji od njih. Krivo je društvo koje ne sankcioniše lopovluk, vjersku i nacionalnu mržnju...Šta god stajalo iza ovoga može se svrstati u jednu od ove dvije kategorije...
Ja sam siguran da će policija otkriti ko je ovo uradio, podnijeti prijavu i...

Tresla se gora, rodio se miš..

Predaleko je ovo otišlo...
luciferino

Post by luciferino »

navodno su počinitelji maloljetna paščadija i mislili su da će pronaći "vrijedne" predmete :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Super, ako pascadija ne moze odgovarati - roditelji mogu :oops:
uvjek dobar gost

luciferino wrote:navodno su počinitelji maloljetna paščadija i mislili su da će pronaći "vrijedne" predmete :x
Roditelje u haps.. učitelje i sve ostale...... njih pooslati na društveno koristan rad.....
Neregistrirani

Post by Neregistrirani »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071205033

Nadam se da ce nekad neko pronaci i one koji su lupali po starom gradu u Visokom.
valterbranisarajevo

uvjek dobar gost wrote:
luciferino wrote:navodno su počinitelji maloljetna paščadija i mislili su da će pronaći "vrijedne" predmete :x
Roditelje u haps.. učitelje i sve ostale...... njih pooslati na društveno koristan rad.....
A posebno one koji su otkupljivali ukradene stvari...da nisu imali kome prodavati ne bi ni krali.

S obzirom da se spominju socijalni radnici a ne roditelji, to su vjerovatno djeca iz nekog doma.. :(

Djeca iz domova su bez ikakve kontrole, ulaze i izlaze kada žele, kradu, pa čak u samim domovima kriju ukradene stvari. :x

Oni koji su zaduženi i primaju platu da se brinu o njima, ne rade svoj posao. za ovo zlodjelo su krivi i socijalni radnici i socijalne službe. Nikome nije mrsko podići platu, ali da je zarade e to je već problem.. :x

Dovoljno se podsjetiti koliko su pljački, pa čak i ubistava počinili štićenici iz doma HUM.. :x
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

samo metak u potiljak, na stadionu uz tv prenos, pa da vidimo ko ce se opet kurcit...
zlatan01

Post by zlatan01 »

Alfons Kauders wrote:samo metak u potiljak, na stadionu uz tv prenos, pa da vidimo ko ce se opet kurcit...
Pitam se ko ce ti sada nabiti naljepnicu "udbas", "komunjara" ili slicno...
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Stanite malo ljudi , novinari ovo zakuhaju i odmah povrijedjen nacionalni identitet...I neko nesto radio na nacionalnoj osnovi...Barem je tako pocela prica od strane novinara...Ovo je bagra klasicna maloumna...Usli da razbijaju i da kradu , boli njega cija je ovo istorija , taj bi sutra jednako upao u sve tri razlicite vjerske bogomolje i sve polupao i pokrao ili u bilo koji objekat Bosansko-Hercegovackog naslijedja...BAGRA! A sto kaze @uvijek dobar gost da su organizovani , to vjerujem da jesu , zacas se oni organizuju..."hej jarane , hajmo provalit u Bobovac , da nesto valiramo , ho's , ima garant nesto za nas , poslije cemo kupiti "boba" i ubit se, ho's!?" "Ha'j...!". I tako bilo gdje u BiH...Ovakvih za hronike bilo je uvijek i bice...Zna se sta je za njih... Samo sam ovo rekao da tema ne ode u pogresnom smjeru...Zbog BAGRE!
Prozor

Post by Prozor »

Maloljetnici iz Vareša priznali provalnu krađu u kraljevski grad Bobovac
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) saopćilo je da su zbog provalne krađe u prostorije kulturno-historijskog spomenika Kraljevski grad Bobovac jučer slobode lišena dva maloljetnika s područja općine Vareš.

Z.I. (16) i N.N. (16) u prisustvu socijalnih radnika inspektorima policije priznali su da su zajedno s N.I. (16), također iz Vareša, provalu u objekt izvršili jer su mislili da će u prostorijama naći vrijedne predmete.

Provalna krađa u Kraljevski grad Bobovac policiji je prijavljena 2. decembra, a tom prilikom trojica maloljetnika na objektu su pričinili materijalnu štetu. MUP ZDK-a će po kompletiranju potrebne dokumentacije protiv ovih osoba podnijeti izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zenica
Pohvale MUP-u.
Post Reply