Devašljifikacija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
amrica

#1 Devašljifikacija

Post by amrica »

Ne znam je li ovo pravo mjesto za ovu temu, u pitanju je riječ, ali je čula na tv-u.
U svakom slučaju, sinoć na Foxlife sam uhvatila scenu iz Kućanica kad kaže direktor škole onoj mršavoj plavoj da su se u školi pojavile vaške i da, između ostalog, treba upotrebljavati češalj za devašljifikaciju.
Shvatam da postoje internacionalizmi poput deratizacije, ne upotrebljavamo ni depacovizaciju ni deštakorizaciju, ali ovo fakat van pameti. Ili bi bilo logičnije da je devašljizacija?

Nađoh u rječniku da glagol delouse znači očistiti od ušiju, ali ne nađoh imenicu.
sposa0408

Post by sposa0408 »

:lol: :lol: :lol:
devašljifikacija???
:lol: :lol: mane mogu da vjerujem
Shoshana

Post by Shoshana »

:lol: :lol:

Ovo je genijalno :lol: Potsjeti me na neku predratnu emisiju o kulinarstvu gdje nam jedna 'dama' objasnjava kako se riba treba paprificirati prije nego sto se przi :lol: :lol: :lol:
chuchumbamayumbe

#4 Re: Devašljifikacija

Post by chuchumbamayumbe »

amrica wrote:Ne znam je li ovo pravo mjesto za ovu temu, u pitanju je riječ, ali je čula na tv-u.
U svakom slučaju, sinoć na Foxlife sam uhvatila scenu iz Kućanica kad kaže direktor škole onoj mršavoj plavoj da su se u školi pojavile vaške i da, između ostalog, treba upotrebljavati češalj za devašljifikaciju.
Shvatam da postoje internacionalizmi poput deratizacije, ne upotrebljavamo ni depacovizaciju ni deštakorizaciju, ali ovo fakat van pameti. Ili bi bilo logičnije da je devašljizacija?

Nađoh u rječniku da glagol delouse znači očistiti od ušiju, ali ne nađoh imenicu.
Lobotomija, to je rjesenje.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

:shock: :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a šta kad dobiješ uši onda si vašljifikovan? il tako nekako
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ima i onaj izraz popaštetit krišku :D
Saian

Post by Saian »

Zasto prevodilac ne bi recimo dobio otkaz nakon, evo da budemo dzenerozni :D, tri ovakve nebuloze? Jel ima u takvom principu nesto pogreshno? Ja mislim da je to vishe nego fer, jer ovo nema veze sa poznavanjem stranog koliko s poznavanjem vlastitog jezika. Fazon je sto delegati nauche tudji "bolje" nego svoj, pa se onda dese Emine Ganich i ovakvi prevodi. brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, dakle 3 strikes en jur aut :D, ako moze :oops:
walkabout

Post by walkabout »

Devashljifikacija...
Devasljifikator...
Devashljifikatorka...
Devasljifikatorica...
Devashljifikatorkinja...
Devashljifikatorologinja...
Devashljifikatorche...

:roll:
:D
:oops:
amrica

Post by amrica »

Ej, ti si pogodio srz problema nasih prevodilaca, bolje znaju strani jezik nego nas, pa izvaljuju gluposti, napr sjecam se bisera osmerookato stvorenje. Ko ne zna strani jezik dobro moze se izvuci po smislu pa napisati koliko toliko smislenu recenicu. A neki ne znaju ni nas ni strani, nista novo. Jednom sam gledala film u kojem su bila samo ć (ćetiri ćovjeka ćekaju ćetvrtak......) A tek prevod, kaze neko thank you i prevod you are wellcome se prevodi: hvala i DOBRODOSLI
Tesssa

Post by Tesssa »

Koliko ja uspijevam upratiti OBN je najgori.
Kaze zenska u filmu "He blew me off", a oni prevode "Otpuhao me je" :shock:
pitt

Post by pitt »

a kako prevode istu frazu za zensku osobu....bez toga off :D:D:D:D
Tesssa

Post by Tesssa »

Otpuhala me? :lol: :lol: :lol: :lol:
Saian

Post by Saian »

propuhala me ? :oops:
walkabout

Post by walkabout »

napuhala me je :oops:
guardian

Post by guardian »

Saian wrote:Zasto prevodilac ne bi recimo dobio otkaz nakon, evo da budemo dzenerozni :D, tri ovakve nebuloze? Jel ima u takvom principu nesto pogreshno? Ja mislim da je to vishe nego fer, jer ovo nema veze sa poznavanjem stranog koliko s poznavanjem vlastitog jezika. Fazon je sto delegati nauche tudji "bolje" nego svoj, pa se onda dese Emine Ganich i ovakvi prevodi. brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, dakle 3 strikes en jur aut :D, ako moze :oops:
Mozda zato sto bi prevodioci zahtijevali da se isti kriterij primijeni i na ostale uposlenike TV kuca, a onda bi nastao belaj:

Image

K'o sto Dzoni rece, obrati paznju na posljednju stvar... :D fakat ne ocekivano :D
Tesssa

Post by Tesssa »

:lol: :lol: :lol:
Saian

Post by Saian »

aj, ubija iz zasjede :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

hrabro prijateljstvo :D:D pas-vuku :D:D
Tesssa

Post by Tesssa »

pitt wrote:hrabro prijateljstvo :D:D pas-vuku :D:D
nisam to ni procitala, ovaj reziser me je zaslijepio :lol: :lol: :lol:
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:Ej, ti si pogodio srz problema nasih prevodilaca, bolje znaju strani jezik nego nas, pa izvaljuju gluposti, napr sjecam se bisera osmerookato stvorenje. Ko ne zna strani jezik dobro moze se izvuci po smislu pa napisati koliko toliko smislenu recenicu. A neki ne znaju ni nas ni strani, nista novo. Jednom sam gledala film u kojem su bila samo ć (ćetiri ćovjeka ćekaju ćetvrtak......) A tek prevod, kaze neko thank you i prevod you are wellcome se prevodi: hvala i DOBRODOSLI
Pa prevodi se za one koji ne znaju jezik, ne za one koji ga znaju. Mala greška - šta ima veze :)
Tesssa

Post by Tesssa »

Kako nema veze? :?

70% engleskog jezika kojeg sam ja naucila je iz filmova, serija, pjesama. Eh, da sam po ovom prevodu ucila.... :-)
pitt

Post by pitt »

dinchy84 wrote:Kako nema veze? :?

70% engleskog jezika kojeg sam ja naucila je iz filmova, serija, pjesama. Eh, da sam po ovom prevodu ucila.... :-)

........puhala bi sad :D:D:D:D u fenjer :D:D:D
Tesssa

Post by Tesssa »

otpuhivala :oops: :D :D :D
Saian

Post by Saian »

pitt wrote:
dinchy84 wrote:Kako nema veze? :?

........puhala bi sad :D:D:D:D u fenjer :D:D:D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: aaaaaaaaaaaaaaaaaj
amrica

Post by amrica »

Image

K'o sto Dzoni rece, obrati paznju na posljednju stvar... :D fakat ne ocekivano :D[/quote]

jao, citav sadrzaj filma je napisan na nivou djetata prvi drugi razred osnovne, a sto se tice rezije, Jack London je rodjen 1876., a umro 1916. godine.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

amrica wrote:Image

K'o sto Dzoni rece, obrati paznju na posljednju stvar... :D fakat ne ocekivano :D
jao, citav sadrzaj filma je napisan na nivou djetata prvi drugi razred osnovne, a sto se tice rezije, Jack London je rodjen 1876., a umro 1916. godine.[/quote]

Suti , sta ti znas , kad je Jack London snimao filmove da si ti ziva i zdrava...eh, davno je to bilo...pas-vuku...macka-tigru :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
Post Reply