Nesferatu wrote:Ama nije meni u cilju da se prepirem, vise da opisem malo jedan Americki grad i kakva je dinamika u njemu, i kakve ja percepcije imam. Ako se ne slazemo, boze moj....
Detroit je inace interesantan grad jer se u njemu kroz istoriju sukobljava crnacka migraciona struja sa Juga Amerike sa Europskom emigracijom. Najvise se ovo ogleda kroz poslove u auto-moto industriji jer su to prestizniji poslovi, koji su medju najbolje placenim ne u Detroitu vec i u USA. Zbog toga je Detroit rasno jedan od najpodijeljenijih gradova u USA. Kako su se crnci doseljavali, tako su se bijelci lagano koncentrisali u odredjene dijelove grada, a onda potpuno poceli napustati grad. Medjutim nisu napustali svoje biznise koje su imali u Detroitu. To je dovelo do toga da u jednoj 100% crnackoj regiji, vlasnik sve i jednog biznisa je bijelac. 1965 ove tenzije su explodirale i doslo je do rasne bune u kojoj su crnci bukvalno srusili i zapalili centar Detroita i morala je Nacionalna Garda da izadje sa tenkovima na ulicu. Poslje toga, gradonacelnik Detroita (koji je bio bijelac) je predlozio svim bijelcima da se sele sjeverno od 8-me milje. Ko je gledao film Eminema, cuo je za 8 milju. Ta 8-ma milja je cesta koja dijeli crnacki Detroit od predgradja koja su vecinom bijelacka, mada u predgradjima ima i oko 500,000 Arapa koji su mahom skoncentrisani u Dearbornu tj. dijelu u kojem je Henry Ford podigao svoje prve fabrike T-modela Forda (koji je prvi automobil za kojeg se tvrdi da ga je mogao priustiti i "obican" covjek) i dijelu koji je u 2 svijetskom ratu proizvodio Sherman tenkove i avijaciju. Nakon toga, dugi niz godina, Detroit je bio capital murder city tj. po 100,000 stanovnika, Detroit je imao najveci broj ubistava u Americi. Uporedo sa tim je dosao talas crack cocaina i potpuno unistio najsiromasnije dijelove Detroita gdje ako bi u toku noci policija primila poziv, ni oni niti vatrogasci ne bi dolazili do jutra. Danas je Detroit jedan od najdebljih gradova u USA i po glavi stanovnika ima najvise fast food restorana u Americi. 1980-tih, 1 od 2 automobila koja bi se napravila u svijetu, bi bila sastavljena u Detroitu. I da, Detroit metropolitan area (znaci predgradja zajedno sa gradom) ima 4.5 miliona. Detroit grad po sebi, ima nesto manje od milion stanovnika. Cijeli metropolitan area lezi na tri sreza/county-ja. Wayne (Detroit grad), Macomb (sjeverni-istocni dio pregradja koja leze uz jezero St. Clair i Great Lake Huron) i Oakland (zapadna predgradja). Wayne i Oakland su glasali demokratski u proslim predsjednickim izborima a Macomb republikanski. Inace Michigan je demokratski state, uvijek bio i ostao. I, da. 50% populacija Michigana zivi u Detroit metropolitan area-ji.
Eto ako nekog interesuje, malo o Detroitu gradu koji je u sijeni drugih Americkih gradova a koji je mjesto rodjenja najveceg americkog kulturnosnog simbola, automobila. Mislim da ne bih pretjerao kad bih rekao da je u Americi cijela kultura bazirana na automobilu. Narucito u Detroitu. U koji ako dodjete, dodjite u Augustu mjesecu, na Woodward Cruise. To je najveci dogadaj godine kada sva stara Americka auta cijeli jedan vikend krstare po Woodwardu koji je moze se nazvati centralna avenija u Detroitu i dijelu predgradja. U poredenju sa NorthAmerican Auto Show-om koji se odrzava u Januaru svake godine i na kojem se prezentiraju svi najnoviji modeli autmobila za tu godinu ili sljedecih par godina...
E, ovo je vec druga prica. Ja sam local-patriot-a i komentare uzimam k' srcu. Nekad sam bio lud za Sarajevom (navijao za Sarajevo, ne Zelju, i Bosnu), a danas za predstavnike moga grada--Pistons-e i Wings-e u prvom redu.