Destruktivna ljubav

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Marmar

#1 Destruktivna ljubav

Post by Marmar »

Postoje određene ljubavne veze koje su od samog početka destruktivne. Koliko se god partneri voljeli, njihova ljubav proizvodi u tom odnosu samo negativno. Svađe, :x prepiranja, :twisted: ljubomora, zavist, nisko samopoštovanje, vrijeđanje i td.

Jel' se susretao neko sa ovakvim slučajem? Kako ste se postavili u svemu ovome?
Daphna

#2 Re: Destruktivna ljubav

Post by Daphna »

Bila u jednoj takvoj vezi... Prošla sve faze. Od ljubomore, verbalnog nasilja, svađe... Ma užas! Sve je toliko počelo utjecati na mene i moj život... Prestala se družiti sa prijateljima, sa roditeljima uvijek na ratnoj nozi... A sve zbog te veze i zbog toga što sam vjerovala da će se promijeniti nešto, no iz dana u dan bilo je samo gore!

Kako objasniti zašto ostajemo u takvim vezama? Teško. Da li zaljubljenost, zaluđenost ili jednostavno naivnost i mladost... Možda čak i mazohizam. Ko to zna!

No ja se uspješno izvukla iz toga, oporavila i spremna za nove ljubavi. I sada, kada sam shvatila da pored sebe imam osobe koje zaista znaju kako da učine da se osjetim posebnom, znam da ta veza koja je skoro uništila moj život, uopšte nije bila ljubav!
Last edited by Daphna on 09/07/2009 13:52, edited 1 time in total.
milijarder

#3 Re: Destruktivna ljubav

Post by milijarder »

jeli to uopste ljubavna veza ili je laganje samog sebe...jako je tesko priznati da sa nekom osobom ne ide. puno je lakse svadjati se, ponizavati, prepirati nego jednastavno reci ne ide nam, zasto nebi svako nastavio svojim putem...jer bez obzira na sva nastojanja da se to popravi i ispravi, nema sanse da se to postigne pa sve i da se godinama to pokusava...kad nesto ne funkcionise od pocetka nece nikada ni funkcionisati...
Marmar

#4 Re: Destruktivna ljubav

Post by Marmar »

milijarder wrote:jeli to uopste ljubavna veza ili je laganje samog sebe...jako je tesko priznati da sa nekom osobom ne ide. puno je lakse svadjati se, ponizavati, prepirati nego jednastavno reci ne ide nam, zasto nebi svako nastavio svojim putem...jer bez obzira na sva nastojanja da se to popravi i ispravi, nema sanse da se to postigne pa sve i da se godinama to pokusava...kad nesto ne funkcionise od pocetka nece nikada ni funkcionisati...
:thumbup:
slavkoimamodilera

#5 Re: Destruktivna ljubav

Post by slavkoimamodilera »

milijarder wrote:jeli to uopste ljubavna veza ili je laganje samog sebe...jako je tesko priznati da sa nekom osobom ne ide. puno je lakse svadjati se, ponizavati, prepirati nego jednastavno reci ne ide nam, zasto nebi svako nastavio svojim putem...jer bez obzira na sva nastojanja da se to popravi i ispravi, nema sanse da se to postigne pa sve i da se godinama to pokusava...kad nesto ne funkcionise od pocetka nece nikada ni funkcionisati...
To je to... :thumbup:

Been there, done that, pobjeg'o glavom bez obzira iako je trebalo odlucnosti, jer godine ulagaganja su bile u pitanju...
JThomas

#6 Re: Destruktivna ljubav

Post by JThomas »

ima to itekako. samo što ja to ne smatram ljubavlju, više nekom vrstom ovisnosti, kompulzije, s elementima emotivnog sadomazohizma :evil:

mislim da se to svakome bar jednom u životu desilo, da tako osjeća neku strašnu privlačnost prema nekoj osobi - a da s njom jednostavno iz bilo kojeg ne može ostvariti normalan ljudski odnos bez svađa i drame. šumski požar koji ostavlja pustoš za sobom, igra ganje (ja tebe uhvatim, pa onda ti ganjaš i sve tako), mačke i miša, manipulacije, svađe i pomirenja...mislim da ta privlačnost nije ljubav, nego privid ljubavi...prava ljubav NE ide u paketu s bolom i dramom, nikad, i ne funkcioniše po principu toplo - hladno.
milijarder

#7 Re: Destruktivna ljubav

Post by milijarder »

ima tu jedan presudan faktor, a to je da jednostavno ocekujes da ce jednoga dana sve postati bas onako kako treba da bude, da ce na neki neobjasnjiv nacin ona prava istinska ljubav izaci na svjetlo dana i da radi toga vrijedi proci kroz pakao...u tom iscekivanju prolaza dani, mjeseci, godine...ne kazem da izmedju toga nema i lijepih trenutaka, ali u poredjenu sa svim ostalim te lijepe trenutke jako brzo zamijene oni losi...onda cak i kada je lose nastojis u sjecanje prizvati one lijepe trenutke i radi toga opet sebi govoris, ma bit ce opet lijepo, ali sve je to mrena i magla koju sami sebi prodajemo i tonemo sve dublje i dublje do tacke kada postene neizdrzivo, kada svaku rijec tumacis kao napad, a onda u odbranu samog sebe uzimas sve samo da bi se i ona druga strana osjecala onako kako se ti osjecas...tako nastaje zacarani krug ---faze lijepih trenutaka--faze svadja---faze lijepih trenutaka.... i tako unedogled.
zenicaone

#8 Re: Destruktivna ljubav

Post by zenicaone »

sadizam ili mazohizam -ili kombinacija - svi prodjemo tu fazu u zivotu - rijetkima se svidi pa i dalje traze takve "ljubavi" a vecina skonta nije to za mene i pichi dalje i trazi neku normalu . kazu dok ne probas ne znas kako je pa valjda i ovo potpada u tu kategoriju (veze ovog tipa) :oops:
rednailed

#9 Re: Destruktivna ljubav

Post by rednailed »

da,....i jedno sam vrijeme to vidjela kao dokaz da nam je jos uvijek stalo jednom do drugog, i veze, ...kao borimo se, ne okrecemo ledja jedno drugom...i to jest...jer bih se licno samo okrenula i otisla:)....sve je to ok dok je u nekoj normali,.... ali mislim da se nikad nije desilo da takvo stanje ne postane jos gore tako da znam da se toga treba klonit,..da to nije ljubav,... i biram opusten odnos...prvi znakovi da bi se nesto takvo moglo ponovit me plase i hlade.
Aurora Borealis

#10 Re: Destruktivna ljubav

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:37, edited 1 time in total.
Topla voda

#11 Re: Destruktivna ljubav

Post by Topla voda »

nasikiraste me aurora i daphna...pa niste kvocke ,haj ,nek je to ostalo neko iskustvo,bolno,al ipak iskustvo..
zelim vam sve najbolje u buducnosti,da vam neko sve to nadoknadi
Aurora Borealis

#12 Re: Destruktivna ljubav

.
zelenashica

#13 Re: Destruktivna ljubav

Post by zelenashica »

JThomas wrote:ima to itekako. samo što ja to ne smatram ljubavlju, više nekom vrstom ovisnosti, kompulzije, s elementima emotivnog sadomazohizma :evil:

mislim da se to svakome bar jednom u životu desilo, da tako osjeća neku strašnu privlačnost prema nekoj osobi - a da s njom jednostavno iz bilo kojeg ne može ostvariti normalan ljudski odnos bez svađa i drame. šumski požar koji ostavlja pustoš za sobom, igra ganje (ja tebe uhvatim, pa onda ti ganjaš i sve tako), mačke i miša, manipulacije, svađe i pomirenja...mislim da ta privlačnost nije ljubav, nego privid ljubavi...prava ljubav NE ide u paketu s bolom i dramom, nikad, i ne funkcioniše po principu toplo - hladno.
ovisnost o nekome i jeste problem u takvim vezama....jednostavno vrijeme je to koje je potrebno da se sa nekoga "skineš"....potrebno ono nešto što će preliti čašu........ :thumbup:
Daphna

#14 Re: Destruktivna ljubav

Post by Daphna »

Aurora Borealis wrote:
Topla voda wrote:nasikiraste me aurora i daphna...pa niste kvocke ,haj ,nek je to ostalo neko iskustvo,bolno,al ipak iskustvo..
zelim vam sve najbolje u buducnosti,da vam neko sve to nadoknadi
U biti ne zalim ni za cim. Nauci covjek toliko toga iz svega sto je bilo.
Ali hvala ti i da te nikad nasa sudba ne zadesi :)
Pridružujem se aurori...

Ne žalim ni ja, jer kao što ona reče u svom prethodnom postu ja sam ga izabrala... Bio je dobar jedno vrijeme a onda se boriš za nešto smatrajući da vrijedi... I kao što ti Topla voda reče, bar nosimo i to iskustvo koje nas je naučilo nečemu!
Topla voda

#15 Re: Destruktivna ljubav

Post by Topla voda »

aurora..a evo vidim i daphnu pa ovo i njoj upucujem...
ako te interesuje ja cu ti reci sta mislim o tom tvom,kako da ga nazovem,zivotnom periodu?

malo si bila nesigurna u sebe,malo si mislila da si puno ulozila u vezu za koju si skontala da ce nestati u trenu,malo si se bila u pocetku i zaljubila,sto bi rekao pietje bel.
al na kraju i malo si se zajebala.

al sta ima veze,samo lagano naprijed,sreca stoji negdje iza ugla,nema vremena za gubljenje
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#16 Re: Destruktivna ljubav

Post by ladyblue18 »

U sustini nisam bila u ovakvoj vezi, ali cini mi se da svako u zivotu predevera jednu ovakvu, sto bi znacilo ne gine mi. :-?

Ali nekako se uvijek pri kaju veze pojave simptomi navedeni u pocetnom postu. :roll:
I to nije nimalo lahko predeverati. Haman pa dolazi do psihickog zlostavljanja, ko ce koga jace. :roll:

I potpis veliki na aurorin post.
Aurora Borealis

#17 Re: Destruktivna ljubav

.
Aurora Borealis

#18 Re: Destruktivna ljubav

.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#19 Re: Destruktivna ljubav

Post by Šeherzada »

Aurora Borealis wrote:: trazila sam ono ljudsko u Njemu, i nisam se mogla pomiriti s tim da trazim na pogresnom mjestu. Zaboga, On je bio moj izbor, zar tako da pogrijesim?
Ne mozes odustati jer znas da moze bolje, iako to bolje nikako ne dolazi.
Potpisujem!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#20 Re: Destruktivna ljubav

Post by ladyblue18 »

Aurora Borealis wrote:
ladyblue18 wrote:U sustini nisam bila u ovakvoj vezi, ali cini mi se da svako u zivotu predevera jednu ovakvu, sto bi znacilo ne gine mi. :-?

Ali nekako se uvijek pri kaju veze pojave simptomi navedeni u pocetnom postu. :roll:
I to nije nimalo lahko predeverati. Haman pa dolazi do psihickog zlostavljanja, ko ce koga jace. :roll:

I potpis veliki na aurorin post.
Nekad i na samom pocetku veze :)
Vjerujem da ima i toga, ali ja bih to odmah rjesila po kratkom postupku, kasnije bi mi bilo mnogo teze. :|
SxDude

#21 Re: Destruktivna ljubav

Post by SxDude »

a sta potpisujete, da i ja potpisem :D
Topla voda

#22 Re: Destruktivna ljubav

Post by Topla voda »

aurora,moj prijateljski savjet....

sto je bilo,bilo je...zajebi kontanja i slicne stvari.
daphna je dosla i rekla sta je imala.zavrsila je s tim.
i ti uradi tako i ne razmisljaj da li to iskustvo utice na sljedece veze.
ne budi rob necega sto je proslo i sto si ostavila iza sebe.
u principu,ko mu jebe mater..ne trosi vrijeme,ne analiziraj,ne udaraj glavom u zid.....ne idi nazad ...samo naprijed
SxDude

#23 Re: Destruktivna ljubav

Post by SxDude »

The clock is running. Make the most of today. Time waits for no man. Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That's why it is called the present, za sve ove poljuljane :kiss:

Sad svim snagama naprijeeeed, huraaa! :-D
Daphna

#24 Re: Destruktivna ljubav

Post by Daphna »

Topla voda wrote:aurora,moj prijateljski savjet....

sto je bilo,bilo je...zajebi kontanja i slicne stvari.
daphna je dosla i rekla sta je imala.zavrsila je s tim.
i ti uradi tako i ne razmisljaj da li to iskustvo utice na sljedece veze.
ne budi rob necega sto je proslo i sto si ostavila iza sebe.
u principu,ko mu jebe mater..ne trosi vrijeme,ne analiziraj,ne udaraj glavom u zid.....ne idi nazad ...samo naprijed
Pazi, ona se suočava sa sobom... Možda ne konta više o tom bolnom iskustvu ali je ono svakako ostavilo trag! Misliš da Aurora želi da to utječe na nju i njen odnos sa osobama oko nje? Da je nepovjerljiva prema ljudima koji to vjerovatno nisu zaslužili?! Naravno da ne! Niko to ne želi! Ali to je ono što je jače od nas i zapravo se zid diže sam, to je prosto odbrambeni mehanizam koji i ne možemo uvijek kontrolisati! Neko se sa tim nosi lakše, neko malo teže... Ali sve u svemu, Aurora jeste krenula dalje! A vremenom će i sama postati otvorenija, kada se nađe neko ko želi prodrijeti ispod oklopa koji nosi!

A to je težak proces!
SxDude

#25 Re: Destruktivna ljubav

Post by SxDude »

da bi neko pokusao da prodrije ispod tog oklopa moras mu ti to dozvoliti...u biti sve je to na nama samim
Post Reply