a oni bosanci ateisti su najveci...Hafis wrote:Pod vječitom pretpostavkom da Bošnjaci nemaju nacionalista.hAZNADAR wrote:
Po meni - lose i za Bosnu i lose za Bosnjake. Evropska desnica ce ipak i uvijek imati vise sluha za separatiste i opcenito srpske i hrvatske nacionaliste negoli za Bosnjake.
desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
- Alfons Kauders
#126 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
-
Hafis
#127 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ne remeti ovdje već dobro uhodanu koncepciju u razmišljanju.jahhjer wrote:Bosnjacima ne fali fasista i desnicara uopste, naprotiv.hAZNADAR wrote:Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.
Dakle, kako se porast desnice moze odraziti na nase prilike u Bosni.
Po meni - lose i za Bosnu i lose za Bosnjake. Evropska desnica ce ipak i uvijek imati vise sluha za separatiste i opcenito srpske i hrvatske nacionaliste negoli za Bosnjake.
Prvo sto ipak jeste islamofobicna, ma koliko tvrdili da nije samo to - cinjenica je da glasaci u 99% slucajeva glasaju za desnicu samo zbog islamofobije. Nerjetko spominju u nas rat i velikosrpsku stranu kao pravedniju.
Drugo - desnica je protiv multietnicnosti i vjeruje da je sa muslimanima nemoguce imati suzivot i toleranciju. I tu se isto Bosna spominje kao los primjer multietnicke zajednice koji prije ili poslije dovede do rata - pogodite naravno krivca.
I malo dijete zna da postoje s jedne strane hrvatski i srpski nacionalisti a s druge strane Bošnjaci. Tko drugačije kaže, taj je fašist.
- Grean
#128 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ne znam, meni je prilicno jasna situacija, cak i kad nije ekstremna desnica u pitanju, kad Merkelova i ostale stranke centra kazu da Turska nije dio evropske, krscanske tradicije i da joj nije mjesto u Evropi.
Nije mi toliko za Tursku ali mo dovoljno govori kako gledaju na nas. Da nas je kojim slucajem 60 miliona i da mozemo imati 60 zastupnika u EU aprlamentu, za nas bi poruka bila ista.
Nije mi toliko za Tursku ali mo dovoljno govori kako gledaju na nas. Da nas je kojim slucajem 60 miliona i da mozemo imati 60 zastupnika u EU aprlamentu, za nas bi poruka bila ista.
-
Hafis
#129 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Iskreno, malo me tu zbunjuje.Alfons Kauders wrote:a oni bosanci ateisti su najveci...Hafis wrote:Pod vječitom pretpostavkom da Bošnjaci nemaju nacionalista.hAZNADAR wrote:
Recimo, poznajem dva brata: jedan je Bošnjak a drugi Bosanac, a od istih roditelja. Ili sličan primjer oca i sina.
Pa da se ja ne bih puno mislio, ja to onako đuture doživljavam, da prostiš na izrazu.
- insomnia78
#130 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pa realno Turska i nije dio evropske s ni krscanske tradicije
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- Alfons Kauders
#131 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
cuj poznajes bosnjakaHafis wrote:Iskreno, malo me tu zbunjuje.Alfons Kauders wrote:a oni bosanci ateisti su najveci...Hafis wrote: Pod vječitom pretpostavkom da Bošnjaci nemaju nacionalista.
Recimo, poznajem dva brata: jedan je Bošnjak a drugi Bosanac, a od istih roditelja. Ili sličan primjer oca i sina.
Pa da se ja ne bih puno mislio, ja to onako đuture doživljavam, da prostiš na izrazu.
al et, poznajem i ja takvih primjera... otac hrvat, kci bosanka...
- no_mani=no_fjučr
#132 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Sto je slagala?Grean wrote:Ne znam, meni je prilicno jasna situacija, cak i kad nije ekstremna desnica u pitanju, kad Merkelova i ostale stranke centra kazu da Turska nije dio evropske, krscanske tradicije i da joj nije mjesto u Evropi.
- Danguba
#133 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Alfons Kauders wrote:
cuj poznajes bosnjakaotkud u stolnom bosnjak, a tek bosanac
![]()
al et, poznajem i ja takvih primjera... otac hrvat, kci bosanka...generacijska stvar haman
to je buducnost...sve drugo jer shuplja.
-
Hafis
#134 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ima ih, kako nema. Pa Mostar je jedini multietnički grad u BiH, ako ćemo već mak na konac."Alfons Kauders"
![]()
More bit da je gospođa mama ipak druge nacionalnosti, a živi se na ''vrućem'' terenu. A ja ti rekoh čistaka slučajeve.al et, poznajem i ja takvih primjera... otac hrvat, kci bosanka...generacijska stvar haman
Eto, i sam vidiš kako je tek meni to skontati
- Grean
#135 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Za evropsku se ne bih slozio a ova drugo i jeste poenta, samo ono sto je dio krscnske tradicije se vidi kao evropsko.insomnia78 wrote:Pa realno Turska i nije dio evropske s ni krscanske tradicije
To je ono sto je Merkel htjela reci i sto meni dovoljno govori da pokretac teme koliko god zadojen bio ima razloga da bali i da se nada da takva konstalacija snaga sigurno ne ide u prilog interesima Bosnjaka jer ni oni nisu dio evropske tradicije po Merkelinim kriterijima.
Last edited by Grean on 26/05/2014 20:00, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#136 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
CDU nije desnica o kojoj ovdje pricamo. U Njemackoj su to Alternativa za Njemacku, NPD,.. koji su usli u parlament. Francuska desnica sa Marine le Pen je daleko desnia od CDU. Izjave? Da ti sad maksuz trazim po netu na stranim jezicima izjave desnicara o Bosni? Kao danske narodne partije, velikog pobjednika na izborima koji su par puta otvoreno rekli da se bore protiv islama opcenito, da je sa muslimanima nemoguce zivjeti u multietnickoj zajednici i naravno - da je srpska strana nepravedno u medijima u ratu naznacena kao negativac buduci da su se borili protiv islamske opasnosti i multietnicnosti u sjeni muslimanskog hegemonizma. Da malo procackamo grcku desnicu koja se hvali slanjem dobrovoljaca, da pitamo opcenito sve desnicare Evrope sta misle ko je u Bosni najopasniji.agnostic_front wrote:Hajde citate na sunce. Dakle, sve što se smatra desnicom je islamofobično i za velikosrbe? Daj nam izjave političara, ja bih volio od Angele Merkel da počnemo. Daj nam njenu izjavu da je protiv islama, muslimana i Bošnjaka, i da je za velikosrpsku ideologiju. CDU je stranka DESNOG centra, koja je pobijedila u Njemačkoj.hAZNADAR wrote:Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.
Prvo sto ipak jeste islamofobicna, ma koliko tvrdili da nije samo to - cinjenica je da glasaci u 99% slucajeva glasaju za desnicu samo zbog islamofobije. Nerjetko spominju u nas rat i velikosrpsku stranu kao pravedniju.
Drugo - desnica je protiv multietnicnosti i vjeruje da je sa muslimanima nemoguce imati suzivot i toleranciju. I tu se isto Bosna spominje kao los primjer multietnicke zajednice koji prije ili poslije dovede do rata - pogodite naravno krivca.
Sta je vama ljudi - jeli vi imate usi, oci, preskacete li vijesti,.... pa zar treba crtati kako evropska desnica ima izrazito islamofobican karakter. Zivim vani i znam jako dobro sta decnica misli o islamu i multietnickom drustvu.
Naravno da i mi imamo nacionalista u Bosnjaka, i fasista,... ali ne moze se nas nacionalizam(koji je jos u povoju) porediti sa srpskim i hrvatskim. Kao sto se ne mogu porediti ni ratni zlocini a cinili smo svi. tako da ta prica - ima i kod nas mrake,.. ne pije vode. Ovdje govorimo o evropskoj desnici koja ako ikada zadrzi malo vise pogled na Bosni - moze samo vidjeti hrvatske i srpske nacionaliste koji se bore protiv multietnicnosti i muslimane. I prema kome ce imati vise sluha?
- Mali_Vuk
#137 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Kad i gdje je Merkel to izjavila? De probaj naći citat. Teško da ćeš uspjeti, jer nikad takvo nešto nije rekla. To su bili komentari turskih zvaničnika na konstantno podizanje ljestvice EU kad su u pitanju uslovi koje Turska treba da ispuni. Tad su Turci rekli, OK, jasno nam je da nas ne želite u ekskluzivno kršćanskom klubu, koji pretenduje da to i ostane. Ili ovako nešto. Merkelova to nikad nije izjavila. Znači oni ne smatraju da imaju problem sa Kurdima, sa slobodom govora i izražavanja, slobodom medija isl. Turci su to pojednostavili kroz sintagmu "kršćanski klub"Grean wrote:Za evropsku se ne bih slozio a ova drugo i jeste poenta, samo ono sto je dio krscnske tradicije se vidi kao evropsko.insomnia78 wrote:Pa realno Turska i nije dio evropske s ni krscanske tradicije
To je ono sto je Merkel htjela reci i sto meni dovoljno govori da pokretac teme koliko god zadojen bio ima razloga da bali i da se nada da takva konstalacija snaga sigurno ne ide u prilog interesima Bosnjaka jer ni oni nisu dio evropske tradicije po Merkelovinim kriterijima.
A ovo kamo ide tema je puko pretjerivanje. Želje i pozdravi pojedinih forumaša. Još ćemo mi dugo preživljavati jedni uz druge
-
Hafis
#138 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ne vidim zašto bi se neki nacionalizam nazivao da je ''u povoju'' a neki ne. Ne čekamo zar da odraste i maturira?hAZNADAR"
Naravno da i mi imamo nacionalista u Bosnjaka, i fasista,... ali ne moze se nas nacionalizam(koji je jos u povoju) porediti sa srpskim i hrvatskim.
Inače, kada se gleda u današnjem vremenu u potpunosti je jednak ovim dvoma, i ja tu ne vidim apsolutno nikakve razlike.
Inače sam protivnik šupljih teorija o nečijem većem kolektivnom nacionalizmu, ili manjem. Sve je to isto i svi narodi boluju od te bolesti, doduše s različitim intenzitetima u različitim vremenskim intervalima.
- Grean
#139 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Nije to prica turskih vec njemackih zvanicnika, sasvim jasno su porucili da Turska ne bi trebala pretendovati na punopravno clanstvo vec na povlasteni status. Da sad rovim po DW i trazim izjave ne da mi se ali siguno nisu Turcinove rijeci bile kako Turska nije dio evropske i krscanske civilizacije.Mali_Vuk wrote:
Kad i gdje je Merkel to izjavila? De probaj naći citat. Teško da ćeš uspjeti, jer nikad takvo nešto nije rekla. To su bili komentari turskih zvaničnika na konstantno podizanje ljestvice EU kad su u pitanju uslovi koje Turska treba da ispuni. Tad su Turci rekli, OK, jasno nam je da nas ne želite u ekskluzivno kršćanskom klubu, koji pretenduje da to i ostane. Ili ovako nešto. Merkelova to nikad nije izjavila. Znači oni ne smatraju da imaju problem sa Kurdima, sa slobodom govora i izražavanja, slobodom medija isl. Turci su to pojednostavili kroz sintagmu "kršćanski klub"
A ovo kamo ide tema je puko pretjerivanje. Želje i pozdravi pojedinih forumaša. Još ćemo mi dugo preživljavati jedni uz druge
-
Fact
#140 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Nije nego su riječi razuma.Naravno da nije.Grean wrote: Nije to prica turskih vec njemackih zvanicnika, sasvim jasno su porucili da Turska ne bi trebala pretendovati na punopravno clanstvo vec na povlasteni status. Da sam rovim po DW i trazim izjave ne da mi se ali siguno nisu turcinove rijeci bile kako Turska nije dio evropske i krscanske civilizacije.
- Mali_Vuk
#141 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Nije to Merkelova izjavila. Tako su Turci preveli njihovo odbijanje. Što ne znači da Merkelova ustvari ne misli upravo tako. Na kraju krajeva nebitno. U suštini se svodi na isto. Turcima je ulaz zabranjen.Grean wrote:Nije to prica turskih vec njemackih zvanicnika, sasvim jasno su porucili da Turska ne bi trebala pretendovati na punopravno clanstvo vec na povlasteni status. Da sad rovim po DW i trazim izjave ne da mi se ali siguno nisu Turcinove rijeci bile kako Turska nije dio evropske i krscanske civilizacije.Mali_Vuk wrote:
Kad i gdje je Merkel to izjavila? De probaj naći citat. Teško da ćeš uspjeti, jer nikad takvo nešto nije rekla. To su bili komentari turskih zvaničnika na konstantno podizanje ljestvice EU kad su u pitanju uslovi koje Turska treba da ispuni. Tad su Turci rekli, OK, jasno nam je da nas ne želite u ekskluzivno kršćanskom klubu, koji pretenduje da to i ostane. Ili ovako nešto. Merkelova to nikad nije izjavila. Znači oni ne smatraju da imaju problem sa Kurdima, sa slobodom govora i izražavanja, slobodom medija isl. Turci su to pojednostavili kroz sintagmu "kršćanski klub"
Recep Tayyip Erdogan je Francusku i Njemačku optužio za dvoličnost zbog njihovih stajališta prema ulasku Turske u Europsku uniju.
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u ponedjeljak Francusku i Njemačku zbog njihova stajališta prema turskim težnjama za članstvo u EU-u, optuživši ih za dvoličnost.
- Kada razgovaramo slažemo se oko mnogo toga - rekao je Erdogan, govoreći o francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.
- Ali kada okrenemo leđa, stvari se promijene - rekao je u intervju za španjolski El Pais, uoči posjeta Španjolskoj u ponedjeljak.
"Nameću uvjete koji nisu u skladu s europskim normama"
Sarkozy i Merkel predlažu da se Turskoj ponudi "privilegirano partnerstvo" umjesto punopravnog članstva u EU-u.
- Ono što Francuska i Njemačka s nama rade nije u redu - rekao je, optuživši ih da "mijenjaju pravila usred igre".
- Nameću uvjete koji nisu u skladu s europskim normama da ne bismo mogli ući u EU - rekao je.
Tursko društvo i muslimanski svijet smatraju da EU želi ostati "kršćanski klub", rekao je turski premijer, dodajući ipak da Turska "nije izgubila nadu" da će ući u Uniju.
Turska će prihvatiti "integraciju", ali ne "kulturnu asimilaciju"
Last edited by Mali_Vuk on 26/05/2014 20:28, edited 1 time in total.
- nOrMaLaC
#142 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Trenutno u Evropi imamo vrlo čudnu politiku, Ukoliko se ne varam dosta ljudi u Njemačkoj je nezadovoljno sa ljudima iz "ostalih" zemalja Unije poput Rumunije,Slovačke,Bugarske ali i Poljske. Žale se kako iskorištavaju socijalni program Njemačke i slično. Naravno, u tome ima i slučajeva koji su istiniti, ali se ne mogu zaboraviti silni Poljaci koji obavljaju najteže poslove po Švedskoj ali i Njemačkoj na građevinama i slično i koji su vrlo vrijedni ljudi. Takvih ima i Rumuna Bugara i ostalih isto.
Najveći problem će biti i ponavljam, ukoliko Rumunija i Bugarska pristupe Šengenu. Tada će ekstremna desnica posebno ojačati
Najveći problem će biti i ponavljam, ukoliko Rumunija i Bugarska pristupe Šengenu. Tada će ekstremna desnica posebno ojačati
-
zlajaBHF
#143 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Midteran je bio ljevica, pa nam sigurno nije bio prijatelj.hAZNADAR wrote:Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.
U politici nije sve crno i bijelo, pa zato nije slika ba onakva kakvu predstavljas.
Desnica centra je tradicionalno najveci zagovornik EU. Slazem se da su trenutno malo zatajli po tom pitanju, ali oni prvenstveno brane interese poslodavaca, a znamo da njima najbolje odgovara slobodno trziste i slobodno kretanje radne snage.
Sto se BiH tice, ljevica jeste bolja, ali je razlika toliko mala, da ce veoma malo uticati na nas.
Ekstremi, koi su usli u parlament ce imati minimalnu, ili nikakav uticaj.
U EP odlucuju dvije velike "grupe", a to su desni centar (CDU i slicni) i socijaldemokrate na drugoj strani.
Ostale grupice su tu da se uzprotive i to je to....
- Mali_Vuk
#144 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Prvi sukob na koji desnica mora računati je onaj unutrašnji, sa ljevicom. U slučaju da pođu provoditi neke baš rigorizne i ekstremne korake, takve akcije bi prvo naišle na otpor u njihovim matičnim zemljama. Neće tu biti nekih velikih i okom vidljivih ekstremističkih mahnitanja. Male su to ribice za takvo nešto.nOrMaLaC wrote:Trenutno u Evropi imamo vrlo čudnu politiku, Ukoliko se ne varam dosta ljudi u Njemačkoj je nezadovoljno sa ljudima iz "ostalih" zemalja Unije poput Rumunije,Slovačke,Bugarske ali i Poljske. Žale se kako iskorištavaju socijalni program Njemačke i slično. Naravno, u tome ima i slučajeva koji su istiniti, ali se ne mogu zaboraviti silni Poljaci koji obavljaju najteže poslove po Švedskoj ali i Njemačkoj na građevinama i slično i koji su vrlo vrijedni ljudi. Takvih ima i Rumuna Bugara i ostalih isto.
-
155_mm
#145 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
opet ta vjecita ceznja bosanskog susjedstva da se u europi pojavi glas "kriscanskog razuma" i da da zeleno svijetlo da se dokolje ovih 2 mio. muslimana sto je preostalo od zadnjeg pokolja devedesetih. mislim da bi u to ime bio red da neko postavi mevlidovu sliku.
sretan je onaj narod koji ima ovako glupe i usrane neprijatelje. bosnjama se pravo posrecilo.
sretan je onaj narod koji ima ovako glupe i usrane neprijatelje. bosnjama se pravo posrecilo.
-
zlajaBHF
#146 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ne slazem se da nam se posrecilo sto imamo komsije za neprijatelje, ali kad vec imamo, onda se slazem da se radi o ovim.....155_mm wrote:opet ta vjecita ceznja bosanskog susjedstva da se u europi pojavi glas "kriscanskog razuma" i da da zeleno svijetlo da se dokolje ovih 2 mio. muslimana sto je preostalo od zadnjeg pokolja devedesetih. mislim da bi u to ime bio red da neko postavi mevlidovu sliku.
-
Hafis
#147 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Evo ga, počelo je155_mm wrote:opet ta vjecita ceznja bosanskog susjedstva da se u europi pojavi glas "kriscanskog razuma" i da da zeleno svijetlo da se dokolje ovih 2 mio. muslimana sto je preostalo od zadnjeg pokolja devedesetih. mislim da bi u to ime bio red da neko postavi mevlidovu sliku.
Prvi patriJotski vapaj i lagani prelazak na domaći teren i omiljenu problematiku
- Alfons Kauders
#148 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
stoji, jer brcko to nije, da ne pominjemo tuzlu i sarajevo, poznata legla djihaTlija...Hafis wrote:Ima ih, kako nema. Pa Mostar je jedini multietnički grad u BiH, ako ćemo već mak na konac."Alfons Kauders"
![]()
takodjer, za to sto je mostar multietniĆki mozes se zahvaliti rahmetli pasalicu i ljudima koje si gledao preko nisana,
nije, cistak sto ti kazes... certificiran od covica... znam tako i srba cistaka... ali jebu nam prosjek - necemo biti multietnicki grad zbog njih...More bit da je gospođa mama ipak druge nacionalnosti, a živi se na ''vrućem'' terenu. A ja ti rekoh čistaka slučajeve.
Eto, i sam vidiš kako je tek meni to skontati
e tek onda bi bili pravi multivitaminci ko vi
- Skijaš
#149 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
To je logično, kome zbog jačanja jednih ksenofoba igraju brkovi od dragosti, treba računati na jačanje ksenofoba na drugoj strani.Hafis wrote:Evo ga, počelo je155_mm wrote:opet ta vjecita ceznja bosanskog susjedstva da se u europi pojavi glas "kriscanskog razuma" i da da zeleno svijetlo da se dokolje ovih 2 mio. muslimana sto je preostalo od zadnjeg pokolja devedesetih. mislim da bi u to ime bio red da neko postavi mevlidovu sliku.
sretan je onaj narod koji ima ovako glupe i usrane neprijatelje. bosnjama se pravo posrecilo.Već sam se zabrinuo.
PatriJotski vapaj i lagani prelazak na domaći teren i omiljenu problematiku
-
Hafis
#150 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Rekao bi čovjek iz Londona se javljaš a ne iz TuzleAlfons Kauders wrote:stoji, jer brcko to nije, da ne pominjemo tuzlu i sarajevo, poznata legla djihaTlija...Hafis wrote:Ima ih, kako nema. Pa Mostar je jedini multietnički grad u BiH, ako ćemo već mak na konac."Alfons Kauders"
![]()
![]()
takodjer, za to sto je mostar multietniĆki mozes se zahvaliti rahmetli pasalicu i ljudima koje si gledao preko nisana,pa ne znam zasto se sad toliko ponosite tom pricom o toboze multietnickom gradu...
![]()
nije, cistak sto ti kazes... certificiran od covica... znam tako i srba cistaka... ali jebu nam prosjek - necemo biti multietnicki grad zbog njih...More bit da je gospođa mama ipak druge nacionalnosti, a živi se na ''vrućem'' terenu. A ja ti rekoh čistaka slučajeve.
Eto, i sam vidiš kako je tek meni to skontatimozda bi ko neki trebali srusiti pola grada, otvoriti koji logor, spaliti pravoslavnu crkvu i po brdima izgraditi nekakve pluseve...
i minaret velicine atlas v rakete koja je aldrina i armstronga dobacila do mjeseca
![]()
e tek onda bi bili pravi multivitaminci ko vi
Nos' šuplju