Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Gojeni H

#26 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Gojeni H »

Micaha wrote:Suplja vam je da su Slovenci jugonostalgicari. Druga stvar je malo obici mahnite juznjake, razonodit se, usput sebi rec jebo te pa sta bi da mi je ovako...
:thumbup:
Slovenacka jugo-nostalgija je apsolutno srpski i bosansko-jugonostalgicni mit.
To sto 15 djedova povedu isti broj unuka do Kumroveca sa "titovkama" i petokrakama znaci samo jos jedan smijesni karneval.
O slovenckoj toboze jugo-nostalgiji moze se citati samo na srpskim i bosanskim forumima. U Sloveniji o tome niko ozbiljan ne govori.
Slovenci su bili najnapredniji i najpronicljiviji od ostalih naroda bivse Jugoslavije i izgleda da se tradicija nastavlja. To sto neki likuju kada Slovenija ima problema ustvari odrazava koliko su niski ti koje tudji problemi dovode do ekstaze.
I tada se otvaraju teme tipa "dajGle demonstracije u Mariboru", "Slovenija zaduzenija nego ikad", ... a Bosna nastavlja da se bori sa pitanjem davanja JMBG.
Slovenci se uce na tudjim greskama. Samo neko ko ima mazohizam ugradjen u DNK moze snivati bilo kakvu vrstu unije sa Srbijom.

Slovenijo, samo naprijed. Najbolji ste ... ne okrecite se. Juzno barbarizam tek dobija na zamahu.
славянин

#27 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by славянин »

Gojeni H wrote:
Micaha wrote:Suplja vam je da su Slovenci jugonostalgicari. Druga stvar je malo obici mahnite juznjake, razonodit se, usput sebi rec jebo te pa sta bi da mi je ovako...
To sto 15 djedova povedu isti broj unuka do Kumroveca sa "titovkama" i petokrakama znaci samo jos jedan smijesni karneval.
O slovenckoj toboze jugo-nostalgiji moze se citati samo na srpskim i bosanskim forumima. U Sloveniji o tome niko ozbiljan ne govori.
Slovenci su bili najnapredniji i najpronicljiviji od ostalih naroda bivse Jugoslavije i izgleda da se tradicija nastavlja. To sto neki likuju kada Slovenija ima problema ustvari odrazava koliko su niski ti koje tudji problemi dovode do ekstaze.
I tada se otvaraju teme tipa "dajGle demonstracije u Mariboru", "Slovenija zaduzenija nego ikad", ... a Bosna nastavlja da se bori sa pitanjem davanja JMBG.
Slovenci se uce na tudjim greskama. Samo neko ko ima mazohizam ugradjen u DNK moze snivati bilo kakvu vrstu unije sa Srbijom.

Slovenijo, samo naprijed. Najbolji ste ... ne okrecite se. Juzno barbarizam tek dobija na zamahu.
Sto bi rekli "Barbarian and proud of it" :P :mrgreen: . Kako god da je makar svoju kulturu cuvamo, ne pravimo se "Englezima".A koliko su Slovenci napredni imao sam priliku viditi kada sam jednom prelazio granicu kroz Sloveniju, Bugari dodju naspram njih kultura.
murathans

#28 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by murathans »

Gojeni H wrote:

Usslikano na tjentištu prije 15 dana...
Image

NE znam koliko si blizak udruženjima koje njeguju uspomene ne NOB i Tita,a li ti mogu iz vlastitog iskustva da su Slovenci veoma brojni na događajima i mjestima vezanim za NOB i Tita. MOžeš ih sresti na Tjentištu, u Jblanici, kod mosta, u Drvaru, na Koazi, u Jasenovcu, u Kući cveća, u Jajcu, u Jasenovcu... Dolaze i stariji i mlađi Slovenci, ponavljam u jako velikom broju. Imaju svoja udruženja i to ih imaju mnogo. Jugoslaviju kao državu ne cijene mnogo, ali cijene Tita, jer da nije bilo njega slovenačka nacija bi nestala, asimilirali bih NIjemci i Italijani...

A Da nije bilo Tita, vjerovatno ne bi bi bilo ni BiH ni Bošnjaka

karanana

#29 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by karanana »

Gojeni H wrote:

Tako je.
Koji smo mi jadnici pa likujemo kad cujemo da su kod nekoga problemi. A eto kod nas med i mlijeko a oni propadaju. Ljudi su najmanje 20 godina ispred nas. I oni svoje probkeme rjesavaju i kad ih imaju a mi se u nasim gusimo sve vise i vise.
Gojeni H

#30 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Gojeni H »

Micaha wrote:
Image

NE znam koliko si blizak udruženjima koje njeguju uspomene ne NOB i Tita,a li ti mogu iz vlastitog iskustva da su Slovenci veoma brojni na događajima i mjestima vezanim za NOB i Tita. MOžeš ih sresti na Tjentištu, u Jblanici, kod mosta, u Drvaru, na Koazi, u Jasenovcu, u Kući cveća, u Jajcu, u Jasenovcu... Dolaze i stariji i mlađi Slovenci, ponavljam u jako velikom broju. Imaju svoja udruženja i to ih imaju mnogo. Jugoslaviju kao državu ne cijene mnogo, ali cijene Tita, jer da nije bilo njega slovenačka nacija bi nestala, asimilirali bih NIjemci i Italijani...

Dooobro. Razumijem odakle si. Bozanstvo Tito je zasluzan i sto imamo plavo nebo. Dozvoli mi da kazem da nisam pripadnik te vjere.

Nisam nimalo blizak "udruzenjima koja njeguju uspomene na NOB i Tita".
Bosne i Hercegovine je bilo i prije Tita i bice je ako Bog da jos dugi niz godina.
Za opstanak Bosne i bosnjackog naroda najzasluznija je Armija RBiH koja se borila protiv VRS, HVO, Vojske APZB, te dijelova HV i VJ uz potpunu blokadu i embargo oruzja. Ovakva borba i istrajnost naroda i boraca ce se jednog dana uciti na univerzitetima, a visoki stepen improvizacije koju je pokazala Armija ce uciti vojne akademije u svijetu.

Ta slovenacka udruzenja su tipa rokabili ili Harley Davidson klubova. Malo retro, za omladinu malo pobuna i revolucionarni duh i to je to.
Slovenci su izdrzali stotine godina pokusaja asimilacije i ocuvali su svoj jezik i kulturu. Veoma patriotski i nacionalno osvijesten narod, homogena sredina sto je uostalom pokazao i referendum o osamostaljenju. Ne sekiraj se za Slovence.
To sto Slovenci (pametni kao i uvijek) jos uvijek vide interes da jebu juznjake preko robe koje mogu uvalit' samo nama, te razvlacenja isplate dugovanja Ljubljanske banke, a naime jos uvijek slavenska braca i druge kvazi-sentimentalne gluposti je dokaz njihove inventivnosti a naseg Vanilla Sky zivota u proslosti.

Slovenci ce odrzavati odnose, ali nakon vidjenog u HR i BiH, niko pametan iz Slovenije nece dovesti u kucu patoloskog ubicu zvanog Srbija kome moze pasti na um da "ispravlja vekovne nepravde".
Takodje, na ekonomskom planu, Slovenija vise nikada nece vuci juznjackog mrtvog konja za sobom.
kongres

#31 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

Steta trebalo ih je prvo opljackati-a imalo se sta-pa onda neka se idu tri pm-ionako su najveci supci od svih balkanskih naroda(fol oni su ko neka zapadna kultura-nesto kao srpski mit o kosovu kojeg se srbi polako odricu).Janezima su pare svetinja a ne drzava koja je evidentno velika i prospertitetna koju ce kad tad neko od "suseda" tradicionalno progutati pa ce im opet trebati nekakvi pisci tipa preserna da im vraca jezik i pismo (rekla mi baba vanga licno).Sto se tice te njihove spremnosti TO-bilo koja brigada bosnjaka srba ili hrvata iz BiH bi im se nahebala majke-muka mi je bilo gledati onu djecu(tadasnju) kako puzu-usrali se od straha.Znaci opljackati pa neka idu makar da se namiri dug ljubljanske banke-a sto se tice yugonostalgije-ko misli da ih zanima ta bivsa drzava neka ode u posjetu dezeli pa ce vidjeti sta je istina. 8) 8)
Gojeni H

#32 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Gojeni H »

kongres wrote:Steta trebalo ih je prvo opljackati-a imalo se sta-pa onda neka se idu tri pm-ionako su najveci supci od svih balkanskih naroda(fol oni su ko neka zapadna kultura-nesto kao srpski mit o kosovu kojeg se srbi polako odricu).Janezima su pare svetinja a ne drzava koja je evidentno velika i prospertitetna koju ce kad tad neko od "suseda" tradicionalno progutati pa ce im opet trebati nekakvi pisci tipa preserna da im vraca jezik i pismo (rekla mi baba vanga licno).Sto se tice te njihove spremnosti TO-bilo koja brigada bosnjaka srba ili hrvata iz BiH bi im se nahebala majke-muka mi je bilo gledati onu djecu(tadasnju) kako puzu-usrali se od straha.Znaci opljackati pa neka idu makar da se namiri dug ljubljanske banke-a sto se tice yugonostalgije-ko misli da ih zanima ta bivsa drzava neka ode u posjetu dezeli pa ce vidjeti sta je istina. 8) 8)
Ma, samo im se najebat' matere. Oni shupci, prije mnogih zemalja koji su prije njih usli u EU, da uvedu euro. Jebem li im mater brzo-naprednu.
Jebo im Presern, Mladina, i Olimpija sve zensko u famEliji njihovoj.
Jebala ih TO. Kakvi oni, vojska i srce? Nikad bili vojska ... hoce mozgom da ratuju, pa blokirali sve kasarne. Shupci jedni, politicki jaki ... sav Zapad uz njih, medijski pokrili... 'ta oni vojska folovi-golovi.
Al' pokazacemo mi njima. Vidjece oni sta je bosanska glOva.
kongres

#33 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

Samo opljackat nista vise-prvi su napravili pakt sa djavolom tj zlobom licno-naguzim im i prezihova voranca pored svih prije navedenih(mozda imaju jos kojeg pisca ali nemam pojma-znam za ekscentricnu ludu marka brecelja koji i nije pisac ali eto).Da ne zaboravim i kekeca i mojcu svakako mada su izmisljeni likovi.Bas mi je zao sto su ekonomski cucnuli-tu su oni negdje na kamari sa ostalim balkanskim plemenima samo se prave mutavi-a i Hrvatima koji su evo konacno u EU su pravo simpaticni-interesantan je taj mazohisticki poriv bosanaca da se dive i gotive onoga ko ih najvise prezire i smatra "tujecima" "juznjacima" i ko zna kakvim sve imenima ne caste-zato dodju da se oblocu i najedu jeftinije nego kod njih a rajaaaaaa ih onooooo baaaa pravo gotivi.Kad ce vratiti pare sto su pokrali od naroda bosne i hrvatske mamu im -opljackali su nas bez ispaljenog metka.Kroz sloveniju samo proputovati -to je evropska mrtvaja u kojoj ne postoji nista. :zzzz: :zzzz:
Last edited by kongres on 29/06/2013 13:34, edited 2 times in total.
kongres

#34 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

Dosada nismo imali slovenacke patriote i ekstremnu desnicu koruske i stajerske na forumu ali eto vrijeme cini svoje i sve je moguce pa da se i slovenacko alpsko mlijeko moze ukiseliti pa onda prodavati kao jogurt juznim plemenima :-) :?
kongres

#35 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

murathans wrote:ima ovdje još more slika iz tog perioda...

http://www.red-alliance.net/forum/index ... c=24417.25

Meni nešto dojmljiva slika... Žiku janezu lenonki...

Image

ko da je iz vukovara izasao :lol: :lol: :lol:

"Čuveni" helikopter sa hljebom...

Image
kongres

#36 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

славянин wrote:
Gojeni H wrote:

Sto bi rekli "Barbarian and proud of it" :P :mrgreen: . Kako god da je makar svoju kulturu cuvamo, ne pravimo se "Englezima".A koliko su Slovenci napredni imao sam priliku viditi kada sam jednom prelazio granicu kroz Sloveniju, Bugari dodju naspram njih kultura.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol:
lik5

#37 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by lik5 »

pa sta se cudite sto slovenci gaje tekovine NOB-a,pa i njihovi djedovi su bili u partizanima i borili se u svim ofanzivama koje su bile u BiH.ljepo je da se jos gaje te antifasisticke uspomene iz svih krajeva bivse juge.nek crknu dusmani.
Zokipfc

#38 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Zokipfc »

murathans wrote:
Image

Ma daj! Jugonostalgija u Sloveniji je velikosrpski mit. Vidis kako dobro ferceraju bez nas, nezaposlenost im je ravno 0% a nepotizam i korupcija tamo ne postoje! Cak su u EU usli, mora da im je raj na zemlji. Pogotovo sto tu nisu oni "juzni sloveni" tzv barbari koji su ih drzali u jugocetnickom zatvoru!

:-)
Gojeni H

#40 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Gojeni H »

Iz nekog razloga, citajuci dubokomislene komentare na ovoj temi, u glavi mi odzvanjaju Balasevicevi stihovi:
"Putuj Evropo, nama je dobro..." - smajli koji pravi duboki uzdah, sigh.
nosara

#41 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by nosara »

Gojeni H wrote:Iz nekog razloga, citajuci dubokomislene komentare na ovoj temi, u glavi mi odzvanjaju Balasevicevi stihovi:
Bas mi vas je zao... :D Tako biste rado u roblje, a niko vas nece... :lol:
Gojeni H

#42 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:Iz nekog razloga, citajuci dubokomislene komentare na ovoj temi, u glavi mi odzvanjaju Balasevicevi stihovi:
Bas mi vas je zao... :D Tako biste rado u roblje, a niko vas nece... :lol:
Nemojte ljudi nosare radi nase djece!

Dobro pasa, a gdje cete "vi"?
Zokipfc

#43 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by Zokipfc »

Izvini, da ti nisi taj koji prebrojava krvna zrnca? Takvima kao tebi mozes i dati 10000 validnih argumenata, a i dalje bi' se drzao svoje price.

:run:
murathans

#44 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by murathans »

https://www.youtube.com/watch?v=wgIjd8bciP8

JNA je u Sloveniji htjela demonstrirati silu i dobila po vagini...
Last edited by murathans on 30/06/2013 14:15, edited 1 time in total.
kongres

#45 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

FRANC KOS Slovenac na privremenom radu koljaca u Bosni koji je bio pripadnik desetog diverzantskog odreda VRS koji je strijeljao srebrenicane je takodje pripadnik EU-mislim formalno pravno gledajuci.Ah,ti mirni fini i ugladjeni ljudi podno Alpa. 8) 8)
славянин

#46 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by славянин »

murathans wrote:

JNA je u Sloveniji htjela demonstrirati silu i dobila po vagini...
JNA je prestala da postoji 1989 de facto.... :)
kongres

#47 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

U sustini vjerovati u nekakvu pobjedu nad JNA koj jeste bila u raspadu ali je mogla itekako rasturiti citavu sloveniju ravno je prici o kekecu i bedancu.Radi se o politickoj nagodbi sa Milosevicem koja je prethodila dogovoru Tudjman Milosevic i to je to.Sve je to bila samo priprema za ono sto ce se kasnije dogoditi u Bosni. 8)
murathans

#48 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by murathans »

kongres wrote:U sustini vjerovati u nekakvu pobjedu nad JNA koj jeste bila u raspadu ali je mogla itekako rasturiti citavu sloveniju ravno je prici o kekecu i bedancu.Radi se o politickoj nagodbi sa Milosevicem koja je prethodila dogovoru Tudjman Milosevic i to je to.Sve je to bila samo priprema za ono sto ce se kasnije dogoditi u Bosni. 8)
Da znaš nešto o bilo čemu, i da umjesto što izvrćeš činjenice znao bi da se ratovi ne vode samo puščanim cijevima... ratovi se vode i medijima, psihološkim sredstvima, pažljivim i ciljanim marketinngom... Recimo u pravim danima desetodnevnog rata na jednoj od pressica u svom čuvenom bunkeru, Janez Janša, Alojz Peterele, tadašnji premijer Slovenije, stranim novinarima predstavljaju slovenačke reg. tablice, vozačke, lične karte, poštanske marke, pasoše...

Možda oni to sve nemaju još, moždda Lojze Peterle prodaje maglu, a li takve vijesti uzdrmavaju ostatak Juge uzduž i poprijeko. Slovenci tako jasno daju do zananja da sa njima nema šale i da su oni mrtvi ozbiljni u onome što rade...

Slovenci su još 1990. izbacili bezvrijedni dinar i uvel svoju prvu valutu, Lipu

Image
kongres

#49 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

murathans wrote:
kongres wrote:U sustini vjerovati u nekakvu pobjedu nad JNA koj jeste bila u raspadu ali je mogla itekako rasturiti citavu sloveniju ravno je prici o kekecu i bedancu.Radi se o politickoj nagodbi sa Milosevicem koja je prethodila dogovoru Tudjman Milosevic i to je to.Sve je to bila samo priprema za ono sto ce se kasnije dogoditi u Bosni. 8)
Da znaš nešto o bilo čemu, i da umjesto što izvrćeš činjenice znao bi da se ratovi ne vode samo puščanim cijevima... ratovi se vode i medijima, psihološkim sredstvima, pažljivim i ciljanim marketinngom... Recimo u pravim danima desetodnevnog rata na jednoj od pressica u svom čuvenom bunkeru, Janez Janša, Alojz Peterele, tadašnji premijer Slovenije, stranim novinarima predstavljaju slovenačke reg. tablice, vozačke, lične karte, poštanske marke, pasoše...

Možda oni to sve nemaju još, moždda Lojze Peterle prodaje maglu, a li takve vijesti uzdrmavaju ostatak Juge uzduž i poprijeko. Slovenci tako jasno daju do zananja da sa njima nema šale i da su oni mrtvi ozbiljni u onome što rade...
I sve to tko ko u americkim akcionim filmovima-sa jasno determinisanim stranama tj. pozitivcima i negativcima(bez potjenjivanja ali mislim da ti fali malo vise saznanja o geopolitici i geostrategiji).Hajde mlad si valjda da mozes da svladas gradivo.Znaci Iron Man Jansa (teza vrsta medjunarodnog lopova i svercera) i Peterle Batman (takodje superheroj iz podzemélja-bunkera) su tablicama vozackim dozvolama i postanskim markama istravili stoglavo cudoviste zvano JNA koje je odmah spicilo za Bosnu gdje je naslo toplo gnijezdo i kasnije krenulo da hara gdje je naisla na pravi rat i rutave borce.Rat u slovenii je samo groteska-dogovorena komedija za naivcine koje se pale na te price.Uostalom koji je klinac vama -ko da zivite u Sloveniji ili ste tamo rodjeni-ne kontam cemu toliki izljev ljubavi za dezelu ako se napise nesto nepristrasno.Kao sto vec napisah na forumu jos ne imasmo slovenacke patriote i korusku i stajersku ekstremnu desnicu-ali eto desava se. :shock: :?
Slovenci su još 1990. izbacili bezvrijedni dinar i uvel svoju prvu valutu, Lipu

Image
kongres

#50 Re: Desetodnevni rat u Sloveniji i kraj Jugoslavije

Post by kongres »

Mislim da ova tema vise ne zasluzuje moju paznju-svim slovencima i slovenackim patriotama zelim sve nejbolje u zivotu kao i puno sarenih snova jer-postoji jedno carstvo u njemu caruje drugarstvo tamo je sve lijepo tamo je sve njezno tamo se sve raduje-tamo su kuce od cokolade a brda od marmelade-LEP POZDRAU FANTJE :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply