Desetero djece

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Pasiflora

#1 Desetero djece

Post by Pasiflora »

Nadam se da sam odabrala odgovarajuci podforum.
Dakle: majka rodila deseto djete i naravno sretna je zbog toga.
A sada druga strana medalje: porodica zivi od 200KM, petero djece joj je u nekom domu (vjerovatno jer se ne moze o njima brinuti), a jedna kcerka je imala leukemiju....
Zanima me sta mislite o tome....

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =50&isasp=
big_bud

Post by big_bud »

mislim da je debilno razmisljati u fazonu "svako ima svoju nafaku", dok u stvarnosti nemaju para da prehrane ni dvoje djece. u najmanju ruku neodgovorno, da ne kazem i sta gore...
melb26sa

Post by melb26sa »

big_bud wrote:mislim da je debilno razmisljati u fazonu "svako ima svoju nafaku", dok u stvarnosti nemaju para da prehrane ni dvoje djece. u najmanju ruku neodgovorno, da ne kazem i sta gore...
:thumbup: apsolutno se slazem. ne znam kako se smiju upustiti u radjanje kada znaju da ih ne mogu prehraniti i odskolovati (odgojiti) kako treba.
zena21

Post by zena21 »

ovo je grozno... roditi toliku djecu a nemati nikakvih uslova je van pameti... garant su isli logikom koju neko spomenu - svako ima svoju nafaku :roll:

ima al u k.... :roll:

najlakse je roditi bataljon djece i onda kukati kako se tesko zivi
tempora

Post by tempora »

big_bud wrote:mislim da je debilno razmisljati u fazonu "svako ima svoju nafaku", dok u stvarnosti nemaju para da prehrane ni dvoje djece. u najmanju ruku neodgovorno, da ne kazem i sta gore...
Ma nikako mi nije jasno sta je sa kontracepcijama u cijeloj prici iako ako se ne varam, ti slucajevi su ipak postali rijetkost,slucajevi sa toliko prinove?A sad, neki roditelji valjda smatraju da je puno djece i veliko bogatstvo. :? Osim sto zaboravljaju, da se siromastvo prenosi i na buduce generacije. :(
Doduse, kada pomislim na broj 10, smrznem se pri pomisli od tih silnih trudnoca, porodjaja i peripetija koje idu uz isto-pa se pitam, od kojeg li je materijala ta zena satkana!?
Ne znam, ko je danas u mogucnosti odgajati 10 djece i uz najbolje materijalne prilike-jer dijete iziskuje puno paznje, ljubavi, rada, truda?
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Meni licno je ovako ponasanje krajnje neodgovorno. Zaista ne razumijem ljude koji se ocigledno svjesno odlucuju da imaju "kamaru" djece kada u stvarnosti nemaju dovoljno ni da prehrane sami sebe (ne zivim u Bosni tako da nisam sigurna da li se moze prezivjeti sa 200KM ali cisto sumnjam da familija od 12 ljudi moze izaci na kraj sa tako malim prihodima)..... I ne razumijem zasto se odluciti na jos jedno dijete kad je vec njih 5 u Domu? :? .....Fakat ne kontam :?
debela

Post by debela »

maljem u glavu i zatuci :x jebo ih onaj ko ih napravi takve mahnite, ni brige ni pameti. jebu se ko zecevi, a sta ce biti s djecom nikoga nije briga. govna ljudska. eto sta mislim. :x
tempora

Post by tempora »

debela wrote:maljem u glavu i zatuci :x jebo ih onaj ko ih napravi takve mahnite, ni brige ni pameti. jebu se ko zecevi, a sta ce biti s djecom nikoga nije briga. govna ljudska. eto sta mislim. :x
Ama debela, ne brini, ne moze se toliko djece roditi, koliko ih se danas moze ubiti. :oops:
Osim toga, mi nismo u pozitivu sto se tice nataliteta? :D :) Nego kako rekose na nuli.A i Evropa zaostaje-posustaje, ali zato Afrika nadoknadjuje. :D :-?

No bez obzira sto bih sada mogla napisati milion i jedan razlog da opravdam ovo neodgovorno ponasanje, trazeci po istoriji, kulturi i kojekakvim tricama i kucinama, ne mogu da nadjem izgovor za predavanje djece ( i ponovno radjanje) drzavi na skrbnistvo-jer ne poznajem drzavu u svijetu koja se tako dobro brine o toj djeci-pa se i pri toj pomisli smrznem. :oops:

Zato, treba ukinuti misao o nafaki.Zakonom je zabraniti.Pa ce mozda krenuti na bolje? :oops: :shock: :oops:
debela

Post by debela »

e bas. ja necu da trazim nikakvo opravdanje jer ga nema, nema i ne postoji. ovo treba sankcionisati. zajebati etiku, morale i ostale drustvene umotvorine. sankcionisati.
isto kako imas pogano uredjeni zakon koji ti ne dozvoljava da usvojis dijete dok ne ispunis toliko nerealnih uslova da ih nikad neces ni ispuniti, isto tako treba regulisati i radjanje.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

sta fali, nek nas ima
tempora

Post by tempora »

debela wrote:e bas. ja necu da trazim nikakvo opravdanje jer ga nema, nema i ne postoji. ovo treba sankcionisati. zajebati etiku, morale i ostale drustvene umotvorine. sankcionisati.
isto kako imas pogano uredjeni zakon koji ti ne dozvoljava da usvojis dijete dok ne ispunis toliko nerealnih uslova da ih nikad neces ni ispuniti, isto tako treba regulisati i radjanje.
To su zene u zapadnoj Evropi regulisale "jednakim" pravima, edukacijom, emancipacijom.Mi to regulisemo ustavnim zakonom koji se zove- nafaka.
Plus, suludo je uopste misliti da se zakonom takvo sto moze iskorijeniti.Onda u Evropi ne bi bilo maloljetnih majki, pa opet samohranih majki cije 4 djece vec cami u internatu a dvoje zanemareno i pod prismotrom sluzbi za skrbnistvo i jos jedno na putu -a sve i jedno od drugog oca.Pricamo o desetinama hiljada....Tj ni zakon ne nosi sigurnost-osim prividnu.
Bolje poceti od obaveznog kursa o odgoju! :? Nesto kao pasos za roditeljstvo. :D Ne, nisam pametna i ne vjerujem u regulative po tom pitanju.Jer ipak pricamo o slabijima.A za slabije mozda postoje zakoni, ali ne i praksa! :oops:
debela

Post by debela »

ne pricamo o istom ali nebitno, ne da mi se vise. rekla sam sta sam imala.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

dacina_curica wrote:Meni licno je ovako ponasanje krajnje neodgovorno. Zaista ne razumijem ljude koji se ocigledno svjesno odlucuju da imaju "kamaru" djece kada u stvarnosti nemaju dovoljno ni da prehrane sami sebe (ne zivim u Bosni tako da nisam sigurna da li se moze prezivjeti sa 200KM ali cisto sumnjam da familija od 12 ljudi moze izaci na kraj sa tako malim prihodima)
Nas je cetvero, a rezije su nam u trosobnom stanu oko 400KM (sa pokazima za javni prevoz za djecu, telefonom, strujom, vodom, grijanjem, smecem, televizijom, valja de to sve)- pa sada vidi koliko se moze sa 200KM
dacina_curica

Post by dacina_curica »

sitno wrote: Nas je cetvero, a rezije su nam u trosobnom stanu oko 400KM (sa pokazima za javni prevoz za djecu, telefonom, strujom, vodom, grijanjem, smecem, televizijom, valja de to sve)- pa sada vidi koliko se moze sa 200KM
eto vidis, to je ono sto ja ne razumijem kod ovih ljudi.....pa bolan znaci njima tih 200KM ne moze bti ni da se prehrane, a kamo li da podmire ostale obaveze (a da ne govorim o odjeci i slicno) ali oni se bez pardona "razmnozavaju" (jest' da je izraz ruzan ali to je fakat sta rade - k'o da su zecevi, u mp3) i ne osvrcu se na to kako i sta kasnije.......Hebo ga zivot, ja svom muzu brojim kad hoce da kupi novi foto aparat (u smislu "pa mozda je bolje kupiti nesto za bebu nego nama") a oni ce godisnje po jedno dijete "sklepati" pa ako se oni ne mogu brinuti, hajd' sta nas briga nek' se brine drzava.......Jooooooooj, sto mi,ljudi nekad idu na neki zivac, to je cudo :x
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

ja sam bila sokirana nakon sto sam procitala vijest, jer pobogu... ni za sebe nemas a donosis nove zivote na ovaj svijet koji ce se morati 10x vise boriti da prezive nego njihovi vrsnjaci gdje im i roditelji mogu pomoci, kako ekonomski tako i na drugi nacin.

meni je u svemu ovome zao djece, jer ipak se radi o 10-ero djece, ni jedno od njih nije punoljetno, paznja im je potrebna a u svoj toj muci i bijedi cisto sumnjam da ih roditelji mogu pomilovati kako treba a dalje da ne pricam (ipak se radi o 10-ero djece).
ne znam, ovdje covjek ne moze biti pametan.

ostala sam kratko i jasno bez rijeci.
StLouis

Post by StLouis »

Ovo je vec perverzno, vec vidim ovu djecu kako se pate i kako ce se napatiit kroz zivot, jadno i zalosno. Mislim, stavrno, neka, neka djece treba ih, ali ovo je daleko od stavrnosti i primitivno.

Sabahudine, vadi ga na vrijeme ili ga odsijeci!!
van Basten

Post by van Basten »

Nažalost, ovakve vijesti su česte, mnogo češće nego što mislimo. Što je sredina siromašnija i neobrazovanija to im je natalitet veći. I koliko god natalitet u Americi i dobrom dijelu Evrope opada (možda i previše) za troduplo više raste po Africi, Aziji i manjem dijelu Evrope... stvaraju se socijalni slučajevi koji "čekaju svoju nafaku", koji se od malih nogu bore za golo preživljavanje, za koru hljeba i koji nemaju nikakvu šansu da u životu naprave išta drugo osim desetak novih socijalnih slučajeva.

Postoji li rješenje tih problema? Postoji... neki se već pokušavaju (spomenuta Kina), neki su dugotrajni i sa sumnjivim šansama za uspjeh (dok educiraš desetak ljudi o oluzi kondoma i inih kontracepcijskih metoda na drugoj strani imaš već 50ak novih koje to nije briga), a neki su još uvijek previše radikalni za naše stomake, ali opet... kad dođe vakat da se svi bukvalno davimo od nekvalitetnog vazduha i jedemo samo da bismo preživjeli, možda tada... i ova naša planeta ima svoje granice do kojih nas je voljna trpiti
sabanss

Post by sabanss »

Ja sam odusevljen komentarima.

Ne odobravam pravljenje desetoro djece ali me iznenadjuju pojedinci koji bi ogranicili pravo imanja djece samo na ober bogate.

Kada bi svi gledali da li ce imati djetetu obezbjediti sve potrebno u ovoj zemlji bi mozda 2% ljudi pravilo djecu.
amrino

Post by amrino »

Niko od nas ne moze sa sigurnoscu znati kakav ce zivot imati ta djeca- mozemo samo pretpostavljati...Mozda budu doktori nauka...Olimpijci, dobitnici Oskara...ko to zna...U svakom slucaju- zelim im sve najbolje...
Ako neko zna kako im se moze pomoci neka javi- jer od te price da li ih je trebala radjati ili ne - nema nista- ta djeca postoje- to je to.
Post Reply