Ja moram reci da takodje ne kontam logiku vecine -- u vecini gradova svijeta javni prevoz se financira iz budzeta, u vecini gradova svijeta, ne mozes prici tom istom javnom prevozu bez da ponistis kartu pri ulasku na samu stanicu (ili po ulasku u autobus), u vecini gradova svijeta gradjani se zale na kvalitet javnog prevoza, i u vecini gradova svijeta revizori naplacuju kazne ako si uhvacen bez karte.
Ako se nekome ne svidja sistem, usluga, itd --
protest i organizovana gradjanska neposlusnost s ciljem i rokom ima smisla, a ovo sto raja rade (zaleci se pri tome na nacin rada GRAS-a), su samo dvije strane iste medalje -- kako se ponasa GRAS, tako se ponasaju i gradjani, obrnuto. Pa ko duze izdura.
To sto smo mi generalno narod bez kulture i manira je glavni razlog i toga sto ljudi ne placaju karte, i razlog sto su revizori bezobrazni, i sto je odvratno uci u smrdljiv, isaran, ispljuvan tramvaj, sa smrdljivim, neopranim ljudima. Mozda se treba pomiriti s time da smo takvi kakvi smo, ako vec necemo nista mijenjati.
Ako su ovi povrijedili djevojku, trebaju krivcno odgovarati, ako djevojka nije imala kartu, takodje treba platiti kaznu ili odgovarati.
Mozda treba traziti novi nacin rijesenja spora -- revizor ti uruci kaznu, a treba postojati i mehanizam da -- u slucaju da neces ili ne mozes platiti kaznu, postoji mjesto gdje se takvi sporovi rjesavaju. Tako to bar funkcionise u nekim dijelovima svijeta. Nema objasnjenja -- ne valja javni prevoz i ja odbijam platiti kartu jer se javni prevoz financira iz poreza koji placam. Sta treba da kaze onaj koji placa i kartu i porez?
Sa Zgembom se ne slazem u 90% rasprava, ali ovdje apsolutno pratim njegovu logiku.
Izvinjenje, Mirci, ali morala sam.