Ne smije Kiky istocno od raj(h)a.Bikonja wrote:Aj ne ljuti se, zezancijakiky wrote:jadni ste ..![]()
Kiky, posle ovolikog pracenja stanja u Srbiji red bi bio da je posetis, da predjes malo iz svog "raja" u pakao, da vidis kako je sa ove strane rostilja...da se malo ocelicis, nije to lose, postajes mi nekako mekan
Dešavanja u Srbiji
-
sofist
#9751 Re: Desavanja u Srbiji
- Suti i trpi
#9752 Re: Desavanja u Srbiji
sofist wrote:Ne smije Kiky istocno od raj(h)a.Bikonja wrote:Aj ne ljuti se, zezancijakiky wrote:jadni ste ..![]()
Kiky, posle ovolikog pracenja stanja u Srbiji red bi bio da je posetis, da predjes malo iz svog "raja" u pakao, da vidis kako je sa ove strane rostilja...da se malo ocelicis, nije to lose, postajes mi nekako mekan
Kiki nam je svima otvorio oci
Bosnolog iz dana u dan iz svog ureda uz pomoc pozamasnog osobolja (valjda ne mislite da sve vijesti sam iskopava
- Bosnolog
#9753 Re: Desavanja u Srbiji
Suti i trpi wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Kiki nam je svima otvorio oci.
Bosnolog iz dana u dan iz svog ureda uz pomoc pozamasnog osobolja (valjda ne mislite da sve vijesti sam iskopava![]()
) salje otreznjujuce vijesti koje iznova pokazuju pravo lice Srbije
.
Raspjevana Srbija!
Milorade bekrijo sve si pare popiJo
-
hercegovac_pravi
#9754 Re: Desavanja u Srbiji
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bikonja wrote: NIje to ta logika, jedna stvar je konstitutivan narod, sama rec znaci da taj narod konstituise, tvori drzavu...to veze nema sa pravima odredjenih manjina uz granice susednih drzava, Srbija je nacionalna drzava Srba i ostalih gradjana po ustavu, BIH to nije...
Druga je stvar sto ja mislim da ce BIH ostati u danasnjim granicama iz totalno drugih razloga, o tome sam pisao vise puta.
Oko zabluda se slazemo, ali nisam procitao da neko od Bosnjaka otvoreno kaze - sta hoce ti Turci, vec se njihovo mesanje u nase odnose prihvata sa simpatijama...kakvi minoran broj, pogledaj slavlja na ulicama Sarajeva, Mostara, Zenice posle pobede Turaka, to je masa ljudi, da ne kazem koliko je njih ostalo kuci... ne mozes negirati poseban odnos Bosnjaka sa Turcima...
Kak nije!? Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu. Albanci na Kosovu nisu bili konttitutivni pa dobiše državu. Vidiš da je logika apsolutno ispravna, treba samo iskoristiti SANU mitologiju i problem riješen.NIje to ta logika, jedna stvar je konstitutivan narod, sama rec znaci da taj narod konstituise, tvori drzavu...to veze nema sa pravima odredjenih manjina uz granice susednih drzava, Srbija je nacionalna drzava Srba i ostalih gradjana po ustavu, BIH to nije...
Namjerno ti navodim jedan uspješan primjer i jedan neuspješan primjer da bi slika bila podrobnija.
Dalje, ako već idemo u krajnost, svi narodi su konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH tako da kao primjer "političke nestabilnosti" tvoja usporedba je čist promašaj jer suštinski gledano BiH je ekvivalent "nacionalne" države tri naroda jer su sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji države.
Ti ako ne razumiješ da se tada "slavio" poraz a ne pobjeda onda ti ne mogu pomoći. Dalje, nije Turska tada igrala samo protiv Hrvatske. Turska je tada igrala još nekolike utakmice koje je pobjedila pa se nešto ne sjećam slavljaOko zabluda se slazemo, ali nisam procitao da neko od Bosnjaka otvoreno kaze - sta hoce ti Turci, vec se njihovo mesanje u nase odnose prihvata sa simpatijama...kakvi minoran broj, pogledaj slavlja na ulicama Sarajeva, Mostara, Zenice posle pobede Turaka, to je masa ljudi, da ne kazem koliko je njih ostalo kuci... ne mozes negirati poseban odnos Bosnjaka sa Turcima...
- kiky
#9755 Re: Desavanja u Srbiji
ma zašto da se ljutim ...Bikonja wrote:Aj ne ljuti se, zezancijakiky wrote:jadni ste ..![]()
idemo dalje za iste pare ...
-
sofist
#9756 Re: Desavanja u Srbiji
hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.
Mislis, nisu otkad im je Tudjman ukinuo konstitutivnost?
- kiky
#9757 Re: Desavanja u Srbiji
i zato su danas praktično u eu ...sofist wrote:hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.![]()
![]()
![]()
![]()
- Mx
#9758 Re: Desavanja u Srbiji
Mislim kad se vec udarate istoriskim kartama nesmijete zaboraviti ko je naseljavao teritorije i danasnje drzave Balkana prije naseljavanja Slavena (Sa prostora Karpata) i jednog njihovog plemena zvanog Srbi. Kako vidimo iz postojecih karti Slaveni kao i jedno od njihovih plemena Srbi su okupatori jednog dijela teritorije Balkana.zvezdan wrote:Da, sto se tice Vojvodine to jeste tacno, uz to da je dobijena na temelju autonomije tadanjeg "Vojvodstva srpskog", da Srbi na tom komadu Austrougarske jesu bili vecina duze vreme i imali svoju autonomiju. Sto se Sandzaka tice, taj prostor je bio centar prve srpske drzave pre nego sto je postao deo bosanskog kraljevstva, Srbija jeste osvojila Kosovo tokom Balkanskih ratova, ali ipak mislim da ni u tom slucaju ne moze da se govori o velikosrpskoj hegemoniji, vec o oslobadjanju od Osmanlija neceg sto je pre njih bilo srpska teritorija, koja ipak nikad nije bila i samo srpska, sto gospoda srpski nacionalisti nisu nikad do kraja shvatili. Mene licno nikakvi mitovi ne zanimaju, pa ni taj o Kosovu kao "srcu Srbije", zbog mitova je previse ljudi stradalo i previse gluposti napravljeno.Mislim da se mogu sloziti sa vecinom tvojih stavova,samo moras priznati da je Srbija Vojvodinu dobila u amanet od pobjednika prvog svjetskog rata uz pomoc Rusije,Engleske i Francuske a Sandzak beckim kongresom 1878 koji je bio prethodno dio Bosanskog kraljevstva do dolaska Osmanlija,Kosovo je Srbija zauzela za vrijeme balkanskih ratova,.Velikosrpska hegemonija nije od juce vec posljednjih 150 godina a kao posljedica iste imamo 5-7 milioma Bosnjaka Bosne i Sandzaka u Turskoj i oko dva miliona nakon rata 90 tih godna raseljenih sirom Svijeta a najvise u Americi gotovo pola miliona,.......
Slazem se da je ovaj prostor imao fluidne granice koje su osvajaci i carstva mijenjala kroz stoljeca ali se mora prestati sa negiranejm postojanaj Bosne i Bosnjaka sto je SANU stab preko Milosevica,SPC i SDB pokuso uraditi uz pomoc prekodrinskih Srba kao i hrvatskih Srba u Hrvatskoj,.......
Tacno je za raseljeno stanovnistvo Bosne i Sandzaka sve, sa svime se slazem, medjutim, ne moze tako nesto da se prkaci samo Srbiji. U vreme oslobadjanja od Osmanlija, sve zemlje ucesnice su proterivale stanovnistvo islamske veroispovesti nebitno od nacije, i Grcka i Bugarska i Rumunija. Daleko od toga da ja to podrzavam, ali to je tada tako bilo. Grcka je etnicki najcistija zemlja u Evropi, koliko ja znam ni jednu dzamiju nemaju, pa niko ne upire prstom u njih zbog toga. Srbiji i njenim politicarima mogu da se prikace devedesete, ali ovo pre toga je malo glupo, bas zbog te fluidnosti i granica, ali i ideja na svim nivoima.
Sto se tice negacije bosanske drzavnosti i Bosnjaka, mislim da se radi o uzaludnom poslu, jer Bosna ima sve elemente drzavnosti i nacije, i to nije nikad ni trebalo ni smelo da se negira. Srbija nikad bije bila tamo gde je Bosna, potpuno je suluda bila cela ta politika devedesetih i to jeste cinjenica. Svi ti "velikosrbi" devedesetih su napravili strasne stvari, puno toga jos treba da se resi, i to sve jesu cinjenice, ali ponavljam, srpski nacionalista mi se gadi, isto kao i bosnjacki i nemacki i svaki deseti. Price tipa "Srbi narod najstariji", "Srbi pre ameba", "Bosnjaci su islamizovani Srbi" i slicne gluposti ja kao Srbin cu uvek da odbacim, ali i price tog modela iz ostalih tabora. Da ne bude zabune, ja ne izjednacavam krivicu oko rata, vec nacionalizme.
http://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians
-
sofist
#9759 Re: Desavanja u Srbiji
Pretpostavljam da bi ti takav recept i u Bosni primijenio?kiky wrote:i zato su danas praktično u eu ...sofist wrote:hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.![]()
![]()
![]()
![]()
p.s. I Grci su u EU.
-
hercegovac_pravi
#9760 Re: Desavanja u Srbiji
Nebitno...činjenica jeste da Srbi nisu bili konstituivni narod u Hrvatskoj a tražili su državu. Ovo sam samo naveo primjer kolegi bikonji@ da konstitutivnost nije presudna u zahtjevima za podjelom države. Ima takvih primjera još ali mi mrsko pisati pa sam izvukao samo ova dva.sofist wrote:hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.![]()
![]()
![]()
![]()
- ružmarin-a
-
behavac
#9762 Re: Desavanja u Srbiji
Eh da je i u BIH ukinuta im konstitutivnost...i jos da su protjerani da ne prave probleme, sad bi BIH bila prosperitetna pred ulaskom u EU ako ne vec u njoj.kiky wrote:i zato su danas praktično u eu ...sofist wrote:hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.![]()
![]()
![]()
![]()
Ti bezobrazni Srbi, nece ni konstitutivnost barem sebi da ukinu pa koce BIH ka EU...ccc
Netacno...Srbi jesu bili konstituvni u HR...al vise nisu...hercegovac_pravi wrote:Nebitno...činjenica jeste da Srbi nisu bili konstituivni narod u Hrvatskoj a tražili su državu. Ovo sam samo naveo primjer kolegi bikonji@ da konstitutivnost nije presudna u zahtjevima za podjelom države. Ima takvih primjera još ali mi mrsko pisati pa sam izvukao samo ova dva.sofist wrote:hercegovac_pravi wrote:Pa ni Srbi u Hrvatskoj nisu bili konstitutivni pa su htjeli državu.![]()
![]()
![]()
![]()
Last edited by behavac on 30/08/2010 19:05, edited 1 time in total.
-
Bikonja
#9763 Re: Desavanja u Srbiji
hercegovac_pravi wrote: Nebitno...činjenica jeste da Srbi nisu bili konstituivni narod u Hrvatskoj a tražili su državu. Ovo sam samo naveo primjer kolegi bikonji@ da konstitutivnost nije presudna u zahtjevima za podjelom države. Ima takvih primjera još ali mi mrsko pisati pa sam izvukao samo ova dva.
Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine:
Član 1.
Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Socijalistička Republika Hrvatska je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Cinjenica je da jesu bili konstitutivni, vidi se da se izdvajaju 2 naroda, hrvatski, i srpski koji zivi u Hrvatskoj... to je pravna formulacija koju je Tudjman ukinuo 1990. godine i dolio ulje na vatru nacionalizma, sto je otvorilo vrata rata godinu kasnije.
Albanci nemaju nigde takvu pravnu definiciju.
Mozemo da razgovaramo koliko je pravo sile iznad prava, da je to mrtvo slovo na papiru, ali ako vec potezes to pitanje, onda nisi u pravu.
-
Bikonja
#9764 Re: Desavanja u Srbiji
A pre Ilira su bili neki treci, a pre njih neki peti, a pre njih covekoliki majmuni... takvom pricom idemo u nihilizam, ponistavanje bilo kakve logike stvaranja naroda i drzava, jer uvek mozemo da se vratimo do darvinovog majmuna, i velikog praska... sve je to povezano na neki nacin, ali onda konkretna rasprava postaje besmislena.Mx wrote:
Mislim kad se vec udarate istoriskim kartama nesmijete zaboraviti ko je naseljavao teritorije i danasnje drzave Balkana prije naseljavanja Slavena (Sa prostora Karpata) i jednog njihovog plemena zvanog Srbi. Kako vidimo iz postojecih karti Slaveni kao i jedno od njihovih plemena Srbi su okupatori jednog dijela teritorije Balkana.
http://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians
Ako si se dohvatio Ilira, treba reci da to nije bio jedan narod, vec je to rimski naziv za raznorazna heterogena plemena koja su obitavala na danasnjim nasim prostorima, nesposobna da stvore bilo kakvu uticajnu drzavu. Dolaskom slovenskih plemena, pre svega Srba i Hrvata, nisu oni proterani, nije bilo tu nekih velikih bitaka, vec su asimilovani, izgubio im se jezik, nisu ostavili iza sebe bilo kakve znake kulture i uticaja na ove prostore.
Iz ove perspektive, pozivanje Bosnjaka i Albanaca da su preci Ilira deluje izuzetno komicno, od tada se prostor Balkana vise puta demografski tumbao, okretao naglavacke, ovde su prolazile sve moguce vojske, i krstasi sa Fridrihom Barbarosom, i najezde Huna i Avara, Turaka, Austrijanaca... nema ko nije "zapishao" ovo predvorje Evrope, i tvrditi da je neko predak necega sto je palo u teski zaborav vec 1500 godina je amaterski i neozbiljno.
Danasnje nacije se ne zasnivaju na genetskom poreklu, moze se reci da npr danasnji Srbi procentualno imaju malo veze sa slovenskim plemenom Srba, vec su njhovim dolaskom asimilovali mnoge narode, i danasnji Srbi su mix svacega, tako je i sa drugim nacijama, a ekstreman primer su Amerikanci.
- koledo
#9765 Re: Desavanja u Srbiji
Ko prati portal Bošnjaci.net, uočiće da je u poslednje vreme najviše tekstova o Sandžaku, i u njima se na potpuno isti način govori i o srbijanskom i o crnogorskom delu Sandžaka - kao o jedinstvenoj regiji koju terorišu srbijanski i crnogorski režim. Glavni pokretač političkih zbovanja u oba dela Sandžaka je Islamska zajednica pod kontrolom Zukorlića. Oni ne kritikuju samo Vlade Srbije i Crne Gore nego i muslimanske političare koji sarađuju s tim vladama.
Zukorlić na ovaj način, izmišlja zjedničkog neprijatelja Crne Gore i Srbije i na taj način zbližava narod kojeg Đukanovićeva vlast nastoji da rasrbi. Zukorlić tako radi za srpsku stvar, jer evocira uspomene na zajedništvo Srbije i Crne Gore kod naroda.
Zukorlić na ovaj način, izmišlja zjedničkog neprijatelja Crne Gore i Srbije i na taj način zbližava narod kojeg Đukanovićeva vlast nastoji da rasrbi. Zukorlić tako radi za srpsku stvar, jer evocira uspomene na zajedništvo Srbije i Crne Gore kod naroda.
-
hercegovac_pravi
#9766 Re: Desavanja u Srbiji
De polako...onog momenta kada su Srbi tražili državu u Hrvatskoj i proveli balvan revoluciju i osnovali sao mao ZAO, nisu bili konstituivan narod u Hrvatskoj. Niko ne osporava ustav bivše Juge, ali je mislim Ustav Hrvatske puno mjerodavniji jer se na osnovu tog Ustava kreirala tadašnja budućnost Hrvatskih Srba. Nadam se da sam razjasnio svoje stajalište. Ukratko pozivati se na Ustav bivše Juge ti je isto kao pozivati se na Ustav bivše Kraljevine SHS. Jednostavno postoji legalan i legitiman dokument koji prevazilazi dokumente (Ustave) iz prošlosti.Bikonja wrote:hercegovac_pravi wrote: Nebitno...činjenica jeste da Srbi nisu bili konstituivni narod u Hrvatskoj a tražili su državu. Ovo sam samo naveo primjer kolegi bikonji@ da konstitutivnost nije presudna u zahtjevima za podjelom države. Ima takvih primjera još ali mi mrsko pisati pa sam izvukao samo ova dva.
Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine:
Član 1.
Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Socijalistička Republika Hrvatska je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Cinjenica je da jesu bili konstitutivni, vidi se da se izdvajaju 2 naroda, hrvatski, i srpski koji zivi u Hrvatskoj... to je pravna formulacija koju je Tudjman ukinuo 1990. godine i dolio ulje na vatru nacionalizma, sto je otvorilo vrata rata godinu kasnije.
Albanci nemaju nigde takvu pravnu definiciju.
Mozemo da razgovaramo koliko je pravo sile iznad prava, da je to mrtvo slovo na papiru, ali ako vec potezes to pitanje, onda nisi u pravu.
Ne želim da ulazim u procese i rasprave koji (ne)objašnjavaju kako je došlo do nestanka konstitutivnosti Hrvatskih Srba, jednostavno se pozivam na činjenicu da konstitutivnost nije presudan faktor kod (pokušaja) cjepanja države.
- koledo
#9767 Re: Desavanja u Srbiji
hercegovac_pravi wrote: De polako...onog momenta kada su Srbi tražili državu u Hrvatskoj i proveli balvan revoluciju i osnovali sao mao ZAO, nisu bili konstituivan narod u Hrvatskoj. Niko ne osporava ustav bivše Juge, ali je mislim Ustav Hrvatske puno mjerodavniji jer se na osnovu tog Ustava kreirala tadašnja budućnost Hrvatskih Srba. Nadam se da sam razjasnio svoje stajalište. Ukratko pozivati se na Ustav bivše Juge ti je isto kao pozivati se na Ustav bivše Kraljevine SHS. Jednostavno postoji legalan i legitiman dokument koji prevazilazi dokumente (Ustave) iz prošlosti.
Ne želim da ulazim u procese i rasprave koji (ne)objašnjavaju kako je došlo do nestanka konstitutivnosti Hrvatskih Srba, jednostavno se pozivam na činjenicu da konstitutivnost nije presudan faktor kod (pokušaja) cjepanja države.
- Bosnolog
#9768 Re: Desavanja u Srbiji
Jony!Bikonja wrote:
Bole, tvoj problem je sto ne mozes u normalnom tonu da razgovaras, nije bitno sto se ne slazemo, nego sto nedostatak argumentacije zamenjujes ismevanjem, krupnim i praznim recima...nikakav analiticki pristup nemas, i samokritiku, tebi je za sve kriv neko drugi.
Mogao bi, a i pisao sam niz kritika na racun ponasanja srpske politike u vezi mnogih stvari, ali ovako kako ti nastupas je totalno neobjektivno i jednosmerno.
Fluidnost promene granica je uvek prisutna, ali ne moze se poreci cinjenica da je pre dolaska Turaka, a i 200 i vise godina unazad teritorija Raske, Kosova i juga danasnje Srbije bila centar srednjevekovne srpske drzave, koju su Turci unistili, kao i bosansku srednjevekovnu drzavu. Da si i malo objektivan progovorio bi koliko je vekovno robovanje pod turcima unazadilo Balkan, i da je to takav zaostatak za zapadnom evropom, da ga nikad necemo stici, sto kulturno, sto ekonomski, sto duhovno.
Respekt prema Americi...sto govoris u mnozini, koji Vi?! Celo islamisticko krilo Bosnjackog korpusa ne moze da smisli Ameriku, njenog satelita Izrael, i ono sto rade po Iraku i Afganistanu. Posebno je komicna ova prica da je Amerika miljama ispred Evrope po postovanju ljudskih prava2 miliona ljudi im je po zatvorima, policija i FBI drze sve konce u rukama, i zvake o slobodi i ljudskim pravima su suplja prica, ajde nek ustanu bedni Meksikanci, i do skora crnci, da vidis koliko bi se najeli ljudskih prava...
Amerika je jedno globalno zlo, politicka elita koja zastupa cionisticke interese, prozeta evengelistickim protestantizmom, kao osnovom u obracunu sa islamom. Samo zato sto sada podrzavaju celovitu Bosnu, ti si slep nad svim ovim stvarima. Ja uvazavam njihovu silu, glupo je ulaziti u konflikt sa njima po bilo kom osnovu, ali da se divim njihovoj kulturi u odnosu na evropsku...toliko neobrazovan nisam...
Finisirao si u velikom stilu - civilizovan svet=NATO![]()
Ako je olicenje civilizacije zaostavstina hladnog rata koja trazi slabu zrtvu na kojoj opravdava milijarde koje se ulazu u sredstva za ubijanje ljudi, onda ja svesno prihvatam da sam u takvoj igri necivilizovan. Ja sam Evropljanin, odrastao pod uticajem kulture zapadne evrope, ruskih pisaca, helenskih mitova, gledam Ligu Sampiona a ne NFL...dozvoljavam da ti imas drugaciji svetonazor, ali govori o njemu kao o licnom, a ne kolektivnom stavu naroda kome pripadas.
O kakvim frustracijama u nedostatku argumenata zboris,...pa gdje got zagrebes iskopas tone argumenta protiv Srbije i onog sto pokusavate da sakrijete vasim lazima koje vrve na sve strane,...Vama ostaje jedino da se naredne generacije vijekovima izvinjavaju i trazite oprost od komsija za sva zlodjela koja Srbija pocinila u ime velikosrspke ideologije zla krvi i teritorija a koja ce upravo pokopati Srbiju,....Dzaba je tebi i takvima guslati u prazno svi dokazi i presude vas pobijaju a vi opet nastavljate poznatu mantru mitomanija lazi i zavjera sto je bila i ostala glavna hrana veliksrpstva i pogonsko gorivo na kome opstaje generacijama,......
Izgleda da je jedni lijek tom zlu tamo gdje se vojno porazi i preventivno stavi u karantin i time stvore preduslovi za neke pomake i perspektivu regiona,......Pitanje tebi sta smeta Srbiji da prati Hrvatsku na putu evropse unije,....? Znajuci da nema niko u vladi ili parlamentu da blokira i opstruira donosenje svih neophodnih zakona i reformi i ko je kriv sto se e sprovode,..?????
Prostor danasnjeg Sandzaka je bio dio bosanksog kraljevstva kao i dio danasnje Crne Gore,jedino je bosanska kraljevska drzava imala svoje Stecke i kugle a oni osim Bosne dans postoje na dijelu Sandzaka,.....Tacno je da su granice ovog prostora pomjerane i prekrajane kroz vijekove ali SANU ideoloski gebelsi odrzavaju velikosrpsku ideologiju upravo lazima i negacijama drugih naroda u regiji na njihovu historijsku postojanost i historijske fakte,....Velikosrpski guslari guslaju kao i ti o Turcima i njihovom zulumu od rodenje preko skolstva politike do svoje smrti i tako pripremaju generacije na otimacinu,hajduciju,progone i pljacku te istovremeno optuzujuci i napadajuci druge za posljedice svoje propast vladavine.
Velikosrpska ideologija je zapocela gotovo sve ratove u ovom dijelu svijeta osim drugog svijetskog rata koji je bio u stvari samo nastavak prvog a kojeg su takode zapoceli velikosrpski ideolozi i teroristi "Crne Ruke" kada je Gavrilo Princip ubistvom Ferdinanda i njegove trudne supruge iz mase junacki na srpski crkveni prznik vidovdan 28 Juna 1914 http://en.wikipedia.org/wiki/Assassinat ... of_Austria iza cega je stajala velikosrpska ideologija a nakon tog rata je Srbija od Rusije,Engleske i Francuske dobila danasnju Vojvodinu 1920 kao dio plijena u kojoj su tada zivjeli vecinsko stanovnistvo Madari,Nijemci,Hrvati i Bosnjaci u sastavu Austrougarske monarhije,Da bi se etnicka slika promijenila nakon masovnim naseljavanjem Srba iz Like,Krajine ,Bosne i Hercegovine nakon drugog svijetskog rata pozantijeg po imenu "osma ofanziva" da bi bila nastavljena dodatna naseljavanja 90 tih godina nakon hrvatske Oluje,kao i dijla bosanskih Srba,....
Velikosrpska ideologija je ostavila sramotu i nesrecu da nas podsjeca na unistenje svega sto je stvarano generacijama vijekovima od kulturnog,historijskog i privrednog blaga i pustos,primitivizma i tragove zlocina u vidu masovnih grobnica,.....da s se Turci ponasali poput velikosrpskih ideologa Srbi bi bili historija a Srbi nestali kao narod zauvijek.Ako se zelite svetiti Turcima oni su jugoistocno od Srbije u Anadoliji i Stambolu a ne zapadno preko Drine .... velikosrpska akademska elita je osmislia pakleni SANU plan unistenja i razaranja onog cega smo mi i Svijet bili svjedoci na pragu dvadeset prvog vijeka,.......
Vezano za Ameriku ona je bila i ostala nas saveznik a ono sto je Busova adminitracija uradila u Iraku je zloupotreba americke omladine u unifromama za korporacijsko licne interesne dzepove ali i rusenje diktaora Sadama koji je bio prijetnja Izraelu iza cega je stajao upravo jevrejski lobi u Americi,.Takode je jevrejski lobi natjerao Klintona da intervenise u Bosni i Kosovu jer su sebe prepoznali u bosnjackom holokaustu kojeg je velikosrpska ideologije sprovodila u BiH a istu su preventivno sprijecili na Kosovu,......Vecina Bosnjaka kao i najveci dio demokratskog Svijeta se ne slazu sa onim sto se radilo i radi u Iraku kao i sa Izraelsko palestnskim problemom.Licno smatram arapske debi kraljevsko diktatorske rezime najvecim krivcima za tragediju palestinaca i stanje na tom dijelu svijeta to se ne bi desavalo da isti imali svoju politicku i privrednu uniju poput evropske unije kao i vojni savez po uzoru na NATO i svoju vojnu,auto o druge industrije ,.ali to je neka druga tema,...Bosni se nasi i americki interesi poklapaju naspram veliksrpsko ruskih i tu je nasa sreca u nesreci,......
A vezano za ljudske slobode i prava gradana u Americi ti samo pokazujes da od zaslijepljenosti mrznje prema Americi ne vidis dalje od vlastitog nosa,.......Pricas o latinoamerikancima,kubancima i drugima koji umiru da bi se dograbili americkog tla i svega sto ih ceka u Americ,...a arapski svijet u istoj ima veca prava nego u 90% arapsko muslimanskih zemalja,......Ponekad je bolje da ne pises gluposti jer tako ispadnes pametniji,.....Narodi i etnicke zajednice prave seceseije i pobune kada im uskratis osnovna gradanska,vjerska i svaka druga prava a Evropa nikada nece biti ono sto je Amerika da je drugacije iz nje bih mnogi bjezali ne bi bilo obrnuto da mnogi sanjau da se usele u nju,tako je bilo od kad postoji,......Nasao se ti iz Srbije od koje svi bjeze kao davo od krsta da drzis moralne pridike o americkoj demokratiji,slobodama i pravima njenih gradana,.......
-
Bikonja
#9769 Re: Desavanja u Srbiji
Rekao si da Srbi nisu bili konstitutivni, ja ti stavim Ustav gde se kaze da jesu...hercegovac_pravi wrote: De polako...onog momenta kada su Srbi tražili državu u Hrvatskoj i proveli balvan revoluciju i osnovali sao mao ZAO, nisu bili konstituivan narod u Hrvatskoj. Niko ne osporava ustav bivše Juge, ali je mislim Ustav Hrvatske puno mjerodavniji jer se na osnovu tog Ustava kreirala tadašnja budućnost Hrvatskih Srba. Nadam se da sam razjasnio svoje stajalište. Ukratko pozivati se na Ustav bivše Juge ti je isto kao pozivati se na Ustav bivše Kraljevine SHS. Jednostavno postoji legalan i legitiman dokument koji prevazilazi dokumente (Ustave) iz prošlosti.
Tudjman je to ukinuo pre rata, i balvan revolucije, to je bilo 1990 kad nikakav rat jos nije ni zapoceo, i time dao jos veca krila srpskim nacionalistima da pozivaju na oruzano resavanje problema, jer ti isti Srbi u Hrvatskoj su bili ogromna zrtva ustaske NDH, i uz zapaljivu Tudjmanovu retoriku, i izbacivanje iz ustava sa pravom su se osetili ugrozeno, a to je onda vlast u Beogradu samo iskoristila da bi pokrenula tenkove.
Ustav iz 1974 je po meni umrlica Juge, toliko je ono napisano u njemu posle stvorilo probleme, ne treba se cuditi sto se sve ovako zavrsilo...sam taj pojam konstitutivnosti je maglovit, kao sto sam rekao to znaci da neki narod je uzidan u temelje te drzave, da se njegovom voljom ta drzava pravi, ali opet ne uvodi mehanizme zastite te volje, ali je i ne sprecava na konkretan nacin. Zato smo imali nered i oko statusa Srba u Krajini, i statusa srpskog naroda u BIH u fazi raspada Juge. Svako se pozivao na tu konstitutivnost, i svako vukao na svoju stranu.
Onog trenutka kad je volja vecine, u slucaju Hrvatske-Hrvata, u slucaju BIH- Bosnjaka i Hrvata donela neke odluke koje su po proceni tadasnjih Srba bile nepovoljne za srpski narod koji je zeleo da zivi vezan za maticu Srbiju, potegao se argument konsitutivnosti, i njihovog prava da sami odlucuju o svojoj sudbini. Mozda bi doslo i do podele da su postojale homogene teritorije koje bi lako rasclanile BIH, ali zbog "leopardove koze" to je bilo neizvodljivo, osim uz masovno etnicko ciscenje koje se dogodilo kasnije.
Da zakljucim, Ustavom 1974 godine proradila je motorna testera koja je udarala po temeljima mirnog suzivota, a ekipa koja je bila iznad tih temelja se potrudila da svojim skakanjem i lomnjavom to sve srusi na najgori moguci nacin.
-
Bikonja
#9770 Re: Desavanja u Srbiji
Bole, ovo sto pises, procitao sam cirka 568 puta, imas sablon na koji nabacujes tu i tamo varijacije, ali kostur svakog tvog posta se drzi na bezbrojnom ponavljanju nekih fraza.
Istorija ovih prostora je jako zamrsena, moze se govoriti o odredjenim fazama, o odredjenim dogadjajima, ali i to je jako tesko, jer su sugovornici "zainteresovane strane", a ne objektivni posmatraci pojava. Kod tebe nema ni reci samokritike, ti jos nisi kupio televizor u boji, sve ti je crno-belo, naravno, tvoj narod ne moze da pogresi, ne moze da napravi zlocin, a drugi to sa uzivanjem rade
To je kafanski rang price, kad pijani gost mrzi ceo svet jer je svestan svoje slabosti, ali nema muda da je prizna.
Vidi se kako i na primeru Sandzaka izvire skriveni nacionalizam, kako samo uzimas onu fazu koja ti odgovara, bez reci da je na toj zemlji nastala prva srpska drzava, pre stecaka, turskih osvajanja, pripajanja Sandzaka kao tampon zone izmedju Srba i Crnogoraca, naseljavanja Muslimana u taj region...namerno to izostavljas, a velicas tursku tvorevinu ciji je i naziv Sandzak uzela, i to imperija koja je unistila prosperitetne srednjeevropske drzave na Balkanu.
Ne mozes svoj nacionalizam da sakrijes, ucio si od majstora, zavrsio si skolu u Beogradu, krajem 80-ih imao si masu njih od kojih ces dobro izuciti zanat...da si Srbin, sa takvim mentalnim sklopom sigurno bi bio radikal.
Lose poimanje stvarnosti vidi se po tvom odusevljenju sa Amerikom, mogao bi tu svasta da ti kazem, ali nemam volje da crtam toliko ocigledne stvari.
Istorija ovih prostora je jako zamrsena, moze se govoriti o odredjenim fazama, o odredjenim dogadjajima, ali i to je jako tesko, jer su sugovornici "zainteresovane strane", a ne objektivni posmatraci pojava. Kod tebe nema ni reci samokritike, ti jos nisi kupio televizor u boji, sve ti je crno-belo, naravno, tvoj narod ne moze da pogresi, ne moze da napravi zlocin, a drugi to sa uzivanjem rade
Vidi se kako i na primeru Sandzaka izvire skriveni nacionalizam, kako samo uzimas onu fazu koja ti odgovara, bez reci da je na toj zemlji nastala prva srpska drzava, pre stecaka, turskih osvajanja, pripajanja Sandzaka kao tampon zone izmedju Srba i Crnogoraca, naseljavanja Muslimana u taj region...namerno to izostavljas, a velicas tursku tvorevinu ciji je i naziv Sandzak uzela, i to imperija koja je unistila prosperitetne srednjeevropske drzave na Balkanu.
Ne mozes svoj nacionalizam da sakrijes, ucio si od majstora, zavrsio si skolu u Beogradu, krajem 80-ih imao si masu njih od kojih ces dobro izuciti zanat...da si Srbin, sa takvim mentalnim sklopom sigurno bi bio radikal.
Lose poimanje stvarnosti vidi se po tvom odusevljenju sa Amerikom, mogao bi tu svasta da ti kazem, ali nemam volje da crtam toliko ocigledne stvari.
-
hercegovac_pravi
#9771 Re: Desavanja u Srbiji
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bikonja wrote:Rekao si da Srbi nisu bili konstitutivni, ja ti stavim Ustav gde se kaze da jesu...hercegovac_pravi wrote: De polako...onog momenta kada su Srbi tražili državu u Hrvatskoj i proveli balvan revoluciju i osnovali sao mao ZAO, nisu bili konstituivan narod u Hrvatskoj. Niko ne osporava ustav bivše Juge, ali je mislim Ustav Hrvatske puno mjerodavniji jer se na osnovu tog Ustava kreirala tadašnja budućnost Hrvatskih Srba. Nadam se da sam razjasnio svoje stajalište. Ukratko pozivati se na Ustav bivše Juge ti je isto kao pozivati se na Ustav bivše Kraljevine SHS. Jednostavno postoji legalan i legitiman dokument koji prevazilazi dokumente (Ustave) iz prošlosti.
Tudjman je to ukinuo pre rata, i balvan revolucije, to je bilo 1990 kad nikakav rat jos nije ni zapoceo, i time dao jos veca krila srpskim nacionalistima da pozivaju na oruzano resavanje problema, jer ti isti Srbi u Hrvatskoj su bili ogromna zrtva ustaske NDH, i uz zapaljivu Tudjmanovu retoriku, i izbacivanje iz ustava sa pravom su se osetili ugrozeno, a to je onda vlast u Beogradu samo iskoristila da bi pokrenula tenkove.
Ustav iz 1974 je po meni umrlica Juge, toliko je ono napisano u njemu posle stvorilo probleme, ne treba se cuditi sto se sve ovako zavrsilo...sam taj pojam konstitutivnosti je maglovit, kao sto sam rekao to znaci da neki narod je uzidan u temelje te drzave, da se njegovom voljom ta drzava pravi, ali opet ne uvodi mehanizme zastite te volje, ali je i ne sprecava na konkretan nacin. Zato smo imali nered i oko statusa Srba u Krajini, i statusa srpskog naroda u BIH u fazi raspada Juge. Svako se pozivao na tu konstitutivnost, i svako vukao na svoju stranu.
Onog trenutka kad je volja vecine, u slucaju Hrvatske-Hrvata, u slucaju BIH- Bosnjaka i Hrvata donela neke odluke koje su po proceni tadasnjih Srba bile nepovoljne za srpski narod koji je zeleo da zivi vezan za maticu Srbiju, potegao se argument konsitutivnosti, i njihovog prava da sami odlucuju o svojoj sudbini. Mozda bi doslo i do podele da su postojale homogene teritorije koje bi lako rasclanile BIH, ali zbog "leopardove koze" to je bilo neizvodljivo, osim uz masovno etnicko ciscenje koje se dogodilo kasnije.
Da zakljucim, Ustavom 1974 godine proradila je motorna testera koja je udarala po temeljima mirnog suzivota, a ekipa koja je bila iznad tih temelja se potrudila da svojim skakanjem i lomnjavom to sve srusi na najgori moguci nacin.
Rekao sam da Srbi nisu bili konstitutivni onog momenta kada su pokušali cjepati Hrvatsku što si i ti sam potvrdio u svome postu. Pogledaj malo uviše ono što sam boldirao u svome postu. Zbog toga ti kažem da "konstitutivnost" nije presudan faktor u rastakanju i podjeli neke države. Bilo da se radi o BiH ili Srbiji. Iz toga proizilazi da politička nestabilnost neke zemlje ne proizilazi iz konstitutivnosti. Dakle, nemoguće je govoriti o ugroženosti opstanka BiH a da se u istom momentu ne pravi paralela sa Srbijom. Kontaš ?Rekao si da Srbi nisu bili konstitutivni, ja ti stavim Ustav gde se kaze da jesu...
Djelimično si upravu (ali samo djelimično)..meuđutim da ne idemo u OT i ponovne rasprave o Ustavu, legalnosti, legitimnosti..itd..Ustav iz 1974 je po meni umrlica Juge, toliko je ono napisano u njemu posle stvorilo probleme, ne treba se cuditi sto se sve ovako zavrsilo...sam taj pojam konstitutivnosti je maglovit, kao sto sam rekao to znaci da neki narod je uzidan u temelje te drzave, da se njegovom voljom ta drzava pravi, ali opet ne uvodi mehanizme zastite te volje, ali je i ne sprecava na konkretan nacin. Zato smo imali nered i oko statusa Srba u Krajini, i statusa srpskog naroda u BIH u fazi raspada Juge. Svako se pozivao na tu konstitutivnost, i svako vukao na svoju stranu.
- kiky
#9772 Re: Desavanja u Srbiji
Pretpostavljam da bi ti takav recept i u Bosni primijenio?
p.s. I Grci su u EU.
[/quote]
imal u grčkoj srba ??? ...
osim kao turista ...

p.s. I Grci su u EU.
imal u grčkoj srba ??? ...
osim kao turista ...
-
xDenisx
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#9774 Re: Desavanja u Srbiji
imal u grčkoj srba ??? ...kiky wrote:Pretpostavljam da bi ti takav recept i u Bosni primijenio?![]()
p.s. I Grci su u EU.![]()
osim kao turista ...
kako nema
eno onaj pop sto je popljacko kosovsku sirotinju zivi u grckoj
i jos mu dali azil
-
Bikonja
#9775 Re: Desavanja u Srbiji
Ok, razjasnili smo, sam ustav nije bio na snazi u prolece 1991 na Plitvicama, ali njegovo ukidanje par meseci pre toga je bilo jedan od okidaca krvavog sukoba koji je sledio. Taj narod je najveca zrtva i ww2, i rata 90-ih, prvo su bacani u jame, a onda je iskoriscenjen njihov strah da bi udarili po komsijama, i kasnije zbog toga bili proterani. I Beograd i Zagreb su se surovo poigrali sa sudbinom tih ljudi.hercegovac_pravi wrote: Rekao sam da Srbi nisu bili konstitutivni onog momenta kada su pokušali cjepati Hrvatsku što si i ti sam potvrdio u svome postu. Pogledaj malo uviše ono što sam boldirao u svome postu. Zbog toga ti kažem da "konstitutivnost" nije presudan faktor u rastakanju i podjeli neke države. Bilo da se radi o BiH ili Srbiji. Iz toga proizilazi da politička nestabilnost neke zemlje ne proizilazi iz konstitutivnosti. Dakle, nemoguće je govoriti o ugroženosti opstanka BiH a da se u istom momentu ne pravi paralela sa Srbijom. Kontaš ?