spreca wrote:Sve cesce cujem da se 13januara slavi i docekuje kao Srpska Nova Godina (ujedno i moj rodjendan)......dali je to prisvajanje opsteg pravoslavnog praznika...rusi kao najveca pravoslavna zajednica u svijetu to ne nazivaju ruskom novom godinom nego to nazivaju Stara Nova Godina...mislimda nije dobro da prisvajaju sebi nesto sto nije samo njihovo
znaš kako...nisi srbi svakako jedini narod koji ima svoje slave, i svoje lične svece kao zaštitnike, u okviru pravoslavnih naroda.
što otvoreno, što tajno, čak i kod katolika sa ovih naših područja imaš porodice koje praktikuju navedeno.
no, složićeš se, niko to ne slavi duže i nigdje se taj prastari slovenski (paganski pa malo modifikovani, da se bolje primi na hrišćanstvo) običaj nije bolje primio nego kod srba (za razliku od ostalih pravoslavaca, bugara, grka, rusa, rumuna ,bla,bla..).
čak bokeljski katolici i neki u hercegovini, ili albaniji slave duže (u kontinuitetu) od navedenih u zagradi...
tako da je -krsna slava- sa pravom brendirano kao nešto - srpsko...
ista stvar je i sa pravoslavnom ili julijanskom novom godinom. e sad, ima tu jedna mala razlika u odnosu na navedeni primjer gore...pravoslavnu novu godinu, ako što i sam navodiš, slave i rusi, jermeni, gruzijci, bjelorusi, izraženije nego onu pomenutu krsnu slavu.
sa te strane gledano, tvoja primjedba je na mjestu...međutim, ja vjerujem da nisu srbi krivi za brendiranje pravoslavne nove godine kao srpske...nego komšiluk. jer, rusija, gruzija su daleko, a srbi blizu, pa se to njihovo slavljenje shvatilo kao srpski,a ne pravoslavni praznik. još kad ga umiksaš sa
novom godinom, pa badnjim danom, pa sutra dan božić, pa za 6 dana pravoslavna nova godina...šta će insan pomisliti nego da je u pitanju srpsko kurčenje.
dakle, u zaključku, jeste brendirana julianska godina kao srpska, ali ne sa pravom kao što je riječ o krsnoj slavi.