Dešavanja u Srbiji

Post Reply
radostan dan

#22376 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
radostan dan wrote:pa može.
može se preventivno djelovati. ne može se sve pokriti, ali se može detektovati veći broj slučajeva.
ma ne slazem se radosni. covjek je do jutros bio normalan 60 godina. i to sto su mu se ubili stric i stari opet nista ne znaci jer u tom slucaju nebi samo on bio pod prismotrom vec sav njegvo gen - braca, sestre, djeca, unuci...to ode u nedogled.
ehh jbg, pa nisam mislio bukvalno, da se sve može pokriti, predvidjeti, i da je porod. geneza - konstantna linija.
kladim se, ako mu žena preživi, ili ako istraga bude detaljna, da će se sve vrtiti između rodbinskih i imovinsko pravnih odnosa.
e tu je razlika između zločina i zločinca u americi na premijeri filma i ovog u srbiji. ovaj drugi je lakše prepoznati i spriječiti prije počinjena. o tome čampri, valjda sam malo jasniji.
ostalo ste ti i bodkin u pravu, odnosno slažem se.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#22377 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hame_ »

Charles Simic: Otpadnik
Objavljeno od Kultura dana Travanj 7, 2013 u Knjizevnost, Kultura

Image

Charles Simic jedan je od najvećih i najnagrađivanijih suvremenih američkih (SAD) pjesnika. Rođen je, kao Dušan Simić, 1938. godine u Beogradu i s 15 godina emigrirao je s roditeljima u SAD. Radni vijek je proveo predavajući englesku književnost na Sveučilištu New Hempshire. Objavio je 30 zbirki pjesama, 7 knjiga eseja i brojne prijevode slovenskih, hrvatskih, srpskih i makedonskih pjesnika. Osim Pulitzera (1990. godine, za zbirku pjesama u prozi) dobio je gotovo sve nagrade koje se u Americi za poeziju mogu dobiti. Simić je 2007. imenovan za savjetnika Kongresne knjižnice za poeziju (Poet Laureat Consultant), mjesto na kojem su se izmjenjivali neki od najznačajnijih američkih pjesnika 20. stoljeća.

Našoj kulturnoj javnosti Charles Simic je, kao uostalom i većina drugih suvremenih pjesnika, uglavnom nepoznat. Ovo je prijevod njegovog članka The Renegade koji je objavljen 20. prosinca 2007. u The New York Review of Books. Do mene je došao kao dvije istrgnute stranice u pismu mojih prijatelja, koji su nabasali na članak kad su raščiščavali stare novine.

Kako se zastor diže, ja sjedim na kahlici u stražnjem dvorištu kuće mog dede u malom selu u Srbiji. Godina je 1940. Izgledam sretno; lijep je ljetni sunčani dan unatoč tome što je Hitler već okupirao veći dio Europe. Ja, naravno, nemam pojma da on i Staljin spremaju razrađenu zavjeru da od mene naprave američkog pjesnika. Volim susjedovog psa Tozu i trčim za njim, noseći moju kahlicu, kako bih ga povukao za rep ali on se ne da.

...

Prva osoba koja mi je govorila o zlu koje postoji u svijetu bila je moja baka. Ona je umrla 1948. ali ja je se živo sjećam jer se ona brinula o meni i bratu kad bi naša mama odlazila na posao. Ta sirota žena imala je više zdravog razuma od većine ljudi. Slušala je na radiju govore Mussolinija, Hitlera i Staljina, a znajući nekoliko jezika razumjela je kakve su sve imbecilnosti ovi govorili. Ali ono što ju je još više uznemiravalo od njihovih opakih govora bili su njihovi ushićeni sljedbenici.

Tada to nisam shvatio, ali ona me je naučila nečemu za cijeli život. Čuvaj se takozvanih velikih vođa i kolektivnih euforija koje oni pokreću.
...

Najodvratniji zločini počinjeni u bivšoj Jugoslaviji imali su oduševljenu podršku ljudi čije obrazovanje i postignuća bi navela čovjeka da pomisli da će oni ipak znati bolje. Čak i pjesnici izuzetnog talenta i ugleda našli su razloge da veličaju razaranje gradova. Kad bi plakali, to bi bilo samo nad svojima.

Otkrio sam, međutim, da to nije nešto što se očekivalo od domoljuba. Uloga intelektualaca je bila da nađu opravdanja za ubojice žena i djece. A uloga novinara i političkih komentatora da šire laži i poslije dokazuju da su te laži bile istina. Odmah mi je postalo jasno da se od mene tražilo da postanem suučesnik u zločinu tako što ću se praviti da razumijem i opraštam djela za koja sam znao da su neoprostiva.

...

Kad sam se 1972. vratio u Beograd nakon gotovo 20 godina, otkrio sam da prozor iznad ulaza u našu kuću, koji sam ja razbio igrajući se s loptom negdje poslije rata, još uvijek nije popravljen. Ni 1982. nije bio popravljen. Kad sam došao prošle jeseni, otkrio sam da je popravljen poslije NATO bombardiranja, kad je pogođen TV studio u blizini i mnogi prozori u susjedstvu su bili razbijeni.

Zašto nije popravljen ranije? Stanari u zgradi bili su posvađani i međusobno nisu razgovarali. Moja pokojna teta nije četrdeset godina željela priznati postojanje nekih od susjeda i bilo je nezamislivo da bi ona pokucala na njihova vrata zbog prozora ili nekih drugih stvari koje je u kući trebalo napraviti. To, po mom mišljenju, dobro opisuje Srbe u Srbiji – svakako to namjeravam reći svom prastricu kojeg se još uvijek nadam sresti jedan od ovih dana.

On će biti star preko sto godina, sjedi vjerojatno u stolcu za ljuljanje u nekom staračkom domu u Alabami, gluh je i skoro slijep, nosi slamnati šešir i kaubojsku kravatu, tanku poput vezice za cipele, preko havajske košulje. Ali unatoč svemu što je u svom dugom životu smislio da to prikrije, izgledat će kao Srbin. Tu i tamo promrmljat će nešto na stranom jeziku, što će sestre smatrati tek nerazumljivim staračkim blebetanjem: “Sve što čovjeku treba je krov nad glavom, tanjur graha i malo pičke.”

Cijeli tekst
Tekst je duži, čitao sam na tri puta - Internet je pun informacija i teško se je zadržati na jednom mjestu dugo.
Samir_01

#22378 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Samir_01 »

Jeremić: Sve je spremno za debatu

U popodnevnom delu će biti održana dva panela, za koji su učešće prijavili eminentni pravni stručnjaci i poznavaoci prilika na Balkanu tokom devedesetih godina.

Na panel diskusiji pod nazivom "Pravda", prvi će govoriti nekadašnji komandant Unprofora u Bosni i Hercegovini, kanadski general u penziji Luis Mekenzi. :roll:

Osim njega, učestvuju i profesor prava sa Univerziteta Pitsburg Čarls Džalo, profesor Džon Čiorčari sa Univerziteta Mičigen i predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Na drugom panelu, "Pomirenje", govoriće profesor prava sa Midlseks univerziteta u Londonu Vilijam Šabas, Čedomir Antić sa Instituta za balkanske studije i profesori Dženin Klark sa Univerziteta Šefild i Džon Lafland, direktor Instituta za demokratiju i saradnju iz Pariza.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=703535

Da li ovo cetnicko kopile Senino moze da nam naudi ovom komedijom od rasprave? Hoce li ovo imati kakvog uticaja na sudjenja u Hagu?
Dionysios

#22379 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Dionysios »

Samir_01 wrote:Jeremić: Sve je spremno za debatu

U popodnevnom delu će biti održana dva panela, za koji su učešće prijavili eminentni pravni stručnjaci i poznavaoci prilika na Balkanu tokom devedesetih godina.

Na panel diskusiji pod nazivom "Pravda", prvi će govoriti nekadašnji komandant Unprofora u Bosni i Hercegovini, kanadski general u penziji Luis Mekenzi. :roll:

Osim njega, učestvuju i profesor prava sa Univerziteta Pitsburg Čarls Džalo, profesor Džon Čiorčari sa Univerziteta Mičigen i predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Na drugom panelu, "Pomirenje", govoriće profesor prava sa Midlseks univerziteta u Londonu Vilijam Šabas, Čedomir Antić sa Instituta za balkanske studije i profesori Dženin Klark sa Univerziteta Šefild i Džon Lafland, direktor Instituta za demokratiju i saradnju iz Pariza.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=703535

Da li ovo cetnicko kopile Senino moze da nam naudi ovom komedijom od rasprave? Hoce li ovo imati kakvog uticaja na sudjenja u Hagu?

Apsolutno nikakvog, sva tri predsjednika medjunarodnih krivicnih sudova (bivsa jugoslavija, ruanda, ICC) su odbila prisustvovati, sto je dovoljan znak sta misle o toj "debati". Ovakvim potezima samo nama cini uslugu :)
Mister Yes

#22380 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Mister Yes »

Bodkin wrote:a vidi, ne mozes ti svakoga ko mu se neko u porodici ubio uzeti na posmatranje kao moguceg masovnog ubicu.
Ne možeš ali možeš mu ne dati dozvolu da nosi oružje. Ovaj je imao urednu dozvolu da nosi pištolj.
Bodkin

#22381 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bodkin »

Mister Yes wrote:
Bodkin wrote:a vidi, ne mozes ti svakoga ko mu se neko u porodici ubio uzeti na posmatranje kao moguceg masovnog ubicu.
Ne možeš ali možeš mu ne dati dozvolu da nosi oružje. Ovaj je imao urednu dozvolu da nosi pištolj.
Ne moes ni to. Daj onda da ukidamo vozacke ovima sto imaju alkoholicare u porodici
Mister Yes

#22382 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Mister Yes »

Bodkin wrote:
Mister Yes wrote:
Ne moes ni to. Daj onda da ukidamo vozacke ovima sto imaju alkoholicare u porodici
Nije isto. Alkoholizam nije nasljedna pojava. Čak šta više, velike su šanse da dijete alkoholičara zamrzi alkohol u potpunosti. A ni vozačka dozvola nije isto što i dozvola za nošenje oružja. Vozač u pijanom stanju može napraviti udes ali teško da će ubiti ovoliko ljudi u udesu. Dozvole za nošenje oružja bi trebalo davati izrazito rijetko a provjere moraju biti strožije.
The 51st State

#22383 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by The 51st State »

vivaldi wrote:
radostan dan wrote:pa može.
može se preventivno djelovati. ne može se sve pokriti, ali se može detektovati veći broj slučajeva.
ma ne slazem se radosni. covjek je do jutros bio normalan 60 godina. i to sto su mu se ubili stric i stari opet nista ne znaci jer u tom slucaju nebi samo on bio pod prismotrom vec sav njegvo gen - braca, sestre, djeca, unuci...to ode u nedogled.

u srbiji godisnje imas skoro 1500 samobistava, puta 5-10 najblizih clanova familije...pa za 15 godina bi svi bili sumnjivi.

to je jednostavno deep shit na koji se mislim ne moze uticati skoro nikako.
kako je bio normalan kad je ratovo protiv vecinom civila 1991?
vivace

#22384 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

Edin H. wrote:
Država wrote:
Dionysios wrote:U koliko sati je sutra po nasem vremenu ova vukova lakrdija u UNu?
Kakva ba lakrdija. Na RTS-u su to najavili kao konačno razotkrivanje međunarodne zavjere protiv rodoljubnog naroda Srbije i kao konačni obračun sa "belosvetskim" moćnicima koji su osnovali Haški Sud samo da bi prikazali srpsko rukovodstvo u negativnom kontekstu.
Auuu :shock:

dok budemo imali takve novine i medije kao sad, nece biti pomaka. te novine bukvalno truju narod. sve sto zna narod su te novine...razni kuriri,pressovi i td. :sad:
nema od nas nista... :sad:
vivace

#22385 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

sta li je vesna pesic mislila pod time da je gradjanska srbija pobedila,ja pojma nemam.
radostan dan

#22386 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

ako me sjećanje dobro služi, za izdavanje oružja u sfrj, trebalo ti je milion papira i deeebeeeooo razlog za podnošenje molbe. molba se razmatrala duuugoo.
po meni, svaki odobreni zahtjev za posjedovanje oružja bi morao podrazumjevati sistematski pregled svakih godinu-dvije, te ponovno podnošenje molbe, kao i ponovno razmatranje iste.
takođe ako se dobro sjećam, u slučajevima gdje je postojala prijava od strane soc. centara o nasilju u porodici, suda o pokretanju kr. postupka ili parnica obična, sup je pozivao ili direktno odlazio kod vlasnika i oduzimao mu oružje, privremeno do okončanja postupka ili trajno, uključujući i lovačko oružje.

ne može se sve pokriti, ali ako se od sto suđenih situacija 40 izbjegne, to je dobar posao.
vivace

#22387 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

Država wrote:
vivace wrote:

koja divna pesma..slusala sam je al nisam odavno. imala sam tako svoja dogadjanja. zatvorim se u sobu, pustim djoleta i na glas placem ili pevam,to za vreme rata. onda mi bude lakse malo. mnogo sam patila dok je besneo rat u bosni, nisam znala sta mi je sa drugaricom ni sa drgom rajom. a najvise me pekla drugarica i taj rat kao rat. odvratan je bio.nakaciti se na brda i sa brda pogadjati grad koji vidis ko na dlanu,strasno je.
I dok su nas ubijali k'o zečeve, i tada smo znali da u Srbiji postoje ljudi kao što si ti. Normalni, liberalni, obrazovani, dobronamjerni... Samo, ovi drugi su uvijek bili glasniji od vas pa se mogao steći dojam da je sva Srbija "četnizovana". Ne daj se vivace, kad-tad, fašisti će otići tamo gdje im je mjesto-na smetljište historije. Samo glavu gore i ne dajte im da se ponovo late oružja...
i znas sta mi se jos desilo...nisam mogla da jedem..kad moji mili i dragi nemaju sta da jedu ,ne moram ni ja...omrsavila sam na 20 kila manje nego treba da imam.
isli smo u beogradski krug, da bi culi stvarne vesti i da bi se skipili mi, normalni...bilo je i akcija u beogradu..na pr. crni flor za sarajevo .dugacko crno platno su drzali gradjani i mirovni aktivisti ,jako dugacko ,mozda kilometar.samo nismo mogli da zaustavimo rat.to je ono najgore. ta nemoc je strasna. svaki dan gledati na tvu orgijanja po bosni,hrvatskoj i te bezbrojne lazi gutati se nije moglo.
vivace

#22388 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=703544

dacic u rusiji - priblizavanje srbije rusiji... :run:

mozda je stvarno vesna u pravu...rusi im ne mogu biti tolika podrska...za to je ivica isao u moskvu...rekli im lepo da oni guraju kosovo a ne rusi. a oni nemaju kud da guraju vise i to je to.
mO k3

#22389 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mO k3 »

Dobro su bosnjaci prosli sa svojom politickom elitom kada pogledam srbijansku politicku elitu aka mali pozderac ,nikolic ,dacic :D
vivace

#22391 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

nije ga ni stid ni sram. zalosno je da takav jedan covek postoji,a baska sto je zalosno...da bude na takvom mestu. zastrasujuce. a ne treba zaboraviti da je clan dsa,one stranke u kojoj je bio tadic predsednik.
ja ne kapiram kakvi su ti ljudi,kakvba je to politika ...ovo su tako histericni potezi...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#22392 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by KatarinaKosaca »

Toma Grobar govori u UN-u protiv suda u Haagu.. želudac m i se prevrće. Stigao je i NDH-ziji čestitati današnji rođendan :-) :-) :-)
vivace

#22393 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-t ... rbije.html

koliko ima pregladnele dece u majci srbiji,a vlast se zaklinje da sve sto rade,rade zbog dece.
dalmatinka

#22394 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by dalmatinka »

http://www.vecernji.hr/vijesti/diplomat ... nak-536753

Pozvao Pinokia Štrpca :shock: :lol: :lol: :lol: Srbiji pored ovakvih diplomata ne trebaju neprijatelji. :roll:
OpusDei

#22395 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by OpusDei »

dalmatinka wrote:http://www.vecernji.hr/vijesti/diplomat ... nak-536753

Pozvao Pinokia Štrpca :shock: :lol: :lol: :lol: Srbiji pored ovakvih diplomata ne trebaju neprijatelji. :roll:
Cirkus od zemlje.
udrch

#22396 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by udrch »

nije mi jasno kako je ovaj ubio toliko ljudi pištoljem..u onoj jednoj kući ubio dvojicu odraslih muškaraca..
kako je ušao u kuću, jel koristio prigušivač, pa nisu čuli da se nešta dešava..
hhaarree

#22397 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hhaarree »

jao kako se izlevati ovaj idiot, stvarno smijurija najobicnija. Ko ga ba pusti da ide brukat komplet drzavu, nema ko ga nije poklopio :roll:
Edin H.

#22398 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Edin H. »

Sta je Munira pogresno rekla da je izbace :shock:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/predsjed ... /130410119
Čitalac

#22399 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Čitalac »

Kad pomisliš da se ne može pasti niže, Nikolić uvek pokaže da je i to moguće.
Naziva sud inkvizicijom, a 20 godina ni reč da kaže o monstrumima koji su, na primer, živu decu palili u Višegradu.
To selektivno četničko "pravdoljublje" kod normalnog čoveka može da izazove samo mučninu.
It_is_a_Leclerc

#22400 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by It_is_a_Leclerc »

Edin H. wrote:Sta je Munira pogresno rekla da je izbace :shock:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/predsjed ... /130410119
Ništa neistinito, ali je tumor u časnoj porodici Pozderaca koji se odaziva na ime Vuk Jeremić naredio da se Muniru doslovno izbaci iz zgrade UN-a. Srećom, zahvaljujući prijateljskim delegacijama SAD-a, Lihtenštajna i Jordana, čiji su ambasadori zaprijetili diplomatskom notom ukoliko se to desi, Munira, ne samo da nije otjerana iz zgrade UN-a, već je dobila priliku da održi i press konferenciju na kojoj su bili prisutni svi viđeniji svjetski mediji, dok nesretno velikosrpsko laprdanje Jeremića i Nikolića ozbiljno nije doživjela ni delegacija Rusije.
Post Reply