Dešavanja u EU

Post Reply
dr_Evil

#626 Re: Dešavanja u EU

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 16/09/2025 14:10
tokio25 wrote: 16/09/2025 14:07
evo hrvati su slicni nama
pa sto su u eu
zato jer su se potrudili da bar malo isplivaju iznad balkanskog mentaliteta
Nije, nego zbog činjenice što oni nemaju RS na svom teritoriju. Da je ostala srpska krajina kako je onaj plan bio što su krajiški Srbi budalasto odbili, qurac moj bi danas Hrvatska bila u EU, NATO da ne spominjem.
Nisu oni nista odbili nego se nisu ni pitali. Ta teritorija je jos po dogovoru iz Karadjordjeva bila Tudjmanova, samo je neko trebao zagorcati zivot stanovnicima da bi se iselili. Svi namireni preko Bosne.

BUdalaste price da su se Hrvati potrudili, stvoreni su im svi preduslovi da opet budu granicari, i to i jesu.

S druge strane ko je nama kriv sto smo s druge strane barikade, mi sami sebi. Nama je zivjeti s tim
AleksoMKD

#627 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

Hakiz wrote: 16/09/2025 15:28
A spas vam je taj i takav EU.

Šizofrenija.
Najbolji opis, nazalost nemamo izlaza.
Point.

#628 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 16/09/2025 15:32
tokio25 wrote: 16/09/2025 14:07
evo hrvati su slicni nama
pa sto su u eu
zato jer su se potrudili da bar malo isplivaju iznad balkanskog mentaliteta
Nije, nego zbog činjenice što oni nemaju RS na svom teritoriju. Da je ostala srpska krajina kako je onaj plan bio što su krajiški Srbi budalasto odbili, qurac moj bi danas Hrvatska bila u EU, NATO da ne spominjem.
Nisu oni nista odbili nego se nisu ni pitali. Ta teritorija je jos po dogovoru iz Karadjordjeva bila Tudjmanova, samo je neko trebao zagorcati zivot stanovnicima da bi se iselili. Svi namireni preko Bosne.

BUdalaste price da su se Hrvati potrudili, stvoreni su im svi preduslovi da opet budu granicari, i to i jesu.

S druge strane ko je nama kriv sto smo s druge strane barikade, mi sami sebi. Nama je zivjeti s tim
Slušao sam Matu Granića i ostale sudionike Oluje ljetos kad su se sjećali tih vremena. Fino govore da su imali insajderske da će krajiški Srbi odbiti plan, zato su oni pristali iz prve da bi pokazali amerima i Evropi da su kooperativni i dobili poene i zeleno svjetlo za Oluju. Slobo je bio ispizdio na Martića nakon odbijanja.
dr_Evil

#629 Re: Dešavanja u EU

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 16/09/2025 16:29
dr_Evil wrote: 16/09/2025 15:32

Slušao sam Matu Granića i ostale sudionike Oluje ljetos kad su se sjećali tih vremena. Fino govore da su imali insajderske da će krajiški Srbi odbiti plan, zato su oni pristali iz prve da bi pokazali amerima i Evropi da su kooperativni i dobili poene i zeleno svjetlo za Oluju. Slobo je bio ispizdio na Martića nakon odbijanja.
Ma pusti Matu Granica, taj tip je trebao zavrsiti u Haagu. Cinjenicno stanje je da je Tudjman nakon povratka iz Karadjordjeva izjavio da mu je Slobo obecao granice iz 37'e, i dobio ih je, uz koju opstinu gore dole. Cinjenicno stanje je da Milosevic trebao Srbe da naseli Kosovo- niko nije mahnit, pa ih nije dobio. I cinjenicno stanje je da i danas gledamo sta se desi kad se srpske i hrvatske skare poklope. Mi smo po Hercegovini gledali u real time pomjeranje vojski na granice banovine. Valjda nakon sto je Slobo shvatio da nece dobiti granice osmanskog carstva prije karlovackog mira, onda je dobra bila i banovina. U tom sukobu je jedino stradao Vukovar - grad heroj bez ikakve price, ostalo je sve bilo igra u odnosu na ono sta se u Bosni preciznije Bosnjacima radilo.

Sta bi bilo da je Alija pristao na sporazum Filipovic Milosevic, to je druga stvar.
Haris.ba

#630 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

Point. wrote: 16/09/2025 16:29 Slušao sam Matu Granića i ostale sudionike Oluje ljetos kad su se sjećali tih vremena. Fino govore da su imali insajderske da će krajiški Srbi odbiti plan, zato su oni pristali iz prve da bi pokazali amerima i Evropi da su kooperativni i dobili poene i zeleno svjetlo za Oluju. Slobo je bio ispizdio na Martića nakon odbijanja.
Pa sto je onda poludio Milosevic na Martica ako je to bio stari plan?
Point.

#631 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

Haris.ba wrote: 16/09/2025 16:50
Point. wrote: 16/09/2025 16:29 Slušao sam Matu Granića i ostale sudionike Oluje ljetos kad su se sjećali tih vremena. Fino govore da su imali insajderske da će krajiški Srbi odbiti plan, zato su oni pristali iz prve da bi pokazali amerima i Evropi da su kooperativni i dobili poene i zeleno svjetlo za Oluju. Slobo je bio ispizdio na Martića nakon odbijanja.
Pa sto je onda poludio Milosevic na Martica ako je to bio stari plan?
Pa upravo je to moja poenta, Slobo je ispizdio na Martića jer je ovaj odbio plan što automatski poništava priču da su se Slobo i Njofra išta dogovorili u Karađorđevu. Dobio je Srbe da ih naseli na Kosovo, što ih nije naselio?
Haris.ba

#632 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

Point. wrote: 16/09/2025 17:21 Pa upravo je to moja poenta, Slobo je ispizdio na Martića jer je ovaj odbio plan što automatski poništava priču da su se Slobo i Njofra išta dogovorili u Karađorđevu. Dobio je Srbe da ih naseli na Kosovo, što ih nije naselio?
Razumijem ja odakle je ta prica. Ono, protjerao je 800.000 ljudi sa Kosova. Mora to neko naseliti.

Mislim da ima dovoljno dokaza da se tvrdi da su oni razgovarali o podjeli.
Ali, i da su na terenu mnoge stvari isle svojim tokom.
Rat se oduzio, BH strana je trebala kapitulirati za 7 dana.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#633 Re: Dešavanja u EU

Post by Domaci izdajnik »

EU se ponaša prema BIH ne maćehinski, nego kao frustrirani vaspitač u sirotištu. Koliko god se mi upinjali i trudili da ispoštujemo šta od nas traže zadnjih 10 godina uvijek ima još nešto što nismo uradili kako treba i dobijamo packe... :roll: Ono što znam da u procesu usaglašavanja zakona i propisa, EU legislative i pravila se često konfrontiraju sa našim zakonima i ustavom (koji su btw njihovi prestavnici nametali i mijenjali) tako da uvijek mi ispadamo dežurni krivci... :roll:

Rumunija i Bugarska još uvijek nisu usaglasili svoje zakone i propise ni blizu kako bi trebalo,a otkad su u uniji? Za veći dio ovih zemalja BIH je napredna civilizacija, na šta bugarska i rumunska sela liče :run: Po infrastrukturi smo za njih u većini slučajeva Švica, korupcije i kriminala ko u priči, al eto...

Pišaju po nama a mi se smijemo i glumimo da pada kiša :-?
dječak sa šibicama

#634 Re: Dešavanja u EU

Post by dječak sa šibicama »

Sve je dogovor, i razmjena Srebrenice za Ilijas i Vogoscu :thumbup:

Inace od ove jeseni krece biometrijsko slikanje i otisci prstiju kod ulaska u sengen zonu, za sve drzavljane "trecih zemalja" racunajuci BiH, Srbiju, Kosovo etc.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#635 Re: Dešavanja u EU

Post by Truba »

da...kako će se to odraziti na mene koji busom idem jedini sa hrvatskom putovnicom npr u bugarsku
kažu baš te briga
šta baš me briga kad sugrađane 2 sata maltretiraju a po mene će doći jelte helikopter?
dječak sa šibicama

#636 Re: Dešavanja u EU

Pretpostavljam da ce i tebe slikati jer ne zivis u EU. Bitno je mjesto prebivalista, a ne prezivas ili ne prebivas ili ne prezbivas u Sengenu.
dr_Evil

#637 Re: Dešavanja u EU

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 17/09/2025 11:59 Pretpostavljam da ce i tebe slikati jer ne zivis u EU. Bitno je mjesto prebivalista, a ne prezivas ili ne prebivas ili ne prezbivas u Sengenu.
Tesko da ce, on ce samo na onaj salter za EU i proci ce ;)
dječak sa šibicama

#638 Re: Dešavanja u EU

Mislim da nece tako moci, koliko sam ja shvatio po tekstovima i izjavama na ovu temu, radi se o zastiti Sengen zone od opasnih zlikovaca iz trecih zemalja odnosno neka vrsta zastite zatvorenog drustva Sengena od svih koji dolaze izvan tog kruzooka.

Dakle, prate sve koji ne zive u Sengenu, u sustini zele se zastititi od potencijalnih uljeza migranata kriminalca etc izvan Sengen zone.

Sto je, onako, tragikomicno. Ista ta EU je milione ilegalnih migranata tj ljudi primila, bez da im zna ime i prezime.
Javier Pena

#639 Re: Dešavanja u EU

Post by Javier Pena »

Raspad sadašnje evrope je neminovan, time i EU-a. Možda ne odmah, ali kroz 15ak-20 godina sigurno. Na svjetskom nivou se ništa ne pitaju i neće se više ni pitati, gazi ih ko stigne, ekonomija u qurcu, propustili su sve vozove u tehnološkoj revoluciji, natalitet sve gori, milione migranata koji ne rade i grebu se za socijalu, licemjerja na sve strane, članice koje otvoreno rade protiv...

Za nas bi naravno bilo top da uđemo još sutra zbog ekonomije, lakšeg i jeftinijeg protoka robe, otvorenog tržišta (vjerujem da većinu članicu jedino to i drži u tom uniji), ali dugoročno to svakako vodi ka raspadu, tako da nije neka preogromna šteta.
Haris.ba

#640 Re: Dešavanja u EU

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 17/09/2025 11:59 Pretpostavljam da ce i tebe slikati jer ne zivis u EU. Bitno je mjesto prebivalista, a ne prezivas ili ne prebivas ili ne prezbivas u Sengenu.
Samo treba koristiti hrvatski pasos i niko ga nece ni pogledati.

Na granici sa Hrvatskom rade - Hrvati.
Na granici sa Bugarskom on je drzavljanin Hrvatske sa pasosom. Ostalo je nebitno.
AleksoMKD

#641 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

Bukvalno smo zamorcici za eksperimente.

EU Commission now admits that the #COVID mRNA injections were released for use in humans without "complete" safety data.

https://www.berliner-zeitung.de/politik ... li.2357156

dzenanalic22

#642 Re: Dešavanja u EU

Post by dzenanalic22 »

Ozimician wrote: 16/09/2025 13:46 Pa eto onda, svima je dakle jasno - zato se ne treba zavaravati da je iskljucivo "do nas", jer i da ispunis sve uslove, naci ce ti opet nesto, Makedonija najbolji primjer. U ovakvu EU kakva je sada - BiH i ostale zemlje Zap. Balkana nece nikad uci, sta god da urade.

Hakiz je na prethodnoj stranici dao dobru analogiju.
Naravno da neće Zapadni Balkan tako skoro u EU, svjesna je i EU da su male šanse za proširenje. Vidiš da su počeli davati određene prednosti članstva u EU bez stvarnog članstva.

Nude nam:

- SEPA - Singe Euro Payments Area (to nisu nudili nikad nikom izvan EU/EEA/CH zone)
- Roam Like At Home - Zapadni Balkan u EU-roaming-free zoni (također, to nije prije nuđeno drugima)
- Digital Single Market
- Sloboda kretnja radnika, robe itd

Svi na ZB osim BiH ispunili su uvjete za pristupanje SEPA-i.
Nitko na ZB nije ispunio uvjete za ukidanje roaminga između ZB i EU (Ukrajina i Moldavija jesu, njima se ukida roaming 1.1.2026.)

Image
Hakiz

#643 Re: Dešavanja u EU

Post by Hakiz »

dzenanalic22 wrote: 17/09/2025 14:35
Ozimician wrote: 16/09/2025 13:46 Pa eto onda, svima je dakle jasno - zato se ne treba zavaravati da je iskljucivo "do nas", jer i da ispunis sve uslove, naci ce ti opet nesto, Makedonija najbolji primjer. U ovakvu EU kakva je sada - BiH i ostale zemlje Zap. Balkana nece nikad uci, sta god da urade.

Hakiz je na prethodnoj stranici dao dobru analogiju.
Naravno da neće Zapadni Balkan tako skoro u EU, svjesna je i EU da su male šanse za proširenje. Vidiš da su počeli davati određene prednosti članstva u EU bez stvarnog članstva.

Nude nam:

- SEPA - Singe Euro Payments Area (to nisu nudili nikad nikom izvan EU/EEA/CH zone)
- Roam Like At Home - Zapadni Balkan u EU-roaming-free zoni (također, to nije prije nuđeno drugima)
- Digital Single Market
- Sloboda kretnja radnika, robe itd

Svi na ZB osim BiH ispunili su uvjete za pristupanje SEPA-i.
Nitko na ZB nije ispunio uvjete za ukidanje roaminga između ZB i EU (Ukrajina i Moldavija jesu, njima se ukida roaming 1.1.2026.)

Image
Dovoljno. Da hoće, bilo bi super.

Ali...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#644 Re: Dešavanja u EU

Post by Domaci izdajnik »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... inu/605857
https://euronews.ba/svijet/aktuelno/361 ... rima-sa-eu

Vicevi o Albancima više nisu smiješni, sada samo umjesto Albanci ubaciti Bosanci kada ih pričaš :roll:
sagosen

#645 Re: Dešavanja u EU

Post by sagosen »

Ovu vijest za skeniranje prstiju bi svaki dan pokazivao ovim europejcima i eurooptimistima u BiH, za koje licno smatram da su najgora sorta ljudi, gori od rusofila, kinezofila i turkofila zajedno. Evo vam EU jb vas ona, gledaju vas kao klasican untermensch u rangu sa Alzircima, Pakistancima i Ruandjanima... Evo posto smo mi na EU putu, a EU to pozdravlja redovno, zasto nisu rekli evo jbg oslobodicemo zapadni balkan od ove obaveze s obzirom da je njiova buducnost u EU i slicne floskule? Da stvar bude jos smijesnija, oni u drzave ZB mogu sa licnom kartom hahahaha, najjace dajte promijenite taj sporazum, pustite njih da mogu u ove drzavice ZB clanskom iz biblioteke, a nama nek se krv uzima na ulasku :D Hahaha e moji eurooptimisti
Hakiz

#646 Re: Dešavanja u EU

Post by Hakiz »

Ako EES valja EU, onda sigurno valja i nama. A svakako želimo preuzimati EU standarde.

Pa bismo i mi trebali uzimati otiske prstiju, fotografije, lične podatke itd državljana EU država kada prelaze našu granicu.

Kada krene ETIAS, isto. Neka i oni traže dozvolu, iako ne treba viza.
Last edited by Hakiz on 18/09/2025 18:57, edited 1 time in total.
Hakiz

#647 Re: Dešavanja u EU

Post by Hakiz »

sagosen wrote: 18/09/2025 18:39 Ovu vijest za skeniranje prstiju bi svaki dan pokazivao ovim europejcima i eurooptimistima u BiH, za koje licno smatram da su najgora sorta ljudi, gori od rusofila, kinezofila i turkofila zajedno. Evo vam EU jb vas ona, gledaju vas kao klasican untermensch u rangu sa Alzircima, Pakistancima i Ruandjanima... Evo posto smo mi na EU putu, a EU to pozdravlja redovno, zasto nisu rekli evo jbg oslobodicemo zapadni balkan od ove obaveze s obzirom da je njiova buducnost u EU i slicne floskule? Da stvar bude jos smijesnija, oni u drzave ZB mogu sa licnom kartom hahahaha, najjace dajte promijenite taj sporazum, pustite njih da mogu u ove drzavice ZB clanskom iz biblioteke, a nama nek se krv uzima na ulasku :D Hahaha e moji eurooptimisti
Ovo nije baš tačno.

I Ameri itd će davati otiske. Svi koji nisu EU.

Ako Amere, Australijance, Kanađane i slične oslobode, onda se može pričati o ksenofobiji.

Da sačekamo i vidimo.

Kako li će Izraelci biti tretirani :mrgreen:
sagosen

#648 Re: Dešavanja u EU

Post by sagosen »

Pa dobro, jel mogu EU drzavljani u USA sa licnom kartom, ko sto mogu kod nas? za pocetak to..drugo jel buducnost USA u EU, kao sot je nasa? :D
konami666

#649 Re: Dešavanja u EU

Post by konami666 »

Za državljane trećih zemalja otisci prata, skeniranje i plaćanje 20€ po ulasku. Za državljane četvrtih zemalja stan i socijala.
dzenanalic22

#650 Re: Dešavanja u EU

Post by dzenanalic22 »

Hakiz wrote: 18/09/2025 18:56
sagosen wrote: 18/09/2025 18:39 Ovu vijest za skeniranje prstiju bi svaki dan pokazivao ovim europejcima i eurooptimistima u BiH, za koje licno smatram da su najgora sorta ljudi, gori od rusofila, kinezofila i turkofila zajedno. Evo vam EU jb vas ona, gledaju vas kao klasican untermensch u rangu sa Alzircima, Pakistancima i Ruandjanima... Evo posto smo mi na EU putu, a EU to pozdravlja redovno, zasto nisu rekli evo jbg oslobodicemo zapadni balkan od ove obaveze s obzirom da je njiova buducnost u EU i slicne floskule? Da stvar bude jos smijesnija, oni u drzave ZB mogu sa licnom kartom hahahaha, najjace dajte promijenite taj sporazum, pustite njih da mogu u ove drzavice ZB clanskom iz biblioteke, a nama nek se krv uzima na ulasku :D Hahaha e moji eurooptimisti
Kako li će Izraelci biti tretirani :mrgreen:
EES i ETIAS odnosi se na državljane ovih zemalja, uključujući i Izrael (sve države izvan EU/EEA/CH).
Image

Ako Zapadni Balkan već nisu htjeli izuzeti iz ovog pravila, mogli su barem omogućiti putovanje sa ličnom kartom, s obzirom na to da pečati odlaze u povijest.
Post Reply