DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
Trebam te

#701 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

DinoZe wrote:Misliš, ako je istina da je samo pola para ušlo u bosnu, od onih silnih milijardi što kažu, da smo mi kao korejci,sad bi bili na razini koreje, ma šta koreje, švicarske.
U to sam ubijedzen, jer mi smo mala zemlja sa izuzetnom klimom. Ali dzaba sve kada mi kao ljudi nevaljamo, odnosno nemamo 50-100 pravo pametnih ljudi koji bi poveli ovu zemlju naprijed i iskoristili donacije, kredite u razvoj drustva i infrastrukture.nazalost tako je isto sa Arapima, navikli da zive od nafte odnosno od mrvica sto ima daju svjestki mocnici a kada vide nafte ne bude onda ce biti hvatanja za glavu.[/quote]

"Kakav narod takva i drzava" mi imamo i vise od 100 pametnih ljudi ali generalno narod je ne nacitan , poprimitivan, nismo moderni. A nismo bas za rad. :zzzz:

Ono sto imamo i malo pametnih sjede u politici, mislim hajmo reci vladaju a kako? Pa tako kako mogu, drugacije se i ne moze. :(
Oni sto su uhajrovali od donacija, eh ja ne bih bila na njihovom mjestu, a ne bih se bas bavila ni stim sta i koliko je ko uzeo, vec se okrenula poslu aaaa! 8-)

Puno se bavimo tudjim poslom! i mi smo imali demonstracije ali demonstracije ne pravi 500 ljudi! Znaci dobro nam je! :bih: :mrgreen:
Optimus Prime

#702 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

Trebam te wrote:
Temelje demokratije ili kapitala?
Amerika pomaze samo onoliko koliko ona hoce, a to je omjer njenioh inetersa politickih i ekonomskih. Nikog amerika nije pomogal toliko puno pa da je ostao na nivou Albanije, ma daj! :lol: :lol:
Ne americka pomoc, nego upravo preuzimanje americkog modela demokratije i liberalne trzisne ekonomije su ih ucinili razvijenim, za raziliku od onih koje su se klele u plansku ekonomiju ili vodjene tvrdom rukom koruptnih diktatora.
Trebam te wrote: Geo polozaj Koreje nije ni izbliza kao polozaj sjeverno africkih zemalja koej su preko puta evrope i sjede na africkom kontinentu... Koreja je morala totalno biti ovisna o Americi dok sjeverno africke zemlje nemoraju, imaju blizu pola milijardu ljudi... 8-)
Pa ta ovisnost o Americi im nije skodila. Sada imaju uredjenu, sigurnu zemlju sa visokom standardom zivota, niskom stopom kriminala i ekscelentnim uslovima za dalji razvoj.
Trebam te wrote: I jos nesto, ako pricas o skolstvu i obrazovanju sjeverno africka omladina je jako skolovana i govore najmanje po 3 svjetska jezika, obrazovaniji su i od nas i korejanaca... :dance:
S ovim si se diskvalifikovao kao sugovornik. Naravno da u sjevernoj Africi ima obrazovane omladine ali u globalu njihov nivo obrazovanja je katastrofa cak i u usporedbi sa Bosnom.
A ovoaj komentar za Koreju je cak i smijesan. Oni vec godinama vode na PISA-Listama za matematiku i prirodne nauke. Samo im Finci i donekle Svedjani mogu stati rame uz rame.
serafim 1

#703 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

Optimus Prime wrote:
Trebam te wrote:
Amerika pomaze samo onoliko koliko ona hoce, a to je omjer njenioh inetersa politickih i ekonomskih. Nikog amerika nije pomogal toliko puno pa da je ostao na nivou Albanije, ma daj! :lol: :lol:
Ne americka pomoc, nego upravo preuzimanje americkog modela demokratije i liberalne trzisne ekonomije su ih ucinili razvijenim, za raziliku od onih koje su se klele u plansku ekonomiju ili vodjene tvrdom rukom koruptnih diktatora.
Trebam te wrote: Geo polozaj Koreje nije ni izbliza kao polozaj sjeverno africkih zemalja koej su preko puta evrope i sjede na africkom kontinentu... Koreja je morala totalno biti ovisna o Americi dok sjeverno africke zemlje nemoraju, imaju blizu pola milijardu ljudi... 8-)
Pa ta ovisnost o Americi im nije skodila. Sada imaju uredjenu, sigurnu zemlju sa visokom standardom zivota, niskom stopom kriminala i ekscelentnim uslovima za dalji razvoj.
Trebam te wrote: I jos nesto, ako pricas o skolstvu i obrazovanju sjeverno africka omladina je jako skolovana i govore najmanje po 3 svjetska jezika, obrazovaniji su i od nas i korejanaca... :dance:
S ovim si se diskvalifikovao kao sugovornik. Naravno da u sjevernoj Africi ima obrazovane omladine ali u globalu njihov nivo obrazovanja je katastrofa cak i u usporedbi sa Bosnom.
A ovoaj komentar za Koreju je cak i smijesan. Oni vec godinama vode na PISA-Listama za matematiku i prirodne nauke. Samo im Finci i donekle Svedjani mogu stati rame uz rame.
"americkog modela demokratije , liberalne trzisne ekonomije :-) '' ...
Pa taj liberalni (americki) kapitalizam je gotovo upropastio planetu.....Maloprije citam podatak da americki dug raste otprilike milion $ po minuti..cca 1,4 milijarde $ dnevno..
Tolikim dugovima na neki nacin citav svjetski ekonomski sistem cine neozbiljnim .

Zar to nije život na veresiju , svaki dan se uvale milijardu i po,i dug raste progresivno..
Sta cekaju li njihovi 'fejsbukasi ' ?
Valjda nemaju vremena time da se pozabave, valja Libiji pomoći.. :lol:
Trebam te

#704 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

Optimus Prime wrote:
Trebam te wrote:
Radim povremeno u tim zemljama, da skolovaniji su od nas i od korejaca... U svakoj ustanovi na evropskim univerzitetima ces naci masu profesora iz tunisa, maroka alzira, posebno egipta doduse manje iz libije! Znam ja za takmicenje matematike i fizike, nista strano i bugari su bolji od korejaca pa sta nemaju indistriju jer nisu bili pogodno (bas mislim pogodno trziste ili nemaju pogodan mentalitet za americko ulaganje na sva vrata).

Geo strateski polozaj je natjerao koreju da sve da da bi nesto imala, afrika to nemora, jer ko ce naci interese u sjevernoj koreji, ko? Nece tamo neko ni na holiday no kamoli da evropa trazi interese, daj ba ne bunavi...u africi hoce, jer je bilzu najmocnijeg kontinenta, jer ima prirodna bogatsva, jer ima radnu snagu jos uvijek jeftiniju, jer ima GAS...sahara ima gas! Sjeverna afrika ima klimu, u alziru imaju klimu koja je subtropska sa dosta padavina, imaju pustinjski pijesak od kojeg se pravi najbolji silicon, imaju more, i BLIZU su... 8-)

Koreja je samo malo amercko ostrvce koje sve radi kako amerika kaze, da bi ameri motrili sta kina radi i to je sve... :mrgreen:

Commodities my friend... :mrgreen:

ja kao prodavac se razumijem a vidim ti si ekonomiju zavrsio...
Trebam te

#705 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

serafim 1 wrote:
Optimus Prime wrote:
Trebam te wrote:
Pa taj liberalni (americki) kapitalizam je gotovo upropastio planetu.....Maloprije citam podatak da americki dug raste otprilike milion $ po minuti..cca 1,4 milijarde $ dnevno..
Tolikim dugovima na neki nacin citav svjetski ekonomski sistem cine neozbiljnim .

Zar to nije život na veresiju , svaki dan se uvale milijardu i po,i dug raste progresivno..
hey serafin koristis li facebook ?, eto vala ja ne :run: nemam pojam sta je to :mrgreen: :skoljka:
Optimus Prime

#706 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

serafim 1 wrote:

Pa nije ovo ni prva ni zadnja recesija u svijetu!
Niti prvi ni zadnji put da su kapitalizam proglasili mrtvim.
Poslije svake recesije je dolazio period jos veceg povecanja proizvodnje i veceg tehnoloskog razvitka na osnovu cega su se i vise nego kompenzirali dugovim kojima je finansiran razvoj.

Ono sto mnogi ne shvataju je to da je samo uz ovaj sistem bio moguc ovakav tehnoloski razvoj. Sve vece tehnolske inovacije u zadnjih 50 godina su samo rezultat zelje za profitom.
serafim 1

#707 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

''hey serafin koristis li facebook ?, eto vala ja ne nemam pojam sta je to ''
@Trebam te

Svakako :) ...Ja sam ti taj sa laptopom.. :-D
Image

PS.
Ono iza su mi zene,djeca i unucad.. i pas..:D
Optimus Prime

#708 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

Trebam te wrote:
Radim povremeno u tim zemljama, da skolovaniji su od nas i od korejaca... U svakoj ustanovi na evropskim univerzitetima ces naci masu profesora iz tunisa, maroka alzira, posebno egipta doduse manje iz libije! Znam ja za takmicenje matematike i fizike, nista strano i bugari su bolji od korejaca pa sta nemaju indistriju jer nisu bili pogodno (bas mislim pogodno trziste ili nemaju pogodan mentalitet za americko ulaganje na sva vrata).
Covjece, tvoje pausalne ocjene nisu bitne u ovoj diskusiji!
Kako ti uopce mozes tvrditi stepen njihovog obrazovanja na osnovu par gradova koje si posjetio i par ljudi koje si sreo. To sto arapski profesori rade na nekim evropskim fakultetima nije indikator za nista. Mozda su jednostavno bolje placeni ili imaju bolje uslove za istrazivanje nego u svojim domacim zemljama.
Cinjenica je da i danas u Egiptu preko 30% zena ne znaju da se potpisu. O kakvom obrazovanju ti govoris. Koliko ih je onda polupismeno?
Naravno, ako odes u Kairo i druzis se sa ljudima iz srednjeg ili viseg staleza mozes lako steci dojam kako su oni kulturni i obrazovani. Ali da bi stekao pravi dojam moras posjetiti onih 50 miliona Egipcana koji zive na selima.

Sve statistike UN i UNCEFA govore o katstrofalnom stanju sklostva i sjevernoafrickim drzavama. Doslo je do znatnog poboljsanja zadnjih godina, ali to je daleko od evropskog nivoa.
Trebam te wrote: Geo strateski polozaj je natjerao koreju da sve da da bi nesto imala, afrika to nemora, jer ko ce naci interese u sjevernoj koreji, ko? Nece tamo neko ni na holiday no kamoli da evropa trazi interese, daj ba ne bunavi...u africi hoce, jer je bilzu najmocnijeg kontinenta, jer ima prirodna bogatsva, jer ima radnu snagu jos uvijek jeftiniju, jer ima GAS...sahara ima gas! Sjeverna afrika ima klimu, u alziru imaju klimu koja je subtropska sa dosta padavina, imaju pustinjski pijesak od kojeg se pravi najbolji silicon, imaju more, i BLIZU su... 8-)

Koreja je samo malo amercko ostrvce koje sve radi kako amerika kaze, da bi ameri motrili sta kina radi i to je sve... :mrgreen:

Commodities my friend... :mrgreen:

ja kao prodavac se razumijem a vidim ti si ekonomiju zavrsio...
Koreja nije imala nista da da. Kroz inteligentno biranje saveznika i inteligentno politiku su dobili sve.
jefferson

#709 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

Geo polozaj Koreje nije ni izbliza kao polozaj sjeverno africkih zemalja koej su preko puta evrope i sjede na africkom kontinentu... Koreja je morala totalno biti ovisna o Americi dok sjeverno africke zemlje nemoraju, imaju blizu pola milijardu ljudi... 8-)
I jos nesto, ako pricas o skolstvu i obrazovanju sjeverno africka omladina je jako skolovana i govore najmanje po 3 svjetska jezika, obrazovaniji su i od nas i korejanaca... :dance:
A mentalitet je drugaciji, i taj menatlitet je jako tesko menadzovati dok Korejci kao mravi pokazes im put oni jedan po jedan kao vojska idu, a sjeverno afrikanci ne!... :mrgreen:
Nadam se da si mislio na Sj. Koreance, jer ako si mislio na J. Koreance onda te to iskljucuje kao nekog ozbiljnog sagovornika!
Trebam te

#710 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

jefferson wrote:

Geo polozaj Koreje nije ni izbliza kao polozaj sjeverno africkih zemalja koej su preko puta evrope i sjede na africkom kontinentu... Koreja je morala totalno biti ovisna o Americi dok sjeverno africke zemlje nemoraju, imaju blizu pola milijardu ljudi... 8-)
I jos nesto, ako pricas o skolstvu i obrazovanju sjeverno africka omladina je jako skolovana i govore najmanje po 3 svjetska jezika, obrazovaniji su i od nas i korejanaca... :dance:
A mentalitet je drugaciji, i taj menatlitet je jako tesko menadzovati dok Korejci kao mravi pokazes im put oni jedan po jedan kao vojska idu, a sjeverno afrikanci ne!... :mrgreen:
Nadam se da si mislio na Sj. Koreance, jer ako si mislio na J. Koreance onda te to iskljucuje kao nekog ozbiljnog sagovornika!

hehehe i ti jafferson, haj neka tebe ja odoh kucipa cemo sutra :run:
michio

#711 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Trebam te:
u alziru imaju pustinjski pijesak od kojeg se pravi najbolji silicon,
:mrgreen:
jeza u ledja

#712 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

DinoZe wrote: Zasto zavjere? Pa to je samo realno posmatranje?
I to je otprilike to. Zasto zavjere? Pa to je realno. :oops:
Nije realno da je ljudima dosta 40 godina diktature, ali je realno da su ih stranci natjerali goloruke na tenkove, mada im se u zemlji zivot svidja.
michio wrote:Trebam te:
u alziru imaju pustinjski pijesak od kojeg se pravi najbolji silicon,
:mrgreen:
:lol:
jeza u ledja

#713 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

I samo jos nesto da dodam, ne mogu se sjetiti ko je sta napisao....

I mi smo imali masovne demonstracije 92-e. Ako se ne varam bilo je 100.000 ljudi, i ja s njima :D . Zemlje i narodi koji su imali jednu 'revoluciju' ili demonstracije neda im se praviti nove, pogotovo ako ove prve ne odu u pravom smjeru.

Sto se tice obrazovanosti Sjevernoafrikanaca, nije naravno tacno da su obrazovaniji od Juzenokorejanaca, ali ono sto sam ja vidio iz statistika - bogami jesu, poprilicno. Pogotovo Libijci.

Eh, sto se tice mentaliteta kao najvaznijeg preduslova za ekonomski razvoj. Mislim da tu grijesite. Najbolji primjeri identicnog mentaliteta, a potpuno razlicitog ishoda su Istocna i Zapadna Njemacka, ili jos drasticnije Sjeverna i Juzna Koreja. Dakle mentalitet je tu sekundaran, u pitanju je kombinacija mnogo stvari.
jeza u ledja

#714 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Optimus Prime wrote:Pa Amerikanci su im pomogli da se odbrane od Kineza i Rusa u korejskom ratu, i time stvorili temelje demokratije.
Ovvaaaaaaaaaaj, temelji demokratije u Juznoj Koreji su stvoreni nakon pada Berlinskog zida. Sve do tada su plivali iz jedne diktature u drugu, od atentata, preko studentskih revolucija, pa do vojnih puceva. Svaki i bilo koji pokusaj ljevicarenja, socijalizma, ili nedaj boze komunizma, je docekivan pod noz, i to bukvalno. U J. Koreji je cak bilo dosta pristalica S. Koreje, odnosno komunizma, naravno oni su proganjani, zatvarani i ubijani. Cak su nastajale citave male pobune gdje bi opozicionari zauzeli neki grad ili ostrvo, a onda bi ih armija smlavila i pobila organizatore. Sve to naravno pod patronatom SAD, koja je imala jako vojno prisustvo u zemlji. U sustini desavao se scenario nesto a la Cile, samo kroz vise decenija. Tek ovako nakon LJOI u Seoulu 1988-e stvari se smiruju i zemlja se demokratizuje.

Naravno, Juzna Koreja je mnogo prije toga pocela da napreduje velikim koracima ka ekonomskom gigantu. Nije im bila potrebna prava demokratija.
Optimus Prime

#715 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

jeza u ledja wrote: Ovvaaaaaaaaaaj, temelji demokratije u Juznoj Koreji su stvoreni nakon pada Berlinskog zida..
Tada je demokratija usla na velika vrata.
Temelji su stvoreni nakon korejskog rata. Da su Rusi pobijedili i juzna Koreja bi davala pocast velikom Vodji.
jeza u ledja

#716 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Optimus Prime wrote:
jeza u ledja wrote: Ovvaaaaaaaaaaj, temelji demokratije u Juznoj Koreji su stvoreni nakon pada Berlinskog zida..
Temelji su stvoreni nakon korejskog rata. Da su Rusi pobijedili i juzna Koreja bi davala pocast velikom Vodji.
Pa moze se i to reci, ali ja mislim da su Juznokorejanci sami sebi stvorili temelje, uprkos Amerikancima, koji su najzad popustili kad je popusio SSSR.
jefferson

#717 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
Optimus Prime wrote:
Pa moze se i to reci, ali ja mislim da su Juznokorejanci sami sebi stvorili temelje, uprkos Amerikancima, koji su najzad popustili kad je popusio SSSR.
Amerikanci su gurali J. Koreju kako su stigli i znali. S tim sto su J. koreanci vrlo dobro znali sta hoce, i kako iskoristiti americku pomoc. I amerikancima je lakse sa J. korejom koja je jos od Parka znala da ide ka demokratiji, pa cak i nakon njegovog atentata, ali laganim koracima. Lakse je americi kada ima saveznika koji privredjuje i ne moras ga potkupljivati nego npr. kada imas Mubaraka kojeg moras potplacivati.
J. Koreja je jedna uspjesna prica. Ta zemlja je 1960 imala GDP kao Gana, a danas....
quasar

#718 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Koreja je u vrijeme mog djetinjstva bio sinonim za blato, kaljugu.

Evo na drugom pdf ima vijest sa terena da su danas intenzivirani razgovori dvije strane o mirnom prevazilazenju problema, trazenju kompromisa koji ce zadovoljiti sve i sacuvati suverenitet. Ni jedni ni drugi ne zele izgleda amerikance u svojoj avliji.
Konacno da vidimo pametne poteze.
jefferson

#719 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

DinoZe wrote:
jeza u ledja wrote:
DinoZe wrote: Zasto zavjere? Pa to je samo realno posmatranje?
I to je otprilike to. Zasto zavjere? Pa to je realno. :oops:
Nije realno da je ljudima dosta 40 godina diktature, ali je realno da su ih stranci natjerali goloruke na tenkove, mada im se u zemlji zivot svidja.

Ima jedna stvar koju ja ne razumijem. Nisam nikada bio u Libiji ali sam dosta procitao i usporedio.
I ovdije na forumu se kaze kako je narodu Libiji skolovan, jako pismen i imaju najbolji standard u Africi.
Imaju jaku infrsatrukturu , izgradzene autoputeve itd.
150 000 stranih radnika je bilo u Libiji, izmedzu ostalih puno nasih gradzevinaca, jer narod u Libiji ili nije htio da radi ili nije znao to da radi. Nasi radnici su se otimali za poslove u libiji i odvajali se od svojih porodica jer Libijci iz nekoga razloga te poslove nisu radili.
Neznam onda koliko je tom narodu bilo lose kada su mogli strance placati da im rade najosnovnije poslove? Ovako gledajuci po tim parametrima mi bi smo se ovdije trebali zubima klati medzusobno.
Opet kazem mozda grijesim ali po statistikama oni su imali super drzavu. Ima i ona ne vjeruj ni jednoj statistici dok je sam ne friziras-))
Nasi radnici nisu radili najosnovnije poslove. Nasi radnici su radili kompleksne gradjevinske zahvate jer ocito da Libija nije dosla do tog stadija razvoja. Kao i svaka ekonomija pokretana naftom, i Libija nema raznovrsnu ekonomsku bazu, sto je dugorocno jeben problem. Oni imaju velike prihode od nafte, ali to nece uciniti ekonomiju raznovrsnom, i zato sirbegovic moze dobiti posao jer covjek zna raditi to, ili hidrogradnja itd. Nije to tek tako napraviti kompaniju, treba puno muke i rada da bi izgradio kontinuitet i da bi stekao ugled.
Japan skoro da nema prirodnih resursa i vidi njihove ekonomije, a to je zato sto su morali da izadju iz postojecih okvira i definicija da prirodno bogatstvo odmah znaci i prosperitet, sto nije apsolutno tacno, ako se pogleda vecina zemalja bogata nekim od resursa.
michio

#720 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

U Omanu se barem bune i zato sto ima puno stranaca.

Osim Zelene rijeke ne znam ni sta se toliko ima graditi u Libiji a stranaca ima zaista puno.
Last edited by michio on 01/03/2011 21:41, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#721 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Hoce ljudi sto i svi ostali na svijetu - slobodu i postovanje.

Juce gledam nekog Alzirca, neki diplomata pri UN ovako nesto (a bio je funkcioner u vladi Buteflike kako sam shvatio, znaci dio je vladajuceg kruzoka), kaze ljudi u Sjevernoj Africi hoce jednostavno sto i svi ostali na svijetu. Hoce dignitet, hoce rispekt, hoce slobodu. Kaze kako se Arapi vec decenijama osjecaju ugnjetavano, kao gradjani drugog reda, kao kolonija, i jednostavno svi Arapi danas hoce jednostavno sto i svi ostali hoce. Kaze kako bi on najvise volio od Zapada da shvati prvo to u vezi Bliskog Istoka, pa onda sve drugo, da su i tamo ljudi isti kao i svugdje na svijetu. Prekipilo im vise da ih smatraju jadnicima, teroristima, zaostalim, i jos da im povrh svega neki diktator pametuje 30-40 godina sta i kako treba.
Kaze isto da se i on iznenadio sto se nakon Tunisa i Egipta desila Libija, ali prvenstveno kaze sto je tamo Gadafi ucinio puno da sto silom, sto milom, sprijeci bilo kakvu opoziciju.
ultima_palabra

#722 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:Hoce ljudi sto i svi ostali na svijetu - slobodu i postovanje.

Juce gledam nekog Alzirca, neki diplomata pri UN ovako nesto (a bio je funkcioner u vladi Buteflike kako sam shvatio, znaci dio je vladajuceg kruzoka), kaze ljudi u Sjevernoj Africi hoce jednostavno sto i svi ostali na svijetu. Hoce dignitet, hoce rispekt, hoce slobodu. Kaze kako se Arapi vec decenijama osjecaju ugnjetavano, kao gradjani drugog reda, kao kolonija, i jednostavno svi Arapi danas hoce jednostavno sto i svi ostali hoce. Kaze kako bi on najvise volio od Zapada da shvati prvo to u vezi Bliskog Istoka, pa onda sve drugo, da su i tamo ljudi isti kao i svugdje na svijetu. Prekipilo im vise da ih smatraju jadnicima, teroristima, zaostalim, i jos da im povrh svega neki diktator pametuje 30-40 godina sta i kako treba.
Kaze isto da se i on iznenadio sto se nakon Tunisa i Egipta desila Libija, ali prvenstveno kaze sto je tamo Gadafi ucinio puno da sto silom, sto milom, sprijeci bilo kakvu opoziciju.
Dosta nerazumijevanja potiče od nepoznavanja arapskog svijeta... da su ove revolucije imale islamistički predznak svi bi pohrlili da kažu svoje mišljenje i kako je to bilo očekivano nakon godina diktature, američke dominacije i izraelskog zuluma... demokratski (bar zasad) karakter revolucija je zbunio mnoge, pa su udarili u neuvjerljive teorije zavjera :roll:
jeza u ledja

#723 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote:Dosta nerazumijevanja potiče od nepoznavanja arapskog svijeta... da su ove revolucije imale islamistički predznak svi bi pohrlili da kažu svoje mišljenje i kako je to bilo očekivano nakon godina diktature, američke dominacije i izraelskog zuluma... demokratski (bar zasad) karakter revolucija je zbunio mnoge, pa su udarili u neuvjerljive teorije zavjera :roll:
Vjeruj mi, i da su se desile islamske revolucije, opet bi forum bio pun teorija zavjera.
jeza u ledja

#724 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Ok to sa gradzevisnkim poslovima ali ne vjerujem da je i to toliko posebno kompleksno sto rade. Nase firme se nemogu kod nas za autoput na sve tednere prijaviti jer nemaju referenci. Ali osim nase tradicije gradzevinara na tom trzistu , vidio sam ima i medicinskog osoblja iz svih zemalja istocnog bloka, kineza po kucnim poslovima itd.
Kao sto i sam kazes navikli su se na naftu i kroz to izgubili mnogo. Samim tim je to onda u suprostnosti da su toliko pametni i skolovani. Samo znati pisati ne znaci da je neki narod skolovan. Mislim da ce biti ono nafta ih je ucinila bogatim ali ce im ta ista doci i glave.
Samo ako traze slobodu mislim da su se okrenili pogresnom savezniku. Imamo i mi slobodu stvorenu od istih tih saveznika, pa nas vidi, jebala ih ovakva sloboda gdje pola naroda kopa po kantama.
Odgovor na tvoje pitanje o nezaposlenosti lezi upravo u tome da je veliki procenat mladih ljudi i da je obrazovanje besplatno. Zasto bi ljudi radili kad mogu ici na fakultet, plus im drzava place kojekakve kredite i daje subvencije, a nekad i jednostavno podjele raji novac?
Te fizikanerske poslove tamo uglavnom rade Egipcani, te Azijci.
ultima_palabra

#725 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:
ultima_palabra wrote:Dosta nerazumijevanja potiče od nepoznavanja arapskog svijeta... da su ove revolucije imale islamistički predznak svi bi pohrlili da kažu svoje mišljenje i kako je to bilo očekivano nakon godina diktature, američke dominacije i izraelskog zuluma... demokratski (bar zasad) karakter revolucija je zbunio mnoge, pa su udarili u neuvjerljive teorije zavjera :roll:
Vjeruj mi, i da su se desile islamske revolucije, opet bi forum bio pun teorija zavjera.
Ne sumnjam u to :)
Post Reply