Desava li se sta pozitivno kod nas?

gavrilo

#1 Desava li se sta pozitivno kod nas?

Post by gavrilo »

[img]http://www.index.hr/Vijesti/img/vijestinetlogo.gif[/img] wrote:
Sarajevo postalo uporište kriminalnih skupina

srijeda, 2.6.2004 09:13

SARAJEVO je postalo grad u kojemu čvrsto uporište imaju brojne kriminalne skupine i nužna je odlučna akcija lokalne policije i međunarodnih stabilizacijskih snaga (SFOR) kako bi se ponovo uspostavio red i sugurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, upozorio je tužitelj Sarajevske županije Branko Šljivar.

U pisanoj izjavi sarajevskog županijskog tužitelja što je u srijedu prenose bosanskohercegovački mediji konstatira se kako Sarajevo postaje sjedište različitih organiziranih i neorganiziranih kriminalnih skupina koje u međusobnim obračunima sve češće koriste vatreno oružje i eksplozivne naprave.

Stanovništvo Sarajeva postaje sve više uznemireno ovakvim pojavama jer je očevidno da se u glavnom gradu BiH još uvijek nalazi velika količina protuzakonitog oružja, navodi se u izjavi.

Tužiteljstvo Sarajevske županije uspjelo je do sada procesuirati veći broj osoba koje su u različitim izgredima koristile oružje no tužitelj Šljivar procjenjuje kako to nije dovoljno te da bi trebalo započeti s ozbiljnijim pretresima kuća i stanova.

Tužitelj Šljivar predložio je da lokalna policija zajedno sa SFOR-om, sukladno zakonskim ovlastima, započne što prije pretraživati individualne stambene objekte.

Takva praksa od ranije se primjenjuje u drugim dijelovima BiH u sklopu operacije "Žetva" usmjerene na prikupljanje nelegalnog naaoružanja zaostalog iz rata.

Vojnici SFOR-a zajedno s policijom obilaze stambene objekte i obavljaju pretres tragajući za skrivenim oružjem no takva akcija nikada nije provedena na užem području Sarajeva.

Tužitelj Šljivar upozorio je kako, uz sve češće oružane obračune na sarajevski ulicama, sve veći problem postaje i raširene uporaba droge od čega je deset osoba umrlo u proteklim mjesecima.

Prema podacima Županijskog tužiteljstva, droge na sarajevskim ulicama ima puno i ona svojom cijenom postaje svakom dostupna.
:x
BECHO

Post by BECHO »

Najljepsa vijest dosad je da je uhapsen Momcilo Mandic! Jedan manje.. :D
gavrilo

Post by gavrilo »

a i to su crnogorci ucinili... znaci nije se kod nas desilo :roll:

kada vidim da mup rs ispunjava svoje obaveze onda cu tek reci da se nesto pozitivno dogodilo. ovako... :-?

nego citam jutros, da su se oni "nasi" vladari dogovorili da ce se dogovoriti do kraja mjeseca u vezi reforme mup-a :?
Zadig

Post by Zadig »

Gavrlo, nemoj se previse sekirati jaruga.
To je normalna posljedica zemlje koja je prosla ovakav rat i tranziciju, a o post borbenom uredjenju da i ne govorim.

Ne znam da se treba pomiriti sa tim, ali tako je. Sta ti mozes kao individua da ucinis po tom pitanju je vrlo diskutabilno.
Svijet kriminala je poseban, paralelni svijet u kome ne vaze pravila za koja znamo ja i ti, i zato je nama vrlo tesko da ga razumjemo iil da se borimo protiv njega.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

gavrilo wrote:a i to su crnogorci ucinili... znaci nije se kod nas desilo :roll:

kada vidim da mup rs ispunjava svoje obaveze onda cu tek reci da se nesto pozitivno dogodilo. ovako... :-?

nego citam jutros, da su se oni "nasi" vladari dogovorili da ce se dogovoriti do kraja mjeseca u vezi reforme mup-a :?
do kraja mjeseca, ove ili neke druge godine :D:D:D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

mene samo nervira jedna stvar..citavu godinu dana i vise,kukamo i pljujemo politicare,sa punim pravom i onda dodju izbori..i..?
pobijede nacionalisticke stranke,vamo sda,"tamo" sds,hdz..
zar je moguce da je narod toliko primitivan??
zar je moguce da ne vide lopovluk licemjerje..?
i pred izbore pocnu graditi ulice,saditi drvece,obecavati,slati vjerske vodje da polu pismenom narodu poruce "glasajte za nas,glasajte za svoje,nesmijemo zaboraviti..bla,bla,bla"
naravno kao iz rukava izvuku rat,dogadjanja i na taj nacin prikupe glasove :sad:
e sad me pitas desava li se sta pozitivno u nasoj zemlji?
jedino pozitivno za mene je to sto istinski budem sretna ,pa makar i na tren kada vidim da ima jos uvijek normalnih ljudi i tjesim se da ce moozda nekada ,mozda ..biti bolje! :roll:
hananah

Post by hananah »

Meni je vise toliko muka od ovoga svega, od svrstavana "mi" "vi" "oni", od javasluka kud god se okrenes, od lazi, zamajavanja i opcenito svega da bih rado prodala sve sto imam i otisla odavde i mozda se vratila nekad po stare dane, ono cisto da ovdje umrem :(
Fakat mi je muka, gdje god se okrenes pocev od telekoma, elektroprivrede, gradskog saobracaja, ma svega, jednostavno tolika prepotentnost da oni rade posao kako treba i da u biti sve stima cak i kad ne stima, pa onda politika, religija, ekonomija, ma sve je fakat zivi jad i bijeda, e sad meni treba onaj smaili koji povraca :(
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Neki ovakav naslov i tip odmah usporedjuje da je sve drzava takva... daj malo ohladi djete! U SAD-u svaki dan izlazi stotine ovakvih clanaka u novine a ljudi tamo uglavnom ne padaju na to. Zamisli da je jedna revija "Slobodna Bosna" Americi? -te novine bi bankrotirale za mjesec dana. Ko bi citao gomilu izmisljotina plasiranih u vrijeme kad se gleda da se sto vise narod otruje?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

...kao odgovor na postavljeno pitanje u rubrici postavila bih jedan clanak iz Dana o mladima i pruzanju im sanse da se aktivno angazuju u politiku ...i naravno opet se radi o mladima u Tuzli :D ...nazalost nemam skener da ga priheftam na temu :roll: ...inace clanak se zove "Grad soli za 21. stoljece i bolju BiH" str. 38 br.426

...ako koga interesuje sta pozitivno :)
gavrilo

Post by gavrilo »

eto i cava se zalaze za bosnu i hercegovinu... kud ce nam sta bolje :roll:
RPM

Post by RPM »

ja ne znam vise sta cu od ove silne pozitive, ohan'te malo, ne mogu stic ... :-?
gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]19.08.2005[/size] wrote:
Doktori o posljedicama ishrane nekvalitetnom hranom

Sve više oboljelih od raka probavnih organa

BANJA LUKA , MOSTAR - Rak organa probavnog sistema, odnosno debelog crijeva i želuca, najčešći je oblik kancerogenog oboljenja kod bh. građana, a on je uglavnom posljedica konzumiranja neispravnih i nekvalitetnih namirnica, rezultati su medicinskih istraživanja.

Doktori koje smo kontaktirali nezvanično kažu da svako zna da je među nekvalitetnim namirnicama najviše proizvoda od mesa, ali niko od njih nije želio javno govoriti o tome.

Zoran Đerić, glavni veterinarski inspektor RS, kazao je da veliki porast oboljelih od raka debelog crijeva dokazuje da se u BiH u značajnoj mjeri uvoze nekvalitetne mesne sirovine koje pojedini domaći mesoprerađivači uz pomoć razvijene tehnologije prerađuju i prodaju na bh. tržištu.

Statistika u RS pokazuje da se godišnje bilježi oko 3.500 novooboljelih osoba od raka, što je za 27 odsto više u odnosu na predratni period. Od toga je najviše pacijenata oboljelo od raka organa probavnog sistema.

"Kao najčešći uzroci koji dovode do raka debelog crijeva i želuca navode se loša ishrana, nekvalitetne namirnice i njihova priprema na neadekvatan način, te loši životni uslovi", kaže Saša Jungić, nacionalni koordinator za borbu protiv malignih bolesti RS.

Ističe da se posljedice konzumiranja nezdrave i nekvalitetne hrane na ljudski organizam i pojavu određenih bolesti, pa i karcinoma manifestuju tek nakon deset godina.

Damir Leko, predstavnik mesoprerađivača u BiH, negira tvrdnje da su proizvodi domaćih prerađivača nekvalitetni, smatrajući da se takve pojave mogu bilježiti samo kod gotovih mesnih prerađevina iz inostranstva.

"Domaći proizvod sigurno nije problem, jer se inostrana sirovina za potrebe domaćih mesoprerađivača kontroliše i pri uvozu i u procesu proizvodnje, dok se kontrola gotovih inostranih proizvoda obavlja samo jednom", kaže Leko.

U BiH su u prvih sedam mjeseci uvezene 14.462 tone mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo u ukupnoj vrijednosti od 42,1 milion KM, što znači da prosječna cijena po kilogramu iznosi 2,91 KM. Najjeftinije meso uvozi se iz Turske, prosječno 0,97 KM po kilogramu, zatim Belgije 1,48 KM, Njemačke 1,99 KM, Holandije 2,27 KM i Poljske 2,35 KM.

U mesnicama najvećih gradova u BiH kažu da se kod njih prodaju svježi i kvalitetni proizvodi, jer meso u 95 odsto slučajeva kupuju od domaćih farmera, tvrdeći da se uvozom bave trgovci najčešće za potrebe velikih mesoprerađivačkih preduzeća. Josip Zovko, mesar u mostarskoj mesnici "Uglovnica", kaže da je jedna narudžba iz Njemačke bila dovoljna da se nikada više ne odluči za kupovinu meso iz inostranstva.

"Meso je bilo tako lošeg kvaliteta da ga gotovo nitko nije htio kupiti", kaže Zovko, ustvrdivši da je domaće meso mnogo kvalitetnije.

Ž.G, P.K, V.Ć.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

taman se nafuramo kako nam je sve pozitiva i gavro nas ucrnjaci :roll:
mojne vise svega ti :D
nebi

Post by nebi »

jakako,sve je vise HIV-pozitivnih.
Poglavica

Post by Poglavica »

jakako,sve je vise HIV-pozitivnih.
pa i to je nacin da se BiH popravi. Znaci nije sve tako crno kao taj kriminal u Sa.
Poglavica

Post by Poglavica »

Sarajevo postalo uporište kriminalnih skupina

srijeda, 2.6.2004 09:13

SARAJEVO je postalo grad u kojemu čvrsto uporište imaju brojne kriminalne skupine i nužna je odlučna akcija lokalne policije i međunarodnih stabilizacijskih snaga (SFOR) kako bi se ponovo uspostavio red i sugurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, upozorio je tužitelj Sarajevske županije Branko Šljivar.
valjda doslo vrijeme da se to i sluzbeno potvrdi. Šljivar je ozbiljna osoba, nije se vise moglo tajiti gdje je uporiste kriminalnih skupina. A tko ih je odgajao valjda ce se i u BiH odn. u Federaciji i utvrditi.

Da je to kao "normalno", deset godina poslije rata ne moze niko razuman vise tvrditi
.
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

gavrilo wrote:
[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]19.08.2005[/size] wrote:
Doktori o posljedicama ishrane nekvalitetnom hranom

Sve više oboljelih od raka probavnih organa
I šta ćemo sad?

Sve je besmisleno.... i ovaj forum,...i djeca,...i globalni susreti studenata u BiH....i sve, ama baš sve je besmisleno.... . Ja sam eskejpirao...i nisam sretan.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Od 1. januara 2006. godine tuzlanski Ured visokog predstavnika prestaje sa radom, a zaposleni ostaju bez posla, izjavio je danas u ekskluzivnom intervjuu za radio «Slon» Visoki predstavnik u BIH Paddy Ashdown. On je u nenajavljenoj posjeti Tuzli obavijestio o svojoj odluci načelnika općine Tuzla Jasmina Imamovića i premijera Tuzlanskog kantona Bajazita Jašarevića. Kako je istakao Ashdown, ovakva odluka je «rezultat činjenice da je Tuzla puno ispred svih kada je proces stabilizacije BiH u pitanju, Tuzla je grad koji ide puno brže naprijed u odnosu na ostale gradove BiH». Dodao je da se BIH nalazi na svom putu u Europu, a dobro je poznato da do Europe ne može doći preko OHR-a. Tuzla je kako je istakao Ashdown prvo mjesto u BiH koje put u Europu može preći bez pomoći Visokog predstavnika. Na kraju Ashdown je dodao da bez obzira na prestanak rada ureda OHR-a u Tuzli, Međunarodna zajednica će i dalje pratiti razvoj Tuzle te pružati neophodnu podršku kad god to lokalni zvaničnici zatraže od OHR-a. :oops:
buhtelj

Post by buhtelj »

Tuzla......hehhehehe ...pa dali se u toj ultra-brzini nparetkazaustavite sto da pomuzete.... :lol: :lol: :lol: :lol:,.....
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

buhtelj wrote:Tuzla......hehhehehe ...pa dali se u toj ultra-brzini nparetkazaustavite sto da pomuzete.... :lol: :lol: :lol: :lol:,.....
..ne budi shupak od covjeka :wink:
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

OSOBNI STAV
OSLOBODJENJE, 23.08.2005.g.
Piše: Gradimir GOJER
Poraz ljudskosti

U faktu da u Zenici, a na naočigled cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti, na početku dvadeset i prvog stoljeća ljudi i miševi stanuju zajedno, a na radnom mjestu, tih istih ljudi, stravična je slika nove kapitalističke stvarnosti naših dana, nesretnog doba, u kojem nas je zapalo da (pre)življavamo...

Ako tomu dodamo da neki od rukovodilaca tamošnjih rudnika (bar tako tisak i drugi mediji izvješćuju !?!) smjelo uskliknu da je dobro da su zajedno miševi i rudari, onda apokaliptična slika našeg recentnog besprizorija postaje potpuna.

Nevjerojatno je, ali i istinito da nitko u ovoj nesretnoj zemlji ne pokazuje ozbiljniju pozornost, o brizi da i ne govorimo za otrovane rudare.

Sve se svodi na konstatacije medicinskih institucija i istaknutih promotora “zdravog života u našoj sredini” da se očekuje još (???) oboljelih, ovih dana...???!!!

Dotle, samo obitelji nastradalih, čije dijagnoze nisu uopće naivne, koliko se ja razumijem u medicinu, te koliko mi stručnjaci govore, oplakuju gorku sudbu tvrdog rudarskog kruha, koji u svim vremenima, a nažalost i u ovom našem nema ništa i ne nosi ništa od dobrog sa sobom...

Nisam primijetio da se ijedan političar u ovoj zemlji počešao po glavi, a kamoli uhvatio za nju od saznanja da su ljudi potrovani i da se i dalje truju.

Ovaj poraz ljudskosti, koji nije samo stvar Zenice i Zeničana, koji bi morao biti urgentna briga svih svjesnih ljudi ove zemlje dolazi u trenutku nimalo sretnom po ljude i po ovu zemlju...

U istom trenu koincidira i izvješće o nekim kancerogenim materijama u našim vodama, o zatrovanim rijekama, o psima u vodovodu...

Ako i nije istinito ništa od ovih apokaliptičnih vijesti, što ovih dana dopiru iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine ovaj poraz ljudskosti koji se dešava u Zenici opominjući je na više razina.

On pokazuje potpunu indolenciju ovdašnje politike, potpunu neučinkovitost ovdašnjeg zdravstva, potpunu apokaliptičnost života u ovoj zemlji...

Ne znam šta za naše političare treba da se desi pa da poslije trovanja u zeničkom rudniku bude upaljena sirena svih uzbuna ove zemlje.

Ne znam, ustvari znam, da je netko od lakoglazbenih zvijezda, narodnjaka, turbofolkaša, ne daj bože sportaša otrovan u slastičarnici, pola bi zemlje bilo na nogama. O medicinskom osoblju da ne govorim.

Kada truju komorate, onda je odgovor na ta trovanja u stilu pa oni i treba da žive s miševima.

Da nije tragično, bilo bi smiješno, ovako je apokaliptično.

U zemlji Bosni i Hercegovini ubijaju Bosance i Hercegovce što genocidima, što kulturocidima, što kojekakvim zaraznim boleščinama. Za to vrijeme naši najznačajniji i najugledniji političari ljetuju.

Nisam primijetio da je ijedan prekinuo odmor radi ove katastrofe u zeničkom rudniku. Nisam primijetio da je sazvana ijedna sjednica parlamenata na kojoj bi raspravljali o masovnom ubijanju ljudi u Bosni i Hercegovini.

Ako su za njih komorati uopće ljudi??!!

Taj apokaliptični neljudski smrad od ljudi, od njihovog nečinjenja koštaće ovu zemlju. Ako je netko i pomislio da je bolest “privilegija” samo siromašnih u ovoj zemlji, duboko bi trebao uhvatiti se za glavu.

Miševi iz zeničke jame i zagađena voda iz iste te jame prijeti nesagledivim posljedicama i onima koji danas mirno na Jadranu biraju nijansu boje kojom će pocrnjeti!

Mečka će zaigrati pred njihovim vratima. Ako ništa, a ja vjerujem u sudbu i kismet, stići će ih kletve porodica nesretnih komorata.

Aferim bosanskohercegovačkim političarima.

I stranačkim i nestranačkim kandidatima.

Znam samo jedno: u ovo doba iduće godine i jedni i drugi od nesretnih će komorata i istih njihovih porodica očekivati glasove za svoje dobro plaćene fotelje.

Tko će se uopće u tom trenu sjećati miševa i bolesti??!!
http://www.oslobdjenje.com
hary68

Post by hary68 »

MUP USK istražuje navode djevojčica iz Bosanske Krupe

Šest djevojčica prijavilo imama za seksualno uznemiravanje
BOSANSKA KRUPA - Šest maloljetnih djevojčica iz sela Jezerski kod Bosanske Krupe prijavilo je mjesnog imama da ih je seksualno uznemiravao, potvrđeno je u MUP-u Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

Nesvakidašnju prijavu, koja je uznemirila stanovnike ovog gradića na Uni, policija je dobila tokom vikenda. Kako saznajemo u policiji, djevojčice su uzrasta od deset do 13 godina.

"Kriminalistička policija u Bihaću vodi istragu i u toku je provjeravanje navoda iz prijava. U njima se navodi da ih je imam seksualno uznemiravao. Imam je trenutno na godišnjem odmoru, tako da ćemo ga saslušati po povratku. Ne možemo otkriti ni njegovo ime. Ono je poznato policiji, ali do provjere ga nećemo objelodaniti", rekao je Ale Šiljbebić, portparol u Kancelariji komesara u kantonalnom MUP-u u Bihaću.

On je kazao da se u prijavama djevojč ica navodi da je u pitanju uznemiravanje, te je zasad isključen seksualni odnos. U policiji još ne mogu da preciziraju za koje krivično djelo bi imam mogao odgovarati, ukoliko se optužbe djevojč ica pokažu istinitim.

Mještani Jezerskog ne mogu da vjeruju da se tako nešto moglo desiti u njihovom selu. Stariji stanovnici pričaju da se ovako nešto nikada ranije nije desilo u Bosanskoj Krupi.

G.G.
:x :x :x :x
The_Fluid

Post by The_Fluid »

smokve idu kao lude, rodile ove godine :D:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

zoom66 wrote:
The_Fluid wrote:smokve idu kao lude, rodile ove godine :D:D
dajem kraljevstvo za smokve...:D

flu, rastu mi zazubice, a to je negativno...:D:D:D

kad je kilogram marka do marka i po, a ti samo preusmjeris kamion u pravcu u kojem zelis :D:D
Zrinski

Post by Zrinski »

Dešava kako ne dešava. Svako malo nikne neki novi kamp za obuku terorista. :D :D
Post Reply