deru li ovi za porez i carinu?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bosniak
#1 deru li ovi za porez i carinu?
da li neko zna koliko izadju svi troskovi ako uvezem auto za 5000 eura?znaci koju cu cifru jos morati da pljunem?
eto zivi mi bili i zdravi
eto zivi mi bili i zdravi
- DaysleepeR
Prvo nebitno je koliko si platio auto.
Al recimo da si platio 5000 EUR.
Carina ce na pregledu naci tvoje auto u katalogu i procijeniti mu carinsku vrijednost od koje placas
10% carine
1% carinsko evidentiranje (sta god to bilo)
Uslugu speditera oko 120 KM
PDV od 17 % na procijenjeni iznos vrijednosti auta + carina + carinsko evidentiranje
Al recimo da si platio 5000 EUR.
Carina ce na pregledu naci tvoje auto u katalogu i procijeniti mu carinsku vrijednost od koje placas
10% carine
1% carinsko evidentiranje (sta god to bilo)
Uslugu speditera oko 120 KM
PDV od 17 % na procijenjeni iznos vrijednosti auta + carina + carinsko evidentiranje
- DaysleepeR
To je carinski katalog.bosniak wrote:pa zar nisi reko 16%carine a ne 10%?a znas li mozda da li se moze gdje pogledat taj katalog?u svakom slucaju hvala jarane.
Ako imas stele u Upravi za indirektno oporezivanje pa zamoli da ti pogledaju koliko stoji vrijednost auta koje zelis da uzmes
A moze bit da je i JD u pravu, moguce je da je za polovna auta 15% carine plus 1% carinsko evidentiranje, provjericu sutra na poslu pa cu stavit ovdje
11% provjereno.
-
Husko Kotrljanjić
DaysleepeR wrote:To je carinski katalog.bosniak wrote:pa zar nisi reko 16%carine a ne 10%?a znas li mozda da li se moze gdje pogledat taj katalog?u svakom slucaju hvala jarane.
Ako imas stele u Upravi za indirektno oporezivanje pa zamoli da ti pogledaju koliko stoji vrijednost auta koje zelis da uzmes
A moze bit da je i JD u pravu, moguce je da je za polovna auta 15% carine plus 1% carinsko evidentiranje, provjericu sutra na poslu pa cu stavit ovdje
11% provjereno.
Pogresno,provjeri ponovo.
Iz iskustva znam da je 16%,jedino ako me carinici svaki put zavuku za 5%
Sto se tice procjene vrijednosti auta sve zavisi od marke auta,ako gore zaista platis 5000 eu nekog npr.VW procjena ce ti po katalogu ovdje biti negdje oko 4 do 4500 sve zavisi ima tu dosta caka,ako pak gore toliko platis npr. Opela i ovdje se procjena krece oko te cifre.
Stvar je u tome da su ovdje neka auta po katalogu skuplja nego su gore realno,dok su neka jevtinija,naveo sam ti 2 primjera sve u svemu pripremi jos odprilike 3500 km sa registracijom, dvije stoje gore dole
- DaysleepeR
U pravu si, provjerio ponovo 16% ipak