Da, on se germanizirao. I gle cuda... danasnji germani su krscani i cijeli svijet na njih gleda kao na krscane. Hoces li reci da Dennis nije bio svjestan te cinjenice kada je odlucio da se germanizira? Naravno da jeste, i upravo je zato uradio to sto je uradio. Promjenom imena i prezimena je postigao da se vise automatski ne poistovijecuje sa muslimanima i Bosnom, nego je htjeo da se po novom imenu i prezimenu automatski poistovijeti sa germanima koji su krscani. Smetalo mu na osnovu starog imena ako neko pomisli da je musliman, ali mu ne smeta sa novim imenom ako neko pomisli da je krscanin. U tom grmu lezi zec. Zato sam kazao da se on kulturoloski pokrstio. Na kraju krajeva zbog toga je i promijenio ime.Lokman wrote: Kao prvo nije se Dennis Gratz pokrstio nego se germanizirao, što nije jedno te isto,
ali je svakako poslao poruku šta misli o sistemu vrijednosti zbog kojeg smo najveća bijeda u Evropi, i globalni primjer socijalne nepravde.
Ono što je bitno jeste tvoja teza da se treba konfrontirati i inatiti "kršćanskoj" Evropi. Sa time se nikako ne slažem.
Da, time je poslao poruku da nije dobro da se identifikujes sa muslimanima i Bosnom, nego je bolje da se identifikujes sa krscanskom Europom. Bas onako kao sto su u proslom sistemu muslimani koji su htjeli da budu bliski partiji obavezno djeci davali srpko-hrvatska imena, jeli krmetinu itd... da bi pokazali svoj "kosmopolitizam" i sta misle o sistemu vrijednosti religije iz koje poticu. To je to. Ulizivacni mentalitet se stidi svoga i nazor pokusava da bude nesto drugo. Neko to pokusava tako sto jedne krmetinu, neko tako sto djeci da srpsko ime, a neko tako sto promijeni svoje vlastito ime i prezime kako bi se umilio anamo onima. Ja sam mislio da smo zavrsili sa takvim nacinom razmisljanja, ali na zalost pogrijesio sam. I danas imamo one koji odbacuju svoje i ulizuju se drugima radi karijere i napretka u zivotu.
Kada sam rekao da se treba inatiti krscanskoj Europi, nisam mislio da im trebamo psovati sve po spisku i pokazivati im srednji prst. Ono sto sam mislio je da toj Europi treba pokazati da covjek moze biti Europejac, obrazovan, progresivan, a u isto vrijeme ponosan musliman sa muslimanskim imenom. Nakon rata koji nam se desio, nakon sto nas je Europa izdala i ostavila da crknemo, i nakon sto smo se mi muslimani ponijeli najcivilizovanije od svih drugih naroda... imamo puno pravo da ponosno i uzdignute glave pogledamo Europu u oci i kazemo -Da, mi smo muslimani. Mi smo Europski autohtoni muslimani sa svojom kulturom i tradicijom zivljenja.
Ali Dennis to nije uradio, nego je uradio nesto suprotno. Svoj progresivizam i kosmopolitizam je pokazao tako sto je pogazio svoje, tako sto je rekao da se stidi svog imena koje asocira na muslimane i njegovu zemlju, i tako sto je promjenom imena odnosno uzimanjem krscanskog imena pljubio Europi straznjicu i poslao poruku -moje ne valja, vase valja.