Denis Zvizdić

Post Reply
mali jomu

#1 Denis Zvizdić

Post by mali jomu »

Zvizdić nakon sastanka u Berlinu: Granice BiH su međunarodno priznate i nepromjenljive

Image

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon ovosedmičnog boravka u Berlinu gdje je prisustvovao sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana u vrlo otvorenom intervjuu za Klix.ba odgovorio je na oštre reakcije koje su zbog njegovih stavova kojim je štitio integritet BiH uslijedile iz Srbije, ali i Republike Srpske.

Također, odgovorio je i na kritike iznesene zbog njegovog prisustva u Berlinu budući da se nalazi na čelu Vijeća ministara koje je u tehničkom mandatu, te je za naš portal otkrio niz detalja o onome šta je izneseno na sastanku sa svjetskim liderima Angelom Merkel i Emmanunelom Macronom.

Jeste li iznenađeni istupima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika?

Nisam iznenađen reakcijom gospodina Dodika, jer on cijelo vrijeme svoju političku agresivnost, uzgajanu i podržavanu od strane i zvaničnih i nezvaničnih struktura u bosanskogercegovačkom entitetu RS, kao autoritarni stil vladanja, pokušava prenijeti i na nivo BiH, zanemarujući važeće državne zakone i procedure, kao i standarde dobre diplomatske prakse.

S druge strane, nervozna reakcija predstavnika Srbije me djelimično iznenadila, jer su očito previdjeli činjenicu da sam ja u Berlinu imao zadatak da štitim interese suverene i cjelovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države. Izjave da je RS spominjana tako često nisu tačne, jer se dijalog u Berlinu vodio među državama, a RS je samo jedan od entiteta u sastavu BiH, pa samim tim nije ni mogla biti predmet posebnog interesovanja.

Suština nije bila u RS-u, nego u onima koji prijete otcjepljenjem RS-a, koristeći, u formi ucjene, sudbinu toga bh. entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu Balkanskog čvora i rješavanju odnosa izmedju Beograda i Prištine.

Ali, takve namjere, a posebno "probni baloni" crtanja novih granica, su na svu sreću prepoznati kao antipodi evropskih načela o nepovredivosti granica, i ostali su bez bilo čije podrške. Mislim da naš istočni susjed bez razloga traži krivca u zemljama u okruženju zbog debakla koji je doživjela ideja o razmjeni teritorija i(li) crtanju novih granica. Pa nije valjda da smo svi mi na Zapadnom Balkanu u krivu, a samo jedna osoba u pravu?! Prije bi rekao da je obrnuto. Jer, čovjek postiže najbolji rezultat kroz samokritiku i samokontrolu svojih ideja i postupaka. Zato mislim da je nervoza bespotrebna, vještački kreirana, i da isključivo ima populističku svrhu.

U Berlinu ste pozvali na poštivanje međunarodnog prava, evropskih načela i demokratskih standarda. Mogu li se istupi političara iz Srbije protumačiti zapravo kao protivljenje tim principima?

Da, pozvao sam, argumentirano i činjenično, na poštivanje međunarodnih pravnih standarda, evropskog načela o nepovredivosti međunarodno priznatih granica, na opasnost ideje o etničkoj razmjeni teritorija ili crtanja bilo kakvih novih granica, te na dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, kao i na potrebu očuvanja mira, stabilnosti i jačanja regionalnih odnosa.

Ali to nisam uradio samo ja, to isto ili slično su uradile i moje kolege iz npr. Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Dakle, na potrebu prihvatanja evropskih standarda i na demokratizaciju naših društava smo pozvali svi koji to iskreno mislimo i želimo, bez “skrivenih namjera” i “figa u džepu”, posebno kada je riječ o međusobnom uvažavanju, poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unapređenja regionalne saradnje na bazi istinitih historijskih činjenica.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da ste u Berlinu zastupali samo Bošnjake. Da li je ovo direktno miješanje u unutrašnje poslove BiH i kako komentarišete ovakve navode?

Miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i drugih zemalja u našem regionu, je postao omiljeni sport Ivice Dačića. Efekat takvog djelovanja je destruktivan i jedini produkt jesu potpuno nepotrebne nove tenzije.

Kao što je kompletna javnost već upoznata, ja sam za razliku od Dačića, dobio poziv od organizatora konferencije, kancelarke Merkel i predsjednika Macrona, i to kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH; u toj funkciji sam i nastupio, i vrlo argumentovano branio suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH, posebno od evidentnih opasnosti koje sa sobom nose stare/nove ideje etničke razmjene teritorija i crtanja novih granica. Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, je potpuno nevažno.

Imali ste direktnu priliku čuti stavove Angele Merkel i Emmanuela Macrona o stanju u regionu. Koje su stavove šefovi evropskih zemalja iznijeli kada je riječ o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu i kako je na njih reagovala delegacija Srbije?

Arhitektura granica na Zapadnom Balkanu je završena, granice su međunarodno priznate i nepovredive. To je stav lidera EU, to je i ključno načelo Evropske unije i čitavog demokratskog svijeta, i bilo kakve hegemonističke ideje suprotne takvom standardu međunarodnog prava su neprihvatljive, neće biti podržane, njihovi promotori će ostati usamljeni i takve namjere, ako još uvijek žive u planovima pojedinaca, grupa ili pojedinih partija, sasvim sigurno neće biti realizirane.

Evropi i Zapadnom Balkanu su potrebni mir, stabilnost, međusobno uvažavanje, vladavina prava, ekonomski razvoj, tehnološki napredak, kreiranje društva znanja, medjuvjerska tolerancija, kukturno prožimanje i život jednih sa drugima, a ne etničke razmjene teritorija ili diskriminatorske tendencije.

Zbog toga je neophodno da se okončaju viševjekovni balkanski mitovi, pokušaji dominacije, hegemonizacije i tjeranja naroda da žive u jednonacionalnim torovima, što je nažalost, Zapadnom Balkanu u prošlosti donosilo samo ratove i stradanja. Vrijeme je za novu evropsku budućnost, u kojoj će se mladi ljudi takmičiti u dobru, znanju i vještinama, a ne u veličanju ratnih zločinaca.

Zbog toga izgradnja mira utemeljenog na pravdi, toleranciji, povjerenju i pomirenju, za što se na Balkanu najiskrenije, osim retrogradnih pojedinaca, zalažu predstavnici institucija BiH, jeste i mora ostati ključni i najvažniji cilj djelovanja svih vlada, političara, nosilaca ključnih funkcija i balkanskih društava u cjelini .

Pokušava li Aleksandar Vučić spinovati dešavanja sa sastanka u Berlinu na način da ovu temu prebaci na lični nivo, a ne nivo međunarodnih odnosa?

O svojim ciljevima i namjerama može i treba govoriti gospodin Vučić. Što se mene tiče, ja nikada ne govorim isključivo o pojedincima, nego uvijek nastojim da govorim o pojavama i principima, bazirajući svoje izjave i stavove na dokazima i činjenicama. Tako sam nastupio i u Berlinu.

Ali, imam utisak da je gospodin Vučić strašno potcijenio svoje kolege iz regiona, kao i kancelarku Merkel i predsjednika Macrona, ne razumijevajući da smo svi bili u Berlinu da branimo interese svojih država, da se zalažemo za mir, demokratiju, jednakost i solidarnost kao evropske vrijednosti, a ne da povlađujemo volji gospodina Vučića.

Jer, zar treba biti posebno “pametan” pa ne uvidjeti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i “kreator” novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i “pripaja” ih mapi Srbije. Ili već viđena ideja o etničkoj razmjeni teritorija i razgraničavanju na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, Crne Gore ili Sjeverne Makedonije, i koja je nažalost 90- tih godina prošlog stoljeća, rezultirala sa stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih.

Dakle, godine zabluda i naivnosti su prošle, države su postale suverene i samostalne, građani odlično povezani i informirani, dok su narodi, posebno bošnjački narod, izrasli u političke i samosvjesne narode, i svima je, i u Berlinu, i u našem regionu, sve jasno, i zbog toga nakaradne i prevaziđene ideje iz prošlosti nikada više neće, niti mogu biti prihvaćene. Jer, Evropa je sinonim za demokratiju, slobodu, jednakost, ravnopravnost i antifašizam. A to su ideali i ciljevi kojima teži BiH.

Nakon sastanka kazali ste da vi zapravo štitite interese BiH, a ne Srbije. O kojim interesima je riječ i zbog čega im se Srbija toliko protivi?

Riječ je o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, o preventivnom upozorenju na opasnosti koju sa sobom nosi ideja etničke razmjene teritorija i crtanje novih granica, o potrebi da se potpiše Ugovor o međunarodno priznatoj granici izmedju BiH i Srbije, o važnosti evropskih i NATO integracija BiH, kao najboljih instrumenata za jačanje ekonomije, stabilnosti, vladavine zakona, privlačenja stranih investicija, unapređenja regionalne saradnje, kao i za jačanje procesa pomirenja na bazi historijskih činjenica i relevantnih presuda međunarodnih sudova.

Sve nabrojano je nabolja zaštita od velikodržavnih i hegemonističkih pretenzija kojima je BiH, bez bilo kakvog razloga, bila previše puta izložena u svojoj prošlosti, i za koje nismo sigurni da su prestale postojati. Za svaki od nabrojanih prioriteta, ciljeva ili problema sam imao relevantne pokazatelje, konkretne dokaze i temeljio sam ih na važećim evropskim i demokratskim standardima.

Ako ovakve prijedloge neko ne prihvata, ne razumije ih, ili ne želi da ih razumije, onda je zaista upitna njegova spremnost da prihvati važeće i savremene demokratske standarde.

Ipak, i pored svega, a imajući u vidu da baštinim višestoljetnu bosanskohercegovačku toleranciju, praksu korektnog odnosa prema komšijama i spremnost na saradnju, (ali ne i zaborav, jer je zaborav uvijek u BiH dovodio iste neprijatelje i donosio iste nesreće) i dalje mislim da politika saradnje na bazi reciprociteta, međusobnog uvažavanja, pozitivnih kompromisa, kao i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, imaju ogroman razvojni i stabilizacijski potencijal, neophodan za našu regiju i svaku zemlju pojedinačno. To je put kojim bi trebale ići sve zemlje Zapadnog Balkana.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zvizdic ... /190503101

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
LBVIEW

#2 Re: Denis Zvizdić

Post by LBVIEW »

:thumbup:
U njusku cetnicku. :izet:
Haman2

#3 Re: Denis Zvizdić

Post by Haman2 »

Za mene prvi covjek SDA. Kompletna licnost koja moze predstavljati BiHu svakom pogledu. Ne mozemo ocekivati lijepe rijeci za njega od sprskih politicara, jer oni traze poslusnike a ne sabesjednike.
tvojkomsija

#4 Re: Denis Zvizdić

Post by tvojkomsija »

Kakav je Denis sa stranim jezicima? Zna li neko?
Pored toga, kvalitetan politicar i svakako dosta inteligentiji od sefa stranke..
nikad_vise

#5 Re: Denis Zvizdić

Post by nikad_vise »

Ozbiljan covjek za sve i jednog konjusara unutar SDA stranke.Osim njega na pamet mi pada i Semsudin Mehmedovic kao neko ko bi mogao biti iole normalan u onom zelenom stranackom kupleraju.
Haman2

#6 Re: Denis Zvizdić

Post by Haman2 »

Slicna situacija je i u drugim stranka, SDP, HDZ, SNSD, SDS itd. Mi imamo malo kompletnih politicara i to je nasa tragedija. Sta ja mogu da ocekujem od Adila Osmanovica, Sase Magazinovica, Govedarice, Dodika, Cvijanovicke itd. Iz tog razloga sam i govorio o potrebi kupovine dobrih kofera i odlazak u inostranstvo ili kupovati torbe sarenicu za put u Evropu kao prognanik.
sefket_ramadani

#7 Re: Denis Zvizdić

Post by sefket_ramadani »

Gdje bio u ratu, u kojim bitkama se posebno istakao?
Haman2

#8 Re: Denis Zvizdić

Post by Haman2 »

Ima puno onih koji su bili u ratu, imaju cak i visoka priznanja ABiH ali danas nisu u vlasti. Gdje je bio i gdje se istakao: Milorad Dodik, Govedarica, N. Niksic, S. Magazinovic, Kojovic, Konakovic i da n naprajam dalje. Nekima smeta sve sto je zeleno-mislim na SDA, a ne smeta mu sto su neke vodje na nivou predsjednika mjesne zajednice, sto sjede u foteljama gdje mjesecno primjaju 4.000-5.000 KM. Svojim sposobnostima ne mogu doprinijeti nista dobro za BiH, zbog cega se nasa drzava i nalazi u ovakvoj situaciji da mladi nemaju posla a stariji tesko zive.

Birajmo mi prave ljude na prava mjesta kako bi nam sutra bilo bolje. Ideologiju ostavite po stranu.
Razorena Njemacka se obnovila za 10 godina a zemlju su vodili niko drugi nego demokriscanji, a kasnije nastavili socijaldemokrati da bi danas Anglea clanica krscanosko demokratske unije finalizirala rezultate dugogodinjeg rada njenih predhodnika i svemu dodala svoj doprinos.

Demagozi nas nikuda nece odvesti, to su slijepe vodje koje vide samo sebe i svoj interes a takvih je u politici i najvise.
Kikibombona

#9 Re: Denis Zvizdić

Post by Kikibombona »

nikad_vise wrote:Ozbiljan covjek za sve i jednog konjusara unutar SDA stranke.Osim njega na pamet mi pada i Semsudin Mehmedovic kao neko ko bi mogao biti iole normalan u onom zelenom stranackom kupleraju.
Onda se postavlja pitanje sta rade u SDA kartelu!?

Oportunizam, zelja za pozicijom, karijerom, dobrom platom - sve nadjacava borbu za opste dobro. Posten i moraln covjek nece biti dio bande ni pod koju cijenu jer ima principe. Ako je sposoban, sam ce izgraditi poziciju, otvoriti firmu i zivjeti dobro od postenog rada.

Zvizdic ostavlja dojam kulturnog i obrazovanog covjeka. Cini se da je sposobniji od Izetbegovica. Definitivno izgleda bolje od njega u svakom pogledu.

...

Problem je sto ne pokazuje nikakav otpor prema kriminalno-koruptivnom drustvu koje personificira SDA. Jebote, BiH je drzava sa najvise kriminala, korupcije i nepotizma u Evropi, A NIKO NIJE ODGOVARAO. Totalno bolesno stanje. Dakle, kriminalan je sud i sve moguce institucije, sve pod kontrolom Zvizdiceve stranke.

...

Konakovic je za vrijeme boravka u SDA pokazivao otpor prema pojedinim necasnim radnjama unutar SDA. Na kraju je istupio i sada je ostar protovnik SDA, najveci u drzavi. Protivnik je Zvizdic-Campara klana unutar SDA. I radi konkretne stvari od kada je na vlasti.

...

S druge strane, Zvizdic nema muda da stane na crtu Izetbegovicu i poduzme korake protiv SDA lopova. Njega zanima samo vlastita guzica i guzica njegovog Campara klana. Interesna skupina koja se bori za prevlast u stranci a ne za narod. I za sada pokazuje da je slab za Izetbegovica. Povukao se pod prijetnjom da bi u predsjednistvo zasjeo fosil Dzaferovic.

...

Zakljucak: Zvizdic izgleda pristojno i lijepo prica. Nekoga ce privuci amblaza. Djela - nula bodova. Isto je sam Mehmedovicem. Samo nesto izmedju redova uvijeno kritikuje ocito nezadovoljan statusom u stranci. Mene podsjeca na onu gnjidu Sepica. Manipulatori sposobni rijecima zavarati bez da ista urade.

...

Na desnoj strani jedino Konakovic ide u dobrom pravcu. Sve ostalo nula bodova. Hadzikadic na centru. Nasa stranka lijevo. Nadam se da ce sve tri opcije ojacati. I da ce se SDP ocistiti od SDA spavaca pa da imamo jos jednu perspektivnu opciju.
Haman2

#10 Re: Denis Zvizdić

Post by Haman2 »

Dobro Kiki sta je sa SDP, Nasom strankom itd. Da li tvoje kazivanje vazi i za duge ili je to samo specifisnost SAD.
Odmah da ti kazem da nisam pristalica SDA, nego nastojom biti koliko toliko objektivan ako je to moguce u danasnjim uslovima, jer mi nemamo dovoljno informacija za pravilu procjenu.
Kad citam neke komentare onda vidim price iz Avaza i besjede nekih iz SDP.
Za mene nema neke velike razlike medju njima. Svi grabe samo sebi i svojoj familiji i prijateljima. Kako objasnjavas da tek svrseni studenti "prestiznog fakulteta u Travniku" postaju ministri.
mali jomu

#11 Re: Denis Zvizdić

Post by mali jomu »

Zvizdić: Najbolji odgovor na ratnohuškačke prijetnje je jačanje državnih institucija

Image

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH koje su najvažniji garant mira u Bosni i Hercegovini i najbolji primjer uspješne unutrašnje bosanskohercegovačke integracije – kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OS BiH.

- A najbolji odgovor na ovakve opasne i ratnohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH – naveo je Zvizdić.

EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu sa tim.

- Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne medjunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu – kazao je Zvizdić.

https://faktor.ba/vijest/zvizdic-najbol ... cija/36075
Haman2

#12 Re: Denis Zvizdić

Post by Haman2 »

DODIK NA KOLJENIMA, ZVIZDIĆ MU POSLAO JASNU PORUKU: "Ostaću predsjedavajući Vijeća ministara sve dok BiH ne pošalje AMP, TO ZAKON NE BRANI"

A zašto me neće zamijeniti ministar Bevanda? I on je zamjenik predsjedavajućeg. Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Sve dok zakon to dozvoljava ja ću se ponašati u skladu sa zakonom. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar.

Image

Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar, poručio je predsjedavajući VM-a BiH Denis Zvizdić koji je gostovao u programu televizije N1.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini?

Kada je riječ o migrantima redovno primamo izvještaje Koordinacionog odbora Ministarstva sigurnosti BiH. Vrlo odgovorno pratimo situaciju sa migrantima. Ostajemo i dalje privrženi principima Evropske unije - pratimo migrantsku politiku EU da budemo humani, koliko nam to dozvoljavaju mogućnosti, i da poštujemo međunarodne standarde. Primjećujemo da se granice zemalja EU sve više zatvaraju. Trenutno granice EU nisu hermetički u potpunosti zatvorene, ali kako se budu zatvarale i mi ćemo zatvoriti naše granice. Nećemo dopustiti da Bosna i Hercegovina bude sabiralište migranata.

Provjeravamo navode da se migranti vraćaju iz Hrvatske u BiH. Treba istaći da migranti u BiH dolaze sa teritorije Evropske unije, a ne dolaze u EU sa teritorije BiH.

Mnogi analitičari su prozvali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića tvrdeći da ne rješava probleme migranata?

U skladu sa njegovim nadležnostima ministar Mektić ulaže napore. Ne govorim samo o zadnjih 15-ak dana nego govorimo od početka krize. Napori nisu nikada dovoljni, ali veliki je problem nedostatak koordinacije u regiju. Migranti iz Srbije prelaze preko nelegalnih graničnih prelaze u BiH i očekujem da Srbija spriječi takav nelegalan promet, odnosno trgovinu ljudima.

Trebaju li ljudi biti zabrinuti?

Prema informacijam koje sam dobio od ministra Mektića situacija se smiruje, ali trebamo do kraja biti oprezni, vrlo budni i nećemo dozvoliti da dođe do eskalacije bilo kakvog nasilja.

Formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH. Mnogi kažu da ovo "miriše" na 2010. godine. SNSD optužuje SDA da opstruiše formiranje vlasti u BiH.

Mi živimo u vremenu stalnih obmana i manipulacija koje plasiraju, uglavnom, uzročnici svih blokada u BiH da bi opravdali te svoje antiustavne i antizakonske aktivnosti. Vlast u BiH se može formirati vrlo brzo, za 10-15 dana, a za to je potrebna jedna, jednostavna stvar - ona se zove vladavina prava i zakona. Imamo one koji ne žele da provode usvojene zakone, a istovremeno druge optužuju za blokiranje uspostave vlasti. Imamo pripremljen prvi Godišnji nacionalni plan koji treba poslati u Brisel i istovremeno imenovati mandatara za Vijeće ministara i sav proces završiti za nekoliko sedmica.

Do kada će trajati ovakva situacija?

Ulazeći u diskuju o provedbi važećih zakona ulazimo u sferu anarhije, a ne demokratija. Šta ako neki ministar sutra kaže da neće poštovati član 21 Zakona o akcizama ili Zakon o SIPA-i? Ne može se reći nećemo poštivati zakone. Neka predlože izmjenu zakona u kojem se traži da ne idemo u NATO.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević optužio je SDA i SDS za zavjeru. Kazao je da će vas na čelu VM-a BiH zamijeniti Šarović?

A zašto me neće zamijeniti ministar Bevanda? I on je zamjenik predsjedavajućeg. Možda će me zamjeniti gospodin Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Sve dok zakon to dozvoljava ja ću se ponašati u skladu sa zakonom. Bit ću predsjedavajući Vijeća ministara dok BiH ne pošalje AMP i dok se ne izabere novi mandatar.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/116 ... brani.html
Post Reply