Denis Kuljiš

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

basta sljezove boje

#1 Denis Kuljiš

Post by basta sljezove boje »

Bosanski Gazimestan

Hrvatskim medijima muslimanski je Gazimestan promakao, u BiH, stvar nije dobila ne znam kakav publicitet - jedni tome ne žele pridavati prevelik značaj, drugi se boje ili srame, ili naprosto nemaju volje da gase požare, koji se šire sve dok ne dopru do granica tamnog vilajeta kojemu je i šejtan rekao akšamhajrullah.

Piše: Denis Kuljiš

Novinari su bili raspoređeni u zasjedama po Hvaru i Dubrovniku - ta u Hvaru pojavila se bivša misica Branka Bebić s malim sinom Antom, a u dubrovački zaton uplovljavale su razne megajahte s bjelosvjetskim celebima, dok na televiziji, gdje upravo smjenjuju čelništvo Informativnog, ne mogu zadržati koncentraciju na bilo što osim na balans između HDZ-a i SDP-a, jer ne znaju kome će od njih sutra polagati račune.

Da im olakšam - ma što uradili, dragi kolege, bit ćete krivi! Stoga se opustite i postupajte onako kako nam je davno savjetovao Čedo Prodanović, advokat Čermaka i Petrača, dok je još bio skromni zamjenik okružnog javnog tužioca u komunističkom režimu, pa zabranio “Polet” jer je na naslovnoj stranici objavio fotografiju golog golmana Dinama Milana Šarovića. Kad smo mu pokušali objasniti: “Znate, mi smo mislili...”, rekao nam je: “Ali sjetite se što kaže Bruce Lee – don’t think, feeeel...” Prema tome, dragi kolege, uzmite Puls i njihovo istraživanje, uzmite d’Honta i – don’t think much, feeeel!

Dok su novinari bili tako preokupirani, u Sarajevu je neopazice održan muslimanski Gazimestan. Bošnjaci su se okupili na stadionu “Koševo” u lijepom broju - navodno je oko četrdeset tisuća ljudi nazočilo sletu prema kojemu je ono amatersko petljanje Marka Perkovića Thompsona na maksimirskom stadionu bila obična kamilica, pošto je to, naravski, čista komercijala koja se obraća najnižim ljudskim porivima, a ovo je bila velika državna režija, u kojoj jedino i možeš napraviti pošteni spektakl. Uzmimo samo za primjer sovjetski državni cirkus s klaunovima akademicima koji predaju žongliranje na cirkusantskom fakultetu - što je prema tome šarena čerga Moire Orfei koju prate olinjali sibirski tigrovi?

Muslimanski Gazimestan održan je 28. srpnja. Kako izvješćuje Bosna.net: “Program je otpočeo gromoglasnim učenjem tekbira i učenjem sure ,Ikrež hfz. Senada Podojka, da bi nakon toga, uz muziku gajdi i defova stadionom prodefilovala velika kolona u svečanim osmanskim odorama, sa bajraktarima konjanicima na čelu kolone, koje je slijedila ogromna kolona imama u bijelim ahmedijama. Nakon kruženja stadionom, imami su se pridružili publici na tribinama, dok su ostali učesnici kolone imali zaseban nastup kasnije na programu.”

Dakle, u prijevodu s bošnjačko-hrvatsko-srpskog na hrvatski, izašao je neki tip koji je strahovito vikao čitajući Kužran na arapskom, a razumio ga možda nije ni sam hafezim Senad Podojak, jer hafezim zna napamet cijeli Ku’ran, ali nipošto ne mora znati arapski niti što znači ono što viče, odnosno uči, iliti podučava. Na to su na stadion uletjeli konjanici “u svečanim osmanskim odorama”, pod zelenim zastavama, a za njima išli su u procesiji, odnosno u smaknutim redovima kao grenadiri - imami, znači popovi, u bijelim haljinama, njih oko osam stotina i pedeset, falanga antikrista, poput ruske olimpijske reprezentacije koja je ovdje prodefilirala onomad 1984. godine, prilikom otvaranja sarajevskih zimskih igara. Drug Tito, koji tada nije sjedio na tribinama, jer je bio spriječen nedavnom smrću, ne bi, naravno, mogao ni zamisliti ovu priredbu, što će se na istom mjestu održati samo sedamnaest godina poslije sloma njegova režima.

“Uzimajući u obzir nacionalnu strukturu izvođača programa, ovaj skup bismo slobodno mogli nazvati skupom multietničnosti i multikulturalnosti”, piše Bosna.net. “U programskom dijelu učenja Kur’ana nastupili su hfz. Aziz Alili, hfz. Senad Podojak, hfz. Mensur Malkić, hfz. Ahmed Abdulhasemi iz Irana, El-Hasan bin Abdullah iz Saudijske Arabije, hfz. Ahmed Naina iz Egipta, i horsko učenje Kuržna u izvedbi “Ehlul-bejta” iz Irana. Dio rezervisan za izvođenje ilahija i kasida pripao je hfz. Šabanu Burhanu, Enesu Ukiću, Mustafi Demirđi i Sami Ozaru iz Turske, Emini Hamidović, Sanan Marwi iz Pakistana, Almi Čardžić, Halidu Bešliću, horu žIstanbulski mehteraniž, Reemu Abdelfettahu iz Egipta i Sami Yusufu iz Velike Britanije.”

Od cijele škvadre čuo sam samo za Halida Bešlića - ne znam samo kakva mu je to gaža bila u ovakvom društvu - i za Samija Yusufa, veliku zvijezdu muslimanskog popa, po čijem je albumu cijela sarajevska priredba dobila ime: “Moj Ummah”. “My Ummah” objavljen 2005, znači otprilike “moj narod”. Preciznije, ummat al-mu’minin je “zajednica vjernika”, iliti “muslimanski svijet”.

Bosna.net široko izvješćuje kako je vrhunac priredbe bio uspon reisu-l-uleme efendije Cerića na pozornicu. Pratila je to pjesma posvećena Poslaniku Muhamedu - no te dvije osobe ne treba miješati, niski, podebeli ulema moderna je politička figura, iako njegov značaj u bosanskom društvu poprima mitske razmjere, pa je potpuno istisnuo i Harisa Silajdžića, koji je kao njegova politička marioneta ranije igrao veću ulogu, a sad se bavi samo specijalnim operacijama iz sfere propagande i financija. Navodno se sprema za muzičku karijeru, a privatne satove daje mu Selma Bajrami, ali oni nisu nastupili ovom prigodom - njegova odsutnost bila je pritom vrlo uočljiva - iako bi to bila sjajna prilika da se promoviraju kao bošnjački Al Bano i Romina Power.

Što se to obilježavalo na Koševu 28. srpnja 2007. godine? Navodno šest stotina godina Islama “na ovim prostorima”, naime neka povijesna epizoda iz 1407, osamnaest godina poslije Kosovske bitke. Tada je, navodno, manji odred turskih pljačkaša prešao Drinu, što baš nije čvrst temelj za vjerski praznik, pa je Džemaludin Latić, iskreno inspirirani muslimanski pjesnik iz Sarajeva, odbio da na koševskom sletu čitaju i njegove ilahije, religiozne elegije, pošto smatra da je brojka šeststo tu zapravo smiješna. No, u gazimestanskim mistifikacijama falsifikati odlično funkcioniraju - treba se samo sjetiti kako je Tuđman trabunjao da su Hrvati jedan od najstarijih europskih naroda, iako je općenito poznato da su se u Europu doklatarali posljednji, kao i svi Slaveni, koji uopće nisu stvarali svoje države. Poslije njih došli su jedino ovi dečki pod zelenim zastavama, koji sad slave svoju drevnost, a kako daleko idu te pretenzije najbolje je ocrtao reis, kad je odmah poslije Koševa, posjetio i bošnjačku prapostojbinu Visoko i zasvjedočio autentičnost tamošnjih bosanskih piramida, koje je pronašao neki prevarant iz peronospore, pa proglasio starijim od egipatskih. Piramide - šeststo godina islama i - što još? Četiri stotine i četrdeset i jedna godina skakanja s mostarskog mosta u Neretvu! Prvih dvjesta godina, ide vic, bacali su Bosance u Neretvu Turci, a poslije su nastavili skakati sami... Mostarsko izdanje “Večernjeg lista” negoduje zbog posve nerazumljive odluke da se Hrvate isključi s tog natjecanja, i ne može dokučiti što je tome povod. “Skačite s onoga koji ste srušili”, kažu im, a Džemaludin Latić napisao je ranije ovu pjesmu:

“Naš Stari most su srušili
I on posta duga
Kad u nebo pogledaju, vide ga
Kad od srama oči vodi sagnu, on ih gleda s neba prisutan.”

Vraga, ne vide oni ništa, i nije ih sram, nego se prave da ne razumiju, ali to ne znači da treba uvoditi skakački apartheid. Odnosno, moglo bi se to i tolerirati, da nije dio velikog, luzerskog projekta Cerića, Silajdžića, Hasana Čengića i Bakira Izetbegovića, pod radnim naslovom “nacionalistička radikalizacija Bošnjaka”. Ovi se vlastodršci i krugovi ratnih profitera koji ih podupiru, odupiru modernizaciji, a najveći je propust Haaškog suda što nije i protiv njih podizao optužnice. Nije stvar u tome što su Bošnjaci i civili u Sarajevu zaista bili najveće žrtve balkanskog građanskog rata koji je pokrenuo Sloba, nego Carla del Ponte, koja je otvorila tajnu istragu porotiv Alije, nije to mogla ostvariti bez potpore američke diplomacije. A u eri borbe protiv terorizma, za njih je vrijedilo samo jedno mjerilo - jesi li s ajatolasima, ili nisi, pa pošto ova grupa nije nikakav Hezbollah, nego bošnjački Hamas, zapravo prosti balkanski nacionalisti koji su se jučer zavili u ahmedije pa stali derati na arapskom koji uopće ne razumiju, ostavlja ih na miru, a Cerića, štoviše smatra, svojim čovjekom u Europi, jer ovdje ne igraju radikalni mule, nego saudijski i malezijski milijuni, dok oni bezvezni vehabiti po brdskim pripizdinama mogu zabrinjavati jedino Srbe, kojima ne treba puno da razviju svoju multietničku toleranciju.

Hrvatskim medijima muslimanski je Gazimestan promakao, u Bosni, stvar nije dobila ne znam kakav publicitet - jedni tome ne žele pridavati prevelik značaj, drugi se boje ili srame, ili naprosto nemaju volje da gase požare, koji se šire sve dok ne dopru do granica tamnog vilajeta kojemu je i šejtan rekao akšamhajrullah.
Vingo

Post by Vingo »

Denisu ni sta dodati, ni oduzeti....vidim :-)
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

Vingo wrote:Denisu ni sta dodati, ni oduzeti....vidim :-)
pa uglavnom je to površno djelce...

ima se i faktografski puno toga zamjeriti: npr koji su to "zeleni dečki" došli nakon Hrvata? bošnjaci/iliri su autohtoni državotvorni narod na zapadnom Balkanu. A koliko se sjećam one studije od prije par godina hrvatskog ministra Primorca i Hrvati su nam genetska braća, dok su srbi uljezi.

što se gazimestana tiče , 1407 nije bitna zbog nekakvog upada manjeg odreda otomanske konjice, već kako sam naveo u jednoj temi (koju mi je sa-x ne zaključao već potpuno izbrisao) te godine se desio pokolj na Doboru gdje je Sigismund Luksemburški pogubio kralja Tvrtka II skupa sa 178 aristokrata i generala Bosanske kraljevske vojske, tj svu kritičnu masu patriotski orijentiranog mislećeg sloja društva. Ostalo je par loza izdajničkih uhljupa iz kojih su se izmilili Rizvanbegovići, Spahe, Izetbegovići...

Pokolj na Doboru predstavlja stratešku prekretnicu koja je na terenu omogućila otomanskim fašistima da pokore Bosnu. zašto kažem fašisti? pa zato što Otomani nisu ostavili kamen na kamenu tj nijedan u cjelosti očuvan spomenik života naših predaka ,a nisu dirali stećke kao spomenike mrtvima (i opomenu kako ćemo se provesti ako se ne budemo pokorili). pa sad ko muhe bez glave lafo naivno se pitamo jao pa zamisli baš nam je mutna istorija ,ne znamo ništa o srednjevjekovnoj Bosni, te bolje je ne čeprkati ,te tako je malo elemenata,kao ništa se ne zna...i sl. gluposti. a u zvijezde okivamo stećke tj grobove heej....

sve je ovo postalo morbidno kako samo fašisti znaju skuhati.
jasko_ba

Post by jasko_ba »

ko je Denis?
sulesavic

Post by sulesavic »

jasko_ba wrote:ko je Denis?
Vegetarijanac nije, to je definitivno...
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Senad Pecanin from Croatia .... :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

razbijač_magle wrote: bošnjaci/iliri

Znaci bosnjaci su ustvari iliri :shock:

A srbima se rugamo :oops:
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

Prpa.ba wrote:
razbijač_magle wrote: bošnjaci/iliri

Znaci bosnjaci su ustvari iliri :shock:

A srbima se rugamo :oops:
ispravka: "bosanskim srbima" :lol:
sibelius

Post by sibelius »

denis je po ovome sto je napisao - - - - levat
Faust

Post by Faust »

Je li tema Denis Kuljiš ili ovaj njegov tekst iz Globusa?
basta sljezove boje

urbanagerila wrote:
:lol: :lol: :lol:

tema je Denis Kuljis, mislim da je jos nismo imali na forumu ili je ja nisam uspjela pronaci

p.s. postirani clanak mu je najnoviji uradak, svjez taze :lol:
Jara

Post by Jara »

Vingo wrote:Denisu ni sta dodati, ni oduzeti....vidim :-)
ništa dodati, al' moglo bi mu se oduzet' 20-30 kila... :D ...zdravlja radi...
Faust

Post by Faust »

basta sljezove boje wrote:
urbanagerila wrote:
:lol: :lol: :lol:

tema je Denis Kuljis, mislim da je jos nismo imali na forumu ili je ja nisam uspjela pronaci

p.s. postirani clanak mu je najnoviji uradak, svjez taze :lol:
Ima čovjek sreće da je bio u medijima koji su provlačili dodatnu pažnju. Koliko se sjećam nema ni fax, sam svoj majstor; specijalista za naslovnice koje će privući čitaoce bez da imaju veze sa samom suštinom teksta - jednostavnije rečeno - tabloidni novinar koji drži da je jedan od stubova hrvatskog i jugoslovenskog novinarstva. A ako je tema tekst, o njemu u narednom postu.. :D :D
hammerhead

Post by hammerhead »

Znam samo da cojk moze dobro pojest :P
Majami

Post by Majami »

Bravo za Denisa, za njegovo dobro poznavanje ovdasnje situacije i za ovaj odlicno napisan tekst koji me je, uprkos temi koja je za plakanje, uspio nasmijati u par navrata.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Uz već ranije izrečeni stav o manifestaciji "Moj ummete", te podozrenja mi osobnog glede organizatora , kao i samoga povoda hepeninga, Kuljiš bi morao znati:

da ne postoji bošnjački jezik
da u BiH nije bio građanski rat
da nije pristojno učenje Kur ana, nazivati dranjem, vikom i kako sve ne, makar zbog pristojnosti spram onih, kojima to "dranje" nešto u životu znači

P.S. Njegov intervju u posljednjem Globusu sa Miloradom Dodikom....
Ma,nema..Jedini ko valja je Mile, jedini koji je umjeren je Mile, Banja Luka je grad reda, zakona i discipline ( valjda zbog manjka remetilačkog bošnjačko-hrvatskog faktora, te u skladu s tim, visoke koncentracije srpske uljudbe) ....

I da, mislim da treba na dijetu.... :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Faust wrote:Je li tema Denis Kuljiš ili ovaj njegov tekst iz Globusa?
ma znas da su kod nas autor i djelo ista stvar :D prost svijet, sa-x.com :D
basta sljezove boje

za sve koji ne znaju ko je Denis :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=m-J4Xjy1TO8
Majami

Post by Majami »

basta sljezove boje wrote:za sve koji ne znaju ko je Denis :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=m-J4Xjy1TO8
I sta sad, ovaj link, zapravo ova emisija koju nisam gledala i koja je ocito zabavnog karaktera ili prije receno neka zezancija u kojoj je on bio gost, govori o tome kakav je on novinar?? Ej, ovdje neko jako lupa loncice, a mozda bi i moderatori mogli ipak imati malo vise posla, jer ne znam cemu sluze ove teme gdje se za naslov da samo necije ime, pa onda svako opali da o toj osobi prica sta hoce, da kritikuje njegov i profesionalni i privatni zivot itd... Hocu reci da bi mozda teme trebale biti malo preciznije, a ne da zbog jednog clanka (koji je uostalom pismen i dobar novinarski tekst) pise ko sta hoce o covjeku o kojem uglavnom ne znaju nista osim da je pisao o tom koncertu.
klixober

Post by klixober »

Priznajem do prije par dana nisam znao ko je Densi Kuljis.Cuo sam to ime,ali nisam znao da je novinar.U zadnjem broju hrvatskog Globusa sam rpocitao njegov intervju sto je radio sa Miloradom Dodikom.Tako mi se zgadio da me uopste ne zanima vise ni kakav je covjek,ni novinar.Na tako ulizivackom podanickom tonu prema Karadzicevom nasljedniku Dodiku bi pozavidjeli i najekstremniji novinari SNSD-ovskih "Nezavisnih novina" i banjaluckog "Reportera".Dno dna sto se tice profesionalizma i novinarstva.
basta sljezove boje

komeba wrote:Priznajem do prije par dana nisam znao ko je Densi Kuljis.Cuo sam to ime,ali nisam znao da je novinar.U zadnjem broju hrvatskog Globusa sam rpocitao njegov intervju sto je radio sa Miloradom Dodikom.Tako mi se zgadio da me uopste ne zanima vise ni kakav je covjek,ni novinar.Na tako ulizivackom podanickom tonu prema Karadzicevom nasljedniku Dodiku bi pozavidjeli i najekstremniji novinari SNSD-ovskih "Nezavisnih novina" i banjaluckog "Reportera".Dno dna sto se tice profesionalizma i novinarstva.
mozes li postati taj interview? Meni se cini da su Denisu pocele polako otkazivati kocnice. Bio je za podnijeti dok se bavio hrvatskom estradom, jer ekipa o kojoj je pisao je voljela da se o njima pise, pa makar i lose. U zadnje vrijeme je poceo izigravati nekakvu moralnu instancu i ta uloga mu nikako ne lezi
Majami

Post by Majami »

Moze da bude ispravno sve sto navodite i svi ti intervjui i ostalo (nemam uvid u njegov cjelokupan rad), ali cinjenica je da je tema nazvana "Denis Kuljis" i da je zapoceta zbog njegovog clanka o koncertu.
klixober

Post by klixober »

basta sljezove boje wrote:
komeba wrote:Priznajem do prije par dana nisam znao ko je Densi Kuljis.Cuo sam to ime,ali nisam znao da je novinar.U zadnjem broju hrvatskog Globusa sam rpocitao njegov intervju sto je radio sa Miloradom Dodikom.Tako mi se zgadio da me uopste ne zanima vise ni kakav je covjek,ni novinar.Na tako ulizivackom podanickom tonu prema Karadzicevom nasljedniku Dodiku bi pozavidjeli i najekstremniji novinari SNSD-ovskih "Nezavisnih novina" i banjaluckog "Reportera".Dno dna sto se tice profesionalizma i novinarstva.
mozes li postati taj interview? Meni se cini da su Denisu pocele polako otkazivati kocnice. Bio je za podnijeti dok se bavio hrvatskom estradom, jer ekipa o kojoj je pisao je voljela da se o njima pise, pa makar i lose. U zadnje vrijeme je poceo izigravati nekakvu moralnu instancu i ta uloga mu nikako ne lezi
Nisam pretplacen na Globus,imam ga u papirnatom izdanju.To je 871. broj Globusa.Ovako glasi naslov:

BLAIR IZ BANJE LUKE Milorad Dodik: Dok RS doživljava ekonomski procvat, politiku Sarajeva određuje islamski vođa Mustafa Cerić

Cijeli intervju je dno dna,u stilu najgorih novinara "Nezavisnih novina" i "Reportera".
Miau miau

Post by Miau miau »

Pa zar nije jasno da ovakvo naslovljene teme udaraju po nekome uzduz i poprijeko, bio on kriv ili neduzan za bilo sta... istina je jedno-da vecina ovdje reaguje sa-vidi mu glave! cim se ne slaze s necim sto neko misli ili napise. Dobro staro bosansko pravilo kad se nema argumenata. Tipa- on je pisao protiv moj ummete, al'vid mu glave, vid' kol'ko ima kila itd, pa nije ni cudo... bljak!
Post Reply