Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

liberal

Post by liberal »

samo jedna opaska
kad je bio sazvan prvi saziv novog njemackog parlamenta( 46 ili 47 nisam bas siguran) za govornicu je izasao tip i zatrazio da njemacki oficiri koji su dobili ordenje u ratu imaju pravo da ga isticu .
zahtjev je bio kad mogu amerikanci, britanci i rusi da pokazuju i "provociraju" sa svojima mogu to i njemacki oficiri.
koliko znam nije im to dozvoljeno ali i dan danas kad pricas sa nekim starim njemcima koji su ucestvovali u ratu oni su puni ponosa ..mozda nevole hitlera ali pojavit ce se neki novi hitler kad tad
Abu FEED el-Castro

#27 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by Abu FEED el-Castro »

ztluhcs wrote:
komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
Sve vise uvidamo gresku da medunarodna zajednica u BiH nije postupila isto kao u Njemackoj nakon sloma Hitlerovog rezima.Ako navedemo primjere uspjesne denacifikacije u Njemackoj,shvaticemo i greske u danasnjoj BiH.
Ja sam npr. nasao zanimljiv podatak da je nakon 2. svj. rata u Njemackoj na svim javnim mjestima u natpisima gradova,ulica itd. zabranjena upotreba dva "s" tj "ss" jer je to moglo podsjecati na ozloglasene SS divizije,a umjesto toga je koristeno slovo koje je mijenjalo "SS" - ß .Npr. umjesto "Strasse" je svugdje pisalo "Straße".

Hajmo istoricari,ima vas ovdje pametnih,pa da vidimo koji su drugi primjeri u procesu denacifikacije Njemacke nakon 1945.
Babe i žabe...

Ratovi koji su vođeni nisu isti, razlozi nisu isti, rješenje nije isto, završetak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...

Jel treba analizirati ovo do u detalje?
Potpuno jasno i nedvojbeno.
kub lajkan

#28 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by kub lajkan »

komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
Sve vise uvidamo gresku da medunarodna zajednica u BiH nije postupila isto kao u Njemackoj nakon sloma Hitlerovog rezima.Ako navedemo primjere uspjesne denacifikacije u Njemackoj,shvaticemo i greske u danasnjoj BiH.
Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...

Naime, tada se znalo ko je pobijedio, i pobjednik je postavljao pravila...
klixober

Post by klixober »

Ne bih se slozio da su babe i zabe.
Mozemo povuci paralelu izmedu niza zlocinackih organizacija koje su u Njemackoj ukinute,a ovdje slicne i dalje postoje,izmedu simbola pod kojim je cinjen zlocin u Njemackoj i koji su zabranjeni,a ovdje se zlocinacki pozdravi dopustaju,izmedu masovnih grobnica i logora koji su Nijemci morali otkopavati i sredivati,a ovdje nije nista slicno uradeno itd itd
Medunarodna zajednica je nakon rata imala moc i snagu da isto uradi i ovdje-nizom zabrana zlocinackih simbola,organizacija,pokreta,stranaka,da ubrza proces pomirenja.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

komeba wrote:Nr bih se slozio da su babe i zabe.
Mozemo povuci paralelu izmedu niza zlocinackih organizacija koje su u Njemackoj ukinute,a ovdje slicne i dalje postoje,izmedu simbola pod kojim je cinjen zlocin u Njemackoj i koji su zabranjeni,a ovdje se zlocinacki pozdravi dopustaju,izmedu masovnih grobnica i logora koji su Nijemci morali otkopavati i sredivati,a ovdje nije nista slicno uradeno itd itd
Medunarodna zajednica je nakon rata imala moc i snagu da isto uradi i ovdje-nizom zabrana zlocinackih simbola,organizacija,pokreta,stranaka,da ubrza proces pomirenja.
Ratovi koji su voðeni nisu isti, razlozi nisu isti, rje¹enje nije isto, zavr¹etak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...
klixober

#31 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by klixober »

kub lajkan wrote:

"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.
klixober

Post by klixober »

ztluhcs wrote:
komeba wrote:Nr bih se slozio da su babe i zabe.
Ratovi koji su vođeni nisu isti, razlozi nisu isti, rješenje nije isto, završetak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...
Naravno da nije isto,niti kazem da se moze preslikati isti scenario,ali siguran sam da se moze nauciti iz procesa denacifikacije Njemacke kako bi mogli brze da napredujemo.Ovako kao do sada nikada necemo krenuti naprijed.
danas

#33 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by danas »

komeba wrote:
kub lajkan wrote:

"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.
sa time sto je hitler vojno porazen... pa tek onda politicki... drugacije ne ide...
pitala bih te ja o denacifikaciji da drugacije bilo...
liberal

#34 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by liberal »

komeba wrote:
kub lajkan wrote:

da ali se tad znalo ko je pobjednik a ko porazeni pa je lako bilo nametat "demokratska" pravila (demokratska sa pobjednickog stajalista ne sa njemackog),
oko bosne i balkana uopsteno sad se lome drugaciji interesi pa ono sto je kriminal i zlocin za nijemce nemora znacit da je za francuze ili britance (ovdje mislim na vlade ne narode). ruse i ameriku izostavljam skroz.
kub lajkan

#35 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)

Post by kub lajkan »

komeba wrote:
kub lajkan wrote:

"Medjunarodna zajednica" takodjer nije pobjednik. Takodjer, nema ni porazenog.

Dakle, nema pobjednika, nema porazenog... pa ko ce tu kome postavljati pravila?
mr.nice

Post by mr.nice »

zlata wrote:
danas wrote:(uvjetni) uspjeh denacifikacije u njemackoj se temelji prevashodno na vojnom porazu doticne...
Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?
Imam osjecaj pomalo na Iran :lol:
klixober

Post by klixober »

Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.Zakonom se mogu zabraniti fasisticki pozdravi,negiranje genocida,moze se zabraniti rad strankama koje podsticu na mrznju,mogu se zabraniti zakonom simboli pod kojima je cinjen zlocin i organizacije koje su cinile zlocin.Sve to "medunarodna zajednica" moze uraditi,da hoce.Ima i mandat i moc za to.Ako im je uopste stalo da bh drustvo postane zdravo.
saki

Post by saki »

mr.nice wrote:
zlata wrote:
danas wrote:(uvjetni) uspjeh denacifikacije u njemackoj se temelji prevashodno na vojnom porazu doticne...
Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?
Islamska republika gradjanske orijentacije 8-) :-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

komeba wrote:Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.
Ti pokusavas povuci paralelu. A mi ti objasnjavamo da se ona ne moze povuci na taj nacin.
Uvlacenje MZ u cijelu pricu sasvim je drugi par opanaka...
mr.nice

Post by mr.nice »

saki wrote:
mr.nice wrote:
zlata wrote:Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?
A novi tito bi bio Mustafa Cerić :lol:
klixober

Post by klixober »

kub lajkan wrote:
komeba wrote:Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.
Ti pokusavas povuci paralelu. A mi ti objasnjavamo da se ona ne moze povuci na taj nacin.
Ja pokusavam povuci paralelu izmedu drustva koje je ucinilo strasne zlocine kakve normalan covjek ne moze zamisliti,koje je strasno napredovalo nakon samo nekoliko godina i ovog naseg drustva koje nikako da krene naprijed.Ako je jedina pouka iz njemackog primjera ta da je ovdje trebao biti pobjednik pa da nametne drugom svoje videnje buducnosti i to je ok.Bar da znamo na cemu smo.
danas

Post by danas »

saki wrote:
mr.nice wrote:
zlata wrote:Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?
mozda bolje i to nego polu-drzava sa cetnickom ikonografijom... :oops: a zar sarajevo ionako nije 'teheran' :oops:

uostalom, nezahvalno je i skoro nemoguce govoriti o tome sta bi bilo da je bilo... da je armija pobijedila 1992-e bilo bi drugacije nego 1995-e...

i da baba ima mooda bila bi deda... :oops:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

komeba wrote:
kub lajkan wrote:
Ja pokusavam povuci paralelu izmedu drustva koje je ucinilo strasne zlocine kakve normalan covjek ne moze zamisliti,koje je strasno napredovalo nakon samo nekoliko godina i ovog naseg drustva koje nikako da krene naprijed.Ako je jedina pouka iz njemackog primjera ta da je ovdje trebao biti pobjednik pa da nametne drugom svoje videnje buducnosti i to je ok.Bar da znamo na cemu smo.
Ma tema ti je sasvim OK. Svi mi, makar ponekad, pokusavamo razumjeti sebe same, sta nam se desilo, sta nam se desava i sta nas tek ceka.

Ali kako god pokusavas da ga razumom obuhvatis, uvijek se nekako izmigolji, majku mu... :D
liberal

Post by liberal »

danas wrote:
saki wrote:
mr.nice wrote: Imam osjecaj pomalo na Iran :lol:
mozda bolje i to nego polu-drzava sa cetnickom ikonografijom... :oops: a zar sarajevo ionako nije 'teheran' :oops:

uostalom, nezahvalno je i skoro nemoguce govoriti o tome sta bi bilo da je bilo... da je armija pobijedila 1992-e bilo bi drugacije nego 1995-e...

i da baba ima mooda bila bi deda... :oops:
greska nego baba sa mudima ..... :D
saki

Post by saki »

jeste danas tako je to, ali alija je bio islamista gradjanske orijentacije, a kako bi on bio vrhovni zapovjednik pobjednicke armije........ :oops: :D
a.basko

Post by a.basko »

DONY wrote:
Dust wrote:Ja licno / osobno nisam stekao dojam da je ta denacifikacija Njemacke bas toliko urodila plodom. Ako pogledate danasnje stanje (mislim na zastupljenost stranaka u parlamentima gdje također ima i neonacista DVU,NPD) i ako pogledate cinjenicu da je ovaj pokret za vrijeme vladavine Schroedera, kada je nezaposlenost u Njemackoj bila oko 5 mio ili 11 %, toliko osnazio pogotovo u bivsoj Istocnoj Njemackoj a Bogami jucer su usli i u parlament Bremena, ne bih se slozi da je denacifikacija uspjela. Ja bih rekao da je ustuknula pod zaista velikim ekonomskim razvojem Njermacke ekonomije.
Također znam da imaju dosta ''patriota'', ono sve za Njemacku ali iskreno se pitam gdje je kraj patriotizmu a gdje počinje nacionalizam, mislim da je linije razgraničenja u njihovim ocima zaista mala.
''Nediraj lava dok spava''.
:-) :-D
POTPISUJEM...
i ja... a dodajem jos narodnu da "vuk dlaku mijenja ali cud nikad"
Post Reply