Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
-
liberal
samo jedna opaska
kad je bio sazvan prvi saziv novog njemackog parlamenta( 46 ili 47 nisam bas siguran) za govornicu je izasao tip i zatrazio da njemacki oficiri koji su dobili ordenje u ratu imaju pravo da ga isticu .
zahtjev je bio kad mogu amerikanci, britanci i rusi da pokazuju i "provociraju" sa svojima mogu to i njemacki oficiri.
koliko znam nije im to dozvoljeno ali i dan danas kad pricas sa nekim starim njemcima koji su ucestvovali u ratu oni su puni ponosa ..mozda nevole hitlera ali pojavit ce se neki novi hitler kad tad
kad je bio sazvan prvi saziv novog njemackog parlamenta( 46 ili 47 nisam bas siguran) za govornicu je izasao tip i zatrazio da njemacki oficiri koji su dobili ordenje u ratu imaju pravo da ga isticu .
zahtjev je bio kad mogu amerikanci, britanci i rusi da pokazuju i "provociraju" sa svojima mogu to i njemacki oficiri.
koliko znam nije im to dozvoljeno ali i dan danas kad pricas sa nekim starim njemcima koji su ucestvovali u ratu oni su puni ponosa ..mozda nevole hitlera ali pojavit ce se neki novi hitler kad tad
- Abu FEED el-Castro
#27 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
Potpuno jasno i nedvojbeno.ztluhcs wrote:Babe i žabe...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
Sve vise uvidamo gresku da medunarodna zajednica u BiH nije postupila isto kao u Njemackoj nakon sloma Hitlerovog rezima.Ako navedemo primjere uspjesne denacifikacije u Njemackoj,shvaticemo i greske u danasnjoj BiH.
Ja sam npr. nasao zanimljiv podatak da je nakon 2. svj. rata u Njemackoj na svim javnim mjestima u natpisima gradova,ulica itd. zabranjena upotreba dva "s" tj "ss" jer je to moglo podsjecati na ozloglasene SS divizije,a umjesto toga je koristeno slovo koje je mijenjalo "SS" - ß .Npr. umjesto "Strasse" je svugdje pisalo "Straße".
Hajmo istoricari,ima vas ovdje pametnih,pa da vidimo koji su drugi primjeri u procesu denacifikacije Njemacke nakon 1945.
Ratovi koji su vođeni nisu isti, razlozi nisu isti, rješenje nije isto, završetak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...
Jel treba analizirati ovo do u detalje?
-
kub lajkan
#28 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
Sve vise uvidamo gresku da medunarodna zajednica u BiH nije postupila isto kao u Njemackoj nakon sloma Hitlerovog rezima.Ako navedemo primjere uspjesne denacifikacije u Njemackoj,shvaticemo i greske u danasnjoj BiH.
Naime, tada se znalo ko je pobijedio, i pobjednik je postavljao pravila...
-
klixober
Ne bih se slozio da su babe i zabe.
Mozemo povuci paralelu izmedu niza zlocinackih organizacija koje su u Njemackoj ukinute,a ovdje slicne i dalje postoje,izmedu simbola pod kojim je cinjen zlocin u Njemackoj i koji su zabranjeni,a ovdje se zlocinacki pozdravi dopustaju,izmedu masovnih grobnica i logora koji su Nijemci morali otkopavati i sredivati,a ovdje nije nista slicno uradeno itd itd
Medunarodna zajednica je nakon rata imala moc i snagu da isto uradi i ovdje-nizom zabrana zlocinackih simbola,organizacija,pokreta,stranaka,da ubrza proces pomirenja.
Mozemo povuci paralelu izmedu niza zlocinackih organizacija koje su u Njemackoj ukinute,a ovdje slicne i dalje postoje,izmedu simbola pod kojim je cinjen zlocin u Njemackoj i koji su zabranjeni,a ovdje se zlocinacki pozdravi dopustaju,izmedu masovnih grobnica i logora koji su Nijemci morali otkopavati i sredivati,a ovdje nije nista slicno uradeno itd itd
Medunarodna zajednica je nakon rata imala moc i snagu da isto uradi i ovdje-nizom zabrana zlocinackih simbola,organizacija,pokreta,stranaka,da ubrza proces pomirenja.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Ratovi koji su voðeni nisu isti, razlozi nisu isti, rje¹enje nije isto, zavr¹etak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...komeba wrote:Nr bih se slozio da su babe i zabe.
-
klixober
#31 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.kub lajkan wrote:Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
-
klixober
Naravno da nije isto,niti kazem da se moze preslikati isti scenario,ali siguran sam da se moze nauciti iz procesa denacifikacije Njemacke kako bi mogli brze da napredujemo.Ovako kao do sada nikada necemo krenuti naprijed.ztluhcs wrote:Ratovi koji su vođeni nisu isti, razlozi nisu isti, rješenje nije isto, završetak nije isti.,mentalitet nije isti, istorijska pozadina nije ista... Interesi mz nisu isti, vremenski okvir nije isti...komeba wrote:Nr bih se slozio da su babe i zabe.
- danas
#33 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
sa time sto je hitler vojno porazen... pa tek onda politicki... drugacije ne ide...komeba wrote:"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.kub lajkan wrote:Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
pitala bih te ja o denacifikaciji da drugacije bilo...
-
liberal
#34 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
da ali se tad znalo ko je pobjednik a ko porazeni pa je lako bilo nametat "demokratska" pravila (demokratska sa pobjednickog stajalista ne sa njemackog),komeba wrote:"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.kub lajkan wrote:Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
oko bosne i balkana uopsteno sad se lome drugaciji interesi pa ono sto je kriminal i zlocin za nijemce nemora znacit da je za francuze ili britance (ovdje mislim na vlade ne narode). ruse i ameriku izostavljam skroz.
-
kub lajkan
#35 Re: Denacifikacija Njemacke(na cemu se temelji uspjeh)
"Medjunarodna zajednica" takodjer nije pobjednik. Takodjer, nema ni porazenog.komeba wrote:"Medunarodna zajednica",ma sta ona znacila,ima mandat i moc u BiH da namece svoja pravila,bas kao sto su saveznici Nijemcima nametnuli.kub lajkan wrote:Ima u cijeloj prici jedan "problemcic"...komeba wrote:Na cemu se temelji danas zdravo Njemacko drustvo,kako je tekla denacifikacija Njemacke nakon 2. svjetskog rata? Sta i kako je zabranjeno,koji simboli,organizacije,kakvim zakonima,kako se presudilo glavnim akterima nacistickog rezima?
Dakle, nema pobjednika, nema porazenog... pa ko ce tu kome postavljati pravila?
-
klixober
Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.Zakonom se mogu zabraniti fasisticki pozdravi,negiranje genocida,moze se zabraniti rad strankama koje podsticu na mrznju,mogu se zabraniti zakonom simboli pod kojima je cinjen zlocin i organizacije koje su cinile zlocin.Sve to "medunarodna zajednica" moze uraditi,da hoce.Ima i mandat i moc za to.Ako im je uopste stalo da bh drustvo postane zdravo.
-
saki
Islamska republika gradjanske orijentacijemr.nice wrote:Imam osjecaj pomalo na Iranzlata wrote:Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?danas wrote:(uvjetni) uspjeh denacifikacije u njemackoj se temelji prevashodno na vojnom porazu doticne...
-
kub lajkan
Ti pokusavas povuci paralelu. A mi ti objasnjavamo da se ona ne moze povuci na taj nacin.komeba wrote:Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.
Uvlacenje MZ u cijelu pricu sasvim je drugi par opanaka...
-
klixober
Ja pokusavam povuci paralelu izmedu drustva koje je ucinilo strasne zlocine kakve normalan covjek ne moze zamisliti,koje je strasno napredovalo nakon samo nekoliko godina i ovog naseg drustva koje nikako da krene naprijed.Ako je jedina pouka iz njemackog primjera ta da je ovdje trebao biti pobjednik pa da nametne drugom svoje videnje buducnosti i to je ok.Bar da znamo na cemu smo.kub lajkan wrote:Ti pokusavas povuci paralelu. A mi ti objasnjavamo da se ona ne moze povuci na taj nacin.komeba wrote:Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.
- danas
mozda bolje i to nego polu-drzava sa cetnickom ikonografijom...saki wrote:Islamska republika gradjanske orijentacijemr.nice wrote:Imam osjecaj pomalo na Iranzlata wrote:Pa slazem se...al'da je Armija BiH bila pobjednik...????? Na sto bi licila BiH...danas?![]()
uostalom, nezahvalno je i skoro nemoguce govoriti o tome sta bi bilo da je bilo... da je armija pobijedila 1992-e bilo bi drugacije nego 1995-e...
i da baba ima mooda bila bi deda...
-
kub lajkan
Ma tema ti je sasvim OK. Svi mi, makar ponekad, pokusavamo razumjeti sebe same, sta nam se desilo, sta nam se desava i sta nas tek ceka.komeba wrote:Ja pokusavam povuci paralelu izmedu drustva koje je ucinilo strasne zlocine kakve normalan covjek ne moze zamisliti,koje je strasno napredovalo nakon samo nekoliko godina i ovog naseg drustva koje nikako da krene naprijed.Ako je jedina pouka iz njemackog primjera ta da je ovdje trebao biti pobjednik pa da nametne drugom svoje videnje buducnosti i to je ok.Bar da znamo na cemu smo.kub lajkan wrote:Ti pokusavas povuci paralelu. A mi ti objasnjavamo da se ona ne moze povuci na taj nacin.komeba wrote:Neke stvari se mogu uraditi i bez pobjednika.MZ je imala i ima mandat da donese zakone.
Ali kako god pokusavas da ga razumom obuhvatis, uvijek se nekako izmigolji, majku mu...
-
liberal
greska nego baba sa mudima .....danas wrote:mozda bolje i to nego polu-drzava sa cetnickom ikonografijom...saki wrote:Islamska republika gradjanske orijentacijemr.nice wrote: Imam osjecaj pomalo na Iran![]()
a zar sarajevo ionako nije 'teheran'
uostalom, nezahvalno je i skoro nemoguce govoriti o tome sta bi bilo da je bilo... da je armija pobijedila 1992-e bilo bi drugacije nego 1995-e...
i da baba ima mooda bila bi deda...
-
a.basko
i ja... a dodajem jos narodnu da "vuk dlaku mijenja ali cud nikad"DONY wrote:POTPISUJEM...Dust wrote:Ja licno / osobno nisam stekao dojam da je ta denacifikacija Njemacke bas toliko urodila plodom. Ako pogledate danasnje stanje (mislim na zastupljenost stranaka u parlamentima gdje također ima i neonacista DVU,NPD) i ako pogledate cinjenicu da je ovaj pokret za vrijeme vladavine Schroedera, kada je nezaposlenost u Njemackoj bila oko 5 mio ili 11 %, toliko osnazio pogotovo u bivsoj Istocnoj Njemackoj a Bogami jucer su usli i u parlament Bremena, ne bih se slozi da je denacifikacija uspjela. Ja bih rekao da je ustuknula pod zaista velikim ekonomskim razvojem Njermacke ekonomije.
Također znam da imaju dosta ''patriota'', ono sve za Njemacku ali iskreno se pitam gdje je kraj patriotizmu a gdje počinje nacionalizam, mislim da je linije razgraničenja u njihovim ocima zaista mala.
''Nediraj lava dok spava''.
![]()