Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

Mister Yes

#1226 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Mister Yes »

bach wrote: Cijenim te jako kao forumaša, ali ovdje te moram nadopuniti.

Ubistvo Denisa Mrnjavca i protesti koji su uslijedili doveli su do ostavke Samira Silajdžića Taje i kasnije do nestanka Stranke za BiH kao važnog političkog faktora. Dovelo je do nove političke realnosti, vraćanja SDP -a, A SBIH, pobjednica izbora 2006, na izborima 2010. je potpuno pometena.
I šta se promjenilo? Sada je još gore nego tada.
OldMayor

#1227 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by OldMayor »

Cuj sta se promjenilo. Da tih protesta nije bilo ona govna sto su ubila Denisa bi sad bili po crnim hronikama, slikali bi se, hodali slobodno ulicom.
Alfons Kauders

#1228 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote:Nas narod jos nikako da shvati da drzavom upravlja mafija. Samo sto sto su kod nas mafijaske organizacije ustvari stranke.

Te stranke imaju sve odlike mafije, apsolutno sve - pa se cak i oblace, bahato ponasaju kao mafijasi. Samo sto su ovi nasi digli sve na jos veci nivo, i posluju legalno. Ako nesto nije legalno, oni donesu zakon i to postane legalno.

Eh, kad to nas narod shvati, onda ce isto tako shvatiti da svaka mafija ima svoju vojsku - koja radi prljave poslove i stiti ih. Jedan dio te vojske je policija.

Ko god ne podrzava ovakve proteste - on podrzava mafiju i vjerovatno uziva dio njihovog kolaca.

I mene niko ne moze ubjediti da stvari nisu ovakve. Imas mafijaske bosove - tj predsjednike stranaka. Oni opet imaju svoje podredjene kojima se obracas: ako zelis posao, ako zelis donaciju, namjestit tender itd. Ti danas bukvalno nista ne mozes uraditi, ako nisi uvezan s tom mafijom.

Mi zivimo u mafijaskoj drzavi, sto prije to shvatimo, prije cemo skontati da se iz govana treba izvuci. A mafija ti nece tek tako predati dio svog kolaca.
sta ja maloprije rekoh?

znaci svako ko nece da se spali i demolira zgrada vrijedna par desetina miliona podrzava mafiju? dajte ba ljudi smirite strasti... i ja hocu da se pomogne tim radnicima, i ja hocu da se ta mlada raja zaposli - ali kako pobogu?

da izmislimo jos radnih mjesta i da se jos zaduzimo? da radnike propalih firmi izdrzavamo jos 20 godina? a u drzavi pola miliona takvih... od kojih para da to napravimo? kakvi su zahtjevi, kakve su mogucnosti da se isti ispune itd...

lijep je idealizam, al pada u praksi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1229 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Truba »

OldMayor wrote:Nas narod jos nikako da shvati da drzavom upravlja mafija. Samo sto sto su kod nas mafijaske organizacije ustvari stranke.

Te stranke imaju sve odlike mafije, apsolutno sve - pa se cak i oblace, bahato ponasaju kao mafijasi. Samo sto su ovi nasi digli sve na jos veci nivo, i posluju legalno. Ako nesto nije legalno, oni donesu zakon i to postane legalno.

Eh, kad to nas narod shvati, onda ce isto tako shvatiti da svaka mafija ima svoju vojsku - koja radi prljave poslove i stiti ih. Jedan dio te vojske je policija.

Ko god ne podrzava ovakve proteste - on podrzava mafiju i vjerovatno uziva dio njihovog kolaca.

I mene niko ne moze ubjediti da stvari nisu ovakve. Imas mafijaske bosove - tj predsjednike stranaka. Oni opet imaju svoje podredjene kojima se obracas: ako zelis posao, ako zelis donaciju, namjestit tender itd. Ti danas bukvalno nista ne mozes uraditi, ako nisi uvezan s tom mafijom.

Mi zivimo u mafijaskoj drzavi, sto prije to shvatimo, prije cemo skontati da se iz govana treba izvuci. A mafija ti nece tek tako predati dio svog kolaca.
izuzetno dobro sročeno

inače koliko god ne volim vedranu rudan rekla je jednu pametnu stvar

nama prođe život u čekanju da svake 4 godine izaberemo prave ljude...
tako da nijedna vlast ne treba biti sigurna 4 godine
treba da svaki dan strepe oće li ih neko izbaciti kroz vrata
Paranoid

#1230 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

Image

...I MIRNA BOSNA !
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1231 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by hrasno38 »

Aspekt wrote:Hrasno 38
I u cemu je problem
sto ti je trazio sve to u autu????? To je obavezna oprema koju moras imati uz vozacku i saobracajnu samo sto ste vi izgleda navikli da radite sta hocete i vozite kako hocete. Cuj zaustavio te!!!!! Pa zato i sluzi policija. Ovo je ubjedljivo najinteresantniji komentar na cijeloj temi:)
To je veliki problem . Je li ti ikad zaustavila policija u njemackoj , Svicarskoj , Austriji ...Policija treba prvo treba da kaze dobar dan gospodine , i trazi dokumente . Takodje treba sa razlogom da te zaustavi . Brza voznja , prolazak kroz crveno . Sto se tice rezrvnih sijalica i hitne pomoci to na zapadu niko nikad ne trazi . To je kod nas provokacija , izivljvanje , demonstracija sila i izmedju redova poziv na mito . hoce stoka policijska da mu gurnes 20 maraka .
Prijatelju policija moze svugdje na svijetu da te zaustavi kad god hoce i da ti ne objasnjava zasto te je zaustavila. Tacno je da je kultura veliki problem ne svih ali solidnog broja policajaca. Jel ti zivis na zapadu ili u BiH???? E pa posto zivis u BiH zakon jasno kaze koju rezervnu opremu moras imati u autu i to nije nikakva provokacija niti izivljavanje samo sto masa vozaca smatra da su nedodirljivi i da na cestama mogu da rade sta hoce.
trcicu trceci

#1232 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by trcicu trceci »

to sto su autobusi gradskog saobracaja blokirali saobracaj govori itekako da politika stoji iza svega...sve vise sam uvjereniji da sam u pravu, i da, s podsmjehom cu vam to govoriti i kada se to pokaze za 5-6 dana
elma89_

#1233 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by elma89_ »

trcicu trceci wrote:to sto su autobusi gradskog saobracaja blokirali saobracaj govori itekako da politika stoji iza svega...sve vise sam uvjereniji da sam u pravu, i da, s podsmjehom cu vam to govoriti i kada se to pokaze za 5-6 dana
Ok,koja politicka opcija?
Alfons Kauders

#1234 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

bach wrote:
Cijenim te jako kao forumaša, ali ovdje te moram nadopuniti.

Ubistvo Denisa Mrnjavca i protesti koji su uslijedili doveli su do ostavke Samira Silajdžića Taje i kasnije do nestanka Stranke za BiH kao važnog političkog faktora. Dovelo je do nove političke realnosti, vraćanja SDP -a, A SBIH, pobjednica izbora 2006, na izborima 2010. je potpuno pometena.
ti protesti su bili politicki i nisu bas bili spontani kao sto mnogi vole reci... uz to, imali su i neke besmislene zahtjeve (ostavka gradonacelnice koja veze nema s mup-om i tuzilastvom, mijesanje u pravosudje)... daleko od toga da su tajo i mama bili dobri, ali ruku na srce sto se tice barem tih stvari nisu bili nista bolji ni gori od onih prije i poslije njih

opet svako malo citamo kako se djeca bodu, eno juce treba od 18 godina upucala frajera... i dalje nema haman nikakvog napretka kad je maloljetnicka delinkvencija u pitanju - zakon je isti, nema novih zavoda, zatvora... i dalje djeca izlaze na ulicu kad naprave belaj

a sbih je sahranilo jos par stvari osim tih protesta, prije svega formiranje sbb, zatim propast 100% price i cinjenica da su se narodu generalno zgadili radi mase drugih aferima...

dakle osim smjene taje i semihe, ja ne vidim da je bilo puno neke koristi od tih protesta (mada su se pojedinci kasnije dobro uhljebili i naplatili svoju revolucionarnu pricu - pa bi sad haman i njih trebalo rusit)
Mister Yes

#1235 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: sta ja maloprije rekoh?

znaci svako ko nece da se spali i demolira zgrada vrijedna par desetina miliona podrzava mafiju? dajte ba ljudi smirite strasti... i ja hocu da se pomogne tim radnicima, i ja hocu da se ta mlada raja zaposli - ali kako pobogu?

da izmislimo jos radnih mjesta i da se jos zaduzimo? da radnike propalih firmi izdrzavamo jos 20 godina? a u drzavi pola miliona takvih... od kojih para da to napravimo? kakvi su zahtjevi, kakve su mogucnosti da se isti ispune itd...

Upravo tako. Mi živimo u nesređenom sistemu i sve proizilazi iz toga. Nije naš narod ništa gori od drugih naroda niti su naši političari gori od političara u drugim zemljama. Naši političari samo imaju bolje mogućnosti da kradu i rade loše jer je sistem takav kakav je. Kada naši ljudi odu u sređene zemlje tamo postižu izvrsne rezultate. Ali u nesređnoj državi sve ljudske mane više dolaze do izražaja upravo zato što je cilj sređene države da te ljudske mane drži pod kontrolom. Koju god vlast da staviš ništa nećeš promijeniti dok ne promijeniš sistem jer ljudi su svuda isti i imaju iste mane ali sistem je taj koji treba da ih drži pod kontrolom.

Taj sistem treba mijenjati. Ali kako kada je taj sistem rezultat mirovnog sporazuma koji se ne smije dirati.
Last edited by Mister Yes on 06/02/2014 10:37, edited 1 time in total.
Arteta

#1236 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Arteta »

elma89_ wrote:
trcicu trceci wrote:to sto su autobusi gradskog saobracaja blokirali saobracaj govori itekako da politika stoji iza svega...sve vise sam uvjereniji da sam u pravu, i da, s podsmjehom cu vam to govoriti i kada se to pokaze za 5-6 dana
Ko je u opoziciji?
Opetja033

#1237 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote:

sta ja maloprije rekoh?

U pravu si. Medjutim MORAJU ljudi odgovarati za kriminalne privatizacije. I oni koji su privatizirali (tj postali vlasnici) i oni koji su im pomogli u tome.
Ja ne znam ni za jedan slucaj privatizacije gdje je, na papiru, novi vlasnik mogao raditi sta je htio sa tom firmom. Nisi ispunio stavke ugovora? Super. Oduzima ti se imovina. Nemas sredstava u tom preduzecu jer si ih izmuzao? Odlicno, uzima ti se privatna imovina.

Dovoljno dobro znas moje stavove da bi shvatio kako ni u ludilu ne zagovaram nacionalizaciju. I smatram da je ko god se zalaze za to ekonomski imbecil. Ali ova drzava ima sasvim dobre zakone i ti zakoni se MORAJU poceti sprovoditi. Niko ne ocekuje da ce Polihem ili Dita opet biti privredni giganti, zapravo ko to ocekuje je opet ekonomski imbecil, ali se pitanja prevarenih radnika MORAJU rijesiti. Sada, za 5 godina ili za 10 - moraju. Stvar je u tome da sto vise cekamo sa rijesenjem , rizik je veci da ce biti krvi kada do rijesavanja dodje.

Nije problem u privatizaciji, problem je u nacinu na koji je ona radjena i sada sve dolazi na naplatu.. Kao sto to uvijek bude u zivotu, prije ili kasnije.
OldMayor

#1238 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by OldMayor »

Alfons Kauders wrote: sta ja maloprije rekoh?

Ja sam mislio generalno na citavu situaciju u zemlji. Ako necemo svi zivjeti kako treba, e pa nece niko.

I ja radim, i ja placam zdravstveno svim tim sto ne rade, ali evo ko je kriv sto ne rade? Jesam ja? Ciji je posao da se obezbjedi stabilno okruzenje za investitore? Moj nije, a koliko se sjecam na miliion mitinga stranaka to su oni rekli da ce uraditi. I NIKO nista nije uradio. A debelo su placeni da to urade. Je li toliki problem sjesti i donositi zakone, uredjivati drzavu. Cak ne moras ni izmisljati. Odes u uredjenu zemlju, iskopiras zakone i doneses, prevedes i eto. To je njihov posao. I oni ni to ne znaju - tj. nece. Jer njima je dobro i ovako.

E sa takvima ti ne mozes fino, jer mi evo fino pokusavamo 20 godina, pa nam sve isto.

I jos jedna stvar, da rulja sad izadje i trazi ostavke. Pa nek se pokupe i nek daju ostavke. Ali jooook. Oni ce prvo izaci pa ce krenuti s tim da su to politicki protesti, da je to neko organizovao, opozicija. Hrvati kazu oni su ugrozeni. Srbi jbg to se njih ne tice, a i ako ih se tice, onda je to maslo ovih iz federacije hoce da potlace nas srbe i da nam ukinu srpsku itd ostale zabokrecine.
Last edited by OldMayor on 06/02/2014 10:37, edited 1 time in total.
elma89_

#1239 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by elma89_ »

Arteta wrote:
elma89_ wrote:
Ko je u opoziciji?
u Tuzli SDA

zelis reci da je SDA ovo napravila?
sarajvosa

#1240 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by sarajvosa »

Paranoid wrote:Image

...I MIRNA BOSNA !
Na podršku iz RS kad je u pitanju napredak BIH ne računaj
Arteta

#1241 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Arteta »

elma89_ wrote:
u Tuzli SDA

Nisam rekao, ali cinjenice su da ovo njima najvise odgovara.
dječak sa šibicama

#1242 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by dječak sa šibicama »

Arteta wrote:
elma89_ wrote:
Ko je u opoziciji?
Daj prestanite poltizirati... ako SDA stoji iza gladnih ljudi, onda neka sve ide u pm.

Da ce pokusati iskoristiti ove proteste, hoce, kao BOSS recimo, oni daju podrsku protestantima. Ali protestanti ne protestuju za SDA, za sada.

Uostalom, gospodo drugovi, ako cete vi braniti SDP jednako kako su SDA/Szagrabih delegati branili Taju i gradonacelnicu, onda niste nista bolji od njih.
elcaliente

#1243 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by elcaliente »

u Tuzli SDA

zelis reci da je SDA ovo napravila?[/quote]

SDA je najveci krivac jer su oni od pocetka pljackali narod poslije toga si dosli svi ostali i prikljucili se pljacki. Ali SDA i porodice Izetbegovic, Cengic, Silajdzic, itd su uzrok i klica citavog zla koji nam se desava jer su oni od 1992 tu i kradu od tada.

Drugi dan se ne oglasava niko iz vlade iz Sarajeva niti iz jedne velike politicke stranke, svima nam je jasno zasto.
elma89_

#1244 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by elma89_ »

Arteta wrote:
elma89_ wrote:
u Tuzli SDA

Nisam rekao, ali cinjenice su da ovo njima najvise odgovara.
Ok

Istina ,kad razmislim
Paranoid

#1245 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

sarajvosa wrote:
Paranoid wrote:Image

...I MIRNA BOSNA !
Na podršku iz RS kad je u pitanju napredak BIH ne računaj
Image

Interesantno je da sve više pozitivnih komentara ima i u šumskoj..
nojapa

#1246 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by nojapa »

Policija je uklonila buseve...
edo_79

#1247 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by edo_79 »

Alfons Kauders wrote: da izmislimo jos radnih mjesta i da se jos zaduzimo? da radnike propalih firmi izdrzavamo jos 20 godina? a u drzavi pola miliona takvih... od kojih para da to napravimo? kakvi su zahtjevi, kakve su mogucnosti da se isti ispune itd...
Ako treba da se zadužujemo da se barem zadužujemo za nešto ispravno a ne svaki put kad predstavnicima divne nam vlade zafali za novi audi, za dnevnice, za odvojeni život, daj kredit od MMF-a, od kojih para, pa srežite plate državnim i parlamentarnim službenicima pa ćete vidjet odakle pare ....

idealizam ne pada u praksi nego ti lupiš post a da o istom ne razmišljaš ;-)
Hemera

#1248 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Hemera »

Alfons Kauders wrote:
ti protesti su bili politicki i nisu bas bili spontani kao sto mnogi vole reci... uz to, imali su i neke besmislene zahtjeve (ostavka gradonacelnice koja veze nema s mup-om i tuzilastvom, mijesanje u pravosudje)... daleko od toga da su tajo i mama bili dobri, ali ruku na srce sto se tice barem tih stvari nisu bili nista bolji ni gori od onih prije i poslije njih

opet svako malo citamo kako se djeca bodu, eno juce treba od 18 godina upucala frajera... i dalje nema haman nikakvog napretka kad je maloljetnicka delinkvencija u pitanju - zakon je isti, nema novih zavoda, zatvora... i dalje djeca izlaze na ulicu kad naprave belaj

a sbih je sahranilo jos par stvari osim tih protesta, prije svega formiranje sbb, zatim propast 100% price i cinjenica da su se narodu generalno zgadili radi mase drugih aferima...

dakle osim smjene taje i semihe, ja ne vidim da je bilo puno neke koristi od tih protesta (mada su se pojedinci kasnije dobro uhljebili i naplatili svoju revolucionarnu pricu - pa bi sad haman i njih trebalo rusit)
naravno da semiha nije imala veze,ali jeste imala autoriteta i sve ostalo...da s enisu desili protesti vjerovatno bi ti sad pričao o slobodnim ubicama denisa...dalje to sto se djeca bodu...što neka treba od 18 puca nešto ti govori....ako razumiješ,a ne razumiješ...ti bi to rješavao zatvorima i zavodima,umjesto da se ustabili društvo i porodica da se djeca ne ugledavaju na kriminalce,nek dadnu ljudima hljeb normalan zivot i posao...ljudima su zivote sjebali da ne mogu djecu podizati upravo da bi postali kriminalci i otpadni ološ koji će njima služiti....sta da ti jos kazem na sve ove nebuloze
daddy-kool

#1249 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:
bingov buraz wrote:Nemamo mi kriticne mase za ovo previse je uhljebljenih.
kratko i jasno
Ne samo uhljebljenih, nego i onih što su na privremenom radu u inostranstvu, i dijaspore koja šalje pare. Te pare su politička volja. Dok nezadovoljstvo ovih drugih ne nadvlada ove prve, neće se ništa desiti.
rekla-kazala

#1250 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by rekla-kazala »

Demonstracije ? Da, ali samo sa konkretnim zahtjevom ili zahtjevima.
Naprimjer:
- da se zabrane smjene i postavljanja direktora po stranačkoj pripadnosti.
- da primanja političara budu vezana koeficijentom vezanim uz prosjek primanja proizvodnih i uslužnih djelatnosti.
- da se svaka dokazana umješanost u korupciju kažnjava doživotnom zabranom učestvovanjem u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Itd.
Demonstracije sa sloganom: "Za bolje sutra" i rušenjem i uništavanjem naše imovine a bez konkretnog zahtjeva neće dati rezultate.
Locked