Demokratska fronta Željko Komšić

oakville

#29151 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by oakville »

_drunken_santa_ wrote:
oakville wrote:
Ko je branio Sarajevu da se okrene sebi (osim Sarajeva samog?). Odgovor je: niko. Sam pao sam se ubio. U medjuvremenu prokockane bar četri velike sanse;
1. 1995 Sarajevo imalo na Zapadu oreol žrtve i moralnog pobjednika - 2015 ima oreol korumpiranog sjedišta kradljivaca donacija i ljudi koji zarađuju na tudjoj muci, da ne govorim o oreolu (vjerovatno neopravdanom) potencijalnog utočišta terorista.
2. 1995 imali interes za razvoj i ulaganje s različitih strana - 2015 se hvale turskim kozama i slikama s Erdoganom
3. 1995 i nakon toga imali ogroman interes Bošnjaka za povratak i u RS i u mnoge opštine u Hercegovini - 2015 imaju problema da zadrže Bošnjake i u Sarajevu, o iseljavanju iz Krajine i Tuzlanskog Kantona ne treba ni pričati, to je već epidemija.
4. 1995 imali moralni kapital patriotizma i vjernosti Sarajevu iz Bihaća, Tuzle, Zenice itd - 2015 Bihać i Tuzla su nadomak traženja veće autonomije i izvlačenja iz sistema finansiranja Sarajeva, jer je vidljivo da se pare bacaju u šuplju kantu bez dna i povrata na uloženi novac.

U današnjim uslovima više nije pitanje da li će se i hoće li Sarajevo okrenuti sebi. Čak i da se okrene, većina od njega već okreće glavu, osim u smislu ljetnjeg i zimskog turizma. Što ti u totali čini Sarajevo nekom evropskom verzijom Bejruta - lijepo mjesto u koje svi vole doći i diviti mu se, posebno ljeti i zimi radi skijanja i blizine mora, ali se pravi posao i napredak traži negdje drugo.

Uglavnom serijal pobjeda :D

Ovo velikim slovima izdvojeno je krucijalno i utoliko je tragedija Sarajeva još veća od ratne. Zapadni mediji su pokazali solidarnost i suosjecajnost prema građanima Sarajeva tokom rata, ali logika ove solidarnosti je "kako je lijepo da svi imamo priliku da pokažemo humanizam prema tim ljudima kako bi smo se osjećali bolje". Slično nešto kao kad suosjećaju radi gladnih u Africi, ali ne radi gladnih već radi sebe.

Nažalost, upravo zbog tog oreola žrtve građani Sarajeva su, tragično, počeli da narcisistički uživaju u ulozi žrtve. Počeli su da se smatraju radi toga posebnim i još uvijek smo u toj perverznoj narcisističkoj satisfakciji oreola "pravedne žrtve" iz kojeg ne možemo da izađemo jer je utkano u cjelokupnu postratnu kulturu i bošnjački identitet. To kroji političku realnost i zato se Sarajevo ne okreće sebi već vječito traži neku pravdu.
Pa naravno da su solidarnost i humanizam pokazivali radi sebe a ne radi nas - to su ljudi, nisu andjeli :-) . Uostalom, malo se profitiralo i od toga što se radi o bijelim ljudima u Evropi. Kad je Klinton prodavao intervenciju u Bosni, morao je stalno ponavljati "ovo se dešava u srcu Evrope" (kodna riječ za "ovo se dešava bijelcima, a to je naša odgovornost" :D ). Da se dešavalo u Africi, niko se ne bi ni pomakao (jest da se i ovako baš nisu pretrgli).

I ne pričamo uopšte o građanima Sarajeva - otkud mi znamo kako se koji pojedinačno osjećao? Pričamo o politici koja je zloupotrijebila sve što je bilo i prokockala sve moguće šanse i moralni kapital koji je imala, sve na konto sopstvene pohlepe. Sad je kasno čudit se što te niko ne i spominje a i ne benda ni za šta- prošli svi vozovi, ne može se sto godina jahati na talasu "bio genocid" (eventualno to može neko kao Izrael, ali se onda moraju svi Bošnjaci po istom receptu preseliti na Srednji Istok, što dugoročno baš i nije preporučljivo i previše zdravo osim ako nećeš da ratuješ 70 godina dok te ostali iz daljine "podržavaju." :D )
klavirdžija

#29152 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

Skijaš wrote:
_drunken_santa_ wrote:

Mi idemo kuda i cijeli svijet, i nije nimalo optimistično. Par stvari koje treba imati u vidu:

- Krah ljubavi između demokratije i kapitalizma.

- Poraz ljevice i okretanje radnicke klase neo fašizmu.

- Povratak na suptilniju verziju aparthejda. Imamo prakticno vec odvojena drustva bogatih i siromasnih, imigranata i domicilnih. Opet, segregacija koja je pionirski zapoceta na Balkanu 90ih kao da je avangarda i trend u svijetu.

- Terorizam i globalni sukobi sila i njihovih proxija.

- Ekoloske katastrofe koje mogu imati nevjerovatne posljedice a kao rezultat kapitalizma

- Spijunaza i kontrola od strane drzava koje je objelodanio Snowden ili Asange su samo vrh brijega. Sa jacanjem tehnologije i simbioze korporacija i drzave limitira se sloboda misljenja i govora iako nam se cini suprotno
Kao što je već rečeno, pesimizam je gubljenje vremena. Ti si slobodan da budeš Žalosna Sova, ali to budi sebi, nemoj druge smarati svojim crnjacima.
Image
klavirdžija

#29153 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

oakville wrote:
_drunken_santa_ wrote:
oakville wrote:
Ko je branio Sarajevu da se okrene sebi (osim Sarajeva samog?). Odgovor je: niko. Sam pao sam se ubio. U medjuvremenu prokockane bar četri velike sanse;
1. 1995 Sarajevo imalo na Zapadu oreol žrtve i moralnog pobjednika - 2015 ima oreol korumpiranog sjedišta kradljivaca donacija i ljudi koji zarađuju na tudjoj muci, da ne govorim o oreolu (vjerovatno neopravdanom) potencijalnog utočišta terorista.
2. 1995 imali interes za razvoj i ulaganje s različitih strana - 2015 se hvale turskim kozama i slikama s Erdoganom
3. 1995 i nakon toga imali ogroman interes Bošnjaka za povratak i u RS i u mnoge opštine u Hercegovini - 2015 imaju problema da zadrže Bošnjake i u Sarajevu, o iseljavanju iz Krajine i Tuzlanskog Kantona ne treba ni pričati, to je već epidemija.
4. 1995 imali moralni kapital patriotizma i vjernosti Sarajevu iz Bihaća, Tuzle, Zenice itd - 2015 Bihać i Tuzla su nadomak traženja veće autonomije i izvlačenja iz sistema finansiranja Sarajeva, jer je vidljivo da se pare bacaju u šuplju kantu bez dna i povrata na uloženi novac.

U današnjim uslovima više nije pitanje da li će se i hoće li Sarajevo okrenuti sebi. Čak i da se okrene, većina od njega već okreće glavu, osim u smislu ljetnjeg i zimskog turizma. Što ti u totali čini Sarajevo nekom evropskom verzijom Bejruta - lijepo mjesto u koje svi vole doći i diviti mu se, posebno ljeti i zimi radi skijanja i blizine mora, ali se pravi posao i napredak traži negdje drugo.

Uglavnom serijal pobjeda :D

Ovo velikim slovima izdvojeno je krucijalno i utoliko je tragedija Sarajeva još veća od ratne. Zapadni mediji su pokazali solidarnost i suosjecajnost prema građanima Sarajeva tokom rata, ali logika ove solidarnosti je "kako je lijepo da svi imamo priliku da pokažemo humanizam prema tim ljudima kako bi smo se osjećali bolje". Slično nešto kao kad suosjećaju radi gladnih u Africi, ali ne radi gladnih već radi sebe.

Nažalost, upravo zbog tog oreola žrtve građani Sarajeva su, tragično, počeli da narcisistički uživaju u ulozi žrtve. Počeli su da se smatraju radi toga posebnim i još uvijek smo u toj perverznoj narcisističkoj satisfakciji oreola "pravedne žrtve" iz kojeg ne možemo da izađemo jer je utkano u cjelokupnu postratnu kulturu i bošnjački identitet. To kroji političku realnost i zato se Sarajevo ne okreće sebi već vječito traži neku pravdu.
Pa naravno da su solidarnost i humanizam pokazivali radi sebe a ne radi nas - to su ljudi, nisu andjeli :-) . Uostalom, malo se profitiralo i od toga što se radi o bijelim ljudima u Evropi. Kad je Klinton prodavao intervenciju u Bosni, morao je stalno ponavljati "ovo se dešava u srcu Evrope" (kodna riječ za "ovo se dešava bijelcima, a to je naša odgovornost" :D ). Da se dešavalo u Africi, niko se ne bi ni pomakao (jest da se i ovako baš nisu pretrgli).

I ne pričamo uopšte o građanima Sarajeva - otkud mi znamo kako se koji pojedinačno osjećao? Pričamo o politici koja je zloupotrijebila sve što je bilo i prokockala sve moguće šanse i moralni kapital koji je imala, sve na konto sopstvene pohlepe. Sad je kasno čudit se što te niko ne i spominje a i ne benda ni za šta- prošli svi vozovi, ne može se sto godina jahati na talasu "bio genocid" (eventualno to može neko kao Izrael, ali se onda moraju svi Bošnjaci po istom receptu preseliti na Srednji Istok, što dugoročno baš i nije preporučljivo i previše zdravo osim ako nećeš da ratuješ 70 godina dok te ostali iz daljine "podržavaju." :D )
Nema tu čak ni hipotetike, jer se jeste (i još gore) dešavalo u Ruandi otprilike istovremeno pa nikom ništa.
_drunken_santa_

#29154 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _drunken_santa_ »

Skijaš wrote:
_drunken_santa_ wrote:
Skijaš wrote:
Ja mislim da jeste moguće, ali evo pošto se ne slažeš, reci šta jeste moguće. Kakvu ti budućnost bosanskohercegovačkog društva vidiš ?
Mi idemo kuda i cijeli svijet, i nije nimalo optimistično. Par stvari koje treba imati u vidu:

- Povratak na suptilniju verziju aparthejda. Imamo prakticno vec odvojena drustva bogatih i siromasnih, imigranata i domicilnih. Opet, segregacija koja je pionirski zapoceta na Balkanu 90ih kao da je avangarda i trend u svijetu.

- Ekoloske katastrofe koje mogu imati nevjerovatne posljedice a kao rezultat kapitalizma

- Spijunaza i kontrola od strane drzava koje je objelodanio Snowden ili Asange su samo vrh brijega. Sa jacanjem tehnologije i simbioze korporacija i drzave limitira se sloboda misljenja i govora iako nam se cini suprotno
Kao što je već rečeno, pesimizam je gubljenje vremena. Ti si slobodan da budeš Žalosna Sova, ali to budi sebi, nemoj druge smarati svojim crnjacima.
Ne kontas da je tvoje razmisljanje cista ideologija. Da bi smo nesto mijenjali i produktivno djelovali moramo ispravno definisati problem, a ti ga definišeš onako kako to žele i oni koji ga kreiraju. na primjer, svako ko zeli status quo kao sto su vladajuce elite i ideologija ce radije cuti da je nekome kriv "nepošten političar" i da se taj angažuje za poštenje, nego da čuje nekoga ko analizira situaciju i preispituje mantru da je problem u "pohlepnim i korumpiranim ljudima" i da mozda sistem nije otvoren svima kao sto se tvrdi.

mozes ti biti pozitivan i optimistican koliko hoces dok ne kontas o cemu se radi, to oni hoce. da ljudi krive sebe sto nisu dovoljno pozitivno razmisljali.
Skijaš

#29155 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

_drunken_santa_ wrote:
Skijaš wrote:
_drunken_santa_ wrote:

Ne kontas da je tvoje razmisljanje cista ideologija. Da bi smo nesto mijenjali i produktivno djelovali moramo ispravno definisati problem, a ti ga definišeš onako kako to žele i oni koji ga kreiraju. na primjer, svako ko zeli status quo kao sto su vladajuce elite i ideologija ce radije cuti da je nekome kriv "nepošten političar" i da se taj angažuje za poštenje, nego da čuje nekoga ko analizira situaciju i preispituje mantru da je problem u "pohlepnim i korumpiranim ljudima" i da mozda sistem nije otvoren svima kao sto se tvrdi.

mozes ti biti pozitivan i optimistican koliko hoces dok ne kontas o cemu se radi, to oni hoce. da ljudi krive sebe sto nisu dovoljno pozitivno razmisljali.
Hajde da ne gubimo vrijeme, ako ti nije mrsko napiši šta je rješenje, ali budi konkretan. Mene interesuju rješenja, to koliko je loše ili koliko loše može biti znam i sam. Ovo važi i za ostale, konkretna rješenja za korak naprijed, ako nije problem.
klavirdžija

#29156 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

Realnog rješenja "iznutra" nema na vidiku. Jednostavno ne postoji, jer nam je mentalitet takav kakav je (kreni, obrni, prevari, slaži, ukradi nešto na brzinu), a sistem je sjeban do kosti.

Osnovni preduslov da u ovoj zemlji krene nabolje je da "stranci" preuzmu inicijativu, što nakon 20 godina sadake i manje-više u konačnici bezuspješnog uvrtanja ruku nije izgledno. Drugim riječima, laganice tonemo do daljnjeg, a to nije pesimizam već realizam.
Skijaš

#29157 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

klavirdžija wrote:Realnog rješenja "iznutra" nema na vidiku. Jednostavno ne postoji, jer nam je mentalitet takav kakav je (kreni, obrni, prevari, slaži, ukradi nešto na brzinu), a sistem je sjeban do kosti.
E sad, zašto je tebi u interesu da nekog uvjeriš kako je društvo toliko bolesno ? Mislim, ti si došao do tog zaključka i to je OK. Otkud potreba da trošiš vrijeme na pljuvanje po čitavom društvu ? Oni koji se razočaraju u ljude nađu sebi nešto, neko ribolov, neko šah, neko alkohol, šta ti imaš od crnjačenja po forumu ?
Android Knego

#29158 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Android Knego »

dustaban wrote:
Android Knego wrote:
dustaban wrote: Ali je nevjerovatno koliko malo ljudi ovo primjecuje i to upravo ovi koji najvise zale za nestankom gradjanske opcije. Njima nikako ne ide u glavu gdje je greska sto je Komsic u dva mandata glumio hrvatskog clana predsjednistva. Svi jos uvijek pushe tu pricu kako Ustav to omogucuje, kako "ne treba brojati krvna zrnca" ko je koliko Hrvat, Srbin, Bosnjak, kako nijedna stranka nema pravo da predstavlja cio narod itd. itd.
Price za malu djecu. Tokmak Komsic stalno fura pricu kako on ima pravo da bude clan predsjednistva iako predstavlja SVE GRADJANE BiH !
Bas je tokmak. Da u predsjednistvu treba biti takav "koji predstavljha sve gradjane" bio bi jedan a ne trojica.
I zna se dobro sta je "pravi Hrvat" po BH definiciji - to je Hrvat koji je u proteklom ratu bio u HVO, katolik i iza kojeg stoji vecina Hrvata.
Sta je tu nejasno?!
Kao da ja ne bih volio da sami Hrvati izaberu Ivicu Osima za svog predstavnika. I kao da ne bih volio da Srbi stanu iza Bogica Bogicevica i Bosnjaci iza... (ne mogu se u ovom momentu sjetiti nijednog Bosnjaka da mi sasvim odgovara u ovoj prici :lol: ).
Dakle nadam se da ste skontali, Gradjanska opcija treba da bute CETVRTA strana, a ne jedna umjesto ove tri. I nikako samo u jednom entitetu.
A SDP i DF su upravo tu pokazali potpuni diletantizam i zbog pohlepe da jame vlast u bosnjackom bloku, potpuno samoubili multietnicki gradjanski legitimitet i zadnju sansu za uspostavom "cetvrtog faktora".
I tako su trajno i nepovratno betonirali TRO-Partijsko uredjenje BiH.
A tokmak i dalje prijeti Covicu i najavljuje povratak u predsjednistvo...
:? :-)
dobra analiza iako se ne slazem sa svim dijelovima.
dodao bih sljedece:
ubacivanje Komsica i jeste bio pokusaj da se "cetvrta opcija" ukljuci u igru. posto postoji medjunarodna sudska presuda da se u BiH politici radi o ocitoj diskriminaciji onih koji su van nacionalnog mentalnog sklopa i izjasnjavanja, onda mi se cini u redu da se moze cuti glas Diskriminiranih. bolje i ovako nego na ulici... :D
kao tadasnji glasac SDP-a, ulazak ZK u Predsjednistvo vidio sam kao put kojim gradjanska opcija treba krenuti kako bi preuzela puno veci komad vlasti. e druga je stvar sto je SDP prokockao sansu da normalizuje drzavu...
Koja zabluda (ovo podvuceno)!
Jedini ispravan odnos gradjanske opcije prema troclanom predsjednistvu je - PREZIR i borba, svim legalnim sredstvima za vracanje "normalnog" predsjednika.
Ovo sta je "eksperiment Komsic" napravio svima nama jeste sve suprotno - puhanje u jedra tronacionalnom konceptu BiH, odnosmo potvrda njihove paranoje o ugrozenosti, preglasavanju, majorizaciji...

Skupo nas kosta i kostace Komsicev koncept hrvatsko-svebosanske socijaldemokratske gradjanstine.
:? :-)

A zapravo tu nikakvog smisljenog koncepta nema, covjek je jednostavmo tokmak na jaslama populizma.
ne znam sta je tu zabluda? o kojoj borbi govoris? ovo je upravo borba legalnim sredstvima. druga je stvar sto je SDP zauvijek prokockao sve sto se tom borbom postiglo i sto se dalje moglo postici na rusenju onih koji nas vise od dvije decenije prcaju u mozak...
klavirdžija

#29159 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

Skijaš wrote:
klavirdžija wrote:Realnog rješenja "iznutra" nema na vidiku. Jednostavno ne postoji, jer nam je mentalitet takav kakav je (kreni, obrni, prevari, slaži, ukradi nešto na brzinu), a sistem je sjeban do kosti.
E sad, zašto je tebi u interesu da nekog uvjeriš kako je društvo toliko bolesno ? Mislim, ti si došao do tog zaključka i to je OK. Otkud potreba da trošiš vrijeme na pljuvanje po čitavom društvu ? Oni koji se razočaraju u ljude nađu sebi nešto, neko ribolov, neko šah, neko alkohol, šta ti imaš od crnjačenja po forumu ?
Nije mi u nekom pretjeranom interesu. Kao i ti, pretpostavljam da se ovim ćumuranjem praznim, ubijam vrijeme, nazovi to kako hoćeš.

Što se "pljuvanja" tiče, mislim da su ti to drugi već objasnili, ali ti se iz nekog razloga, vjerovatno onog kojeg psiholozi zovu denial, upireš da to ignorišeš. Ne radi se ni o pljuvanju po društvu, nego jednostavno opisivanjem stvari onakvim kakve jesu, bez neke prevelike potrebe (straha?) da na sve to gledam groz roza naočale. Tako recimo doktori uspostavljaju dijagnozu onakvom kakva je a ne po svojim ili pacijentovim "lijepim željama", a ako je dijagnoza pogrešna ili "optimistična" kako bi ti na zor htio, slabo će se problem moći riješiti, sve i da sam u tom dijelu u krivu.
Skijaš

#29160 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

klavirdžija wrote:
Skijaš wrote:
Nije mi u nekom pretjeranom interesu. Kao i ti, pretpostavljam da se ovim ćumuranjem praznim, ubijam vrijeme, nazovi to kako hoćeš.
Ne dozvoli da ti bude dosadno pa da forumom moraš ubijati vrijeme, dokonost je uzrok mnogih budalaština.
klavirdžija

#29161 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

S obzirom na skoro pa 11 hiljada postova, pretpostavljam da govoriš iz iskustva.

Mada, to ne mijenja baš ništa vezano za temu.
_drunken_santa_

#29162 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _drunken_santa_ »

Skijaš wrote:
_drunken_santa_ wrote:
Skijaš wrote:

Hajde da ne gubimo vrijeme, ako ti nije mrsko napiši šta je rješenje, ali budi konkretan. Mene interesuju rješenja, to koliko je loše ili koliko loše može biti znam i sam. Ovo važi i za ostale, konkretna rješenja za korak naprijed, ako nije problem.
moramo prvo početi da razmišljamo kako bi smo otvorili novo polje djelovanja jer niko ne zna rješenje. ko kaže da zna, laže ili je lud.

ali ono što je važno jeste da, prije nego što počnemo djelovati kao muhe bez glave samo da bi se bolje osjećali što djelujemo i nudimo "rješenja", rasčistimo o tome šta je pravi problem, i jesu li rješenja koja se nude tipa "pošteni ljudi u institucijama a sistem je ok" prava rješenja.

na primjer, to što si rekao da treba bankrotirati je možda dobra ideja. treba demonstrirati da bankrot nije bauk i možda se onda otvore neke nove mogućnosti i rješenja koja iz ove perspektive ne vidimo.

.
Skijaš

#29163 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

klavirdžija wrote:S obzirom na skoro pa 11 hiljada postova, pretpostavljam da govoriš iz iskustva.
Nije mi dosadno, da jeste ne bi se radilo o 11 hiljada postova skoro isključivo na podforumu o politici.
To dovodi u pitanje tvoju želju da se dođe do rješenja. Ti svojim sijanjem beznađa ne koristiš društvu nego otežavaš stanje.

Jedno je reći problem x treba rješiti solucijom y

Drugo je reći da problem x ne možemo rješiti

A sasvim treće je reći da problem x ne možemo rješiti i da ćeš to ponavljati jer ti je dosadno. Neko bi zlonamjeran pomislio da svjesno siješ depresiju.
Skijaš

#29164 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

_drunken_santa_ wrote:na primjer, to što si rekao da treba bankrotirati je možda dobra ideja. treba demonstrirati da bankrot nije bauk i možda se onda otvore neke nove mogućnosti i rješenja koja iz ove perspektive ne vidimo.
Pa bravo, i ne mora to biti korak ka rješenju, ali neka neko ponudi bolje umjesto što se kukumavči i pljuje po čitavom društvu.
Skijaš

#29165 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

Iza Horizonta wrote:@Skijaš ja ne kontam što "braniš" DF i SDP to je propalo sve ko žeton, a posebno branit komšića i lagumdžiju je van pameti, mislim tebi svaka čast ali ova dva grobara su dno.
Oni su sporedni, ako imaš na kandidatskim listama nekog boljeg od Komšića, glasaj za tog boljeg. Smeta mi sijanje depresije i pljuvanje po narodu.
klavirdžija

#29166 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klavirdžija »

Skijaš wrote:
klavirdžija wrote:S obzirom na skoro pa 11 hiljada postova, pretpostavljam da govoriš iz iskustva.
Nije mi dosadno, da jeste ne bi se radilo o 11 hiljada postova skoro isključivo na podforumu o politici.
To dovodi u pitanje tvoju želju da se dođe do rješenja. Ti svojim sijanjem beznađa ne koristiš društvu nego otežavaš stanje.

A sasvim treće je reći da problem x ne možemo rješiti i da ćeš to ponavljati jer ti je dosadno. Neko bi zlonamjeran pomislio da svjesno siješ depresiju.
Hvala na x i y, čuo sam za njih prije no što ih ti tako konstruktivno pojasni. Te ideološke frazetine tipa "sijanje beznađa" i slična sranja, budi ljubazan pa ostavi za partijske sastanke, o kojoj god se partiji radilo. Uostalom, ovakvi problemi se ne rješavaju "optimističnim" postovima na internetu makar i na pdf politika, makar ih nabrao još 111 hiljada, nego radom. U svom domenu ja to već činim, za tebe ne znam. Da će to promijeniti društvo u cjelini ne vjerujem, jer, za razliku od tebe, nemam nekakav kompleks internet Mesije.

Meni se čini da ti nisi zlonamjeran, nego si u psihozi, debelom strahu tačnije, a ja ti tu ne mogu pomoći. Pitao si šta mislimo, dobio odgovor, ako ti nije dovoljno "optimističan" slobodno se nastavi igrati sa Kenom i Barbikom.
svi u napad

#29167 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by svi u napad »

Dustaban je napisao "Kao da ja ne bih volio da sami Hrvati izaberu Ivicu Osima za svog predstavnika. I kao da ne bih volio da Srbi stanu iza Bogica Bogicevica i Bosnjaci iza... (ne mogu se u ovom momentu sjetiti nijednog Bosnjaka da mi sasvim odgovara u ovoj prici :lol: ).
Dakle nadam se da ste skontali, Gradjanska opcija treba da bute CETVRTA strana, a ne jedna umjesto ove tri. I nikako samo u jednom entitetu.
A SDP i DF su upravo tu pokazali potpuni diletantizam i zbog pohlepe da jame vlast u bosnjackom bloku, potpuno samoubili multietnicki gradjanski legitimitet i zadnju sansu za uspostavom "cetvrtog faktora".
I tako su trajno i nepovratno betonirali TRO-Partijsko uredjenje BiH."
Bravo za ovaj dio komentara. :thumbup: :izet: :thumbup: :izet: :thumbup: :kiss: Odlican presjek i posebno znacajno je ovo podvuceno jer ono donosi promjene i boljitak. Trebat ce puno vremena za to ali ono je jedino rjesenje za prave i istinske promjene. Zaista da nas je Zlaja tako sjebao kad je dobio sansu ni sanjati nisam mogao. Covjek koji je imao politickog iskustva i znanja je propao ko zeton zbog svoje samoljubljivosti i zelje da bude bogat kao i lopovi koji su nas pljackali 20 godina. Mora se priznati da je uspio da se obogati kao i oni za krace vrijeme i da je sjebo Bosnu i nromalni politicki koncept bar za slijedecih 20 godina. Jos jednom bravo i hvala Dustaban za ovaj (dio) komentara koji sam izdvojio. Zivjeli!
HM 2011

#29168 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

klavirdžija wrote:
Skijaš wrote:

Hvala na x i y, čuo sam za njih prije no što ih ti tako konstruktivno pojasni. Te ideološke frazetine tipa "sijanje beznađa" i slična sranja, budi ljubazan pa ostavi za partijske sastanke, o kojoj god se partiji radilo. Uostalom, ovakvi problemi se ne rješavaju "optimističnim" postovima na internetu makar i na pdf politika, makar ih nabrao još 111 hiljada, nego radom. U svom domenu ja to već činim, za tebe ne znam. Da će to promijeniti društvo u cjelini ne vjerujem, jer, za razliku od tebe, nemam nekakav kompleks internet Mesije.

Meni se čini da ti nisi zlonamjeran, nego si u psihozi, debelom strahu tačnije, a ja ti tu ne mogu pomoći. Pitao si šta mislimo, dobio odgovor, ako ti nije dovoljno "optimističan" slobodno se nastavi igrati sa Kenom i Barbikom.

ljudi i dan danas traze rjesenja......hej traze rjesenje.......

Momci i djevojke - pred ocima Vam je....

Samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga.....
Vidal89

#29169 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Vidal89 »

Neodrživo je da SDA ima predsjedavajućeg Vijeca ministara, clana Predsjednistva BiH, premijera Federacije i niz kantonalnih predsjednika vlada i skupstina.

SDA ovu zemlju vodi u propast, stanovnistvo sve starije a omladine sve manje i to bez posla 63% prvi u Evropi.

Al kriva je omladina, nece da izadju na izbore dok oni spavaju dede i nane sa 4 razreda skole, punoglavci, uhljebljeni izlaze i glasaju samo za zeleno znaju.
General War

#29170 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

Vidal89 wrote:Neodrživo je da SDA ima predsjedavajućeg Vijeca ministara, clana Predsjednistva BiH, premijera Federacije i niz kantonalnih predsjednika vlada i skupstina.

SDA ovu zemlju vodi u propast, stanovnistvo sve starije a omladine sve manje i to bez posla 63% prvi u Evropi.

Al kriva je omladina, nece da izadju na izbore dok oni spavaju dede i nane sa 4 razreda skole, punoglavci, uhljebljeni izlaze i glasaju samo za zeleno znaju.
Kakva ba omladina, ljudi nece da glasaju za "laznu alternativu"...jesmol glasali za SDP?-jesmo, jesmo li se zajebali...naravno, isto tako i za DF.
Skijasa stvarno ne razumijem...birati neke tamo po izbornim listama a nikad cuo za njih...na proslim izborima od svih imena znao licno par njih...dao svoj glas...ma ljudi nisu dobacili ni do blizu praga. Ne znam kako (ozbiljni) ljudi misle da je sansa u tome da se sve poklopi da svi mi biramo upravo te "dobre ljude" u moru onih sa suprotinm tendencijama...sansa je prije da na marsu pronadju "zacin C"...ili ovo jos ludje da mirno cekamo da BIh ode u kolaps, pa da se necemu nadamo...nad utopljenikom veca je sansa da reanimacija ne uspije nego da uspije, a mi idemo prema tome.
burger_pasa

#29171 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by burger_pasa »

Mito i korupcija du nastali u eks. Jugoslaviji, za titinog vilajeta.
Kriminalci i placene ubice poput Arkana su bili idoli mladih u tom titinom rezimu. Saneri i lopovi su bili vrla i FINA raja...
Dakle sve ovo sto danas imamo je normalan nastavak titinog razdoblja.
burger_pasa

#29173 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by burger_pasa »

U titinom vilajetu se poceo davati mito doktorima, policajcima, nastavnicima, profesorima itd... U titinom vilajetu se davao novac za radno mjesto.
U titinom vilajetu je svaki grad, svaki kvart imao svoje kriminalce poput Cele jednog, Cele drugog, Juke Prazine itd... koji su bili gradska raja, idoli mladih...
Ovo sto danas imamo je nastalo u titinom vilajetu.
Vidal89

#29174 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Vidal89 »

General War wrote:
Vidal89 wrote:Neodrživo je da SDA ima predsjedavajućeg Vijeca ministara, clana Predsjednistva BiH, premijera Federacije i niz kantonalnih predsjednika vlada i skupstina.

Kakva ba omladina, ljudi nece da glasaju za "laznu alternativu"...jesmol glasali za SDP?-jesmo, jesmo li se zajebali...naravno, isto tako i za DF.
Skijasa stvarno ne razumijem...birati neke tamo po izbornim listama a nikad cuo za njih...na proslim izborima od svih imena znao licno par njih...dao svoj glas...ma ljudi nisu dobacili ni do blizu praga. Ne znam kako (ozbiljni) ljudi misle da je sansa u tome da se sve poklopi da svi mi biramo upravo te "dobre ljude" u moru onih sa suprotinm tendencijama...sansa je prije da na marsu pronadju "zacin C"...ili ovo jos ludje da mirno cekamo da BIh ode u kolaps, pa da se necemu nadamo...nad utopljenikom veca je sansa da reanimacija ne uspije nego da uspije, a mi idemo prema tome.
Aha znaci nepoznati na listama su problem, po tebi trebaju svi biti kriminlaci i lopovi da bi mogli se nadati nekom glasu i tvojoj paznji... dosta

Cuj nece da glasaju za laznu alternativu :-)

Razmisljaj malo drugacije, budi alternativa ne dopsutit da im put bude lagan do vrha. Ne moze DF sam protiv svih niti je mogao protiv talova sda-hdz nikako.

DF je jedina nada i rjesenje uz sdp koji su presvuceni takodje od sda al samo 1 vise nece sigurno, ovo vamo sda, hdz, pa im se lazovski sbb naslonuo to je rak ove drzave.
HM 2011

#29175 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Vidal89 wrote:
General War wrote:

Aha znaci nepoznati na listama su problem, po tebi trebaju svi biti kriminlaci i lopovi da bi mogli se nadati nekom glasu i tvojoj paznji... dosta

Cuj nece da glasaju za laznu alternativu :-)

Razmisljaj malo drugacije, budi alternativa ne dopsutit da im put bude lagan do vrha. Ne moze DF sam protiv svih niti je mogao protiv talova sda-hdz nikako.

DF je jedina nada i rjesenje uz sdp koji su presvuceni takodje od sda al samo 1 vise nece sigurno, ovo vamo sda, hdz, pa im se lazovski sbb naslonuo to je rak ove drzave.

ukljuci se u SDA i vlastitim aktvizmom promjeni drustvo i drzavu.....

u jedinstvu je snaga...
Post Reply