demokratija vs komunizam

demokratija vs komunizam

demokratija
20
38%
komunizam
32
62%

Total votes: 52

El_comadante

#1 demokratija vs komunizam

Post by El_comadante »

dosta ljudi sa kojim imam dodira više vole komunizam nego demokratiju pa nešto kontam što se neorganizuje kakav referendum da se vrati komunizam. šta vi mislite o ovome, odnosno šta je vama draže i zašto?
mamatajo1965

#2 Re: demokratija vs komunizam

Post by mamatajo1965 »

El_comadante wrote:dosta ljudi sa kojim imam dodira više vole komunizam nego demokratiju pa nešto kontam što se neorganizuje kakav referendum da se vrati komunizam. šta vi mislite o ovome, odnosno šta je vama draže i zašto?
Meni drazi i bolji komunizam,ko kaze da njemu nije,laze,ne pikaju se djeca koja ga nisu dozivjela i prozivjela,a ova demokratija mi bas ne lezi,u demokratiji evo ubijaju djecu i starice,vecina gladuje......
mamatajo1965

#3 Re: demokratija vs komunizam

Post by mamatajo1965 »

Vratite nam komunizam .....
zemo_online

#4 Re: demokratija vs komunizam

Post by zemo_online »

Ne komunizam vec socijalizam.
U BIH treba prvi korak u tom smijeru da bude odredjenje max i min. plate i taj odnos da bude max. 1:10.
Evo,parlamentarci rade nesto u tom pravcu :D
mamatajo1965

#5 Re: demokratija vs komunizam

Post by mamatajo1965 »

test01 wrote:Ne komunizam vec socijalizam.
U BIH treba prvi korak u tom smijeru da bude odredjenje max i min. plate i taj odnos da bude max. 1:10.
Evo,parlamentarci rade nesto u tom pravcu :D
Ko ce kome,ako nece svoj svome,sto se tice socijalizma,nemam nista protiv,a i vec sam u tim vodama.
dmr

#6 Re: demokratija vs komunizam

Post by dmr »

El_comadante wrote:dosta ljudi sa kojim imam dodira više vole komunizam nego demokratiju pa nešto kontam što se neorganizuje kakav referendum da se vrati komunizam. šta vi mislite o ovome, odnosno šta je vama draže i zašto?
:roll: :mrgreen:
gumifufna

#7 Re: demokratija vs komunizam

Post by gumifufna »

Nije do sistema do nas je.Mi ne zelimo da nam bude bolje i ljepse.
suncokret13

#8 Re: demokratija vs komunizam

Post by suncokret13 »

socijalizam !!

pa jos da se opet osnuje SK ,sto bi bilo staro-novih clanova i opet bi ganic bio prvi :-)

socijalizam
Vozdra raja :-)

#9 Re: demokratija vs komunizam

Post by Vozdra raja :-) »

Image
Jedan vodja, jedna partija, jedno stado... ...mi mislimo za vas...

Lahko je iz demokratije sprdati i prizivati nekakav komunizam, ali kada bi ti komunista zabranio sa-x, forume, odredjene rtv stanice i web sajtove, odredjenje novine i clanke, da mislis svojim mozgom, da ti babu posalju u cuzu jer se usudio da takne u svevisnjeg cinovnika, ili jer si ti ispricao politicki vic, itd..., ipak bi ti druskane ostao pri demokratiji... :!:

...A kad vec prizivas da se mokunizam vrati, ne moras cekati ni dana vise, mozes ti otici komunizmu. Karte za Kinu, Vijetnam, Kubu, Sjevernu Koreju itd... nisu bas preskupe... pa uzivaj... :D :roll:
pike

#10 Re: demokratija vs komunizam

Post by pike »

Vozdra raja wrote:Image
Dobra ti ova slika, odlicno predstavlja trenutno stanje na terenu :oops:
Bosanac sa dna kace

#11 Re: demokratija vs komunizam

Post by Bosanac sa dna kace »

Lahko je iz demokratije sprdati i prizivati nekakav komunizam, ali kada bi ti komunista zabranio sa-x, forume, odredjene rtv stanice i web sajtove, odredjenje novine i clanke, da mislis svojim mozgom, da ti babu posalju u cuzu jer se usudio da takne u svevisnjeg cinovnika, ili jer si ti ispricao politicki vic, itd..., ipak bi ti druskane ostao pri demokratiji... :!:

...A kad vec prizivas da se mokunizam vrati, ne moras cekati ni dana vise, mozes ti otici komunizmu. Karte za Kinu, Vijetnam, Kubu, Sjevernu Koreju itd... nisu bas preskupe... pa uzivaj... :D :roll:
jah, biva sad jedemo zlatnim kasikama
zikamu

#12 Re: demokratija vs komunizam

Post by zikamu »

Taman posla da se vracamo u doba komunistickog terora i mraka i budemo prisiljeni odreci se nasih demokratskih, krvlju stecenih ideala.
Radije cu dozivotno biti onaj bekan s a crnom glavom negoli imati nesrecu sresti na ulici nekog od ovakvih i slicnih sto izmilise ispod kamenja u novonastaloj "demokratiji"!

Image
Image
Judge_Dread

#13 Re: demokratija vs komunizam

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:30, edited 1 time in total.
El_comadante

#14 Re: demokratija vs komunizam

Post by El_comadante »

Judge_Dread wrote:
Tesko je za povjerovat da neko stavlja ovakve postove tj. lazne dileme. Dokonost ocito cuda cini :D :D :D
Za pocetak ne brkati demokratiju sa tranzicijom. NIje ni cudo sto smo tupavi i mutavi kakvi jesmo pa u sklopu toga nit znamo nit izrazavamo sta hocemo, a gluho bilo da djelujemo kao gradjani ili javno mnjenje kad se ovakve teme startuju. Zato i mozemo lupetat ovakve dileme dok nam je Lajcak kriv za prljave ulice, a mi sjedimo po kaficima a ispred katedrale nas se okupi saka jada.
Prijatelju ako je tebi do zatucanosti i lakse ti je u autizmu (pravi se da ne cujes i ne vidis) to je tvoj problem i slobodan izbor al pls mojne ovakvih supljih i kvazi moralnih dilema kao ozbiljnih. Uvjek me fascinirao taj socijalni autizam i zelja za "starim vremenima". Smeta nas sto nas Tajo i Mama ne #ebu ni 2% ali bi se vracali u komunizam gdje te niko ne cuje :))) Pretpostavljam da te vodi nostalgija za sredjenijim zivotom? Onda radije postavi dilemu mi i napr. Svedska pa nekad neko i stigne tamo nego ove moralne supljikate. Vjerojatno je moj prijedlog isti supljikat kao i tvoja tema ali barem ima smjer kretanja naprjed, a ne nazad.
:bih:
ja da ti kažem i nešto i nevolim komunizam/socijalizam nego jednostavno kažem da dosta ljudi bi vrlo rado vratila komunizam a ne ja
El_comadante

#15 Re: demokratija vs komunizam

Post by El_comadante »

dmr wrote:
:roll: :mrgreen:
referendum je volja naroda pa ako je volja naroda komunizam onda bujrum
El_comadante

#16 Re: demokratija vs komunizam

Post by El_comadante »

opet kažem veliki broj ljudi kaže da im je bilo bolje do 92 nego danas. i mnogi bi voljeli da se vrati to vrijeme, pa zato sam i postavio ovu temu da čujem mišljenje. a vidiš šta anketa kaže.
uživo

#17 Re: demokratija vs komunizam

Post by uživo »

Ujutru :D
kaubojstina

#18 Re: demokratija vs komunizam

Post by kaubojstina »

Judge_Dread wrote:
Tesko je za povjerovat da neko stavlja ovakve postove tj. lazne dileme. Dokonost ocito cuda cini :D :D :D
Za pocetak ne brkati demokratiju sa tranzicijom. NIje ni cudo sto smo tupavi i mutavi kakvi jesmo pa u sklopu toga nit znamo nit izrazavamo sta hocemo, a gluho bilo da djelujemo kao gradjani ili javno mnjenje kad se ovakve teme startuju. Zato i mozemo lupetat ovakve dileme dok nam je Lajcak kriv za prljave ulice, a mi sjedimo po kaficima a ispred katedrale nas se okupi saka jada.
Prijatelju ako je tebi do zatucanosti i lakse ti je u autizmu (pravi se da ne cujes i ne vidis) to je tvoj problem i slobodan izbor al pls mojne ovakvih supljih i kvazi moralnih dilema kao ozbiljnih. Uvjek me fascinirao taj socijalni autizam i zelja za "starim vremenima". Smeta nas sto nas Tajo i Mama ne #ebu ni 2% ali bi se vracali u komunizam gdje te niko ne cuje :))) Pretpostavljam da te vodi nostalgija za sredjenijim zivotom? Onda radije postavi dilemu mi i napr. Svedska pa nekad neko i stigne tamo nego ove moralne supljikate. Vjerojatno je moj prijedlog isti supljikat kao i tvoja tema ali barem ima smjer kretanja naprjed, a ne nazad.
:bih:
Demokratija i demokratija u tranziciji, a? Jarane, ako je tako k'o sto ti kazes, Amerika - "lider slobodnog svjeta", je jos u tranziciji.
Zelis li primjerak drzave sa demokratskim uredjenjem? Izvoli: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Amer ... ar_Scandal
Sad to uporedi sa trenutnom situacijom u BiH (ili gdje god da se nalazis) i kretanjem naprijed...
MuaDib

#19 Re: demokratija vs komunizam

Post by MuaDib »

Komunizam niko i nikad nigdje nije postigao već socijalizam, a on se nazivao narodna demokratija!
Istinski komunizam je jednako istinska demokartija. :)
mrki62

#20 Re: demokratija vs komunizam

Post by mrki62 »

Ima li u BiH danas demokratije ?
Ja kažem da nema.
U ona vremena su na položajima bili i ko jeste i ko nije komunista a danas su na položaju samo stranki podobni i ,.................jel to demokrejšen ?
Umjetnik a

#21 Re: demokratija vs komunizam

Post by Umjetnik a »

LJUDI SU PRPAŠĆU KOMUNIZMA MISLILI DA ĆE DOĆI SLOBODA, A ONDA SU DOŠLI KAPITALISTI (OBUČENI U FINE DEMOKRATE) KOJI SU STISLI NAROD JOŠ GORE

p.s.
nisam glasao u anketi
Judge_Dread

#22 Re: demokratija vs komunizam

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:47, edited 1 time in total.
elementum

#23 Re: demokratija vs komunizam

Post by elementum »

Demokratija ili komunizam? To dvoje uopste nije u suprotnosti. U suprotnosti su drustveno/ekonomske organizacije drzave i drustva-kapitalizam i komunizam. Komunizam je ocito utopija zato sto je to ideja, on nikad nigdje nije proveden u djelo. Socijalizam je vec druga prica. Jednostavno, nema dileme, nalazimo se ( barem se Evropska Unija nalazi ) u svojevrsnom post-kapitalistickom drustvu, gdje je drzava snazno angazovana u socijalnu sferu. Pomenuli ste Svedsku. Eto to je to. Dakle, kapitalizam sa jakom socijalnom drzavom je jedino rjesenje. Nema nam druge.
Jara

#24 Re: demokratija vs komunizam

Post by Jara »

Anketa je niđe veze :-).
Ne može se vratiti nešto što nikad nije bilo...ako misliš na socijalizam - u praksi ih je bilo raznih, znas i sam . ;-)
El_comadante

#25 Re: demokratija vs komunizam

Post by El_comadante »

Jara wrote:
Anketa je niđe veze :-).
Ne može se vratiti nešto što nikad nije bilo...ako misliš na socijalizam - u praksi ih je bilo raznih, znas i sam . ;-)
ma dobro malo sam pomješo mislio sam na socijalizam. poenta je da je u demokratiji sve dozvoljeno pa čak i ovo što sam ja rekao
Post Reply