Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post Reply
Arc_Angel

#1 Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by Arc_Angel »

Potaknut drugim temama, koje se masovno pojavljuju sada pred izbore, pojavljivale su se od pocetka godine, i jednoj drugoj temi gdje sam svojim postom skrenuo sa same teme, a u zelji da o ovome cujem vase misljenje otvaram novu temu sa gore navedeniim naslovom.

koliko budemo aktivni na ovoj temi je u stvari ogledalo koliko zelimo da se nesto promjeni u nasim zivotima.

Ovako demokratiju dizivljavam i shvatam ja.

Kako god i sta god covjek da razmislja o nasoj zemlji, i o problemima koji je guse vec evo 15 godina a ima ih puno da li uopste treba nabrajati (nezaposlenost, mrljava ekonomija, korupcija, nepotizam, nacionalizam, terrorizam) nezna odakle prije da krene, sta prvo da rijesava, namece se samo jedno, a to je da za pocetak prvo i osnovno ljude u ovoj zemlji treba edukovati na masovnom javnom nivou o demokratiji.

ZAsto?

zato sto sam i ja mislio da sam pametan do prije par mjeseci, , i shvatio da sam prevido jednu kljucnu stvar u demokratskom sistemu vladanja, koju nas nisu ucili ni u skoli (da ja sam bio prva famozna generacija kada je u srednje skole uveden predmet "obrazovanje za demokratiu i ljudska prava") i imao strasno dobrog profrsora iz tog predmeta, ali ovoga nije bilo napisano u knjizi ni u kome kontextu. Koja je to stvar, uloga poslodavca i uposlenika u demokratskim sistemima ko je ko.

Niakda prije nisam razmisljao na ovaj nacin, a kada sam poceo shvatio sam da je sva njihova retorika i sijanje straha nebitno, i shvatio sam da moj glas moze da promjeni nesto zato i pisem sljedece, jer se iskreno nadam da cete vi to podijeliti sa svojim bliznjima.

Da bi poceli, postavit cu sljedeca pitanja:

1.Koja je svrha vlasti koju mi biramo?
2.U demokratskim izborima ko je poslodavac a ko uposlenik?
3.Uloga medija i vladavine straha sta je to ?

Odgovor na prvo pitanje je jako jednostavan, u stvari toliko jednostavan da je to smijesno. Vlast biramo jer mi bukvalno nemamo vremena da obavljamo te poslove i onda unajmljujemo nekoga da ih radi umjesto nas.

Odgovor na drugo pitanje je da u demokratskim rezimima poslodavac je narod koji nastanjuje tu teritoriju na kojoj su organizovani demokratski izbori, drugim rijecima mi smo poslodavci, jer ih mi placamo, jeste mi ih placamo, drzava i ustav postoje samo sa jednim ciljem a to je da zastite prava koja nam je dao BOG. Da dragi moji nije nam prava dao USTAV ili DRZAVA niti bilo koji prolzani politicki igrac, BOG nam je dao prava a svrha ustava i drzave je da stiti ta nasa prava, jer htjeli mi to priznati ili ne na ovom svijetu postoji DOBRO i ZLO, a ona glupa filozofija da u zivotu nema CRNO i BIJELO nego da je zivot NIJANSA SIVE BOJE je najveca glupost i obama. zivot percipiramo kao nijanse sive jer smo trenutno na tom nivou svijesti pa hodamo na granici izmedju CRNOG I BIJELOG, izmedju DOBRA i ZLA.

Da se vratim drugom odgovoru, mi njih placamo, citajte opet MI NJIH PLACAMO, ne oni nas, NJIHOVE PLACE IDU IZZ NASIH POREZA.

Odgovor na trece pitanje je jako siroko i duboko, ali se sve na kraju svodi na strah (emocije) i igranje na kartu straha kod ljudi.
to se desilo tolko puta u ljudskoj historiji da je to smijesno vise gledati( druga je stvar sto mi imamo pogresnu percepciju o historji kao o necemu gdje treba da ucimo da budemo zlopamtila a ne da izvlacimo lekcije iz gresaka nasih predaka)

Koja je poenta sve ove price, poenta price je da pocenemo da gledamo na ove nase pohlepne, zle, manipulativne politicare koji se sluze svim i svacim samo da ostanu na vlasti sto duze kao na potrosnu robu.

da kao na upaljac za cigare, kad nestane plina bacimo ga i kupimo novi. najteze u svemu ovome jeste da prestanemo da se bojimo, da prestne da nas bude strah njihovih izjava, i da konacno prvi put nakon 15 godina i 20 izbora ukupno koje smo imalo pocnemo da citamo te njihove programe te da na osnovu toga dajemo glas. i naravno ako slazu i neispune zacrtane planove odmah u drugoj godini opet izbori.

i nezaboravite ljudi, molim vas pocnite samo od ove pretpostavke VI PLACATE NJIH, A NE ONI VAS, politicari treba da rade sta mi kazemo upravo zbog toga STO IH MI PLACAMO. kad bih ovo uspio da posaljem svim ljudima u ovo zemlji i ubijedio ih da je ovo jedini ispravni i logicki rezon kada su u pitanju izbori ( a jeste) na ovim izborima bi bio masovni odziv glasaca i ova vladavina straha koju su ovi politicari stvarali vec 15 godina bi se u jednom danu srusila kao kula od karata.
Arc_Angel

#2 Re: Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by Arc_Angel »

Nema niko nista da kaze.
Arc_Angel

#3 Re: Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by Arc_Angel »

Sramota

sramota zato sto sto ste lijeni, i cekate. cekajte i dalje i tonite lagano ali sigurno

12 sati i post pregledan samo 34 puta, niti jednog komentara, za vas se stvarno ne vrijedi boriti.

Samo jedno morate da shvatite, niko vas nece spasiti dok ne spasite sami sebe.
XXS

#4 Re: Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by XXS »

Ma ko je ljut, ko je ljut? :D

Polako bolan. Kad skontas za koga se ne isplati borit na pravom si putu da postanes politicar jer ce tvoj sljedeci zakljucak biti: "znam koga se isplati derati".

Mislis da ovi sto su na vlasti danas nekad nisu bili revolucionari, studenti sesdeset-osmasi i slicna mladez koja je mislila da se od svijeta ili barem drzave moze napraviti idealno i savrseno mjesto za zivot.

Al' prije ili kasnije, jedan po jedan, skontase ljudi ovo zbog cega si ti sada ljut:

"za vas se stvarno ne vrijedi boriti"
Abu FEED el-Castro

#5 Re: Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by Abu FEED el-Castro »

Bojim se da si u zabludi. :dance:
Kakvi politicari, kakva prodaja magle, pa "nasi", kao i bilo koji politicari na svijetu su tu gdje jesu u prvom redu radi samih sebe. Apsurd lezi u tome da bi, realno, vecina onih koji kuka na njih, na njihovom mjestu isto tako, jel, gledala prvo sebi i za sebe.

Dalje, kakvi izbori, kakva suplja, kakva promjena, cega, joj Bogami ti ko oni novinari sto se prije svakih izbora uspale: ustajte i letite glasajte, ako ne glasate nece valjat nikako, a ako glasate valjace svakako. :lol: :lol: :lol:

:bih:
Arc_Angel

#6 Re: Demokratija-Obrazovanje za demokratiju

Post by Arc_Angel »

Abu FEED el-Castro wrote:Bojim se da si u zabludi. :dance:
Kakvi politicari, kakva prodaja magle, pa "nasi", kao i bilo koji politicari na svijetu su tu gdje jesu u prvom redu radi samih sebe. Apsurd lezi u tome da bi, realno, vecina onih koji kuka na njih, na njihovom mjestu isto tako, jel, gledala prvo sebi i za sebe.

Dalje, kakvi izbori, kakva suplja, kakva promjena, cega, joj Bogami ti ko oni novinari sto se prije svakih izbora uspale: ustajte i letite glasajte, ako ne glasate nece valjat nikako, a ako glasate valjace svakako. :lol: :lol: :lol:

:bih:

U pravu si ti. ovo je zemlja glupih ljudi, neki dan sa jednim prijateljem pricam nesto i kaze on meni jednu recenicu nad kojom sam se zamislio.

kaze mi smo kroz historiju navikli da budemo pod necijom vlasti, pod cizmom i nama je samo tako dobro. i ja se zamislim malo i vidim da je u pravu uvijek je u zadnjih 500 godina neko vladao nama i mi navikli da budemo ovakvi kroz generacije, uslo nam u gene i mi najsretniji kad nas neko ugnjetava i ponizava i izrabljuje.

poenta mog gore posta nije u glasanju nego da kazem sta ja mislim, i sada mozda se nekome nece svidjeti ta istina, ali ona je istina i to niko nemoze promjeniti.

u demokratskim sistemima ljudi su poslodavci, a politicari posloprimci bez obzira na to sto oni imaju kratkorocno pamcenje pa zaboravljaju brzo.

mi placamo njih, a ne oni nas, samo trebamo poceti da gledamo na politicare kroz pare i sve ce nam se samo reci, znaci nije bitno ko sta kaze, ovo moju tezu nemoze niko ali niko oboriti i pobiti, ovo sto ja pisem je cinjenica koliko god se ona nekome svidjela ili ne
Post Reply