Demokratija je laz!
-
Dezze
#1 Demokratija je laz!
Vidim da dosta ljudi spominje demokratiju, te kako je to volja naroda..... malo me to iziritiralo, pogotovo kada su nacionalisti u pitanju, pa me zanima.. - Koliko se vi slazete sa tvrdnjom da je demokratija stvarno ono sto narod zeli?
Dobro, demokratija stvarno, etimoloski posmatrano, znaci da je to volja naroda (demos-narod; kratio-vladati). Medjutim, ako uzmemo primjer nase zemlje (a postoje brojni drugi, kao SAD, Italija, SCG, Sjeverna Koreja...), da se primjetiti da stvari nisu bas takvima kako se na prvi pogled cine.
Ja mislim da je demokratija ustvari samo izmisljotina vladajuce klase kako bi se na mala vrata uvelo i sprovelo ono sto mala grupa mocnih ljudi zeli. Evo kako.
Ta grupica mocnika koristi medije kao svoje glavno oruzje. Oni medije dovedu do toga da plasiraju informacije koje idu iskljucivo toj grupici u korist. (tzv. medijska propaganda). Nakon izvjesnog vremena, narod pocne razmisljati u tom pravcu u kojem te informacije idu. Kada dodju izbori, narod bira kao ono sto on zeli. Medjutim, ti stavovi, na osnovu kojih ljudi rasudjuju da li i koga da biraju, proizilaze iz informacija koje su dobijali, godinu, dvije, tri putem medija, ne znajuci pri tome da su cijelo vrijeme istim tim medijima, (in)direktno upravljali ljudi za koje ce na dan izbora taj covjek dati svoj glas. Cvrsto uvjeren da je to ono sto on zeli i da je to pravi izbor, tj. da su ti ljudi za koje on glasa spremni da se suoce sa trenutnim problemima, kakve god doticna zemlja imala. U BiH, veliki dio stanovnistva je ubijedjen da su nacionalisti pravi izbor, i da oni zapravo nisu nacionalisti, nego su to "oni drugi"....
Dobro, demokratija stvarno, etimoloski posmatrano, znaci da je to volja naroda (demos-narod; kratio-vladati). Medjutim, ako uzmemo primjer nase zemlje (a postoje brojni drugi, kao SAD, Italija, SCG, Sjeverna Koreja...), da se primjetiti da stvari nisu bas takvima kako se na prvi pogled cine.
Ja mislim da je demokratija ustvari samo izmisljotina vladajuce klase kako bi se na mala vrata uvelo i sprovelo ono sto mala grupa mocnih ljudi zeli. Evo kako.
Ta grupica mocnika koristi medije kao svoje glavno oruzje. Oni medije dovedu do toga da plasiraju informacije koje idu iskljucivo toj grupici u korist. (tzv. medijska propaganda). Nakon izvjesnog vremena, narod pocne razmisljati u tom pravcu u kojem te informacije idu. Kada dodju izbori, narod bira kao ono sto on zeli. Medjutim, ti stavovi, na osnovu kojih ljudi rasudjuju da li i koga da biraju, proizilaze iz informacija koje su dobijali, godinu, dvije, tri putem medija, ne znajuci pri tome da su cijelo vrijeme istim tim medijima, (in)direktno upravljali ljudi za koje ce na dan izbora taj covjek dati svoj glas. Cvrsto uvjeren da je to ono sto on zeli i da je to pravi izbor, tj. da su ti ljudi za koje on glasa spremni da se suoce sa trenutnim problemima, kakve god doticna zemlja imala. U BiH, veliki dio stanovnistva je ubijedjen da su nacionalisti pravi izbor, i da oni zapravo nisu nacionalisti, nego su to "oni drugi"....
-
+od 13 godina
Kao sto je rekao Wilston Churchil:"Demokratija je najbolja od najgorih sistema."
Pa i meni se bas i tako cini. Demokratija je do sada najbolji sistem od svih ostalih (koji su takoder losi).
Nije losa anarhija, ali ljudi moraju imati toliku svijest za svoje akcije da je sada ne moguce posmisliti da to moze uopste postojati. Nismo se toliko razvili da bi do toga dosli...
Pa i meni se bas i tako cini. Demokratija je do sada najbolji sistem od svih ostalih (koji su takoder losi).
Nije losa anarhija, ali ljudi moraju imati toliku svijest za svoje akcije da je sada ne moguce posmisliti da to moze uopste postojati. Nismo se toliko razvili da bi do toga dosli...
-
+od 13 godina
Ahhh, jos nesto...
Da bi do demokratije doslo (ne moze se nikada doci 100% do demokratske drzave) mora postojati svjest jedne odredene drzavne cijeline-naroda jedene drzave u vezi demokratsko ponasanja. Npr u Italiji medijiska informacija nije bas 100% demokratska jer Silvio Berlusconi kontrolise npr RAI ili u SAD-u, itd
Ne znam da li sam bas izjasnio fino svoje ideje. Ali ono sto zelim reci je da se samo poneke drzave priblizavaju demokratiji u svom opcenitom smislu.
Da bi do demokratije doslo (ne moze se nikada doci 100% do demokratske drzave) mora postojati svjest jedne odredene drzavne cijeline-naroda jedene drzave u vezi demokratsko ponasanja. Npr u Italiji medijiska informacija nije bas 100% demokratska jer Silvio Berlusconi kontrolise npr RAI ili u SAD-u, itd
Ne znam da li sam bas izjasnio fino svoje ideje. Ali ono sto zelim reci je da se samo poneke drzave priblizavaju demokratiji u svom opcenitom smislu.
-
Dezze
Jasno mi je sta govoris. Upravu si. Bas zbog toga mi je smijesno kad nasi politicari pricaju kako smo, eto, hvala bogu, sad u demokratskoj drzavi... A niko bolje od njih ne zna da to nije tako....
U SAD-u je vecina medija pod republikanskom (Bushovom) kontrolom. Nedavno su bas neka istrazivanja pokazala da su zbog toga opali gledanost i kredibilitet americkih medija. Kao, eto, RAI u Italiji....ima jos tonu primjera.
U SAD-u je vecina medija pod republikanskom (Bushovom) kontrolom. Nedavno su bas neka istrazivanja pokazala da su zbog toga opali gledanost i kredibilitet americkih medija. Kao, eto, RAI u Italiji....ima jos tonu primjera.
-
+od 13 godina
Da, nasi politicari... Bas su smijesni.Dezze wrote:Jasno mi je sta govoris. Upravu si. Bas zbog toga mi je smijesno kad nasi politicari pricaju kako smo, eto, hvala bogu, sad u demokratskoj drzavi... A niko bolje od njih ne zna da to nije tako....
Ali sta mislis sta bi trebali s njima uraditi?
Kako ih smijeniti s vlasti, ipak njih narod glasa. Mozda nisu svjesni da nam ne odgovaraju...
-
slobodna jugoslavija
JEBO DEMOKRATIJU !!!
Tko mene pita sto ja zelim i sto to uopce znaci "demokratija" !!!
NARODE PROBUDI SE I VRATIMO SE TAMO GDJE SMO STALI 1990 GODINE
ili jos bolje vratimo se u 1945 godinu .
SMRT FASIZMU I NACIONLIZMU , SLOBODA NARODU !!!
http://www.slobodnajugoslavija.com
-
smokljo
Svaka ideologija, svaki politicki sistem zasnovan na odredjenoj idoloskoj osnovi ima svoje ciljeve i svoje neprijatelje, tako da uvijek postoji elita ili gurpa onih koji vladaju i grupa onih koji su proganjani i koji za sve ispastaju!
Dakle svaki sistem ima svoje ideale i svoje neprijatelje, pa tako i demokratija u koju se mnogi zaklinju i ona kao i svi sistemi i ideologije ima svoje prednosti i nedostatke!
Dakle svaki sistem ima svoje ideale i svoje neprijatelje, pa tako i demokratija u koju se mnogi zaklinju i ona kao i svi sistemi i ideologije ima svoje prednosti i nedostatke!
-
Tariq_rambo
Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
Dobar primjer bi ti bio Slobina totalitaristička Srbija, tu je sve ono što objavi RTS bila jedina istina, bez mogućnosti pobijanja od strane drugih medija.
A osnov današnje demokratije je višestranački sistem i ne možete je bukvalno shvatiti. Narod vlada putem predstavnika izabranih na stranačkim izborima, a ono što vi spominjete je bilo ostvareno u vrijeme stare Grčke, kad država nije imala puno stanvonika.
Kako danas u Njemačkoj da direktno narod vlada kad imaju 80miliona stanovnika.
-
Dezze
Prije svega, nasi politicari su itekako svjesni da nam ne odgovaraju. Medjutim, oni ionako ganjaju licni interes, tako da ih zivo ne zanima to sto drzavi dugorocno ne mogu donijeti boljitka. To je, smatram, inace problem bh covjeka: ne razmislja dugorocno. Cak i ako je nesto u trenutku neugodno (npr. reforme su izuzetno bolne, posebno ekonomske), ne vidi da ce to za par godina imati pozitivne posljedice.+od 13 godina wrote:Da, nasi politicari... Bas su smijesni.Dezze wrote:Jasno mi je sta govoris. Upravu si. Bas zbog toga mi je smijesno kad nasi politicari pricaju kako smo, eto, hvala bogu, sad u demokratskoj drzavi... A niko bolje od njih ne zna da to nije tako....
Kako ih smijeniti s vlasti, ipak njih narod glasa. Mozda nisu svjesni da nam ne odgovaraju...
A pitas me kako takve politicare skloniti. Pa, ja licno mislim da je edukacija kljuc svega. Evo, pogledaj samo nas Fakultet politickih nauka - sprdacina od visokoskolske ustanove. Kad vidis ko i kako tu studira, ma uzas. Ti ljudi, nadam se, nikada nece voditi ovu zemlju. U tom slucaju bih iselio, automatski. Zato mi se cini da bi ili jako poboljsanje ovog fakulteta ili cak otvaranje privatne skole za "proizvodnju" politicara bilo jako korisno (opet kazem, to bi imalo dugorocno efekta, na kratak rok ne bi se osjetilo). Eto, zamisli otvori se ta neka privatna skola, kakve svijet poznaje, i tu se izgradjuju politicari. Prije svega prijemni test bi bio test licnosti, karaktera te osobe. Za to se dovedu 2-3 psihologa. Vazno je da udju ljudi koji imaju potrebne kvalitete: inteligencija, emocionalna inteligencija, snalazljivost, takticnost,... U takvoj skoli bi stekli potrebno strucno obrazovanje, poznavanje temeljnih stvari iz politike, prava i ekonomije....da sad ne ulazim u detalje obrazovanja. Krajnji cilj takve skole bi bio da izbaci politicare koji bi se profesionalno bavili politikom i nicim drugim. Eto, to je jedan od nacina izbacivanja sljama iz naseg politickog zivota. A kojeg ima na pretek
-
+od 13 godina
E moj Tarike, ako nije primjer italije sluzio onda ce ti primjer spanije posluziti.Tariq_rambo wrote:Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
Dobar primjer bi ti bio Slobina totalitaristička Srbija, tu je sve ono što objavi RTS bila jedina istina, bez mogućnosti pobijanja od strane drugih medija.
A osnov današnje demokratije je višestranački sistem i ne možete je bukvalno shvatiti. Narod vlada putem predstavnika izabranih na stranačkim izborima, a ono što vi spominjete je bilo ostvareno u vrijeme stare Grčke, kad država nije imala puno stanvonika.
Sto se tice protuinformacije, pitanje je koliko ova dolazi masama? Siguran sam da je mnogo jaca RAI nego bilo koja od ostalih. Zato raja treba imati kriteriji i znati koja je informacija tacna.
Evo primjera radi spanaca. Kada im je se dogodio onaj teroristicki napad u MADRIDU, vladajuca partija je imala skorom pod kontrolu njihovu nacionalnu televiziju (RTE) i davali su vijesti cijelo vrijeme da je napade proizvela ETA. Pa tako im je dosta njih povjerovalo.
Idemo dalje...
Nije da su samo mediji krivi za sto se glasa za jedne ili druge. To je samo jedan dijelic propagande. Mnogo je jak. Evo primjera radi Bush. Njegova politika se svodi na cisto prosinenje straha nad stanovnistvom. On pomocu straha dobija izbore. Plasi narod da ima "ljudi" ili drzava koje prijete nacionalnoj sigurnosti. S njima se treba odmah raskusurati na brz nacin: rat u iraku ili Guantanamo.
Kao sto je rekao nas lijepi i pametni gospodin Bush:
" Ako ne zelimo da imamo pozare u sumama, najbolje bi bilo da odsjecemo drvece"
Ne znam da li sam ga bas korektno citiro, ali tako je nesto htio reci.
-
Dezze
Uh, mojne da se vracamo! Dosta nam je sranja zadnjih 10 godina, ne bih opet kroz to sve...slobodna jugoslavija wrote:JEBO DEMOKRATIJU !!!
NARODE PROBUDI SE I VRATIMO SE TAMO GDJE SMO STALI 1990 GODINEili jos bolje vratimo se u 1945 godinu .
-
Dezze
Nisi dobro procitao sta sam napisao o demokratiji i zasto smatram da je to suplja prica. Molicu malo vise koncentracije, ako vec hoces da napadas....Tariq_rambo wrote:Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
-
+od 13 godina
Ma znam to sto se tice fakuteta politickih nauka u Sarajevu. Imam drugaricu koja studira i da ti pravo kazem ne bi volio da postane politicar. Ne zato sto je losa kao osoba ili nesto trece, ali cini mi se da nije bas politicki obrazovana, niti je toliko uvedena i zaeiteresovana oko politike... Ne, nemojte me pogresno shvatiti. Ne zelim reci da su svi s politickih nauka takvi ili da sam ja maher u politici (svi mi znamo nesto oko politike). Ono sto zelim da skrenem paznju je da isto tako imam jarana koji studira ekonomiju i zaista je svijesan politicke i ekonomske situacije u BiH. Ne moraju politicari biti obrazovani na fakultetu politickih nauka, ima raje u Bosni dosta ambiciozne i kvalitene koja bi mogla pomoci bosni...Dezze wrote:Prije svega, nasi politicari su itekako svjesni da nam ne odgovaraju. Medjutim, oni ionako ganjaju licni interes, tako da ih zivo ne zanima to sto drzavi dugorocno ne mogu donijeti boljitka. To je, smatram, inace problem bh covjeka: ne razmislja dugorocno. Cak i ako je nesto u trenutku neugodno (npr. reforme su izuzetno bolne, posebno ekonomske), ne vidi da ce to za par godina imati pozitivne posljedice.+od 13 godina wrote:Da, nasi politicari... Bas su smijesni.Dezze wrote:Jasno mi je sta govoris. Upravu si. Bas zbog toga mi je smijesno kad nasi politicari pricaju kako smo, eto, hvala bogu, sad u demokratskoj drzavi... A niko bolje od njih ne zna da to nije tako....
A pitas me kako takve politicare skloniti. Pa, ja licno mislim da je edukacija kljuc svega. Evo, pogledaj samo nas Fakultet politickih nauka - sprdacina od visokoskolske ustanove. Kad vidis ko i kako tu studira, ma uzas. Ti ljudi, nadam se, nikada nece voditi ovu zemlju. U tom slucaju bih iselio, automatski. Zato mi se cini da bi ili jako poboljsanje ovog fakulteta ili cak otvaranje privatne skole za "proizvodnju" politicara bilo jako korisno (opet kazem, to bi imalo dugorocno efekta, na kratak rok ne bi se osjetilo). Eto, zamisli otvori se ta neka privatna skola, kakve svijet poznaje, i tu se izgradjuju politicari. Prije svega prijemni test bi bio test licnosti, karaktera te osobe. Za to se dovedu 2-3 psihologa. Vazno je da udju ljudi koji imaju potrebne kvalitete: inteligencija, emocionalna inteligencija, snalazljivost, takticnost,... U takvoj skoli bi stekli potrebno strucno obrazovanje, poznavanje temeljnih stvari iz politike, prava i ekonomije....da sad ne ulazim u detalje obrazovanja. Krajnji cilj takve skole bi bio da izbaci politicare koji bi se profesionalno bavili politikom i nicim drugim. Eto, to je jedan od nacina izbacivanja sljama iz naseg politickog zivota. A kojeg ima na pretek
Ali problem je sto mi nikad (mi mladi) ne pokusavamo malo preuzeti u nasim rukama i promijeniti ovu politicku situaciju. Nismo vala borbeni.
Zbog cega?
Ne znam ni ja. Mozda nam je puna glava MTV-a i nekih drugih stvari, daleko od naseg realnog zivota, onoga gdje mi zivimo...
Ehh izvinite sto vam ovoliko napisa. Mozda nece niko ni procitati ovu poruku zato sto je veeeeelikaaaaaaaa.
-
Dezze
Evo imamo mali milion primjera u nasoj zemlji. Tacno se zna za koje politicke opcije su Avaz, Oslobodjenje, Dani, Walter, RTRS itd. Ovi mediji su svi glasovi pojedinih politickih stranaka, opcija ili cak pojedinaca! I kako covjek pored takve sume informacija da skonta sta je tacno a sta ne!? Pogotovo kad jedan mocan medij kakav je Avaz stavi neki politicki naslov kao udarni na naslovnu stranicu. Pa svako ce to povjerovati. Zato je i razvoj i neovisnost medija IZUZETNO vazna za demokratiju.+od 13 godina wrote:E moj Tarike, ako nije primjer italije sluzio onda ce ti primjer spanije posluziti.Tariq_rambo wrote:Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
Sto se tice protuinformacije, pitanje je koliko ova dolazi masama? Siguran sam da je mnogo jaca RAI nego bilo koja od ostalih. Zato raja treba imati kriteriji i znati koja je informacija tacna.
Evo primjera radi spanaca. Kada im je se dogodio onaj teroristicki napad u MADRIDU, vladajuca partija je imala skorom pod kontrolu njihovu nacionalnu televiziju (RTE) i davali su vijesti cijelo vrijeme da je napade proizvela ETA. Pa tako im je dosta njih povjerovalo.
Idemo dalje...
Nije da su samo mediji krivi za sto se glasa za jedne ili druge. To je samo jedan dijelic propagande. Mnogo je jak. Evo primjera radi Bush. Njegova politika se svodi na cisto prosinenje straha nad stanovnistvom. On pomocu straha dobija izbore. Plasi narod da ima "ljudi" ili drzava koje prijete nacionalnoj sigurnosti. S njima se treba odmah raskusurati na brz nacin: rat u iraku ili Guantanamo.
-
+od 13 godina
Haj nekome su ta vremena dobra bila, ali ne bi se ja vratio. Odcijepili smo se valjda da bi evolucionirali, a ne da bi se vratili u Jugoslaviju IZ '45 ili '90 godine... Znam da smo u nekim pogledima gore nego sto smo prije bili, ali kad smo vec ovdje hajmo gledati ka buducnosti.slobodna jugoslavija wrote:JEBO DEMOKRATIJU !!!
-
Dezze
Ne brini, ja citam.+od 13 godina wrote:Ma znam to sto se tice fakuteta politickih nauka u Sarajevu. Imam drugaricu koja studira i da ti pravo kazem ne bi volio da postane politicar. Ne zato sto je losa kao osoba ili nesto trece, ali cini mi se da nije bas politicki obrazovana, niti je toliko uvedena i zaeiteresovana oko politike... Ne, nemojte me pogresno shvatiti. Ne zelim reci da su svi s politickih nauka takvi ili da sam ja maher u politici (svi mi znamo nesto oko politike). Ono sto zelim da skrenem paznju je da isto tako imam jarana koji studira ekonomiju i zaista je svijesan politicke i ekonomske situacije u BiH. Ne moraju politicari biti obrazovani na fakultetu politickih nauka, ima raje u Bosni dosta ambiciozne i kvalitene koja bi mogla pomoci bosni...Dezze wrote:Prije svega, nasi politicari su itekako svjesni da nam ne odgovaraju. Medjutim, oni ionako ganjaju licni interes, tako da ih zivo ne zanima to sto drzavi dugorocno ne mogu donijeti boljitka. To je, smatram, inace problem bh covjeka: ne razmislja dugorocno. Cak i ako je nesto u trenutku neugodno (npr. reforme su izuzetno bolne, posebno ekonomske), ne vidi da ce to za par godina imati pozitivne posljedice.+od 13 godina wrote: Da, nasi politicari... Bas su smijesni.
Ali problem je sto mi nikad (mi mladi) ne pokusavamo malo preuzeti u nasim rukama i promijeniti ovu politicku situaciju. Nismo vala borbeni.
Zbog cega?
Ne znam ni ja. Mozda nam je puna glava MTV-a i nekih drugih stvari, daleko od naseg realnog zivota, onoga gdje mi zivimo...
Ehh izvinite sto vam ovoliko napisa. Mozda nece niko ni procitati ovu poruku zato sto je veeeeelikaaaaaaaa.![]()
-
Tariq_rambo
Kako možeš izjaviti glupost tipa upitno je koliko informacija dolazi masama, SLOBODA MEDIJA podrazumjeva protok informacija i kad se to može spriječiti da neka protuinformacija dođe širim masama? (osim možda u slučaju nekih državnih ili vojnih tajni).+od 13 godina wrote:E moj Tarike, ako nije primjer italije sluzio onda ce ti primjer spanije posluziti.Tariq_rambo wrote:Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
Idemo dalje...
Riječ je o demokratiji i ona podrazumjeva slobodu medija i ako kažeš da ta sloboda nije ispoštovana u Italiji ti očito pojma nemaš.
Dalje Španija, zna se koju muku vode španci sa ETA-om i logično je da je prva sumnja na njih bila. Jer većina napada i potekne od njih. Znači riječ je o državnoj sigurnosti i u tom slučaju čak i zloupotreba informacija može biti korisna za građane.
Što se tiče BUŠA potpuno zasluženo je dobio izbore, i osnov njhovog izbornog sistema i ključ uspjeha je izborna kampanja, koju je Buš iskoristio i dobio izbore.Drugo je pitanje koliko je to dobro za Ameriku, ali sve je izvedeno demokratski.
AKO KAŽEŠ DA NEKA INFORMACIJA NIJE 100% DEMOKRATSKA (kao što je napisao +od 13 godina, to podrazumjeva da ti imaš kao izvor samo tu (jednu) informaciju i da nemaš mogućnost da čuješ druge informacije, od drugih medija, drugih političara, drugih organizacija. U TOM JE POENTA
A koliko znam u državama koje navodiš to nije sporno već postoji nešto što se u modernom demokratskom svijetu naziva PLURALITET MEDIJA
-
Tariq_rambo
Kad pričaš o demokratiji zaboravi Bosnu jer tu nema ni D od DEMOKRATIJE.Dezze wrote:Nisi dobro procitao sta sam napisao o demokratiji i zasto smatram da je to suplja prica. Molicu malo vise koncentracije, ako vec hoces da napadas....Tariq_rambo wrote:Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.+od 13 godina wrote:Ahhh, jos nesto...
Tu se možemo složiti, a za ove gluposti što pišeš moraš shvatiti šta danas znači demokratija da bi mogao pisati takve nebuloze, jer onaj primjer izbora koje si naveo(možeš preslikati u Bosnu) ali kad ga preslikavaš na ZAPADNI SVIJET zvuči samo kao priče za djecu.
Zapadnu demokratija, koju ti kritikuješ, čudno tako dobro radi i funkcioniše da ljudi većinom žive u sigurosti i blagostanju.
DEMOKRATIJA TI JE KAD TI ODEŠ DA PLATIŠ RAČUN ZA STRUJU I NE MORAŠ ČEKATI SAT VREMENA U REDU (znači poštuju se tvoja ljudska prava), DEMORATIJA JE KAD UĐEŠ U ORGAN UPRAVE I NE ČEKA TE RADNIK BEZ ZUBA I SA PORCIJOM ĆEVAPA NA STOLU,već obrazovani čovjek na kojeg se treba ugledati.
E BRACO TO JE DEMOKRATIJA A SVE OVO ŠTO TI PRIČAŠ JE TEŠKA ŠUPLJA PRIČA ZA DJECU.
-
+od 13 godina
Ma ne slazem se s tobom sto se tice ovoga. Haj mozda te ja nisam dobro razumio...Tariq_rambo wrote:Kako možeš izjaviti glupost tipa upitno je koliko informacija dolazi masama, SLOBODA MEDIJA podrazumjeva protok informacija i kad se to može spriječiti da neka protuinformacija dođe širim masama? (osim možda u slučaju nekih državnih ili vojnih tajni).+od 13 godina wrote:E moj Tarike, ako nije primjer italije sluzio onda ce ti primjer spanije posluziti.Tariq_rambo wrote: Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.
Idemo dalje...
Riječ je o demokratiji i ona podrazumjeva slobodu medija i ako kažeš da ta sloboda nije ispoštovana u Italiji ti očito pojma nemaš.
Dalje Španija, zna se koju muku vode španci sa ETA-om i logično je da je prva sumnja na njih bila. Jer većina napada i potekne od njih. Znači riječ je o državnoj sigurnosti i u tom slučaju čak i zloupotreba informacija može biti korisna za građane.
Što se tiče BUŠA potpuno zasluženo je dobio izbore, i osnov njhovog izbornog sistema i ključ uspjeha je izborna kampanja, koju je Buš iskoristio i dobio izbore.Drugo je pitanje koliko je to dobro za Ameriku, ali sve je izvedeno demokratski.
AKO KAŽEŠ DA NEKA INFORMACIJA NIJE 100% DEMOKRATSKA (kao što je napisao +od 13 godina, to podrazumjeva da ti imaš kao izvor samo tu (jednu) informaciju i da nemaš mogućnost da čuješ druge informacije, od drugih medija, drugih političara, drugih organizacija. U TOM JE POENTA
A koliko znam u državama koje navodiš to nije sporno već postoji nešto što se u modernom demokratskom svijetu naziva PLURALITET MEDIJA
Ovako. Sto se tice Spanije, situacija tokom napada nije bila bas tako jednostavna kao sto ti mislis. Jeste lako reci da je ETA bila kriva za te napade, ali manipulirati informaciju to nije demokratski cisto. Kada su iz vladajuce stranke vec bili znali da teroristicki napad nije bila sprovela ETA nego drugi teroristi oni su i dalje tvrdili da je kriva ETA.No medutim, to je njima znacilo da gube na izborima, pa su zbog toga manipulisali informacijama i preko spanske javne televizije RTE (radiom, novinama...) cijelo vrijeme objavljivali da je to pocinila ETA. Zar ovo nije manipulacija? Ali pazi sada, siguran sam da je tu bilo drugih medija koji su govorili da to nije ucinila ETA, nego islamski teroristi, ali ovi mediji su bili radijo, autonomne televizije, itd. i ipak nacionalna TV dolazi do svih ekrana.
Ne znam da li sam ti malo bolje objasnio ono sto sam ti htio reci...
-
Dezze
Ne. ovo placanje racuna: to, braco, nije nikakvo postivanje prava-to je tvoja obaveza. a to da li ce te neko docekati zubat ili bez zuba zavisi od neceg drugog-od zivotnog standarda te zemlje! Kako? Pa, ako je zivotni standard visok, dohodak ljudi je visok, sto znaci da im nece biti mrsko raditi za velike pare pa ce biti raspolozeniji.....medju ostalom imace i za zubara, a moci ce uz to otici u restoran da jedu, jer ce imati dovoljno novca a i nece morati bojati se za radno mjesto (kao sto je kod nas slucaj, pa ljudi jedu tamo gdje rade).Tariq_rambo wrote:Kad pričaš o demokratiji zaboravi Bosnu jer tu nema ni D od DEMOKRATIJE.Dezze wrote:Nisi dobro procitao sta sam napisao o demokratiji i zasto smatram da je to suplja prica. Molicu malo vise koncentracije, ako vec hoces da napadas....Tariq_rambo wrote: Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.
Tu se možemo složiti, a za ove gluposti što pišeš moraš shvatiti šta danas znači demokratija da bi mogao pisati takve nebuloze, jer onaj primjer izbora koje si naveo(možeš preslikati u Bosnu) ali kad ga preslikavaš na ZAPADNI SVIJET zvuči samo kao priče za djecu.
Zapadnu demokratija, koju ti kritikuješ, čudno tako dobro radi i funkcioniše da ljudi većinom žive u sigurosti i blagostanju.
DEMOKRATIJA TI JE KAD TI ODEŠ DA PLATIŠ RAČUN ZA STRUJU I NE MORAŠ ČEKATI SAT VREMENA U REDU (znači poštuju se tvoja ljudska prava), DEMORATIJA JE KAD UĐEŠ U ORGAN UPRAVE I NE ČEKA TE RADNIK BEZ ZUBA I SA PORCIJOM ĆEVAPA NA STOLU,već obrazovani čovjek na kojeg se treba ugledati.
E BRACO TO JE DEMOKRATIJA A SVE OVO ŠTO TI PRIČAŠ JE TEŠKA ŠUPLJA PRIČA ZA DJECU.
-
Tariq_rambo
Dezze wrote:Ne brini, ja citam.+od 13 godina wrote:Ma znam to sto se tice fakuteta politickih nauka u Sarajevu. Imam drugaricu koja studira i da ti pravo kazem ne bi volio da postane politicar. Ne zato sto je losa kao osoba ili nesto trece, ali cini mi se da nije bas politicki obrazovana, niti je toliko uvedena i zaeiteresovana oko politike... Ne, nemojte me pogresno shvatiti. Ne zelim reci da su svi s politickih nauka takvi ili da sam ja maher u politici (svi mi znamo nesto oko politike). Ono sto zelim da skrenem paznju je da isto tako imam jarana koji studira ekonomiju i zaista je svijesan politicke i ekonomske situacije u BiH. Ne moraju politicari biti obrazovani na fakultetu politickih nauka, ima raje u Bosni dosta ambiciozne i kvalitene koja bi mogla pomoci bosni...Dezze wrote: Prije svega, nasi politicari su itekako svjesni da nam ne odgovaraju. Medjutim, oni ionako ganjaju licni interes, tako da ih zivo ne zanima to sto drzavi dugorocno ne mogu donijeti boljitka. To je, smatram, inace problem bh covjeka: ne razmislja dugorocno. Cak i ako je nesto u trenutku neugodno (npr. reforme su izuzetno bolne, posebno ekonomske), ne vidi da ce to za par godina imati pozitivne posljedice.
Zbog cega?
Ehh izvinite sto vam ovoliko napisa. Mozda nece niko ni procitati ovu poruku zato sto je veeeeelikaaaaaaaa.![]()
Doduse, smao kad je zanimljivo. Ima postova, ubise... Nego, znam za Politicke nauke. Pa moja jedna jaranica studira politologija, ali, pazi sad ovo, nikada ne izlazi na izbore jer ne zna za koga da glasa, nema pojma koji politicari su iz kojih stranaka, i sto je najtuznije, to nju uopce ne zanima! Ja se s njom svaki put prepirem oko toga, kad izbori postanu aktuelni, ali ona jednostavno.... Dok ja studiram nesto drugo, ali me politicka situacija jako zanima. Da se ne radi o mojoj buducnosti, bilo bi JAKO KOMICNO. A mi mladi, mene nekad stid onih penzionera. Ljudi, jednom nogom u grobu, ali idu nesto se zale, protestuju, barike prave, pljuju ove sadasnje politicare a velicaju stara vremena....ma njima stvarno svaka cast (iako me u gradskom saobracaju nerviraju
). Najbolje od svega, SVE IM PRODJE! Ja bih volio da studentarija kod nas hoce neke proteste pokrenuti, nesto organizovati...
Gdje baš nađoste fakultet političkih nauka.
Puno važnije za ovu državu bi bio razvoj EKONOMSKIH, PRAVNIH, pa čak i kriminalističkih disciplina, u okviru ta tri fakulteta.
A činjenica je da mi po skupštinama imamo VETERINARE (primjera radi Sejfudin TOkić), onda raznorazne pjevače, sportaše i ostale ljude koji veze nemaju s politikom. To je isto jedan problem.
Danas je parlament (državni, entitetski, kantonalni) samo mašina za izglasavanje -(pa pola onih što sjede nemaju pojma zašto dižu ruku, već tako im naređeno,Znaju samo kad trebaju dići za i protiv)
-
+od 13 godina
Ehhh moj Tarike, slab ti je koncept demokratije koji ti imas...Tariq_rambo wrote:Kad pričaš o demokratiji zaboravi Bosnu jer tu nema ni D od DEMOKRATIJE.Dezze wrote:Nisi dobro procitao sta sam napisao o demokratiji i zasto smatram da je to suplja prica. Molicu malo vise koncentracije, ako vec hoces da napadas....Tariq_rambo wrote: Da vi niste slučajno demokratiju bukvalno shvatili. Primjer italijanske TV RAI uopšte ne stoji, jer tek da je to jedina TV stanica u Italiji (ili sa nekim svojim ograncima) onda bi mogao o tome govoriti u tom kontekstu. U Italiji ima još hiljade TV stanica, i bez obzira što je RAI državna TV sukob (konkurencija) medija je ogroman.Uvijek uz informaciju dolazi protuinformacija tako da te manipulacije nisu baš moguće.
Zar kada ides da platis racun za struju i ne moras cekati sat vramena u redu, je to zaista demokratija??? I u demokratiji to se tako zbiva. Burokracija je svugdje samo sto u zapadnim zemljama ima vise organizovanih organa za placanje racuna stuje a i raja zna cekati u red. Ja sam kada sam cekao jednom da predam jedne dokumente (U Rajvosa) toliko me je raja, ne red i ove sto kazes ti krezave sto smrde na cevape bili iznervirali da sam podero sve papire i otiso kuci.
Demokratija kao drzavni sistem postoji u Bosni. Evo ti nekoliko primjera:
U bosni se moze glasati na demokratsi nacin, postoje demokratski izbori.
Imas medije koji ti mogu dati vise informacija o jednom dogadaju, itd.
Ali cini mi se da demokratija nije toliko razvijena da bi se moglo reci da je jaka kao demokratska drzava...