Demokratija 101: Zastava

Post Reply
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#1 Demokratija 101: Zastava

Post by wonkaw »

Zasto je drzavi potrebna zastava u kojoj se svi mogu prepoznati i biti ponosni na nju?

Molim vas da neidemo nazad u istoriju i da se neprepucavamo sa znanjem koje smo stekli iz tri razlicite istorije, jer je gubljenje vremena. Da temu povedemo u pravom pravcu ispod je jedan odgovor na moje postavljeno pitanje.

Ispod, kao moj doprinos temi, je prezentacija zastave koja bi po mom misljenju bila prihvatljiva svima.

Molim za vase misljenje, preporuke i ispravke.

Code: Select all

WHAT IS THE IMPORTANCE OF A FLAG?

The origins of flags lies in ancient history. Originally they may have been simply decorative streamers, or perhaps ceremonial images. They were superior to many other emblems: cheap and simple to make; easy to carry and display; and attracting attention with their lifelike movement in the wind.

Flags came to symbolise variously leaders, communities, gods, merchant and craft guilds, ships, and towns. A flag often gained the same respect as was accorded to the person or thing which it represented. In battle, the loss of a flag was a severe blow. The capture of the opponents flag might be the turning point in a battle. Flags often bore religious symbols, and were used in religious as well as state occasions.

The modern national flag arose in the seventeenth century, with the creation of the first modern states. Before that most countries had only had the flag of the rulers. Some modern national flags are even now used only by the government and military, with a different flag (a civil flag) used by the people.

A flag represents an idea, or an ideal. It is neither a mere piece of decoration, nor an object to be honoured for itself. It is honoured for what it represents. Many flags are held in high esteem for their history; for the sacrifices made by the people; for the qualities for which the country and people stand.

Such respect does not depend on the aesthetic appeal of the design, or on it attempting to represent visually the people or politics of a country. If it represent anything tangible, a national flags generally symbolises the unchanging characteristics of a nation. These can include the geographical location, or perhaps a distinctive physical feature, historical foundation, or (to a lesser degree) the constitutional structure. In democracies they do not generally represent political affiliations.

Respect for the flag is one indication of patriotism. Public dishonouring of the flag is regarded as an extreme form of dissent in most countries, and punished accordingly. Some countries, notably including the USA, make the public affirmation of loyalty to the flag and the country a civic duty. New Zealanders have not regularly honoured the flag in public ceremonies since the 1950’s.

To fly the national flag is a sign of pride and patriotism. It a positive affirmation of loyalty and commitment. It marks out a country that has confidence in itself, and is comfortable with its place in the world, its history and its future.

http://www.nzflaginstitute.com/index_page0003.htm 
Image

Kako ja vidim ovu zastavu:

Grb sa ljiljanima = Istorijsko nasljedje naroda Bosne i grb priznate Nezavisne RBiH od 1992 - 1998
Boja plava, bijela i crvena = Istorijsko nasljedje naroda RBiH u sastavu SFRJ
Boja zelena = Prirodna bogatstva koja stoje uspravno i odupiru se vremenu
insomnia78

#2 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by insomnia78 »

Image
Image
Image
Image
Image

Ne zaboravi orla i sahovnicu
XXS

#3 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by XXS »

Image
Zastava 101
DrugaGimnazija

#4 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by DrugaGimnazija »

wonkaw wrote: Image
Bilo je svakakvih prijedloga, ali je ovo jedan od najgorih do sada... Sve sto ne ide zajedno smeljano na jednu povrsinu, bez i malo estatike i smisla. Za ovu zastavu je nasa trokutasta izmislila veksilologiju.

:zid:
(Ne mogu da nadjem smajlija koji povraca)
ExNihilo

#5 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by ExNihilo »

Autor gornje "zastave":

Image
L u c i f e r

#6 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by L u c i f e r »

Image

Fuka nas sviju objedinjaje...
KUZNETSOV

#7 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by KUZNETSOV »

wonkaw wrote:
Image

Grb sa ljiljanima = Istorijsko nasljedje naroda Bosne i grb priznate Nezavisne RBiH od 1992 - 1998
uredu grb sa ljiljanima :D

boja plava, bijela i crvena prestavljaju slavenske boje tj. kada je vidi neki indijac, amerikanac odma nas trpa u isti kos sa Rusima, nije to nikakvo nasljedje naroda SFRJ....

prirodna bogatstva :lol:

why not

Image
animals

#8 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by animals »

Jebo je se ko ce ugoditi narodima BIH..
wonkaw

#9 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by wonkaw »

KUZNETSOV wrote:
wonkaw wrote:
Image

boja plava, bijela i crvena prestavljaju slavenske boje tj. kada je vidi neki indijac, amerikanac odma nas trpa u isti kos sa Rusima, nije to nikakvo nasljedje naroda SFRJ....

Kazes ameri vezu te boje za Rusiju, a zipa zastavu Mississippija.

Image
KUZNETSOV

#10 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by KUZNETSOV »

wonkaw wrote:
KUZNETSOV wrote:
wonkaw wrote:
Image

Kazes ameri vezu te boje za Rusiju, a zipa zastavu Mississippija.

Image
pazi moraš da shvatiš da je američki "narod" narod bez historije, imena, vjere, jezika itd... zastava misisipija je vjerovatno kombinovana sa bojama konfederacijske zastave tj. grba koji se nalazi na toj zastavi... a danasnja americka zastava ti je slicna ovoj nasoj "plavo-zuti-zuto-plavi", kad ih pitas sta znace te zvjezdice njih 51. kaze drzave, kod nas trokut tri "špica" tri konstruktivna naroda, a kada ih pitas sta znace one pruge nece ti znati dati odgovor, ja vjerujem da je ono nastalo od one boje od "extended road" sa staza formule jedan :lol: Zato treba da se ponosimo svojim ljiljanima, kada te covjek bez historije, jezika, imena pita sta ti to znaci samo mu reci "jarane za ovo se krv lila prije nego sto je otkrivena ta rupa u kojoj zivis." :lol: inace za ovu moju predlozenu zastavu, sta nas boli klinac sta ce neki amer il' indijac misliti, i sta nas boli ona stvar sto ce nas povezat' sa rusijom, mi znamo da pripadamo istom plemenu kao i Rusi, i da te boje pripadaju slavenskim plemenima, a to kada im objasnis mozda se i prepadnu :lol: al' naravno postoje ljudi kao ti koji misle da su ove boje nasljedje od bivse drzave, ovo su korisnice boje krvi koja ti tece venama! eh kada bi nas narod znao, al' evo kada bi se usvojila ova moja kao nova zastava bili bi sutra protesti "necemo vlaške boje na zastavu." :lol:
Opetja033

#11 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by Opetja033 »

Image
insomnia78

#12 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by insomnia78 »

KUZNETSOV wrote:pazi moraš da shvatiš da je američki "narod" narod bez historije, imena, vjere, jezika itd... zastava misisipija je vjerovatno kombinovana sa bojama konfederacijske zastave tj. grba koji se nalazi na toj zastavi... a danasnja americka zastava ti je slicna ovoj nasoj "plavo-zuti-zuto-plavi", kad ih pitas sta znace te zvjezdice njih 51. kaze drzave, kod nas trokut tri "špica" tri konstruktivna naroda, a kada ih pitas sta znace one pruge nece ti znati dati odgovor, ja vjerujem da je ono nastalo od one boje od "extended road" sa staza formule jedan :lol: Zato treba da se ponosimo svojim ljiljanima, kada te covjek bez historije, jezika, imena pita sta ti to znaci samo mu reci "jarane za ovo se krv lila prije nego sto je otkrivena ta rupa u kojoj zivis." :lol: inace za ovu moju predlozenu zastavu, sta nas boli klinac sta ce neki amer il' indijac misliti, i sta nas boli ona stvar sto ce nas povezat' sa rusijom, mi znamo da pripadamo istom plemenu kao i Rusi, i da te boje pripadaju slavenskim plemenima, a to kada im objasnis mozda se i prepadnu :lol: al' naravno postoje ljudi kao ti koji misle da su ove boje nasljedje od bivse drzave, ovo su korisnice boje krvi koja ti tece venama! eh kada bi nas narod znao, al' evo kada bi se usvojila ova moja kao nova zastava bili bi sutra protesti "necemo vlaške boje na zastavu." :lol:
One pruge, ima ih 13, predstavljaju 13 prvih "drzava", drzava osnivaca koje su se udruzile u USA
agnostic_front

#13 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by agnostic_front »

insomnia78 wrote: One pruge, ima ih 13, predstavljaju 13 prvih "drzava", drzava osnivaca koje su se udruzile u USA
Zašto lažeš ovaj napaćeni narod mućki provokatoru.

Svako ko se imalo razumije u istoriju bre, zna da te pruge predstavljaju 13 prvih naftnih bušotina koje su Ameri oteli od Indijanaca.
wonkaw

#14 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by wonkaw »

KUZNETSOV wrote:pazi moraš da shvatiš da je američki "narod" narod bez historije, imena, vjere, jezika itd... zastava misisipija je vjerovatno kombinovana sa bojama konfederacijske zastave tj. grba koji se nalazi na toj zastavi... a danasnja americka zastava ti je slicna ovoj nasoj "plavo-zuti-zuto-plavi", kad ih pitas sta znace te zvjezdice njih 51. kaze drzave, kod nas trokut tri "špica" tri konstruktivna naroda, a kada ih pitas sta znace one pruge nece ti znati dati odgovor, ja vjerujem da je ono nastalo od one boje od "extended road" sa staza formule jedan :lol: Zato treba da se ponosimo svojim ljiljanima, kada te covjek bez historije, jezika, imena pita sta ti to znaci samo mu reci "jarane za ovo se krv lila prije nego sto je otkrivena ta rupa u kojoj zivis." :lol: inace za ovu moju predlozenu zastavu, sta nas boli klinac sta ce neki amer il' indijac misliti, i sta nas boli ona stvar sto ce nas povezat' sa rusijom, mi znamo da pripadamo istom plemenu kao i Rusi, i da te boje pripadaju slavenskim plemenima, a to kada im objasnis mozda se i prepadnu :lol: al' naravno postoje ljudi kao ti koji misle da su ove boje nasljedje od bivse drzave, ovo su korisnice boje krvi koja ti tece venama! eh kada bi nas narod znao, al' evo kada bi se usvojila ova moja kao nova zastava bili bi sutra protesti "necemo vlaške boje na zastavu." :lol:
Ne treba mi predavanje o americi, pisemo o zastavi koja bi bila prikladna svim u BiH, te boje nisu samo boje slavenskih plemena, pregledaj zastave drugih drzava pa ces da vidis da preko 80 posto ima plavu, crvenu i bijelu boju u sastavu zastave. Zastavu Mississippija sam postavila za primjer, isto kao sto sam mogla postaviti zastavu Francuske. A sto se tice ko pripada kojem plemenu nije tema i ne zelim da naglabam o tome, i kad pises pisi u svoje ime, nismo svi slaveni ako se razumijemo.
wonkaw

#15 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by wonkaw »

Opetja033 wrote:Image
Sa tim grbom na chashafu mozes mahat na 24% teritorije, na ostatku ili ce ti neko polomiti ruke, a usput i rebra, ili ces zaglibiti u zatvor na par dana i platiti kaznu za uznemiravanje javnog reda i mira, cak i sirenje tzv. nacionalne netrpljivosti.
KUZNETSOV

#16 Re: Demokratija 101: Zastava

Post by KUZNETSOV »

wonkaw wrote:
Ne treba mi predavanje o americi, pisemo o zastavi koja bi bila prikladna svim u BiH, te boje nisu samo boje slavenskih plemena, pregledaj zastave drugih drzava pa ces da vidis da preko 80 posto ima plavu, crvenu i bijelu boju u sastavu zastave. Zastavu Mississippija sam postavila za primjer, isto kao sto sam mogla postaviti zastavu Francuske. A sto se tice ko pripada kojem plemenu nije tema i ne zelim da naglabam o tome, i kad pises pisi u svoje ime, nismo svi slaveni ako se razumijemo.
e jebajiga ako ih 80% ima plavu, crvenu i bijelu.... zastava francuske ima potpuno drugo znacenje, a trobojka ti predstavlja boje slavenskih naroda... i da ne cini te izgled i krv jedino slavenom, nego i maternji jezik kojim pricas a koliko vidim pricas tecan bosanski, koji je jedan od slavenskih jezika.... vidim i da si žensko, pa zbog toga takav prijedlog zastave :lol:
Post Reply