Demografija u BiH i buduci trendovi

Post Reply
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Jastreb35 wrote:
Tomislav MO wrote:
Jastreb35 wrote: To onda nije benigni projekat decentralizacije, nego silovanje u mozak citavog drustva. "Zelja" lokalnog stanovnistva ne moze biti relevantna u odredjivanju granica tih administrativnih jedinica. Inace bi na podrucju jedne opstine mogao imati desetak mjesnih zajednica koje bi u jednu regiju, desetak koje bi u drugu, a desetak koje bi u trecu. A to je kako rekoh, silovanje u mozak citavog drustva.
Slažem se da nema smisla da mjesna zajednica odlučuje o tako važnom pitanju, o tome ne trebamo dalje raspravljati.

Nivo općine već ima malo više smisla. Npr. što ako građani Jajca izraze želju da bi radije u regiju s Travnikom? Da li bi to trebalo poštovati? Ili recimo, i ja mislim da je silovanje u mozak da Derventa i Brod budu u dvije različite regije jer su stoljećima jedna regija.

Ali dobro, recimo da i nivo općine je previše mali, ali što, evo konkretno pitanje, ako bi veća skupina općina, konkretnije Bihać, Cazin, Kladuša, Buzin, Sanski Most, Ključ itd., izrazili želju da formiraju vlastitu regiju?
Kada dozvolis da lokalne age i begovi odlucuju o takvim stvarima, imas SAO Krajinu i AP ZB. Granice kantona u Hrvatskoj nisu u skladu sa zeljama stanovnistva Knina, pa nije problem.
U velikoj si zabludi. Granice kantona u Hrvatskoj su u skladu sa željama stanovnika Knina. Stvar je samo u tome da Krajina sada ima hrvatsku većinu, etnička slika cijele države je drugačija nego prije rata.

Konkretnije od ovog:

Image

se došlo do ovog:

Image

Čak i u tim još uvijek plavim dijelovima se broj Srba smanjuje, jer su povratnici većinom stariji, navodno ih je već 10% umrlo, donja karta je iz 2001.

Dakle, jedini način da zanemariš lokalne "age" je neka bosanska Oluja.

Dok su bili Srbi u Hrvatskoj, nudili su im se 2 kotara sa posebnim statusom gdje su u većini, a kasnije kao vrhunac i plan Z4 koji je nudio praktično ono što danas ima RS u BiH. Srbi su to odbili, navodno Martić nije htio ni uzeti plan u ruke.

Time su u očima USA ispali strana s kojom se nemoguće dogovoriti i Hrvatska je zbog tog dobila zeleno svjetlo za Oluju.

Znači, lokalne age moraš pitati za mišljenje ili ih vojno poraziti u ratu.

Ali dobro, evo, reci ti, tko je taj autoritet koji će odrediti granice regija?
Ja mogu odmah sad nacrtati 5 regija od kojih će svaka imati podjednak broj većinskog i manjinskih naroda i svaka će biti jednako multietnična. Ali netko drugi će imati drugačiji prijedlog. I tko je onda taj koji odlučuje?
Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

Tomislav MO wrote:
Jastreb35 wrote:
Tomislav MO wrote: Sla¾em se da nema smisla da mjesna zajednica odluèuje o tako va¾nom pitanju, o tome ne trebamo dalje raspravljati.

Nivo opæine veæ ima malo vi¹e smisla. Npr. ¹to ako graðani Jajca izraze ¾elju da bi radije u regiju s Travnikom? Da li bi to trebalo po¹tovati? Ili recimo, i ja mislim da je silovanje u mozak da Derventa i Brod budu u dvije razlièite regije jer su stoljeæima jedna regija.

Ali dobro, recimo da i nivo opæine je previ¹e mali, ali ¹to, evo konkretno pitanje, ako bi veæa skupina opæina, konkretnije Bihaæ, Cazin, Kladu¹a, Buzin, Sanski Most, Kljuè itd., izrazili ¾elju da formiraju vlastitu regiju?
Kada dozvolis da lokalne age i begovi odlucuju o takvim stvarima, imas SAO Krajinu i AP ZB. Granice kantona u Hrvatskoj nisu u skladu sa zeljama stanovnistva Knina, pa nije problem.
U velikoj si zabludi. Granice kantona u Hrvatskoj su u skladu sa ¾eljama stanovnika Knina. Stvar je samo u tome da Krajina sada ima hrvatsku veæinu, etnièka slika cijele dr¾ave je drugaèija nego prije rata.

Konkretnije od ovog:

Image

se do¹lo do ovog:

Image

Èak i u tim jo¹ uvijek plavim dijelovima se broj Srba smanjuje, jer su povratnici veæinom stariji, navodno ih je veæ 10% umrlo, donja karta je iz 2001.

Dakle, jedini naèin da zanemari¹ lokalne "age" je neka bosanska Oluja.

Dok su bili Srbi u Hrvatskoj, nudili su im se 2 kotara sa posebnim statusom gdje su u veæini, a kasnije kao vrhunac i plan Z4 koji je nudio praktièno ono ¹to danas ima RS u BiH. Srbi su to odbili, navodno Martiæ nije htio ni uzeti plan u ruke.

Time su u oèima USA ispali strana s kojom se nemoguæe dogovoriti i Hrvatska je zbog tog dobila zeleno svjetlo za Oluju.

Znaèi, lokalne age mora¹ pitati za mi¹ljenje ili ih vojno poraziti u ratu.

Ali dobro, evo, reci ti, tko je taj autoritet koji æe odrediti granice regija?
Ja mogu odmah sad nacrtati 5 regija od kojih æe svaka imati podjednak broj veæinskog i manjinskih naroda i svaka æe biti jednako multietnièna. Ali netko drugi æe imati drugaèiji prijedlog. I tko je onda taj koji odluèuje?
dobar posao su hrvati napravili u genocidu i etnickom ciscenju. malo po malo, sve su istjerali i pobili, ponesto uspjeli konvertirati na katolicizam.

ne samo sto se tice srba, nego su istjerali i oko pola miliona italijana iz istre i dalmacije do kraja 40tih godina proslog stoljeca.

srbija i bez kosova ostaje izrazito multietnicka dok je hrvatska etnicki najhomogenija drzava bivse yu.

vatikan je tradicionalno bio na strani zlocina i genocida pa ne cudi da je jak katolicki lobi pomogao hrvatima u ostvarenju tisucljetnoga sna o genocidu nad srpskom manjinom.
kucuk

Post by kucuk »

Mislim da bi reformatori, tvorci ustavnih promjena imali sta posuditi iz Ahtisarijevog plana.
Jedna od tih mogucnosti koja je po mom misljenju dobra je:u administrativnim jedinicama gdje su naprimjer Srbi u vecini formirati sto je moguce vise opstina u kojima bi Hrvati i Bosnjaci bili vecina, odnosno tamo gje su Bosnjaci u vecini stvarati opstine u kojima bi Srbi cinili vecinu. Mislim da bi se na taj nacin na prvostepenom nivou vlasti zastitio veliki broj gradjana.
Mislim takodje da bi na drugostepenom nivou vlasti u svim administrativnim jedinicama manjina trebala ciniti izmedju 30 i 40 %. Mislim da je to moguce. U tom slucaju bi se mozda moglo izbjeci da nam za 10 godina regije postanu etnicki ciste.
RizinoPolje

Post by RizinoPolje »

[quote]dobar posao su hrvati napravili u genocidu i etnickom ciscenju. malo po malo, sve su istjerali i pobili, ponesto uspjeli konvertirati na katolicizam.

ne samo sto se tice srba, nego su istjerali i oko pola miliona italijana iz istre i dalmacije do kraja 40tih godina proslog stoljeca.

srbija i bez kosova ostaje izrazito multietnicka dok je hrvatska etnicki najhomogenija drzava bivse yu.

vatikan je tradicionalno bio na strani zlocina i genocida pa ne cudi da je jak katolicki lobi pomogao hrvatima u ostvarenju tisucljetnoga sna o genocidu nad srpskom manjinom.
[/quote]

Pa i nije bas tako. Istina neki procesi u Hagu se vode zbog toga, ali iz Hrvatske tvrde da nije bilo genocida.

Sad kad coek pogleda karte koje je Tomislav predocio pita se netko pa gdje nestadose toliki ljudi.
Prozor

Post by Prozor »

Heli Kopter wrote:
Tomislav MO wrote:
Jastreb35 wrote: Kada dozvolis da lokalne age i begovi odlucuju o takvim stvarima, imas SAO Krajinu i AP ZB. Granice kantona u Hrvatskoj nisu u skladu sa zeljama stanovnistva Knina, pa nije problem.
U velikoj si zabludi. Granice kantona u Hrvatskoj su u skladu sa željama stanovnika Knina. Stvar je samo u tome da Krajina sada ima hrvatsku većinu, etnička slika cijele države je drugačija nego prije rata.

Konkretnije od ovog:

Image

se došlo do ovog:

Image

Čak i u tim još uvijek plavim dijelovima se broj Srba smanjuje, jer su povratnici većinom stariji, navodno ih je već 10% umrlo, donja karta je iz 2001.

Dakle, jedini način da zanemariš lokalne "age" je neka bosanska Oluja.

Dok su bili Srbi u Hrvatskoj, nudili su im se 2 kotara sa posebnim statusom gdje su u većini, a kasnije kao vrhunac i plan Z4 koji je nudio praktično ono što danas ima RS u BiH. Srbi su to odbili, navodno Martić nije htio ni uzeti plan u ruke.

Time su u očima USA ispali strana s kojom se nemoguće dogovoriti i Hrvatska je zbog tog dobila zeleno svjetlo za Oluju.

Znači, lokalne age moraš pitati za mišljenje ili ih vojno poraziti u ratu.

Ali dobro, evo, reci ti, tko je taj autoritet koji će odrediti granice regija?
Ja mogu odmah sad nacrtati 5 regija od kojih će svaka imati podjednak broj većinskog i manjinskih naroda i svaka će biti jednako multietnična. Ali netko drugi će imati drugačiji prijedlog. I tko je onda taj koji odlučuje?
dobar posao su hrvati napravili u genocidu i etnickom ciscenju. malo po malo, sve su istjerali i pobili, ponesto uspjeli konvertirati na katolicizam.

Nemoj mi bre to "tisutljecno" pricaj bre srpski da te celi svet razume... :D :D
Post Reply