Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dzematlija

#426 Re: Demografija

Post by Dzematlija »

Vizionar 1985 wrote:Image

Po ovoj projekciji do 2027 idu Hrvati na oko 200 hiljada. Zato mozda sve ovo oko izbornog zakona, prijetnje svim i svacim itd. Zadnji im voz za neku uskrsnulu HZ-HB. Ako mi to dopustimo, budale smo na...
Jel ovaj grafik radio Mahir (aka BH) sa Jackovog foruma klix, jel A. H.-a? :)
Sanjarko

#427 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Dzematlija wrote: Jel ovaj grafik radio Mahir (aka BH) sa Jackovog foruma klix, jel A. H.-a? :)
Ne znam ko je radio, ali jeste sa foruma na kojem je taj forumas Dzek. Grafikon je tacan kako vidim i projekcija jer su podatci katolicke crkve od 2005/6 godine mislim do sada 2017/18 ako se nevaram.
Sanjarko

#428 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Evo sada vidim. Od 2006-2017 i tacni su podatci kao i projekcija ako trend se nastavi naravno.
mahalik

#429 Re: Demografija

Post by mahalik »

Vogošćanska petlja: Novaliću ne počinji rat, nećemo se razići
Naravno Avaz
Bodkin

#430 Re: Demografija

Post by Bodkin »

The BEN10 wrote:
Bodkin wrote:
Naravno da nije bitan. Ode 10 tih sto saluju, dodje drugih 10. Ode 10 inzinjera, ne ostane niko da projektuje. Ili 10 doktora. Hoce ti sto saluju lijecoti ljude? Ili ih skolovati? Znas koliko znace takvi sto odlaze za produktivnost domacih firmi jer su to top kandidati za privatni sektor itd its
Pa stvarno, s kim se ovdje diskutuje... :-) :-) :-)
Čovječe Božiji, ŠTETA JE ZA DRUŠTVO kada ode bilo koji pojedinac. Dobrog majstora ne možeš nadoknaditi niti izmisliti. Naravno da je veći jazuk kada ode obrazovanija osoba, ali je šteta i kada ode manje-obrazovana osoba, narodski majstor, KV, VK itd itd.
Evo, hoću radit kupatilo - heftu posla ću platiti milju i po. Ako je tako lahko nadomjestiti majstora bilo koje struke da te pitam - jesi li spreman zaraditi milju i po za 7-10 dana posla!? :roll: :roll: :roll:
Nisi shvatio. Ode majstor, platices drugog vise ili ce ti kupatilo biti losijeg kvaliteta. Odu najbolji obrazovani, nece imati ko da plati kupatilo. Taj mastor je posljedica ekonomskog sistema. Ovu obrazovani sto odlaze, a najbolji u svojim strukama, su uzrok.
Sanjarko

#431 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Problem je odlazak i jednih i drugih. Sada mozda malo veci je problem odlazak jednih u odnosu na druge ali problem je odlazak i jednih i drugih kako sam rekao.
The BEN10

#432 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Bodkin wrote:
The BEN10 wrote:
Bodkin wrote:
Naravno da nije bitan. Ode 10 tih sto saluju, dodje drugih 10. Ode 10 inzinjera, ne ostane niko da projektuje. Ili 10 doktora. Hoce ti sto saluju lijecoti ljude? Ili ih skolovati? Znas koliko znace takvi sto odlaze za produktivnost domacih firmi jer su to top kandidati za privatni sektor itd its
Pa stvarno, s kim se ovdje diskutuje... :-) :-) :-)
Čovječe Božiji, ŠTETA JE ZA DRUŠTVO kada ode bilo koji pojedinac. Dobrog majstora ne možeš nadoknaditi niti izmisliti. Naravno da je veći jazuk kada ode obrazovanija osoba, ali je šteta i kada ode manje-obrazovana osoba, narodski majstor, KV, VK itd itd.
Evo, hoću radit kupatilo - heftu posla ću platiti milju i po. Ako je tako lahko nadomjestiti majstora bilo koje struke da te pitam - jesi li spreman zaraditi milju i po za 7-10 dana posla!? :roll: :roll: :roll:
Nisi shvatio. Ode majstor, platices drugog vise ili ce ti kupatilo biti losijeg kvaliteta. Odu najbolji obrazovani, nece imati ko da plati kupatilo. Taj mastor je posljedica ekonomskog sistema. Ovu obrazovani sto odlaze, a najbolji u svojim strukama, su uzrok.
Koga god da nedostaje problem je.

https://www.slobodnadalmacija.hr/novost ... ih-zemalja
mousstapha

#433 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Hrvati ce vjerovatno dio radne snage popunjavati iz BiH. Bas imam dvojicu prijatelja koji planiraju otici u Hrvatsku raditi. Doduse, radi se o privremenom radu, ali nikad ne znas da li ce se neko i stalno zadrzati na privremenom radu.
Naravno, sve su ovo male brojke da bi govorili o bilo kakvim trendovima, ali treba shvatit da demografija funkcionise kao sistem spojenih posuda. Svaka demografska promjena koja se desava i mnogo dalje od naseg susjedstva moze imate refleksije po BiH.
stakasa

#434 Re: Demografija

Post by stakasa »

mousstapha wrote:Hrvati ce vjerovatno dio radne snage popunjavati iz BiH. Bas imam dvojicu prijatelja koji planiraju otici u Hrvatsku raditi. Doduse, radi se o privremenom radu, ali nikad ne znas da li ce se neko i stalno zadrzati na privremenom radu.
Naravno, sve su ovo male brojke da bi govorili o bilo kakvim trendovima, ali treba shvatit da demografija funkcionise kao sistem spojenih posuda. Svaka demografska promjena koja se desava i mnogo dalje od naseg susjedstva moze imate refleksije po BiH.
RH ce sigurno dio radne snage popunjavati iz BiH. Vecinski dio. Svi ti Hrvati iz Srednje Bosne, Konjica, Sarajeva itd sto su "pokrenuti" u ratu i zavrsili unutar tadasnje HR HB se vrlo lako opet mogu "pokrenuti" i zavrsiti u Slavoniji, Zagrebu ili Dalmaciji (ako vec srecu ne potraze u Dablinu ili Bajernu). Bice vjerovatno i Bosnjaka sto ce okusati srecu ali ce se vec naci nacin da im se objasni da im tu nije mjesto
mousstapha

#435 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Ko ce Bosnjacima to objasniti :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#436 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Glupost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#437 Re: Demografija

Post by Truba »

talijani se iseljavaju u njemačku
nijemci i norvežani idu u SAD
britanci se sele u Španjolsku
japanaca između dva popisa manje za milijun

kad ovo pročitam budem mirniji
ova gibanja kod nas su samo dio svjetskih gibanja na koja se ne može uticati
mousstapha

#438 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Talijani vec imaju problem sa odlaskom mladih. Njemci i Ameri i Norvezani se sele, ali su opet drzave koje privlace radnu snagu. Nadoknadice nekako.
Japansko stanovnistvo stari i odumire i ne zele strance u svojoj drzavi. Cini mi se da imajtu tek oko 2% stranaca.
elcaliente

#439 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Nadoknaditi cemo i mi ljudske resure ako nam treba. Evo Sirijaca i Afganistanca milioni u pokretu a u Bosni svaka druga kuca stoji prazna i propada.
Moza i to bas mozda svaki 10 Bosanac koji je otisao se vrati, to znaci da 9 kuca stosji prazno, ove Izbjeglice sto nemogu dalje za Evropu ili bivaju deportirani bi rado uzeli te kuce.
Nismo dosli jos do toga da nam treba populacije, komtono se mozemo rijestiti jos pola miliona a da neosjetimo neku znatnu razliku.
Evo ostilo je sto i nesto hiljada a jos uvijek posla nema za ove sto su ostali niti su se plate povecale.
The BEN10

#440 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

elcaliente wrote:Nadoknaditi cemo i mi ljudske resure ako nam treba. Evo Sirijaca i Afganistanca milioni u pokretu a u Bosni svaka druga kuca stoji prazna i propada.
Moza i to bas mozda svaki 10 Bosanac koji je otisao se vrati, to znaci da 9 kuca stosji prazno, ove Izbjeglice sto nemogu dalje za Evropu ili bivaju deportirani bi rado uzeli te kuce.
Nismo dosli jos do toga da nam treba populacije, komtono se mozemo rijestiti jos pola miliona a da neosjetimo neku znatnu razliku.
Evo ostilo je sto i nesto hiljada a jos uvijek posla nema za ove sto su ostali niti su se plate povecale.
:-) :-) :-)
To je isto kao da kažeš - ionako u tijelu imam mišića koje ne koristim, mogu se riješiti jednog dijela, ne treba mi. Da, trenutno nećemo osjetiti.
Ali za deceniju-dvije to će strašno koštati društvo. Hrvatska ima problem sa radnom snagom iako imaju 200 hiljada nezaposlenih - nije sve samo u brojkama ljudi moji.
STAROSNA STRUKTURA je ključna. Mi trenutno imamo dosta radne snage koja je u životnoj dobi 30-65 godina, ali svakom godinom taj broj će drastično padati jer te generacije imaju preko 50 hiljada, dok ove koje ih trebaju mijenjati su drastično malobrojnije.

A što se tiče emigranata iz Azije - nažalost, kod nas će se zadržavati opet niskoobrazovani kadar, daleko lošiji od onog koji će napustiti zemlju. To je ključni problem - iz lige ti odu igrači tipa Džeko i Pjanić, a zamjene su prosječni igrači ŽLJ lige...
Haris.ba

#441 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote:Nadoknaditi cemo i mi ljudske resure ako nam treba. Evo Sirijaca i Afganistanca milioni u pokretu a u Bosni svaka druga kuca stoji prazna i propada.
Ne ulazi se u tuđe kuće tek tako jednostavno više.

A ne trebamo se bojati da će neki valovi iseljeništva promjeniti sliku stanovništva u BiH. Nema ovdje posla da bi neko masovno dolazio.

Svi znaju projekcije. Pašćemo na nekih 3 miliona. Samo je sada pitanje brzine. RS na ispod milion, FBiH na oko 2 miliona. Ja vidim problem u tome što jedan konstitutivni narod, i to sa najmanjom cifrom će najviše izgubiti stanovništa u BiH. I to je ogroman politički problem. A i demografski.

Isto ko što su Bošnjaci postali politički nebitni u RS, slično se mož desiti i Hrvatima u FBiH.

I još kad se doda na to starosna struktura, biće ovo zemlja staraca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#442 Re: Demografija

Post by Truba »

polako dobit će i srbi i bošnjaci putovnice da vrijede :D

a onda gavrilovim stopama bez problema pravac Beč :D
elcaliente

#443 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Ma 3 miliona smo mi vec vjerovatno dostigli, mi idemo na 2,5 miliona u sljediecih 5 godina.
A sta raditi sa tolikim praznim kucama i stanovima.
Sto se tice toga da ce nam u velikom broju nestati kvalitetene radne snage ja mislim da se to nece desiti, jer se nasa industrija ne bazira na nekim
kompliciranim i kvalitetenim proizvodima.
mi imamo vise hamalsku indistriju gdje nije tesko zamijenti radnika.
kao sto sam gore pisao iza ovog masovnog iseljavanja stoji neki plan, dali je to plan zapada kako bi ispustio pritisak iz lonca i usput podmirio svoju zedz za hamalima ili plan nasih politicara kako bi se otarasili kriticne mase za proteste.
Sto se tice Hrvata oni su definitivno svoje zavrsili u biH, ovo su samo zadnji trzaji u naredih 5 godina ce ich ostati max 100 hiljada u BiH i to staraca. Tu se naravno trebaju zahvaliti hrvatskoj politici i evropskoj zajedinici.
Mene interesuje sta Dodik i Bakir misle o tome sto gube toliki broj omladine, dali je to njihv plan, dali im je to zapad naredio ili pak ich ta tema uopste neinteresuje.
Mislim da je 2 do 2,5 miliona cilj smanjenja populacije.
Sanjarko

#444 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Problem su zene kako sam razumio, tj. nedostatak zena pa ce se samim tim radzati sve manje djece. Tako sam ja razumio po pricama. Navodno broj zena se od rata na ovamo prepolovio isto kao i broj rodzenih a to znaci da ce se idalje smanjivati broj rodzenih jer sve manje zena ima.

Ovo sam ja ovako razumio, sad ne znam jesam li dobro razumio. A kako sam pisao po PP-u samom nam ubrzo slijedi pad od 200.000 stanovnika.
mousstapha

#445 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Ah pa zato sam ja jos neozenjen. Nije do mene znaci.
The BEN10

#446 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

mousstapha wrote:Ah pa zato sam ja jos neozenjen. Nije do mene znaci.
:lol: :D
duša draga :kiss:
Sanjarko

#447 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

:-D

Ma ne znam jesam li dobro objasnio. Valjda kako se smanjiva populacija zena tako se valjda smanjiva i broj rodzenih. Tako sam nekako ja shvatio, a mozda nisam ni shvatio dobro ni objasnio dobro.
Dzematlija

#448 Re: Demografija

Post by Dzematlija »

Jackova Krajina se prazni, a on ne popušta Hrvate. Rugala se sova sjenici. :)
http://reprezent.ba/u-subotu-dva-puna-a ... om-smjeru/
Sanjarko

#449 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Vecinom odlaze iz Bosne preko rodbine i zenidbom a neki kao deficitarni kadar koji se trazi. Nije tako lako otici ali jeste lakse nego prije. Evo mnoge ove koji su putem azila otisli sada ponovo u Bosnu vracaju.

Ima kod nas i ljudi koji odu i rade vani par mjeseci pa se ovamo vrate i zive par mjeseci i sve tako. Zarade tamo recimo par hiljada eura i ovamo se vrate sa tih par hiljada i zive nekoliko mjeseci i sve tako.

Ovo neki rade. Ne svi. Neki odu putem braka. Neki kod rodbine privremeno pa se vrate a neki i ostanu. Neki kao deficitarni kadar. Sada mogu lakse na Zapad u odnosu na prije. Jer prije nisu imali nekoga vani itd. Sada vecina imaju nekoga vani.

Meni je pola porodice vani. Tako je i kod drugih i to kod svih nacionalnosti.
Sanjarko

#450 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ovako ide razmisljanje nekih Srba sto se tice demografije. Da ce Srbi dominirati Balkanom. Iako idu na 3,3 miliona stanovnika. Da ce pored Turaka, Rumuna, Grka i drugih, Srbi dominirati Balkanom.
Post Reply