elcaliente wrote:
Nije to prepotenost nego cinjenicno stanje. Vidis sta je cilj omladine i cime se ponosi. Ja kazem u globalu u trzisnoj utakmici ako nebudemo stvorili i ulagali u intelektualce vjerovatno ce i mom djetetu biti san staracki dom u Njemackoj i ja cu se ponositi sa njim.
Naravno da neprave diplome vecu vrijednost, nju danas kupis u Gracanici za 2000KM, mozes biti sta hoces, ja pricam o istinskim intelektualcima kojima se treba ponuditi platforma jer nas samo oni mogu povuci naprijed, jer i oni kao nas svi napsute onda je bas kraj. A 150 hiljda gradzevinara i varioca cemo mi lako preboloiti.
Evo ja sam od sebe da krenem, nisam ni akademski obrazovan niti mogu nesto veliko pokrenuti niti izmisliti, brate Bosna moze bez mene, niko nece primjetiti da me nema. Ali neka ode neki inzinjer elektrotehnike ili njih deset to ce se osjetiti vise.
A da je stanje tako kako je i da ni ti ljudi nemaju platforme i tesko sansu dobiju to je sranje i to ce nam slomiti vrat.
Kod nas su jedni intelektualci podeseni na program iz 70-tih, a drugi na 90-te. Sva prica im se svela na pricu kako je bilo za vrijeme Tita i kakav je bio Alija. Od more intelektualaca ne znam koji je kad ponudio rjesenje problema, umjesto sto svakodnevno nude pricu o tome koje probleme imamo.
Svijet gazi u dvije nove industrijske revolucije, nasi intelektualci nisu prezvakali ni drugu ni trecu kako treba, a oni bi na starim procesima da grade napredak u BiH.
Da su ovi nasi intelektualci malo vise razmisljali o sebi i svome moralu, mozda bi i napravili vise, ovako mnogi su samo tariguzi vodecih stranaka, a oni koji se opiru sistemu dobiju feniranje od sistema, prostor za pedalanje nedje dalje ili mjesto na birou. Vrijednosti koje su stvorili do danas je ovo sto vidimo.
Tebi mozda tih 150 hiljada gradjevinara i varioca su nula, HDZ sa tolikom kolicinom glasova ovdje vlada, to je dovoljno ljudi bilo gdje u svijetu da se sistem okrene naopacke, malo natjera pritisak, procisti koji olos iz strukture vlasti i srede uljude stvari. Skorasnji primjer nam je Rumunija.
Kad mi neko kaze nama trebaju inteletukci, oni su vrijednost, imamo ih vala na izvoz po prosipanju suplje, ali po radu to su jedni veliki neradnici. Draza su mi i ovi varioci, hamali s diplomama po Evropi, nego ljendoguzi stranacki koji su samo pijavica ovome sistemu, medju kojima mnogi ne znaju kako funkcionise 1 baza podataka, a ne cijeli jedan sistem.