Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kiligonzales

#401 Re: Demografija

Post by kiligonzales »

Muhamed Đakmić wrote:Ali reforme se moraju napraviti. Ne zbog tebe ili zbog mene koji nećemo čekati da nam prođu godine, nego zbog onih koji tek dolaze.

Danas se mora početi raditi na tome da za 20 godina ne bude loše.
ne mora se nista, tako smo mi iz rata mladjarija mislili neko ce nesto uraditi za nas i krk u bulju od sviju, vidis da sistem ne funkcionise kao ideali tvoji profesora koji su ti precutili da su se sa stelom u skole zaposlili :D

da ne govorimo koliko nas je zajebao taj neki naivni pogled na svijet oko sebe, ono ucete sistemu vrijednosti koju stvarnosti funkcionise obrnuto...
Muhamed Đakmić

#402 Re: Demografija

Post by Muhamed Đakmić »

kiligonzales wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Ali reforme se moraju napraviti. Ne zbog tebe ili zbog mene koji nećemo čekati da nam prođu godine, nego zbog onih koji tek dolaze.

ne mora se nista, tako smo mi iz rata mladjarija mislili neko ce nesto uraditi za nas i krk u bulju od sviju, vidis da sistem ne funkcionise kao ideali tvoji profesora koji su ti precutili da su se sa stelom u skole zaposlili :D

da ne govorimo koliko nas je zajebao taj neki naivni pogled na svijet oko sebe, ono ucete sistemu vrijednosti koju stvarnosti funkcionise obrnuto...
Ma ne govorim ja o tom šta će se stvarno desiti, već u kontekstu priče harisa da nije sve tako crno. Itekako je crno jer se samo od sebe ništa promijeniti neće, a ja ne vidim prije svega previše svijesti da se dešavaju loše stvari. A samim tim ni volje da se to promijeni.
elcaliente

#403 Re: Demografija

Post by elcaliente »

kiligonzales wrote:
elcaliente wrote:
Htio sam da kazem da nije vazan kvantitet nego kvalitet ljudi koji odlaze.Kaze otislo 150 hiljada, ali niko nepita kakvih 150 hiljada

Jebes varioca ili ovi sto peru pakase po Njemackoj to su ljudi koji su bili hamali ovdje a biti ce hamali i u Evropi, nikada u zivotu nece stvoriti neku vrjednost ili praviti razliku u necemu.
Naravno da nemozemo zabraniti intelektualcima da idu ali bolje je u njih 10 uloziti milion maraka nego u 150 hiljada peraca pakasa koji idu u Njemacku. Omoguciti im sve da ostanu svim silama, jer oni mogu napraviti vecu vrijednost.
Brate mani te prepotentnosti, nepotrebna ti je i price o hamalima i guzicama.

Evo ispricau ti pricu o mojih par drugova, jedan je zlatna znacka koji nikada nije imao priliku da radi u BiH, jer jbg kome trebaju bibliotekari i knjizevnici, a ko ih i trebaju, tu je vjecita stela, danas je preko bare jer ovdje nije mogao naci posao par godina, drugi momak je zavrsio zurnalistiku, radio je za sicu od par stotina maraka i to na crno, treci drug je isto tako zavrsio fakultet drustveni smjer, eno ga gore radi, cetvrta drugarica je otisla gore kao diplomirana ekonomistica, peti jaran eno voza po Evropi, sesti osnovo svoju IT firmu gore, nikada se nakon studija nije ni vratio i tako da ne nabrajam dalje...

I recu ti takvoj raji danas je draze nositi blokove po Njemackoj, pa i konobariti tamo, cistiti guzove Svaba koji ce njihov rad cijeniti, nego neraditi ovdje ili raditi za platu koju potrosi dok se prehrani na poslu.

Mi koji smo se snasli ovdje relativno, gulili smo sve i svasta kod privatnika, pocev od gradjevine do informatike, da bi u njoj danas ostali, ili smo postali samouki radnici te branse ili smo napravili par krugova oko fakulteta i provarili malo programiranje, pa danas zivimo od toga. I opet u toj bransi vidimo kako nam zele svakodnevno "papci" sa dva kruga oko smartphonea i tatinih guzova obezvrijediti rad svojim velikim zeljama, obarajuci cijenu onome sto im trebamo uraditi, a da ne govorim o onoj raji "to je tebi brate par klikova", pa kad je par klikova brate sto ti ne radis taj posao...

I da znas neprave diplome vecu vrijednost nego istinski radnici...
Nije to prepotenost nego cinjenicno stanje. Vidis sta je cilj omladine i cime se ponosi. Ja kazem u globalu u trzisnoj utakmici ako nebudemo stvorili i ulagali u intelektualce vjerovatno ce i mom djetetu biti san staracki dom u Njemackoj i ja cu se ponositi sa njim.
Naravno da neprave diplome vecu vrijednost, nju danas kupis u Gracanici za 2000KM, mozes biti sta hoces, ja pricam o istinskim intelektualcima kojima se treba ponuditi platforma jer nas samo oni mogu povuci naprijed, jer i oni kao nas svi napsute onda je bas kraj. A 150 hiljda gradzevinara i varioca cemo mi lako preboloiti.
Evo ja sam od sebe da krenem, nisam ni akademski obrazovan niti mogu nesto veliko pokrenuti niti izmisliti, brate Bosna moze bez mene, niko nece primjetiti da me nema. Ali neka ode neki inzinjer elektrotehnike ili njih deset to ce se osjetiti vise.
A da je stanje tako kako je i da ni ti ljudi nemaju platforme i tesko sansu dobiju to je sranje i to ce nam slomiti vrat.
kiligonzales

#404 Re: Demografija

Post by kiligonzales »

Muhamed Đakmić wrote:
kiligonzales wrote:

Ma ne govorim ja o tom šta će se stvarno desiti, već u kontekstu priče harisa da nije sve tako crno. Itekako je crno jer se samo od sebe ništa promijeniti neće, a ja ne vidim prije svega previše svijesti da se dešavaju loše stvari. A samim tim ni volje da se to promijeni.
Nije crno kako moze biti. Jedino je crnje sto ima budala koji su voljni ginuti za ovo dok ih elita vodi za nos i zgrce milione.

Kod nas treba 9/10 birokratije, cak i vise treba izbaciti iz aparata, pocev od opstina do tri predsjednika i njihovih tovar vozaca i telohranitelja. Da vidis kako bi sistem prodisao.

Prije par godina udjem u opstinu jednu u Njemackoj, manji gradic, u njoj 10 ljudi radi, kod nas te na salterima toliko doceka, a po kancelarijama zohara milijun. A recu da to mjesto ima stanovnika ko opstina centar.

Svaka firma drzavna ima prekobrojnih zaposlenja tovar, svi hoce na drzavnu sisu, samo se svima ne moze.

A nas u privatluku sahranise, ako trazis poticaj, vuku te za nos dvjesta godina.
Sanjarko

#405 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote:
The BEN10 wrote:Dakle, akcenat je na tome da treba praviti pritisak na političare da nešto rade na tom pitanju. Odliv stanovništva je veliki problem i to je resurs koji se ne može nadoknaditi.
Vrijeme ide. Jednom imaš 30 godina. Dok mi provedemo sve reforme, eto te na 40, 45, 50.

Nema se vremena čekati.
Tako je vrijeme ide. Slazemo se oko toga. Evo ja cekam i moji isto od onih Markovicevih reformi i sta nas je zadesilo, kriza, rat, bijeda teska a meni sada 33, 34 vec uzela maha i nista. Propali skroz. Zato se i bojim jer nemam ni socijalne pomoci jos ako mi starci ostanu bez penzija i umru ja sam naj-bao.
Last edited by Sanjarko on 28/02/2018 10:20, edited 1 time in total.
Haris.ba

#406 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

Muhamed Đakmić wrote:
Iseljavanje nije crno. Što će biti crno da čovjek sebi nađe sreću? Ja pričam da se u iseljavanju ne trebaju gledati samo negativne/crne stvari.

Meni je veći crnjak što su političari skontali da ubrzan EU put znači manje ljudi u državi koja će trpiti njihove budalaštine. Pa već imamo izjave političara otvoreno da EU znači stotine hiljada odlazaka. Bolje ovako u zatvoru otvorenog tipa. A mi ćemo "prevoditi" EU pitanja ko da ih napamet učimo.

Narod kakav god bio "specifičan", nije toliko glup. Vidi kako jeste. I jedino rješenje trenutnoga rješavanja ekonomske (a i drugih situacija) jeste odlazak. Barem to onaj ko je realan vidi. Jer promjene su prespore za današnji način života.

I u biti taj odlazak ljudi je naš najbolji izvozni proizvod. Jer da nema tzv. doznaka iz inostranstva, mi za hljeba ne bi imali.
Sanjarko

#407 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

kiligonzales wrote:"to je tebi brate par klikova"
Nista nije par klikova ne samo u informatici. A vezano za informatiku znam to jer evo imao sam neki problem sa racunom na necemu i jos cekam da se rijesi iako su ljudi brzo odgovorili jer znam da se na to moze cekati mjesecima.

Evo moj kompjuter da neko krene popravljati pitanje bi li ga mogao tako lako i popraviti.

Problem ovdje je da su male pare u igri i sve manje ih ima u igri i to osjetim i ja i moja porodica evo zadnjih par godina.
kiligonzales

#408 Re: Demografija

Post by kiligonzales »

elcaliente wrote:
Nije to prepotenost nego cinjenicno stanje. Vidis sta je cilj omladine i cime se ponosi. Ja kazem u globalu u trzisnoj utakmici ako nebudemo stvorili i ulagali u intelektualce vjerovatno ce i mom djetetu biti san staracki dom u Njemackoj i ja cu se ponositi sa njim.
Naravno da neprave diplome vecu vrijednost, nju danas kupis u Gracanici za 2000KM, mozes biti sta hoces, ja pricam o istinskim intelektualcima kojima se treba ponuditi platforma jer nas samo oni mogu povuci naprijed, jer i oni kao nas svi napsute onda je bas kraj. A 150 hiljda gradzevinara i varioca cemo mi lako preboloiti.
Evo ja sam od sebe da krenem, nisam ni akademski obrazovan niti mogu nesto veliko pokrenuti niti izmisliti, brate Bosna moze bez mene, niko nece primjetiti da me nema. Ali neka ode neki inzinjer elektrotehnike ili njih deset to ce se osjetiti vise.
A da je stanje tako kako je i da ni ti ljudi nemaju platforme i tesko sansu dobiju to je sranje i to ce nam slomiti vrat.
Kod nas su jedni intelektualci podeseni na program iz 70-tih, a drugi na 90-te. Sva prica im se svela na pricu kako je bilo za vrijeme Tita i kakav je bio Alija. Od more intelektualaca ne znam koji je kad ponudio rjesenje problema, umjesto sto svakodnevno nude pricu o tome koje probleme imamo.

Svijet gazi u dvije nove industrijske revolucije, nasi intelektualci nisu prezvakali ni drugu ni trecu kako treba, a oni bi na starim procesima da grade napredak u BiH.

Da su ovi nasi intelektualci malo vise razmisljali o sebi i svome moralu, mozda bi i napravili vise, ovako mnogi su samo tariguzi vodecih stranaka, a oni koji se opiru sistemu dobiju feniranje od sistema, prostor za pedalanje nedje dalje ili mjesto na birou. Vrijednosti koje su stvorili do danas je ovo sto vidimo.

Tebi mozda tih 150 hiljada gradjevinara i varioca su nula, HDZ sa tolikom kolicinom glasova ovdje vlada, to je dovoljno ljudi bilo gdje u svijetu da se sistem okrene naopacke, malo natjera pritisak, procisti koji olos iz strukture vlasti i srede uljude stvari. Skorasnji primjer nam je Rumunija.

Kad mi neko kaze nama trebaju inteletukci, oni su vrijednost, imamo ih vala na izvoz po prosipanju suplje, ali po radu to su jedni veliki neradnici. Draza su mi i ovi varioci, hamali s diplomama po Evropi, nego ljendoguzi stranacki koji su samo pijavica ovome sistemu, medju kojima mnogi ne znaju kako funkcionise 1 baza podataka, a ne cijeli jedan sistem.
Sanjarko

#409 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ma sta i moze neki intelektualac ovdje. Ja kako znam svi koji su nesto i postigli su postigli to vani. Tesla, Pupin... Nastavi niz. More intelektualaca iz svih ovih ovdasnjih naroda.
kiligonzales

#410 Re: Demografija

Post by kiligonzales »

Vizionar 1985 wrote:Ma sta i moze neki intelektualac ovdje. Ja kako znam svi koji su nesto i postigli su postigli to vani. Tesla, Pupin... Nastavi niz. More intelektualaca iz svih ovih ovdasnjih naroda.
Gazda Grujo, Gazda Đoka opet diže kuku i butiku :D
Sanjarko

#411 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ma kazem realno. Nema bas nesto ovdje ni instituta, ni opreme, ni love itd. Mozda jedno vrijeme nekada i bilo ali sada bas i nema, i sve manje toga i ima. Kazem ja osjeti se. Osjetim ja i moja porodica. Sve manje izvora love itd. Tako i ovim intelektualcima se isto to sve smanjuje.

Pa jb-te jedna Njemacka potrosi 10 milijardi eura samo u onaj pokus u vezi fuzijskog reaktora, vruce fuzije od onog Rusa ako se nevaram a Bosna sama skoro toliko vrijedi po GDP-iju.
The BEN10

#412 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

elcaliente wrote:Evo ja sam od sebe da krenem, nisam ni akademski obrazovan niti mogu nesto veliko pokrenuti niti izmisliti, brate Bosna moze bez mene, niko nece primjetiti da me nema. Ali neka ode neki inzinjer elektrotehnike ili njih deset to ce se osjetiti vise.
Druže, svi mi govorimo o manje-više istoj stvari.
Samo ti previše minimaliziraš uticaj slabije obrazovane radne snage!
Da, inžinjer će ti isprojektovati most, zgradu, elektroenergetsko postrojenje - a hoće li inžinjeri montirati trafostanice, šalovati oplate itd!? Hoće, al u Limburgu! Čak i da hoće - nemaš ih toliko.
Uglavnom, svaki pojedinac je bitan. Naravno da je odliv obrazovane radne snage pogubniji i da više košta. Jer u njih je uloženo mnogo više sredstava da ih se obrazuje.
The BEN10

#413 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:Iseljavanje nije crno. Što će biti crno da čovjek sebi nađe sreću? Ja pričam da se u iseljavanju ne trebaju gledati samo negativne/crne stvari.
Ti se druškane previše dotičeš perspektive najnižeg nivoa - jedinke.
Da, to je tako za jedinku, ali mi ovdje govorimo o uticaju na čitavo društvo! Evo, iseljavanje se može u smislu opadanja broja radno sposobnih poistovijetiti sa depopulacijom kakvu Njemačka.
JEDINI razlog zašto Švabe dopuštaju imigracije jeste održanje broja radne snage na istom nivou! Jer, ako nemaš radilica sistem će se urušiti.
Druga stvar - nijedna država, ama baš nijedna, ne bazira svoj razvoj na dijaspori. U protivnom - Švabe bi rekle: OK, prebacit ćemo firme na Balkan i od tamo ubirati zaradu. Jes malo sutra. Jer, efekat je strašno veći kada ti radna snaga zarađenu lovu troši u vlastitoj državi, puni fondove itd...
Haris.ba

#414 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:
Haris.ba wrote:Iseljavanje nije crno. Što će biti crno da čovjek sebi nađe sreću? Ja pričam da se u iseljavanju ne trebaju gledati samo negativne/crne stvari.
Ti se druškane previše dotičeš perspektive najnižeg nivoa - jedinke.
Da, to je tako za jedinku, ali mi ovdje govorimo o uticaju na čitavo društvo! Evo, iseljavanje se može u smislu opadanja broja radno sposobnih poistovijetiti sa depopulacijom kakvu Njemačka.
JEDINI razlog zašto Švabe dopuštaju imigracije jeste održanje broja radne snage na istom nivou! Jer, ako nemaš radilica sistem će se urušiti.
Druga stvar - nijedna država, ama baš nijedna, ne bazira svoj razvoj na dijaspori. U protivnom - Švabe bi rekle: OK, prebacit ćemo firme na Balkan i od tamo ubirati zaradu. Jes malo sutra. Jer, efekat je strašno veći kada ti radna snaga zarađenu lovu troši u vlastitoj državi, puni fondove itd...
Kakve su posljedice na društvo imati nezadovoljne jedinke koje se ne mogu zaposliti? Rade za siću? Rade, ali izvan profesije? To jedinke treba da trpe, da bi u nekoj imaginarnoj budućnosti bilo bolje društvu?

Ja ne vidim problem da svako ko hoće tako da živi, i tako živi. Samo neka ne crnjači da je odlazak crno. I ko biće mu gore što je neko otišao. Ja kažem - odlazak ima i pozitivnih stvari za društvo. Ne samo za jedinku koja je otišla.
Sanjarko

#415 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Image

Po ovoj projekciji do 2027 idu Hrvati na oko 200 hiljada. Zato mozda sve ovo oko izbornog zakona, prijetnje svim i svacim itd. Zadnji im voz za neku uskrsnulu HZ-HB. Ako mi to dopustimo, budale smo na...
SmokingMan

#416 Re: Demografija

Post by SmokingMan »

Patetika čime se sve vjerske institucije bave (ako je usitinu to njihov grafikon)
elcaliente

#417 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Vizionar 1985 wrote:Image

Po ovoj projekciji do 2027 idu Hrvati na oko 200 hiljada. Zato mozda sve ovo oko izbornog zakona, prijetnje svim i svacim itd. Zadnji im voz za neku uskrsnulu HZ-HB. Ako mi to dopustimo, budale smo na...
Njima je svejedno dali ih ima 500 ili 10 hiljada. Oni su kroz ustav konstitutivni, samim tim imaju prava na radna mjesta u drzavnoj sluzbi.
Za koji godinu neces moci naci Hrvata nezaposlenog, bite ce jagma za Hrvatima samo da rade :-D
Bodkin

#418 Re: Demografija

Post by Bodkin »

The BEN10 wrote:
elcaliente wrote:Evo ja sam od sebe da krenem, nisam ni akademski obrazovan niti mogu nesto veliko pokrenuti niti izmisliti, brate Bosna moze bez mene, niko nece primjetiti da me nema. Ali neka ode neki inzinjer elektrotehnike ili njih deset to ce se osjetiti vise.
Da, inžinjer će ti isprojektovati most, zgradu, elektroenergetsko postrojenje - a hoće li inžinjeri montirati trafostanice, šalovati oplate itd!? Hoće, al u Limburgu! Čak i da hoće - nemaš ih toliko.
Uglavnom, svaki pojedinac je bitan. Naravno da je odliv obrazovane radne snage pogubniji i da više košta. Jer u njih je uloženo mnogo više sredstava da ih se obrazuje.
Naravno da nije bitan. Ode 10 tih sto saluju, dodje drugih 10. Ode 10 inzinjera, ne ostane niko da projektuje. Ili 10 doktora. Hoce ti sto saluju lijecoti ljude? Ili ih skolovati? Znas koliko znace takvi sto odlaze za produktivnost domacih firmi jer su to top kandidati za privatni sektor itd its
mishic

#419 Re: Demografija

Post by mishic »

Smanjenje broja stanovnika u jednoj zemlji ili narodu jeste i mora biti crnjak.
Prvi problem koji prati i "bijelu kugu" i iseljavanje je poirast starosne strukture populacije.
Taj porast za sobom povlaći čitav niz drugih problema počev od pražnjenja panzionih fondova
u koje je priliv sve manji, pad proizvodnje i porast zdravstvenih potreba, sve manji priraštaj ...
Dakle nije da to nije crnjakposebno kada se ima na umu i obrazovna, starosna i druge bitne
karakteristike ovih koji iseljavaju.
elcaliente

#420 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Jasno je da ovo sto se dogadja da se dogadja smisljeno od strane nasih vlasti, jer inace nebi podpisali sporazume od radnim dozvolama.
Znaci imaju plan da se rijese odredzenog broja populacije.
Sta vi mislite koliko su oni sebi zarctali, 500, 750 hiljada ili vise? Mozda cemo samnjiti stanovnistvo na 2 miliona?
Sanjarko

#421 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

SmokingMan wrote:Patetika čime se sve vjerske institucije bave (ako je usitinu to njihov grafikon)
Nije njihov grafikon. Nije patetika. Ovo ti je popis katolicke crkve broja katolika od mislim 2005 do 2017. Vise ne izdaju podatke kako sam shvatio. Tako je lose stanje da ne izdaju vise podatke. Navodno jer se koristilo bla, bla po medijima za nesto bla, bla.

Nisam shvatio sve najbolje niti sam zapamtio. Grafikon je tacan i projekcija je.
Sanjarko

#422 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote:
Vizionar 1985 wrote:Image

Njima je svejedno dali ih ima 500 ili 10 hiljada. Oni su kroz ustav konstitutivni, samim tim imaju prava na radna mjesta u drzavnoj sluzbi.
Za koji godinu neces moci naci Hrvata nezaposlenog, bite ce jagma za Hrvatima samo da rade :-D
Pa i ja cu se poceti izjasnjavati Hrvatom, Romom itd., po potrebi da se i ja zaposlim, da dobijem podsticaj itd., kao oni, Hrvati, Romi itd., pa neka oni dokazuju da nisam Hrvat, Rom itd.

Jb-ni apartheid i favoriziranje jednih iako su svi ugrozeni pa i mi Boshnjaci, Bosanci.

PS. Da ne ispadne da nesto mislim lose o Romima, pa i Hrvatima, ali raja je pocela i za Rome da prica ostvarit ce oni sva prava i dobiti ih, sto polako postaje istina. Malo, malo im se nekretnine dodjeljuju, obnavljaju itd. A nama koji nismo Romi, pa i Hrvati u ovim nekim slucajevima k-rko.

Znaci neka moderatori ne misle da imam nesto rasisticki, lose itd., protiv Roma, Hrvata itd. Ovo je jb-na istina i sramota po meni velika.
Last edited by Sanjarko on 28/02/2018 17:17, edited 2 times in total.
Sanjarko

#423 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Po meni daj svima jednako a ne favorizuj jedne u odnosu na druge. A po zakonu imamo pravo da se izjasnimo kako hocemo, i kako sam naveo neka dokazuju da nismo to i to.
Sanjarko

#424 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Dotle doslo da smo poceli u Bosni mi iz Bosne, Romima zaviditi na nekim stvarima sto ih dobiju. Ne iz ljubomore nego sto smo i mi ugrozeni kao i oni i na skoro prosjeckom stapu kao i oni. :(
The BEN10

#425 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Bodkin wrote:
The BEN10 wrote:
Naravno da nije bitan. Ode 10 tih sto saluju, dodje drugih 10. Ode 10 inzinjera, ne ostane niko da projektuje. Ili 10 doktora. Hoce ti sto saluju lijecoti ljude? Ili ih skolovati? Znas koliko znace takvi sto odlaze za produktivnost domacih firmi jer su to top kandidati za privatni sektor itd its
Pa stvarno, s kim se ovdje diskutuje... :-) :-) :-)
Čovječe Božiji, ŠTETA JE ZA DRUŠTVO kada ode bilo koji pojedinac. Dobrog majstora ne možeš nadoknaditi niti izmisliti. Naravno da je veći jazuk kada ode obrazovanija osoba, ali je šteta i kada ode manje-obrazovana osoba, narodski majstor, KV, VK itd itd.
Evo, hoću radit kupatilo - heftu posla ću platiti milju i po. Ako je tako lahko nadomjestiti majstora bilo koje struke da te pitam - jesi li spreman zaraditi milju i po za 7-10 dana posla!? :roll: :roll: :roll:
Post Reply