Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

sara2010

#26 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by sara2010 »

Sa ovakvim osobama treba razgovarati sporije, jasnije, uznemirava ih galama, vika, oštri tonovi... Osoba koju ja poznajem ima 80 godina,bila je jako, jako bolesna, nije mogla na wc, nije mogla jesti svojim rukama, držati čašu, nije mogla sjediti niti se okrenuti na drugu stranu bez tuđe pomoći, nije nikoga prepoznavala, nije mogla pričati, kazati hoće li vode, soka, osjećaj za glad nije pokazivala.Tako je bilo skoro tri mjeseca. Promijenili su joj staratelja. Žena sa kojom boravi promijenila joj je ishranu, podigla je na noge,malo pomalo vodala i bolesnica je prohodala, sa njom razgovara od jutra do mraka, ponavlja ono što ona želi da čuje,potiče je i usmjerava da postavlja pitanja, traži od nje odgovore...(ponekad ih i dobije ) uveseljava je i uljepšava joj svijet oko nje. To traje oko mjesec i nešto više. Sada redovno ide na wc, sama jede svojim rukama, i sve što nije mogla sada to radi. Ponekad se podigne da porađuje po kući, slaže odjeću, prala bi suđe, kuhala...Sada se događaju trnuci da prepozna i ljude oko sebe. To traje kratko po 20-ak sekundi i ponavlja se češće. :) :) :)
A što se tiče pelena sada koristi po jednu pelenu dnevno radi prevencije.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by PipiDugaDevetka »

sara2010 wrote:Sa ovakvim osobama treba razgovarati sporije, jasnije, uznemirava ih galama, vika, oštri tonovi... Osoba koju ja poznajem ima 80 godina,bila je jako, jako bolesna, nije mogla na wc, nije mogla jesti svojim rukama, držati čašu, nije mogla sjediti niti se okrenuti na drugu stranu bez tuđe pomoći, nije nikoga prepoznavala, nije mogla pričati, kazati hoće li vode, soka, osjećaj za glad nije pokazivala.Tako je bilo skoro tri mjeseca. Promijenili su joj staratelja. Žena sa kojom boravi promijenila joj je ishranu, podigla je na noge,malo pomalo vodala i bolesnica je prohodala, sa njom razgovara od jutra do mraka, ponavlja ono što ona želi da čuje,potiče je i usmjerava da postavlja pitanja, traži od nje odgovore...(ponekad ih i dobije ) uveseljava je i uljepšava joj svijet oko nje. To traje oko mjesec i nešto više. Sada redovno ide na wc, sama jede svojim rukama, i sve što nije mogla sada to radi. Ponekad se podigne da porađuje po kući, slaže odjeću, prala bi suđe, kuhala...Sada se događaju trnuci da prepozna i ljude oko sebe. To traje kratko po 20-ak sekundi i ponavlja se češće. :) :) :)
A što se tiče pelena sada koristi po jednu pelenu dnevno radi prevencije.
Melek & anđeo je ta nova starateljka. Da nisi to ti @sara2010?
encian

#28 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by encian »

@pipi, nadam se da ti je majka bolje. moju su otpisivali tri puta, slali je kuci da umre, ali nista joj nisu mogli :D . jednom kad je imala zakrcenje u mozgu od 5 cm, mislili su da nece prezivjeti noc. medjutim povratila je sve tjelesne funkcije (osim sto joj je ponekad curila mokraca) mada je ostala paranoicna. bjezala nam je iz kuce u grad na cevape i sampitu, isla doktorima samo da sta radi, prala "sa sebe" rucno najmanje jednom dnevno (ne zaboravivsi napomenut da joj ne damo da upali masinu, pa mora jadna tako). doktori snimali i potvrdjivali, pa na kraj prezentovali njen slucaj dalje, ali istina je, otpisali je tri puta, tri puta se oporavila. u medjuvremenu je bivalo i upale pluca i jedan pad i prehlada i upale morkacnih kanala.

stoga glavu gore, Bozije je da odredjuje kad ce ko, nije tvoje ni doktora.
tendertech

#29 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by tendertech »

PipiDugaDevetka wrote:Rečeno mi je da će pelene za odrasle stići sutra, u petak, 9. jula 2010.g. Porazbijaću im kancelarije ako ne bude tako!
Jesi li probao izganjati doplatak za tuđu njegu? Procedura je nemalo komplikovana ali moguća, s tim da onda svaki mjesec moraš odvojiti nekoliko sati radnim danom (možda i subotom, nisam siguran) da odeš na Maltu po pelene.
Formular i informacije se mogu dobiti u parkiću kod BBI-a, znači prođe se Privredna komora pa s desne strane.
Procedura uključuje procjenu stanja tj. stepena invaliditeta ali nakon svih peripetija moguće je mjesečno dobiti 30 pelena...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

tendertech wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Rečeno mi je da će pelene za odrasle stići sutra, u petak, 9. jula 2010.g. Porazbijaću im kancelarije ako ne bude tako!
Jesi li probao izganjati doplatak za tuđu njegu? Procedura je nemalo komplikovana ali moguća, s tim da onda svaki mjesec moraš odvojiti nekoliko sati radnim danom (možda i subotom, nisam siguran) da odeš na Maltu po pelene.
Formular i informacije se mogu dobiti u parkiću kod BBI-a, znači prođe se Privredna komora pa s desne strane.
Procedura uključuje procjenu stanja tj. stepena invaliditeta ali nakon svih peripetija moguće je mjesečno dobiti 30 pelena...
Zar su otpočeli isplaćivati kantonalnu naknadu za tudju njegu i pomoć?
PipiDugaDevetka

#31 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

encian wrote:@pipi, nadam se da ti je majka bolje. moju su otpisivali tri puta, slali je kuci da umre, ali nista joj nisu mogli :D . jednom kad je imala zakrcenje u mozgu od 5 cm, mislili su da nece prezivjeti noc. medjutim povratila je sve tjelesne funkcije (osim sto joj je ponekad curila mokraca) mada je ostala paranoicna. bjezala nam je iz kuce u grad na cevape i sampitu, isla doktorima samo da sta radi, prala "sa sebe" rucno najmanje jednom dnevno (ne zaboravivsi napomenut da joj ne damo da upali masinu, pa mora jadna tako). doktori snimali i potvrdjivali, pa na kraj prezentovali njen slucaj dalje, ali istina je, otpisali je tri puta, tri puta se oporavila. u medjuvremenu je bivalo i upale pluca i jedan pad i prehlada i upale morkacnih kanala.

stoga glavu gore, Bozije je da odredjuje kad ce ko, nije tvoje ni doktora.
Onaj jedan pakaš mi u Službi za socijalni rad opštine Ilidža predložio da odustanem od daljnjeg sudskog potraživanja zaostataka naknada za tudju njegu i pomoć za majku, pa otpočeo priču:
Eto, @PipiDugaDevetka, i sam moraš biti svjestan situacije da tvoja majka neće dugo živjeti. Odlučili smo da odmah počnemo sa isplatom naknade za t.nj. i pomoć s tim da joj nećemo isplatiti zaostatke, a isplatu ćemo vršiti za II kategoriju korisnika (duplo manji iznos od dotadašnje naknade).

Prošle godine ovaj pakaš iz Službe za socijalni rad, umro, a moja majka još uvijek živa. Juče dolazili iz hitne med. pomoći.
Tlak joj izmjerili 120/80! Ne može govoriti, ne može jesti, nego na sondu, ne čuje dobro, ne vidi dobro, ali je još uvijek živa uprkos željama iz Službe za socijalni rad pri JU KC za soc. rad!
tendertech

#32 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by tendertech »

Malo sam se zbunio pošto nisam to sam ganjao, mislio sam na pelene a ne na naknadu za tuđu njegu. Pelene su izdavali već dosta dugo ali mislim da je procedura ista tj da mora doći mobilni tim da utvrdi stepen "mirnodopskog" invaliditeta ako se osoba ne kreće itd a za tuđu njegu znam samo ovo:

članom 23 novog zakona iz 2009 (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom) koji kaže "Postupci koji su okončani do dana stupanja na snagu ovog Zakona a u kojima revizija nije okončana, rješavat će se prema odredbama Zakona koje su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovog Zakona." odbijaju sve postupke koji nisu bili riješen do njegovog izlaska.
Postoji mogućnost žalbe ali su sve prilike da one ne piju vode i da se mora ponovo sve iz početka, znači od uplate 93KM za mobilnu ekipu itd. Ono što se u odbijenici između redova čita je da "neko" nije za godinu i po uspio obraditi zahtjev :-)

Vidim da si u ovome dosta verziraniji od mene, ja sam došao tek do lika koji daje zahtjeve i uplatnice i tretira ljude kao da su mahniti. U službi za socijalni rad moje općine su bili OK i rekli su mi da ne računam na isplaćene zaostatke naknada od tog 1.5godišnjeg procesa trajao 1.5 godina, te da žalbe traju oko 5 mjeseci i ogromnom većinom se odbijaju. Savjetovali su podnošenje novog zahtjeva jer bi to trebalo trajati značajno kraće, naravno opet se zaostale naknade zaboravljaju...
PipiDugaDevetka

#33 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

tendertech wrote:Malo sam se zbunio pošto nisam to sam ganjao, mislio sam na pelene a ne na naknadu za tuđu njegu. Pelene su izdavali već dosta dugo ali mislim da je procedura ista tj da mora doći mobilni tim da utvrdi stepen "mirnodopskog" invaliditeta ako se osoba ne kreće itd a za tuđu njegu znam samo ovo:

članom 23 novog zakona iz 2009 (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom) koji kaže "Postupci koji su okončani do dana stupanja na snagu ovog Zakona a u kojima revizija nije okončana, rješavat će se prema odredbama Zakona koje su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovog Zakona." odbijaju sve postupke koji nisu bili riješen do njegovog izlaska.
Postoji mogućnost žalbe ali su sve prilike da one ne piju vode i da se mora ponovo sve iz početka, znači od uplate 93KM za mobilnu ekipu itd. Ono što se u odbijenici između redova čita je da "neko" nije za godinu i po uspio obraditi zahtjev :-)

Vidim da si u ovome dosta verziraniji od mene, ja sam došao tek do lika koji daje zahtjeve i uplatnice i tretira ljude kao da su mahniti. U službi za socijalni rad moje općine su bili OK i rekli su mi da ne računam na isplaćene zaostatke naknada od tog 1.5godišnjeg procesa trajao 1.5 godina, te da žalbe traju oko 5 mjeseci i ogromnom većinom se odbijaju. Savjetovali su podnošenje novog zahtjeva jer bi to trebalo trajati značajno kraće, naravno opet se zaostale naknade zaboravljaju...
Pa, nisu normalni,...Ko bi odustao od zaostataka za 1,5 godinu. I meni su to nudili bez podnošenja novog zahtjeva, ali su na kraju putem suda isplatili 7 000 KM za t.nj. i pomoć.

Pelene za odrasle dobijam putem Zdravstvenog fonda i to 3 pelene dnevno, pa je to 90 pelena mjesečno. Tu gidu (obrok) jednom mjesečno podižem u kancelariji u zgradi PIO/MIO na Socijalnom.
djanina

#34 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by djanina »

Zanima me zasto je prestala diskusija o oboljelim od Alzheimera, zadnja je bila 2010.
PipiDugaDevetka

#35 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

djanina wrote:Zanima me zasto je prestala diskusija o oboljelim od Alzheimera, zadnja je bila 2010.
Bilo dramatično stanje sa mojom, sada rahmetli majkom, pa je diskusija otišla u off-topičenje.

Izvinjavam se.

Eto, @djanina, ti nastavi sa Alzheimerom, demencijom, senilnošću...Ima na Forumu vrhunskih stručnjaka u vezi sa temom, a nisu za odbaciti ni diskusije ljudi, njegovatelja(ica) koje svakodnevno vode brigu o starcima.
djanina

#36 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by djanina »

Trebalo bi osnovati udruzenje clanova porodice oboljelih od Alzheimerove bolesti. Na taj nacin bi mogli pomagati jedni drugima u savjetima. Ja sam prije 4 godine , kada je moja mama oboljela, bila totalno izgubljena, nisam imala nikakvu pomoc, a sada sam mnoge stvari rijesila, a voljela bih nekome ko je isto tako izgubljen kao sto sam ja bila, pomoci.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#37 Re: Demencija (senilnost) - Kako se nositi sa oboljelima?

Post by arman1 »

Žalosno je da jedan interent forum ma kako bio jak pomaže ljudima radeći ono što bi institucije trebale jer se na kraju i plaćene za to. Interesantni postovi i hvala svima koji su odvojili vrijeme da uzmu učešća.
Post Reply