demagogija u BiH

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
salko_dinamitas
Posts: 67
Joined: 18/05/2012 11:42

demagogija u BiH

Post by salko_dinamitas » 19/05/2012 16:11

Novi sam na ovom forumu, novi sam uopće na forumima. Novo mi je da ikako pišem nešto u javnosti. Novo mi je da ikoga kritikujem, prozivam, osuđujem ... javno. Nisam nešto naročito ni vičan pisanju, ali mi je puna kapa svega što se dešava u našoj dragoj BiH.
Neću mnogo ni napisati u uvodnom postu ove teme - možda negdje i ima neka sličan. Probao sam naći, no kako mi se čini nema.
Pa, otpočet ću ovako.
Demagogija je prisutna na najvišem nivou naše zemlje - političari na čelu sa tročlanim presjedništvom, vladom, strankama i svim ostalim institucijama ili bilo čemu gdje ima političara. No, jasno je ko dan da su oni najveći demagozi. Možda bi se moglo reći da su oni doktori demagogije. I to najbolji. Ko ovo ne zna, neka se zapita malo. :D
I da o njima i njihovoj dem. je nepotrebno pisati.
Ali problem je što se ova demagogija proteže i na sve ostale institucije naše zemlje. Privatne firme (čitaj: "privatnici") su jedanko dobri demagozi, možda za dlaku slabiji od političara. Oni zaslužuju da im damo titulu magistri demagogije.
Ali, nisu oni jedini koji se ovim koriste. Direktori recimo. I oni su tu negdje. Kako u privatnim, tako i državnim firmama. Oni su odmah do privatnika, mogu zajedo sa njima. Razumije se ovdje govorim o ljudima koji su uspješni u svome poslu. Oni koji ne poznaju demagoški pristup ljudima neće ni uspjeti.
Da nastavim dalje. Nakon direktora, demagogijom se bave njihovi zamjenici, nakon njih šefovi, poslovođe ...
Policajci se, isto tako, pomalo, bave deagogijom, nastavnici, roditelji, čak i djeca. Kako god sagledam, čini mi se da je ovaj princip pristupa drugim ljudima jedino prisutan u svim porama i svim nivoima našeg društva.
Neću više pisati u ovom postu, iako bi tek sada trebalo da napišem ono glavno, jer sam čitajuću malo teme i postove na ovom forumu shvatio da nije popularno pisati nadugo i naširoko. A bolje je vidjeti jesam li imalo "ubo" sa temom, ili sam se nalupo. Ako je ovo drugo, bolje je da što manje kažem.
E da, još samo da dam definiciju demagogije. To je kratko rečeno kad te neko ubjeđuje da je istina nešto što nema apsolutno veze sa istinom.
Ili kako kaže jedan moj prijatelj: "Demagogija ti je kad star čovjek ubjeđuje mladu curu da će od tvrdog ... dobiti rak grlića maternice."


User avatar
Tahta
Posts: 894
Joined: 22/01/2008 18:28

Re: demagogija u BiH

Post by Tahta » 19/05/2012 16:20

posjeti me na izjavu Harisa kadića direktora GRAS-a "nemamo goriva "
jedan od jačih demagoga

User avatar
salko_dinamitas
Posts: 67
Joined: 18/05/2012 11:42

Re: demagogija u BiH

Post by salko_dinamitas » 19/05/2012 18:52

Tahta wrote:posjeti me na izjavu Harisa kadića direktora GRAS-a "nemamo goriva "
jedan od jačih demagoga
:D između ostalih.

Post Reply