Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post Reply
Basvod

#51 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Basvod »

"Moglo bi biti moguće stvoriti trajnu 'multietničku državu' ako bi Srbi, Hrvati i Bošnjaci imali odvojene entitete", ističe se u memorandumu, i to tako da, kako piše, hrvatski i bošnjački entitet tvore labavu federaciju. Zanimljiva je zabilješka da je takav razvoj događaja "nešto što trenutno postoji kao dio implementacije Dejtona".

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Do ... 10820.html
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#52 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by anthraxQ »

braco, 5. korpus je bio zila kucavica drzave Hrvatske.

zasto?

jer je drzao barem 15 000 vojnika VRS i VRK, znas mali. E sad se zapitaj sta bi bilo da je pao taj korpus i sta da nisu srbe izmorili kao sto jesu, kud bi tih 15000 vojnika islo...

Pa najvece ofanzive iz SAOKrajine su bile na Bihac, ne na Hrvatsku mali.... To zaborravljate.
Black111

#53 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Black111 »

dragan.s wrote:
Black111 wrote: Da, decko, Hrvati su dali Sipovo i Mrkonjic (nisam se mogao sjetiti imena grada) iz Federacije za Sarajevo. To naravno nije bila dobra volja Hrvata da se ne lazemo, vec pod pritiskom MZ (a izvukli smo i Odzak). Dok je Alija teritorij dijelio sakom i kapom (zamalo je dao RS-u i Glamoc, Grahovo i Drvar) Al zelim ti reci gdje je bila ta mocna Armija. Ti misli sta hoces na kraju krajeva. Cinjenica je da su Srbi do samog kraja citav grad drzali opkoljenim.

Ovo za ovaj fasizam i nacizam vise pocinje biti smijesno. Sta covjek ovdje da napise da ga ne optuze za nacizam i fasizam? :D A ti si balija i tebi spasa nema, eto ti sad na (nastavi sad dalje konstruktivno). :D :-)
Nisu dali za Sarajevo, nigdje veze priča. Sarajevo je u pregovorima još ranije riješeno i Milošević ga je dao "onako". Navodno je rekao, "Vi zaslužujete Sarajevo jer ste iskopali tunel i izlazili iz njega kao lisice. Ali, vi ste se za njega borili, a one kukavice su vas ubijale s brda."
Šipovo i Mrkonjić su vraćeni da se namiri procenat teritorije RS-u do 49% koji je dogovoren ranije u Ženevi.
To da je Milosevic bilo sta dao "onako", a kamo li Sarajevo mi zvuci na losu salu.
Havatar

#54 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Havatar »

anthraxQ wrote:braco, 5. korpus je bio zila kucavica drzave Hrvatske.

zasto?

jer je drzao barem 15 000 vojnika VRS i VRK, znas mali. E sad se zapitaj sta bi bilo da je pao taj korpus i sta da nisu srbe izmorili kao sto jesu, kud bi tih 15000 vojnika islo...

Pa najvece ofanzive iz SAOKrajine su bile na Bihac, ne na Hrvatsku mali.... To zaborravljate.
:thumbup:
Hodidid

#55 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Hodidid »

@black111: Pomaganje i oslobadjanje su dva razlicita pojma. Sta te zanima o Bihacu? Ja cu ti reci. Naravno da je Tudjmanu bilo u interesu da Bihac opstane ali ne i da bude pod kontrolom 5 korpusa i snaga AR BiH.

Covjek je racunao na svog pulena Abdica i tzv. zapadnu Bosnu. Bernardo Jurlina i Hrvoje Sosic su drzali Abdica na liniji.
Abdic je igrao u konacnici na Tudjmana a Milosevicu se bio priklonio u datom momentu. Ne mislis valjda da su Abdicu dali da ima onolike nekretnine po Hrvatskoj za dzabe. Sve se placa. Fikro je bio obecao Franji da ce dobiti Tursku Hrvatsku.
Samo su se malo zahebali u procjeni toga kakvo je bilo raspolozenje naroda za tako nesto.
stari grad Visegrad

#56 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by stari grad Visegrad »

Pitanje je koliko je prevod tih dokumenata na bosanski i druge slovenske jezike tacan? Gje su objavljeni originali?
BHCluster

#57 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by BHCluster »

Black111 wrote: Valjda ce se javiti neki Biscanin. Ako Biscani kazu da im HV nije pomogao ja vise necu nista reci na ovu temu.
Nisi napisao pomagao nego oslobodio zato neprdi.
dragan.s

#58 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by dragan.s »

Black111 wrote:
To da je Milosevic bilo sta dao "onako", a kamo li Sarajevo mi zvuci na losu salu.
Pa sad, nije dobio ništa zauzvrat. A niti ga je ko tjerao na to. Po svjedočenjima prisutnih to je za Izetbegovića i Silajdžića bilo veliko iznenađenje.
Black111

#59 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Black111 »

dragan.s wrote:
Black111 wrote:
Pa sad, nije dobio ništa zauzvrat. A niti ga je ko tjerao na to. Po svjedočenjima prisutnih to je za Izetbegovića i Silajdžića bilo veliko iznenađenje.
Ja mislim da on nikad nije ni zelio Sarajevo, vec ga je samo drzao kao as u rukavu. Milosevic nije bio tip koji bi nesto tako radio bez razloga. Ali bit ove rasprave je bila u tome kako je Armija sve oslobodila, pa smo tako dosli do Sarajeva itd...
Black111

#60 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Black111 »

BHCluster wrote:
Black111 wrote: Valjda ce se javiti neki Biscanin. Ako Biscani kazu da im HV nije pomogao ja vise necu nista reci na ovu temu.
Obruc oko Bihaca. Sad stvarno sitnicarite. I neprdim, nego kazem ti kako stvari stoje.
Black111

#61 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Black111 »

Hodidid wrote:@black111: Pomaganje i oslobadjanje su dva razlicita pojma. Sta te zanima o Bihacu? Ja cu ti reci. Naravno da je Tudjmanu bilo u interesu da Bihac opstane ali ne i da bude pod kontrolom 5 korpusa i snaga AR BiH.

Covjek je racunao na svog pulena Abdica i tzv. zapadnu Bosnu. Bernardo Jurlina i Hrvoje Sosic su drzali Abdica na liniji.
Abdic je igrao u konacnici na Tudjmana a Milosevicu se bio priklonio u datom momentu. Ne mislis valjda da su Abdicu dali da ima onolike nekretnine po Hrvatskoj za dzabe. Sve se placa. Fikro je bio obecao Franji da ce dobiti Tursku Hrvatsku.
Samo su se malo zahebali u procjeni toga kakvo je bilo raspolozenje naroda za tako nesto.
Mislio sam na obruc. Znam da Bihac nije pao, al po mom razumijevanju situacije bi.

Tudjman je spasio Bihac, naravno ne iz velicina svog srca, vec ako nista da mu Srbi ne dodju uz granicu i nadomak ZG. Al to ne mijenja cinjenicu da je tu HV odigrao glavnu ulogu. Te da bi bez HV-a Bihac vrlo lako pao pod srpske sape?
Havatar

#62 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Havatar »

Black111 wrote:
BHCluster wrote:
Obruc oko Bihaca. Sad stvarno sitnicarite. I neprdim, nego kazem ti kako stvari stoje.
Ovako stoje stvari:

zasto?

Basvod

#63 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Basvod »

stari grad Visegrad wrote:Pitanje je koliko je prevod tih dokumenata na bosanski i druge slovenske jezike tacan? Gje su objavljeni originali?
Rekose na TV1 da ima na CIA stranici.
Hodidid

#64 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Hodidid »

black111@: Gledaj na to kako zelis ali cinjenice isto tako kazu da je HVO na celu sa generalom Santicem opstruirao obranu Bihaca sto je rezultiralo nepotrebnim gubitkom ljudskih resursa u AR BiH i medju civilima. Santica je na celo HVO Bihac postavio Mate Boban po nalogu Franje Tudjmana.
korisnik101

#65 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by korisnik101 »

zasto?

Malo je 15000 druze.
Broj se penje i preko 50 000 ljudi sa puskom. Sto vojske SRK, sto vojske VRS,, i specijalnih snaga Vojske Jugoslavije.
Plus Abdicevci.
Last edited by korisnik101 on 24/09/2013 23:54, edited 1 time in total.
korisnik101

#66 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by korisnik101 »

Black111 wrote:
Mislio sam na obruc. Znam da Bihac nije pao, al po mom razumijevanju situacije bi.

Tudjman je spasio Bihac, naravno ne iz velicina svog srca, vec ako nista da mu Srbi ne dodju uz granicu i nadomak ZG. Al to ne mijenja cinjenicu da je tu HV odigrao glavnu ulogu. Te da bi bez HV-a Bihac vrlo lako pao pod srpske sape?
Bihac nikada nije bio blizu pada. Vojska RS Krajine je iz regiona Hrvatske dosla pred ulaz Bihaca kada su udarne snage 5 Korpusa bile u Bos Petrovcu. HVO se razbjezao i pustio ih sve do bolnice.
Kada se vratio 5 Korpus, nije postojala mogucnost da Bihac padne.
Last edited by korisnik101 on 25/09/2013 00:02, edited 1 time in total.
Lug

#67 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Lug »

Black111 wrote:Al to ne mijenja cinjenicu da je tu HV odigrao glavnu ulogu. Te da bi bez HV-a Bihac vrlo lako pao pod srpske sape?
pa ako je gen. Dudaku toliko znacio HVO, kako se onda desi nestanak gen. HVO-a Santica,.. :? valjda Dudak i Biscani nisu ni znali koliko im HV pomaze :-)
korisnik101

#68 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by korisnik101 »

PO svim podacima HVO u Bihacu je bila nebitna vojna formacija.
Sacinjavala se od ljudi koji su se skrasili u zaledju da u tisini prezive rat.

Najzapazenije vojne grupe su bile Knindze iz Hr Krajine, Arkanovci iz Jugoslavije, i Mauzerovi Skorpioni na jednoj strani, dok su Hamze i Gazije i izvidjacki pukovi 5 Korpusa bile na drugoj strani
Ricken

#69 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Ricken »

Black111 wrote:
BHCluster wrote:

Prvo Hrvati trebaju reći koliko im je pomogao 5 korpus!
Prilično si uporan u prezentaciji pogrešnih činjenica. Gdje su se spojile Ar BiH i HVa?
Skijaš

#70 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Skijaš »

The Muslims will be embittered by Western lack of support for the government's defense effort, indifference to the collapse of the peace process, or a diplomatic process that leads to the partition of Bosnia. They would view UN reluctance to roll back Serb territorial gains as a betrayal by the West, which recognized the Bosnian state and admitted it to the UN a year ago. Terrorist attacks would probably occur inside and outside the former Yugoslavia.
http://www.foia.cia.gov/collection/bosn ... presidency

"Two principal US policy goals in Bosnia relate directly to the concept of equip and train.

-Achieve a stable military balance in the region
-Eliminate radical fundamentalist influence in Bosnia"

Uplitanje Zapada nije rezultat masovnosti zločina nego odgovor na radikalizaciju u geto ograničenih Bošnjaka. Odnosno, naoružavanje Sarajeva i raketiranje položaja VRS-a je uslovljeno prekidom vojnih i obavještajnih veza sa Iranom te razbijanjem jedinice El Mudžahid. I strane agencije koje obrađuju BiH će lutati, danas će podržati multietnički koncept a sutra podjelu ili isključivo bošnjačku BiH ako to bude izgledalo lakše izvesti. Oni nemaju dugoročni plan za ovo područje i podržaće ono što se učini praktičnim. Ono što čudi u svemu ovom je nespretnost velikosrpskih agitatora koji pričom o vjerskoj radikalizaciji Bošnjaka suštinski potkopavaju vlastitu viziju raspada zemlje.

Tako da kada Dodik svoju politiku ekonomskog obogaljivanja manjeg entiteta poprati poređenjem Sarajeva sa Teheranom, on tako (svjesno ili nesvjesno) razoružava one koji bi pokušali argumentovano braniti trajnu podjelu kao stabilizirajuće rješenje. Paradoksalno, ali ako im je stvarni cilj ono što promovišu, upravo bi RTRS i Glas Srpske trebali ignorisati teroristu Jašarevića umjesto što šire tezu da je BiH puna Mevlida. Sretna okolnost po nas koji volimo ovu zemlju nije to što su političari koji se navodno zalažu za BiH sposobni (jer nisu), nego to što su velikosrpski ideolozi i operativci uglavnom spadala koja tumaraju u mraku.
sinuhe

#71 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by sinuhe »

Da ne bi mudzahedina rat nikad ne bi stao :D
Zapad se nas boji a posto smo tupani to nismo znali iskoristiti. Npr. odustali smo od svoje vojske. Eto barem nam nece vise nikad uvesti vize.
Srpskohrvatski rat za razgranicenje nismo trazili, sukob Zapada i islamskog svijeta nismo trazili pa ne vidim zasto ne bismo imali neke koristi od toga.
daddy-kool

#72 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by daddy-kool »

Skijaš wrote:
... Terrorist attacks would probably occur inside and outside the former Yugoslavia.
http://www.foia.cia.gov/collection/bosn ... presidency

"Two principal US policy goals in Bosnia relate directly to the concept of equip and train.

-Achieve a stable military balance in the region
-Eliminate radical fundamentalist influence in Bosnia"
Ne bih rekao da je motiv američke podrške bio strah od radikalizacije Bošnjaka ili korištenja ovih teritorija za evropsku bazu bliskoistočnih terorista. Prije bi se to moglo okarakterisati kao opravdanje/igovor za njihovu politiku, jer da je ostavljeno da Bošnjaci politički nestanu ili da se BiH podijeli, ne bi Srbi ili Hrvati imali problema da sigurnosno kontrolišu/nadziru ovaj prostor.

Mudžahedini su u BiH stigli preko Ploča, saglasnost za njhov dolazak su dali SAD i Hrvatska. Oni su iskorišteni, kao što ih koriste i u drugim sukobima. Saradnja sa Iranom je takođe praćena i nakon što je ta saradnja prestala imati korisnost (utility) koju je imala tokom rata, amerikanci su gledali da terminiraju te veze. Bošnjacima je bilo jasno sa kime su imali posla i tražili su od amerikanaca obećanja da će dobiti odgovarajuću vojnu pomoć u zamjenu za gubitak vojnog sponzora Irana. Tokom rata amerikanci su kontrolisali pristup BiH i mogli su zaustaviti svaku iransku pomoć.

http://articles.chicagotribune.com/1997 ... on-accords

Amerikancima je valjda jasno da su Bošnjaci i njihove vođe od početka bili okrenuti SAD, bili su relativno poslušni i prihvatali su američke zahtjeve i upute. Toliki strah od nekakve radikalizacije a malo primjera koji bi potkrijepili takve tvrdnje.

Ja ću možda ispasti smiješan, ali ću reći da je razlog za uplitanje amerikanaca u BiH bio isključivo moralne prirode - savjest ih je natjerala na to. Svaki drugi mogući razlog se mogao jednostavnije i jeftinije riješiti.
Mister Yes

#74 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Ono što čudi u svemu ovom je nespretnost velikosrpskih agitatora koji pričom o vjerskoj radikalizaciji Bošnjaka suštinski potkopavaju vlastitu viziju raspada zemlje.

Tako da kada Dodik svoju politiku ekonomskog obogaljivanja manjeg entiteta poprati poređenjem Sarajeva sa Teheranom, on tako (svjesno ili nesvjesno) razoružava one koji bi pokušali argumentovano braniti trajnu podjelu kao stabilizirajuće rješenje. Paradoksalno, ali ako im je stvarni cilj ono što promovišu, upravo bi RTRS i Glas Srpske trebali ignorisati teroristu Jašarevića umjesto što šire tezu da je BiH puna Mevlida.
:thumbup: Upravo tako. Ovo bi trebali pročitati svi koji mene sumnjiče za islamofobiju. Ja sam ovo davno skontao i upravo zato širim priču o opasnosti vjerske radikalizacije Bošnjaka. Ta priča je najbolji garant cjelovite BiH. 8-)
dragan.s

#75 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by dragan.s »

daddy-kool wrote: ....
Ja ću možda ispasti smiješan, ali ću reći da je razlog za uplitanje amerikanaca u BiH bio isključivo moralne prirode - savjest ih je natjerala na to. Svaki drugi mogući razlog se mogao jednostavnije i jeftinije riješiti.
Amerikanci i savjest - te dvije stvari naprosto ne idu zajedno. Zadnji predsjednik koji je imao tako nešto je bio Ruzvelt.
Ko želi nešto da nauči o američkoj "savjesti" neka odgleda "Untold History Of The United States" od Olivera Stouna. U njemu nema nešto posebno o nama, ali ima o milionima drugih koji su od kraja 2.s.r. osjetili na svojoj koži istu (američku savjest).
Post Reply