Jes' da je tema malo off, ali cisto da odgovorim, pa nek' je bosmen i zakljuca sto se mene tice. Evo odozada, ili straga, kako god.
@bosmen
Nisi ga trebao banovati. Neka, i takvi su potrebni da pokazu i dokazu prave namjere.
@Fojnica
Pored toga sto ne vladas terminima i definicijama i brkas ih kao i mnogi drugi, ocito bas i ne shvatas da ta deklaracija u principu ne znaci nista vise od bilo kojeg drugog reklamnog pamfleta Interex-a ili Mercator-a. To je iz prostog razloga sto su tom deklaracijom stranke sa hrvatskim predznakom samo oglasile ono sto bi zeljele, isto kao sto i gornji trgovacki centri oglase svoje proizvode koje nude.
@Marco-X
Malo si pobrkao stvari, ali nema veze. Na moj "sovinizam" ti samo mogu reci da ponovo procitas sve moje postove, ali ovaj put da ne trazis nista izmedju redova, nego da shvatis samo ono sto jeste napisano. A na referendumu jesam glasao ZA. Samo je tu, izgleda, postojala razlika izmedju tvog i mog ZA... Nazalost.
@Tomo MO
A o cemu ja pricam cijelo vrijeme?
@Osa
Cinjenica. Mase su povodljive, a upravo kako si i rekao - balave najvise. Ali znas sta je problem? Sto se danasnje balave usijane glave za bukvalno jedan dan mogu pogurati u "akciju". A meni je te akcije pun k..., i kao sto i ranije rekoh - svojoj djeci apsolutno ne mislim priustiti ono sto su prisutili meni. A danas je vrlo jasno da je sve bilo sa vrlo gadnom i prizemnom pozadinom...
Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!
- osa
hrvati u bih još jedino i mogu donositi nekakve deklaracije, oni više nisu relevantan činioc političkog života i njihivi političari mogu postići neki uspjeh i nametnuti svoje mišljenje jedino ako se ono poklapa s mišljenjem visokog predstavnika pa ga on nametne, a to ispadne ono "mi smo bili za to".
- Šapat
Jeste tako, ali gubis iz vida jednu generalnu stavku - tako je i svima ostalima. Ako mislis da ovi drugi imaju neke bolje pozicije u odnosu na OHR i donosenje kapitalnih odluka, onda je malo reci da ne znas sta pricas.
Svi oni samo klimaju glavama moj OSa. I jedni i drugi i treci. OHR sastavi i "predlozi" zakon na usvajanje BH parlamentu, a onda ga ovi k'o fol razradjuju i doradjuju, nakon cega ide na testiranje u praksi i ako se pokaze kao dobar, tada OHR kaze: "MI smo zasluzni sto je to uspjesno!".
Ali, ako se taj zakon pokaze kao nevaljao, nepodoban iz bilo kojeg razloga, neizvodljiv ili bilo sta negativno, e tada OHR kaze:"MI s tim nemamo nista! Vasi politicari su to donijeli i oni odlucuju o tome!". Ovo je najvise bilo izrazeno u vrijeme PEsdauna.
A za tvoju, a i svaciju drugu informaciju - svi zakoni, preko 90% njih, se donose upravo u OHR-u, i to tako sto IHR sastavi draft i posalje u nas parlament, a onda nasi debili to "usvajaju" ili "odbijaju".
Svi oni samo klimaju glavama moj OSa. I jedni i drugi i treci. OHR sastavi i "predlozi" zakon na usvajanje BH parlamentu, a onda ga ovi k'o fol razradjuju i doradjuju, nakon cega ide na testiranje u praksi i ako se pokaze kao dobar, tada OHR kaze: "MI smo zasluzni sto je to uspjesno!".
Ali, ako se taj zakon pokaze kao nevaljao, nepodoban iz bilo kojeg razloga, neizvodljiv ili bilo sta negativno, e tada OHR kaze:"MI s tim nemamo nista! Vasi politicari su to donijeli i oni odlucuju o tome!". Ovo je najvise bilo izrazeno u vrijeme PEsdauna.
A za tvoju, a i svaciju drugu informaciju - svi zakoni, preko 90% njih, se donose upravo u OHR-u, i to tako sto IHR sastavi draft i posalje u nas parlament, a onda nasi debili to "usvajaju" ili "odbijaju".
- osa
kako onda ohr do sada nije riješio pitanje policije i ustavnih promjena.Šapat wrote:Jeste tako, ali gubis iz vida jednu generalnu stavku - tako je i svima ostalima. Ako mislis da ovi drugi imaju neke bolje pozicije u odnosu na OHR i donosenje kapitalnih odluka, onda je malo reci da ne znas sta pricas.
- Šapat
Jel' pitas ozbiljno ili se zezas? Ako si ozbiljan onda ti, ocigledno, ne razumijes bas najbolje situaciju u BiH, pogotovo onu koja se tice nacina vodjenja "visoke politike", sto svjetske, sto domace.
Pa dragi Osa...jel' ti stvarno mislis da je svijetu i zapadnoj Europi u cilju da se u ovom dijelu Europe nalazi jedna mala, uredjena i sredjena BiH?
Naravno da nije.
Jer, da je BiH:
- uredjena kako treba,
- da sve institucije funkcionisu kako treba,
- da su zakoni jasni, nedvosmisleni i efikasni,
- da je drzavna ekonomija na nivou da uredno moze zadovoljiti potrebe svih svojih gradjana,
- da su nivoi vlasti u prihvatljivom obimu i jedinstvenim relacijama prema svojoj funkciji, itd., tada:
- ne bi ni postojala potreba za kojekakvim OHR-ovima
- bjelosvjetske spodobe (a i njihove vlade) ne bi ovdje mogle prati milijarde eura
- ne bi postojala negativna tenzija koja "uslovljava" njihovo obitavanja ovdje
- izgubili bi prilicno lijepu i pogodnu geostratesku poziciju koju imaju u BiH
- izgubili bi fantastican "poligon" za testiranje i odlaganje svega i svacega, a uz to i odlican poligon za politicke eksperimente koje upravo i vrse nad nama
- BH pravosudje bi vrlo brzo nadoslo na istrazivanje uloge te iste MZ u ratu, sto je mozda i najskakljivije u svemu
Ukratko, ako nisu tu i ne kontrolisu sve sta se desava, vrlo lako bi se mnogi od njih mogli naci na nekoj optuzenickoj klupi.
S druge strane, ni nasim "politicarima" ne odgovara da ovi gornji odu, a tu je bar vise nego jasno i zasto:
- poceli bi snositi odgovornost za svoja (ne)djela, a ovako se samo igraju ping-ponga i loptica odgovornosti se konstantno prebacuje sa njih na OHR , tj. MZ, i obratno
- ostali bi obezglavljeni jer su svjesni svoje nesposobnosti i OHR im je trenutno pokrice za sve i svasta, ali i vodic za kojeg su vezani pupcanom vrpcom
I opet, ukratko - ovo stanje odgovara svima njima zajedno iz gore pobrojanih razloga (a ima ih jos nemilice), a ono najgore od svega je sto upravo iz svjesnosti o svojoj nesposobnosti nasi domaci politicari pretstavljaju stalnu prijetnju BIH u slucaju odlaska MZ, jer svoje etnicke torove bi tada mogli sacuvati samo novim ratom. U proteklih 11 godina smo svi svjedoci da im verbalna politika bas i ne ide od ruke i da su apsolutno nesposobni za bilo kakav konstruktivan dogovor - jer to ne zele.
Pa dragi Osa...jel' ti stvarno mislis da je svijetu i zapadnoj Europi u cilju da se u ovom dijelu Europe nalazi jedna mala, uredjena i sredjena BiH?
Naravno da nije.
Jer, da je BiH:
- uredjena kako treba,
- da je drzavna ekonomija na nivou da uredno moze zadovoljiti potrebe svih svojih gradjana,
- da su nivoi vlasti u prihvatljivom obimu i jedinstvenim relacijama prema svojoj funkciji, itd., tada:
- bjelosvjetske spodobe (a i njihove vlade) ne bi ovdje mogle prati milijarde eura
- izgubili bi fantastican "poligon" za testiranje i odlaganje svega i svacega, a uz to i odlican poligon za politicke eksperimente koje upravo i vrse nad nama
- BH pravosudje bi vrlo brzo nadoslo na istrazivanje uloge te iste MZ u ratu, sto je mozda i najskakljivije u svemu
Ukratko, ako nisu tu i ne kontrolisu sve sta se desava, vrlo lako bi se mnogi od njih mogli naci na nekoj optuzenickoj klupi.
S druge strane, ni nasim "politicarima" ne odgovara da ovi gornji odu, a tu je bar vise nego jasno i zasto:
- poceli bi snositi odgovornost za svoja (ne)djela, a ovako se samo igraju ping-ponga i loptica odgovornosti se konstantno prebacuje sa njih na OHR , tj. MZ, i obratno
- ostali bi obezglavljeni jer su svjesni svoje nesposobnosti i OHR im je trenutno pokrice za sve i svasta, ali i vodic za kojeg su vezani pupcanom vrpcom
I opet, ukratko - ovo stanje odgovara svima njima zajedno iz gore pobrojanih razloga (a ima ih jos nemilice), a ono najgore od svega je sto upravo iz svjesnosti o svojoj nesposobnosti nasi domaci politicari pretstavljaju stalnu prijetnju BIH u slucaju odlaska MZ, jer svoje etnicke torove bi tada mogli sacuvati samo novim ratom. U proteklih 11 godina smo svi svjedoci da im verbalna politika bas i ne ide od ruke i da su apsolutno nesposobni za bilo kakav konstruktivan dogovor - jer to ne zele.
- osa
vrlo plitko tumačenje, naime za bilu koju zemlju ili grupaciju zemalja kojoj je priritet ekonomija, a eu je takva grupacija, prioritetno je mirno susjedstvo jer kapital ne dolazi na trusno područje. tako da mislim da teza kako mz podgrijava ovakvo stanje u bih zbog toga da bi opravdala nekoliko mjesta za svoje političare baš i ne stoji. izuzetno bi oni bili zadovoljni da se građano bih mogu dogovoriti oko funkcioniranja svoje države, ali za to u bih nema niti volje niti sposobnosti. nikako mi nije jasno kad čujem komentare nekih iz bih, intonirane protiv mz, pa ljudi riješite svoje probleme sami i zamolite ih da idu svojim kućama. te političare na izborima biraju građani, oni su presjek ili prosjek bih inteligencije, multikulturalnosti, snošljivosti i svega ostalog, oni su reprezentativno tijelo kakvi god da bili.Šapat wrote:Jel' pitas ozbiljno ili se zezas? Ako si ozbiljan onda ti, ocigledno, ne razumijes bas najbolje situaciju u BiH, pogotovo onu koja se tice nacina vodjenja "visoke politike", sto svjetske, sto domace.
Naravno da nije.
Jer, da je BiH:
- uredjena kako treba,
- Šapat
Osa, bojim se da me nisi bas najbolje shvatio. Udomljavanje par stranih politicara nigdje i nije spomenuto kao bilo kakav cilj. Pranje para, kao i razne druge "pozitive", jeste. A ti ako smatras da se to ovdje u i preko BiH ne radi, i to upravo od strane tih zemalja "zainteresovanih" da BiH bude jaka ekonomski, a i svakako drugacije, onda definitivno nisi u dodiru sa realnoscu u ovoj zemlji.
Za zadnji dio o slici i prilici nasih politicara, biranih od strane naroda, se apsolutno slazem. A jos jedan detalj - ja ne govorim protiv MZ u tom smislu, nego samo pokusavam ukazati kako nikome, pa ni njima, nije cilj da se nasi konacno dogovore oko bilo cega.
Za zadnji dio o slici i prilici nasih politicara, biranih od strane naroda, se apsolutno slazem. A jos jedan detalj - ja ne govorim protiv MZ u tom smislu, nego samo pokusavam ukazati kako nikome, pa ni njima, nije cilj da se nasi konacno dogovore oko bilo cega.
- osa
Šapat wrote:Osa, bojim se da me nisi bas najbolje shvatio. Udomljavanje par stranih politicara nigdje i nije spomenuto kao bilo kakav cilj. Pranje para, kao i razne druge "pozitive", jeste. A ti ako smatras da se to ovdje u i preko BiH ne radi, i to upravo od strane tih zemalja "zainteresovanih" da BiH bude jaka ekonomski, a i svakako drugacije, onda definitivno nisi u dodiru sa realnoscu u ovoj zemlji.
ni jedna zemlja u našem okružju pa tako niti bih nije nekakav naručit kapacitet gdje bi se mogla oprati nekakva velika lova, bojim se da nas precjenjuješ, a isto tako niti smo mi svi zajedno jaki ekonomski niti ćemo to biti u skorijoj budućnosti, niti imamo kapacitete da to budemo, prirodne resurse i geostrateški položaj i donekle ali smo kratki , jako kratki u najbitnijem segmentu ekonomskog razvoja- čovjeku- obrazovanom i sposobnom za izazove današnje ekonomije(čast pojedincima ali takvih nema puno). i zato ne treba za ništa kriviti međunarodnu zajednicu, ni pojedince iz nje koji su isto ljudi sa svim nesavršenostima koja uz to idu, nego uzeti vlastitu sudbinu u svoje ruke i uhvatiti se posla, a ako za to nismo sposobni onda nam nitko nije kriv što smo slijepo crijevo europe.