Dakle ti zelis da zivimo jedni pored drugih?Tomislav MO wrote:Iz istog razloga što multi-religijska država znači više RAZLIČITIH religija, a ne osnivanje neke hibridne zajedničke religije. I smisao svega toga je da JEDNA PORED DRUGE stoje crkva i džamija u miru, a ne da se nekakav zajednički objekt koristi zajednički.Prozor wrote:Ali nama je valjda cilj multi-etnicka drzava, zasto onda mono-etnicke televizije?Tomislav MO wrote: Pa evo sad nemaš hrvatsku TV, pa ne vidim da to pomaže međunacionalnim odnosima, nego upravo stalna je tema za svađe.
Jesu li odnosi zbog nepostojanja te TV bolji? Ja mislim da nisu, ali može biti da je to samo moj subjektivni dojam.![]()
Iz istog razloga što multi-sportska aktivnost, znači više RAZLIČITIH sportova, a ne bavljenje nekim hibridnim super sportom. Što multi-kultura znači više različitih kultura, što jednostavno riječ multi znači više različitih, a ne jedno zajedničko.
Iz istog razloga što multi-etnička država znači više RAZLIČITIH etničkih skupina, a ne asimiliranje u neku zajedničku bosansku itd itd.
Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!
- Prozor
-
harka
Tomo,evo ja u Holandiji gledam BH1 i Hayat ali preko satelitske i placam.Sta mislis da pitam holandjane da mi to uvedu preko kablovske ahahaahahaaa mogu zamisliti reakciju,ali ja to ne bi ni trazila.Gledaju li bosanci i hercegovci u Hrvatskoj redovno BiH tv mreze?Tomislav MO wrote:Pa evo sad nemaš hrvatsku TV, pa ne vidim da to pomaže međunacionalnim odnosima, nego upravo stalna je tema za svađe.Prozor wrote:@Tomo
A zasto ti je potrebna ta TV? Ako cemo vec biti JEDNA drzava, ako cemo vec zivjeti zajedno, ako cemo vec ici u iste skole, na ista radna mjesta i zivjeti u istim ulicama zasto da gledamo razlicite TV? Zar to nije betoniranje podjele BiH a ne integracija iste...?
Jesu li odnosi zbog nepostojanja te TV bolji? Ja mislim da nisu, ali može biti da je to samo moj subjektivni dojam.
-
Tomislav MO
Kao prvo, Sarajevo nam ne daje novac ni danas kao ni jučer, ali su troškovi administracije Federacije toliki da se Bošnjacima više Federacija ne isplati.mostarac wrote: pa nedavno si tvrdio da hrvati ne zele da grade sarajevo, a kako ga grade ako im Sarajevo daje novac
Jednostavno, troškovi su veći od onog što uzmu od Hrvata.
Prije se Federacija nije isplatila Hrvatima, a danas se ne isplati ni jednim ni drugim. Zato mislim da će se vjerojatno mijenjati, na obostranu korist.
-
mostarac
pa ja sam rekao da bi vam dao tv kanalTomislav MO wrote:Može biti, ali to je već naš problem, nemoj se sekirati zbog toga. Sami pali, sami se ubili.mostarac wrote:U tom slucaju necete skupit ni za vijesti i bice vam ista kao danasnja HTV MostarTomislav MO wrote: Ti ne moraš, je li ti odmah lakše?![]()
Inače, financirat će je oni koji ni danas ne plaćaju nikakvu TV pretplatu, naravno ne zato što je skupa može biti i veća, to je više iz ideoloških razloga.
Nista ne bi bio bolji od ova dva koja imate danas u Mostaru. Upute biskupa Perica, HDZ dnevnik, utakmice hrvatske repke i to je to, a onda bi skontali da se ne isplati davati novac svaki mjesec, jer ako te zanima HDZ kupices vecernji, dnevni ili blamaciju, a ako te zanima sta biskup peric misli otici ces u bilo koju crkvu, a ako te zanima utkmica hrvatske repke svakako imas HTV
-
mostarac
A ko ti hrani penzionere, a ko ti gradi bolnicu u Mostaru, a ko je napravio most franje tudjmana u capljini, a...Tomislav MO wrote:mostarac wrote: pa nedavno si tvrdio da hrvati ne zele da grade sarajevo, a kako ga grade ako im Sarajevo daje novac
Kao prvo, Sarajevo nam ne daje novac ni danas kao ni jučer, ali su troškovi administracije Federacije toliki da se Bošnjacima više Federacija ne isplati.
Jednostavno, troškovi su veći od onog što uzmu od Hrvata.
Prije se Federacija nije isplatila Hrvatima, a danas se ne isplati ni jednim ni drugim. Zato mislim da će se vjerojatno mijenjati, na obostranu korist.
-
Tomislav MO
Pored nego kako?Prozor wrote:Dakle ti zelis da zivimo jedni pored drugih?
Šta bi ti da živiš u meni?
- Šapat
Hocu Tomo, naravno da hocu jer vidim da si poprilicno usmjeren na striktne stvari, a desifrovanje ti bas i ne ide od ruke.Tomislav MO wrote:Hoćeš mi molim te podebljati gdje se, bilo u deklaraciji, bilo u izjavama bilo koga od potpisnika spominje da Hrvati traže treći entitet?Šapat wrote:Kao sto vidis - jesi.TomislavMO
Nitko niti ne želi vlastiti entitet. Deklaracija je upravo odustajanje od zahtjeva za trećim entitetom i traži kompletni preustroj BiH, po uzoru na primjere iz svijeta koje sam naveo
Evo sad i boldirano i dodatno - crveno.
Ako ovo nisu kriteriji za treci entitet, onda stvarno ne znam sta jesu.-Važno je da Hrvati ovim načelima dobivaju priliku da postanu jednakopravni, odnosno stvaraju mogućnosti za donošenje novih rješenja koja jamče uspostavu ustrojbenih jedinica u BiH sa hrvatskom većinom, naveo je Ljubić.
Predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić mišljenja je:
-Govorimo o drugačijem ustroju, ustojbenim jednicama koje moraju poštivati jasne kriterije i moraju imati zakonodavnu i izvršnu vlast, pojasnio je Tadić.
Kada je riječ o ostvarivanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u deklaraciji se predlaže da ona bude osigurana uvođenjem između ostalih načela pariteta u izboru i imenovanju izvršne i sudske vlasti i ostalih institucija BiH, rotacije u rukovođenju institucijama države, kao i konsenzusom pri odlučivanju. Lideri stranaka sa hrvatskim predznakom očekuju i da će načela o ustavu BiH biti prihvatljiva i za druge hrvatske stranke i institucije, te da ovo bude osnova za njeno daljne nadograđivanje.
A ako hoces, mogu ti mijenjati bolje po zelji. Ali ce uvijek pisati isto - da Hrvati imaju sve svoje, a to mi ne lici na jedinstveno ni ovo ni ono, nego na SVOJE!
- osa
u jugi i u socijalizmu ništa nije bilo moje, tvoje ili njegovo, sve je bilo naše. taj eksperiment, ako ga tako mogu nazvati je propao, nije li i to dovoljna škola i primjer da su najbolji i najzdraviji odnosi kad se zna čije je šta, ali ne doslovno jer moje ne isključuje i tvoje ili njegovo, vi svi ovakve rasprave spuštate na nivo privatne imovine (livade, kuće isl.). ono što bošnjaci imaju na razini federacije (većinu) to hrvati vjerojatno žele na razini neke svoje jedinice, i isti kao što bošnjaci kažu da hrvati u federaciji nisu ugroženi tako vjerojatno i hrvati misle da niti bošnjaci ne bi bili ugroženi u nekoj "njihovoj "teritorijalnoj jedinici, a opet oba naroda misle sa su ugroženi ili će biti ugroženi u teritorijalnoj jedinici gdje ne bi bili većina.
-
mostarac
u nepodjeljenoj BiH niko ne bi bio vecinaosa wrote:u jugi i u socijalizmu ništa nije bilo moje, tvoje ili njegovo, sve je bilo naše. taj eksperiment, ako ga tako mogu nazvati je propao, nije li i to dovoljna škola i primjer da su najbolji i najzdraviji odnosi kad se zna čije je šta, ali ne doslovno jer moje ne isključuje i tvoje ili njegovo, vi svi ovakve rasprave spuštate na nivo privatne imovine (livade, kuće isl.). ono što bošnjaci imaju na razini federacije (većinu) to hrvati vjerojatno žele na razini neke svoje jedinice, i isti kao što bošnjaci kažu da hrvati u federaciji nisu ugroženi tako vjerojatno i hrvati misle da niti bošnjaci ne bi bili ugroženi u nekoj "njihovoj "teritorijalnoj jedinici, a opet oba naroda misle sa su ugroženi ili će biti ugroženi u teritorijalnoj jedinici gdje ne bi bili većina.
- osa
bi uvijek je netko većina apsolutna ili relativna ali većina je većina, i to je opasna stvar pogotovo u krajevima "gdje je bolji moj iako ne valja nego njihov iako je prva liga".mostarac wrote:u nepodjeljenoj BiH niko ne bi bio vecinaosa wrote:u jugi i u socijalizmu ništa nije bilo moje, tvoje ili njegovo, sve je bilo naše. taj eksperiment, ako ga tako mogu nazvati je propao, nije li i to dovoljna škola i primjer da su najbolji i najzdraviji odnosi kad se zna čije je šta, ali ne doslovno jer moje ne isključuje i tvoje ili njegovo, vi svi ovakve rasprave spuštate na nivo privatne imovine (livade, kuće isl.). ono što bošnjaci imaju na razini federacije (većinu) to hrvati vjerojatno žele na razini neke svoje jedinice, i isti kao što bošnjaci kažu da hrvati u federaciji nisu ugroženi tako vjerojatno i hrvati misle da niti bošnjaci ne bi bili ugroženi u nekoj "njihovoj "teritorijalnoj jedinici, a opet oba naroda misle sa su ugroženi ili će biti ugroženi u teritorijalnoj jedinici gdje ne bi bili većina.
-
elSaik
Amerikanci - također skup različitih etničkih skupina, i nikakav problem...Tomislav MO wrote:
Iz istog razloga što multi-religijska država znači više RAZLIČITIH religija, a ne osnivanje neke hibridne zajedničke religije. I smisao svega toga je da JEDNA PORED DRUGE stoje crkva i džamija u miru, a ne da se nekakav zajednički objekt koristi zajednički.![]()
Iz istog razloga što multi-sportska aktivnost, znači više RAZLIČITIH sportova, a ne bavljenje nekim hibridnim super sportom. Što multi-kultura znači više različitih kultura, što jednostavno riječ multi znači više različitih, a ne jedno zajedničko.
Iz istog razloga što multi-etnička država znači više RAZLIČITIH etničkih skupina, a ne asimiliranje u neku zajedničku bosansku itd itd.
ali reci mi, jel ti ne razumiješ jezike na Hayat-u, FTV-u, BHT-u, RTRS-u, pa ti treba neka TV na hrvatskom jeziku (iako npr FTV forsira taj jezik)...???
mislim, mogu se uvesti titlovi ako treba...
-
ibro dirka
Oso, izvini, malo si prolupao. Mijesas privatnu, drzavnu i drustvenu svojinu sa politickim/administrativnim podjelama.osa wrote:u jugi i u socijalizmu ništa nije bilo moje, tvoje ili njegovo, sve je bilo naše. taj eksperiment, ako ga tako mogu nazvati je propao, nije li i to dovoljna škola i primjer da su najbolji i najzdraviji odnosi kad se zna čije je šta, ali ne doslovno jer moje ne isključuje i tvoje ili njegovo, vi svi ovakve rasprave spuštate na nivo privatne imovine (livade, kuće isl.). ono što bošnjaci imaju na razini federacije (većinu) to hrvati vjerojatno žele na razini neke svoje jedinice, i isti kao što bošnjaci kažu da hrvati u federaciji nisu ugroženi tako vjerojatno i hrvati misle da niti bošnjaci ne bi bili ugroženi u nekoj "njihovoj "teritorijalnoj jedinici, a opet oba naroda misle sa su ugroženi ili će biti ugroženi u teritorijalnoj jedinici gdje ne bi bili većina.
I da dobijes taj treci entitet, nista tamo ne bi bilo licno "tvoje" sto sada nije. Samo bi se stvorili daljnji uslovi za etnifikaciju, isprazni nacionalizam, opasni sovinizam.
- Šapat
To je fabrikovano misljenje osa.
Hocemo se vratiti na moje pitanje od ranije na koje nikad nisam dobio valjan odgovor?
Evo ga, opet:
Zamolicu bilo kojeg BH Hrvata da kaze po cemu ili u cemu je on licno ugrozen u BiH od strane Bosnjaka ili Srba?
Pri tome cu zamoliti da se preskoce ratni detalji oko izbjeglistva i sl, jer to je drugi domen ugrozenosti i ne spada u ovo o cemu se ovdje prica.
Hocemo se vratiti na moje pitanje od ranije na koje nikad nisam dobio valjan odgovor?
Evo ga, opet:
Zamolicu bilo kojeg BH Hrvata da kaze po cemu ili u cemu je on licno ugrozen u BiH od strane Bosnjaka ili Srba?
Pri tome cu zamoliti da se preskoce ratni detalji oko izbjeglistva i sl, jer to je drugi domen ugrozenosti i ne spada u ovo o cemu se ovdje prica.
-
slayerVares
Ma ni'ko nije ugrozen, mi smo demokratska zemlja jarane, to kod nas ne postoji..Šapat wrote:
Evo ga, opet:
-
ibro dirka
I u tom trecem entitetu bi bilo "ostalih". Po pricnipu za koji se vecina Hrvata ocito zalaze, ni oni se ne smiju preglasavati, a jedini nacin je, po njihovoj logici, njima dati neki neki "entitet" u entitetu, pa makar na (dijelu) opcine ili mjesne zajednice.
Eh onda, i tom "mini entitetu" (dijelu opstine, zaseoka ili mjesne zajednice) bi se lako nasli "ostali", i tako mozemo bar do atoma. I sta cemo onda, kada podijelimo i kuhinju i WC? Ko ce finansirati tu strukturu? Ko ce zeljeti zivjeti u takvoj strukturi? Ko ce garantovati da se struktura postuje?
Eh onda, i tom "mini entitetu" (dijelu opstine, zaseoka ili mjesne zajednice) bi se lako nasli "ostali", i tako mozemo bar do atoma. I sta cemo onda, kada podijelimo i kuhinju i WC? Ko ce finansirati tu strukturu? Ko ce zeljeti zivjeti u takvoj strukturi? Ko ce garantovati da se struktura postuje?
- Šapat
A evo i jedan primjer koji zorno pokazuje i "dokazuje" zelju BH Hrvata za jedinstvenom i nedjeljivom BiH.
Dovoljno je pogledati table sa nazivima javnih preduzeca u srednjoj Bosni ili Hercegovini.
Primijeticete da se ispred svakog naziva obavezno nalazi i predznak "hrvatski", pa tako imamo:
- Hrvatska Elektrodistribucija Herceg-Bosne
- Hrvatske Telekomunikacije Herceg-Bosne
- Hrvatska Udruga za gubljenje vremena
- Hrvatska Udruga ratnih veterana domovinskog rata (?!)
Itd.
Hocemo realno? A sta je to u svemu ovome pobrojanom - Hrvatsko?
- sve je na teritoriji Bosne i Hercegovine,
- sve radi i funkcionise na teritoriji BiH,
- sve je osnovano i pokrenuto na teritoriji BiH,
- 99% zaposlenih u svemu ovome su drzavljani BiH (sto im je bilo prvo, pa onda dodjose dvojna),
- 99% tih zaposlenih tu su rodjeni, odrasli i zive u BiH,
- sav novac koji se tu obrce je u i iz BiH,
- porezi se placaju u BiH
- i ti veterani su se borili na teritoriji - BiH
I hajte mi sad, onako razlozno i pametno recite - sta je u svemu nabrojanom HRVATSKO?!
Dovoljno je pogledati table sa nazivima javnih preduzeca u srednjoj Bosni ili Hercegovini.
Primijeticete da se ispred svakog naziva obavezno nalazi i predznak "hrvatski", pa tako imamo:
Itd.
- 99% zaposlenih u svemu ovome su drzavljani BiH (sto im je bilo prvo, pa onda dodjose dvojna),
I hajte mi sad, onako razlozno i pametno recite - sta je u svemu nabrojanom HRVATSKO?!
- osa
sve što si nabrojao je iz imena hrvatsko ,zašto ti imaš nešto protiv toga da bilo šta bude hrvatsko, pa u hrvatskoj imaš srpsko kulturno društvo prosvjeta, u sisku imaš bošnjačku udrugu branitelja, ne vidim u čemu je problem osim u averziji prema svemu što je hrvatsko ili nosi takav predznak. ako bošnjaci smatraju da je građanska država optimum u bih zar i svi drugi to moraju smatrati, dajte ljudi naviknite se na pluralizam mišljenja i rješenja, jeste li ikad pomislili da svojim pristupom više štetite bih nego oni za koje tvrdite da nisu za bih.Šapat wrote:A evo i jedan primjer koji zorno pokazuje i "dokazuje" zelju BH Hrvata za jedinstvenom i nedjeljivom BiH.
Itd.
- and
pa pluralizam ti je gradjanska drzava,za koju je neku noc cak i dragan cavic iz sds-a rekao da shvata da ce se to u buducnosti desiti.ne vidim da bi elektrodistribucija trebala biti hrvatska,ali to je valjda prepisano od kolega po ideologiji.nasa je ideologija jasna i pluralisticka jer tako zivi gro civilizovanog svijeta.a vasu ideologiju prlic i ostali objasnjavaju u hagu.
-
ibro dirka
Problem je kada se drustvenim/drzavnim/kantonalnim/opcinskim/mz firmama ili instutucijama daje takav naziv. To je jasna poruka ostalima koliko su u takvom drustvu/ drzavi/kantonu/opcini/mz dobrodosli.osa wrote:sve što si nabrojao je iz imena hrvatsko ,zašto ti imaš nešto protiv toga da bilo šta bude hrvatsko, pa u hrvatskoj imaš srpsko kulturno društvo prosvjeta, u sisku imaš bošnjačku udrugu branitelja, ne vidim u čemu je problem osim u averziji prema svemu što je hrvatsko ili nosi takav predznak. ako bošnjaci smatraju da je građanska država optimum u bih zar i svi drugi to moraju smatrati, dajte ljudi naviknite se na pluralizam mišljenja i rješenja, jeste li ikad pomislili da svojim pristupom više štetite bih nego oni za koje tvrdite da nisu za bih.Šapat wrote:A evo i jedan primjer koji zorno pokazuje i "dokazuje" zelju BH Hrvata za jedinstvenom i nedjeljivom BiH.
Itd.
Sto vazi za "hrvatske", vazi i za "srpske", a vazilo bi i za "bosnjacke" da ih se tako naziva.
Imas i HKD Napredak, pa se niko ne buni mada nije ni njima ni kolagama iz drugih naroda maslo za ramazana.
-
mostarac
bilo je pitanje vremena kada ces se i ti pojaviti 
majke mi otvoricu temu koja se naziva Hrvatski narod i unutra cu lijepit slike iz crtanih filmova. Garantujem da bi se i vi svi skupili i poceli lijepit slike, samo da ne budu iskljucivo iz Baltazara
majke mi otvoricu temu koja se naziva Hrvatski narod i unutra cu lijepit slike iz crtanih filmova. Garantujem da bi se i vi svi skupili i poceli lijepit slike, samo da ne budu iskljucivo iz Baltazara
- Prozor
Pa valjda je sustina, dijalog...?Marco-x wrote:Tomo, kako ti se da više...Tomislav MO wrote:Iz istog razloga što multi-religijska država znači više RAZLIČITIH religija, a ne osnivanje neke hibridne zajedničke religije. I smisao svega toga je da JEDNA PORED DRUGE stoje crkva i džamija u miru, a ne da se nekakav zajednički objekt koristi zajednički.Prozor wrote: Ali nama je valjda cilj multi-etnicka drzava, zasto onda mono-etnicke televizije?![]()
Iz istog razloga što multi-etnička država znači više RAZLIČITIH etničkih skupina, a ne asimiliranje u neku zajedničku bosansku itd itd.![]()
Ovaj će se pojam multietničnost stvarno prostituirati u BiH.
-
Tomislav MO
He he, a zašto da ne? Rasprava je pristojna, bez vrijeđanja i puna argumenata, što je rijetkost u današnje vrijeme.Marco-x wrote: Tomo, kako ti se da više...![]()
Ovaj će se pojam multietničnost stvarno prostituirati u BiH.