Izvor: http://www.nezavisne.com/revija/tekst1-051106.php
Mate Granić, bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske i dugogodišnji šef hrvatske diplomatije
Izetbegović nudio Tuđmanu podjelu BiH
Upravo je izašla iz štampe knjiga Mate Granića "Vanjski poslovi - iza kulisa politike", u kojoj kao sudionik događaja iz devedesetih govori o pozadini nekih ključnih događanja u tom ratom obilježenom desetljeću, čije posljedice na ovim prostorima i danas osjećamo.
Početkom rata, u Vladi nacionalnog jedinstva, Granić je bio potpredsjednik zadužen za izbjeglice, a potom i godinama ministar vanjskih poslova. Vodio je resore koji su u tim turbulentnim vremenima bili najistureniji i za Hrvatsku posebno osjetljivi, zbog čega je u hrvatskoj javnosti njegova knjiga dočekana s posebnim zanimanjem.
U njoj on ustrajava na stanovištu da je hrvatska vojska imala osnova da djeluje na teritoriji BiH, a kao glavni argument navešće, u javnosti odavno zaboravljeni, Zagrebački sporazum iz 1992. godine, koji su potpisali Tuđman i Izetbegović, prema kojem hrvatska vojska može ući u BiH i pomoći Hrvatima u odbrani od srpske najezde. U BiH su, smatra Granić, branjeni hrvatski nacionalni interesi.
Kasnije je došlo do Splitskog sporazuma, koji je ostvaren nakon silnog pritiska Vašingtona, čime je prekinut taj besmisleni rat.
U Vašoj knjizi pišete o manje poznatim detaljima događaja koji su obilježili devedesete ratne godine na ovim prostorima?
GRANIĆ: Puno je u knjizi široj javnosti nepoznatih detalja o kojima pišem onako kako sam ih ja vidio i doživio. Pri tome sam se rukovodio samo istinom i činjenicama. Pišem o pregovorima čiji sam sudionik bio i o vodećim akterima političke scene iz tog perioda.
Opisujete li, primjerice, što se događalo "iza kulisa" uoči izbijanja rata između Hrvata i Bošnjaka?
GRANIĆ: Svaki je rat velika nesreća, a taj je za njegove aktere bio nepotrebna i velika tragedija. U knjizi nisam optuživao niti jedan narod, već Miloševića i njegov projekt velike Srbije, zbog rata i posljedica koje je proizveo.
No, došlo je vrijeme da se taj tragični period prepusti povjesničarima, pa i ovaj rat Hrvata i Bošnjaka. Uzroke tog sukoba treba tražiti i na jednoj i na drugoj strani. Opisujući BiH u tom vremenu, i u mojoj su knjizi prvi negativci Karadžić i Mladić, ali svjedočim i o logorima s kojima se mogu "pohvaliti" sve tri strane u tom nesretnom ratu u koje su najviše zatvarani civili. Pišem i o tome ko je sve dijelio Bosnu.
Pa otkrijte tu tajnu i našim čitaocima?
GRANIĆ: Alija Izetbegović nudio je u januaru 1994. godine Franji Tuđmanu podjelu Bosne i to dvaput u deset dana. Nepravedno je i jednostrano za to optuživati samo Tuđmana, jer su to do zaključivanja vašingtonskih pregovora i uključivanja SAD u mirovne procese činili svi: od Miloševića i Karadžića, preko Mate Bobana i Bošnjaka s Alijom Izetbegovićem na čelu, međunarodne zajednice uz podršku EU, posebno Velike Britanije i Francuske do Tuđmana, koji je mislio da je labava unija od tri republike najbolje rješenje za BiH.
Recite nešto više o tim Izetbegovićevim ponudama Tuđmanu.
GRANIĆ: U Bonu 9. januara 1994. i Ženevi deset dana kasnije, pokušavano je doći do rješenja statusa BiH diplomatskim putem. Na stolu je bio prijedlog da se BiH uredi kao unija od tri republike. Prvom tajnom sastanku, održanom nakon službenih razgovora, oko 23 sata na inicijativu bošnjačke strane, prisutni su Izetbegović, Tuđman,
Haris Silajdžić, Hido Beščević i ja. Alija nudi da odustanemo od srednje Bosne, koja bi pripala Bošnjacima, a da Hrvatima pripadne sve južno i zapadno od Prozora do doline Neretve. Mostar bi bio podijeljen na desnu i lijevu obalu. Tuđman je to odbio. Deset dana kasnije na sastanku s Tuđmanom i Izetbegovićem nalazimo se
Silajdžić, ja i Miomir Žužul. Izetbegović nudi da Hrvatima pripadne sve ispod Prozora. Tuđman je kratko razmislio, pogledao me i rekao odlučno: "Ne." Time je završio period pokušaja podjele BiH od
hrvatske ili bošnjačke strane.
Po nekim tumačenjima, do Dejtona je doveo slom srpske vojske u Krajini i Bosni, u čemu je uloga hrvatske vojske bila presudna. Kako se onda dogodilo da Hrvati u Dejtonu prođu lošije?
GRANIĆ: Mnogo je toga prethodilo Dejtonskom sporazumu, ali najviše zalaganje Vašingtona. Tu treba imati u vidu Splitski sporazum, ali i događanja u Kninu, gdje je Martić odbijao i razgovarati o tzv. Planu Z4. Amerikanci su bili frustrirani tom situacijom, ali za ratne operacije koje su uslijedile nisu dali zeleno svjetlo, Bili su u toku njihovih priprema i prešutno su ih odobravali. Uoči samog Dejtona Vašington je imao čvrste konture samog sporazuma - dva entiteta i podjela Bosne u omjeru 51-49. O tome se u Dejtonu nije ni smjelo razgovarati, to su bile zadane veličine. Moglo se i razgovaralo se samo o ustroju BiH, posebno entiteta i o njihovom razgraničenju. Nije uopće bila dopuštena priča o tri entiteta ili o, ne daj bože, regionalnom uređenju BiH. Zadane odrednice su bile Republika Srpska i Federacija BiH.
Uoči 10. godišnjice Dejtona sve je više zahtjeva za revizijom tog sporazuma, a Amerikanci najavljuju ponovni ulazak u tu priču?
GRANIĆ: Vašington se na tu temu vratio na mala vrata, kako oni to uobičajeno rade, preko nevladinih organizacija i raznih fondacija koje se bave problemima mira u svijetu. Što se te teme tiče, dijelim mišljenje da taj sporazum treba doraditi. Činjenica je da je on zaustavio rat i Bosni donio mir, ali ta država zaslužuje bolju budućnost i na tome treba raditi.
Samo u kom pravcu?
GRANIĆ: Unitarna BiH ne bi uspjela opstati, a razgraničenje Hrvata i Bošnjaka je neizvodljivo. Uostalom, zbog toga se i ratovalo, pa svejedno nije uspjelo. I treća, ne manje važna činjenica, je da Srba ima i u Federaciji, a ne samo u RS. Zato rješenje treba tražiti u regionalizaciji BiH. U tome ja vidim njezinu budućnost. Kada govorimo o gospodarstvu, Banja Luka prirodno gravitira Hrvatskoj i Zagrebu, Tuzla Srbiji... Sarajevo bi u toj priči trebalo biti poseban distrikt, posebna provincija.
No, da se ne zavaravamo, do promjena će dolaziti u onoj mjeri i onim tempom koliko Amerikanci to budu željeli. EU nema ni snage ni volje da bi išta ozbiljno mijenjala i sve je ponovo na Vašingtonu.
Ja Bosnu vidim, uostalom kao i Hrvatsku, kao države jakih regija. To je proces koji prolaze ili su ga već akceptirale i razvijene evropske zemlje. Dakle, budućnost ovih prostora vidim u snažnim regijama koje će autonomno odlučivati o važnim razvojnim pitanjima i odnosima sa sebi jednakim susjedima, što je, kada je o Bosni riječ, posebno važno za Srbe i Hrvate.
No, upravo su u tim korpusima i najveći otpori takvim idejama?
GRANIĆ: Na hrvatskoj strani su u opticaju tri inicijative za uređenje BiH. Jednu protežira dio HDZ-a i intelektualci bliski toj stranci i oni predlažu treći entitet. No, hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović izjavljuje da je najskloniji prijedlogu katoličkih biskupa, koji predlažu četiri regije u BiH. Srbi ustrajavaju na opstanku dva entiteta. HSP BiH Đapić-Jurišić predlaže osam regija, kao i HSP Hrvatske. Ante Đapić će taj prijedlog uputiti hrvatskoj vladi, Saboru i predsjedniku Republike uz traženje da se hrvatska vlada, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, uključi u raspravu o dogradnji Dejtonskog sporazuma kroz njegove instrumente (Konferenciju o implementaciji mira, Steering Cominyty).
Zašto smatrate da je regionalizacija dobro rješenje za BiH?
GRANIĆ: Zato što se u tom pravcu razvija cijela Evropa i zato što to otvara nove mogućnosti u razvoju dobrosusjedskih odnosa. No, o tome se prvenstveno moraju dogovoriti legitimni predstavnici naroda u BiH, ali kada je već otvorena rasprava o promjeni Dejtonskog sporazuma, u nju smo pozvani dobronamjerno se uključiti.
Ali u toj raspravi iz uticajnih krugova međunarodne zajednice puštaju se i probni baloni o potrebi zabrane SDS-a?
GRANIĆ: Osobno sam protiv zabrana političkog djelovanja, jer bi takve dalekosežne odluke morale biti utemeljene u zakonu svake države. U Njemačkoj, ako bi neka stranka promicala nacizam, bila bi zabranjena. Znači, treba imati jasna pravila igre.
No, da se vratimo još malo u nedavnu prošlost ovih prostora. Naime, Haško tužilaštvo hrvatsku politiku prema BiH, odnosno jedan njezin period ocjenjuje kao zločinački poduhvat, što bi u daljnjoj konzekvenci moglo imati za posljedicu i optužbu za agresiju na tu državu, na što sugerira i nedavna Raićeva nagodba s Tužilaštvom?
GRANIĆ: Što se Raića tiče, njegovo je legitimno pravo da se od optužbe brani na način koji smatra najboljim po njega. A što se Hrvatske tiče, pokušava se provući teza o međudržavnom sukobu, ali ja sam uvjeren da se takva optužba može argumentirano osporiti. Pa, Tuđman je uklonio Bobana da bi se došlo do Vašingtonskog sporazuma.
Pitanje ratnih zločina još će dugo biti aktualno na ovim prostorima, pogotovo zato što nedostaje unutrašnjih inicijativa da se ono stavi na dnevni red domaćih pravosuđa. Bili ste član hrvatske vlade tokom rata, jeste li znali za ubistva srpskih civila u gradovima?
GRANIĆ: Treba imati u vidu, kada se o tome govori, da je tada na hrvatskoj strani svaki dan ginulo stotinu ljudi i bilo ranjeno u prosjeku 300 ljudi, da su se dnevno s ratnih područja slijevale desetine hiljada izbjeglica. U takvoj je situaciji bilo teško imati sve pod kontrolom.
O ubistvima Srba u Gospiću saznao sam od američkog veleposlanika i reagirao sam istog trena. Vlada je odmah otvorila istragu, ali ona nije dala rezultate, jer su u Gospiću tvrdili da su Srbi otišli na krajinsku stranu. Na vijest o ubistvu porodice Zec u vladi smo se gotovo rasplakali. Ubice su odmah uhapšene, ali i brzo oslobođene zbog navodnih proceduralnih grešaka. Uvjeren sam da se one nisu slučajno dogodile.
I Vi o zločinima s hrvatske strane govorite kao o ekscesima. Može li se tako objasniti problem desetina hiljada zapaljenih srpskih kuća ili stotina ubijenih civila?
GRANIĆ: Definitivno je bilo paljenja kuća, pljačke i ubistava civila. Odmah nakon operacije "Oluja" nije bilo dovoljno odlučnosti da se kazne krivci. No, i to se mijenja. Ne može se reći, ako se ne želi biti zlonamjeran, da je u Hrvatskoj i danas isti neprihvatljiv odnos prema ratnim zločinima ili manjinama. Istina je da smo daleko od završetka tog procesa, ali smo sigurno na dobrom putu da ga uspješno privedemo kraju. Osobno sam bio prvi hrvatski političar koji je dva tjedna nakon "Oluje" o tim zločinima progovorio.
Milošević je u Hagu. Sve govori da bi mu, da su poživjeli, društvo pravili i Tuđman i Izetbegović?
GRANIĆ: I u knjizi pišem o mojim saznanjima o tom pitanju. Tuđman je dobio informacije da se i protiv njega u Hagu vodi istraga. Vjerujem da je to znao i Izetbegović.
Marko ROKNIĆ